Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за нов официален език на България или просто втори такъв?

Featured Replies

Втори официален език - НЕ.

Задължителен чужд език - ДА. И то да се учи така, че като завършиш да го владееш свободно и писмено и говоримо.

Обаче, всички романски езици със скопената азбука, която използват и с шизофреничния им правопис са си мъка.

• Отговори 101
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор
току-що, A.com написа:

Обаче, всички романски езици със скопената азбука, която използват и с шизофреничния им правопис са си мъка.

Друго си е да учиш Корейски, примерно?

Не само, че всички в България говорят български, ми и почти всички около България във всички посоки, че и по нанадалече.

Та властта ако реши да го сменя, начи бая пара е лъзната под масата

Да знаеш един език до съвършенство изисква много години....

• Автор

Поне като сме българи и си имаме собствен език да не въвеждат турски и английски думи. А ако искат напрпаво да сменят цялата лексика или направо целия език. 

преди 39 минути, Емил Костов написа:

Не знам в САЩ да има друг официален език освен английския. Тук изключваме всякакви диалекти наречия и прочие. Колкото до индианците там нещата са съвсем други.

В Маями испански и руски са почти официални, в Лос Анджелис - испански, нагоре около Ниагарския водопад е бъкано с индийци ??? там, предполагам бръмчат на хинди? В Чикаго с развален български стават нещата.

Тук БГ освен български, трябва да забранят да се говори на друг език, особено в ГЕТАТА, Родопите и Лудогорието.

току-що, Johnny B написа:

Друго си е да учиш Корейски, примерно?

Нямам наблюдения как се учи корейски, китайски и разните други далекоизточни езици. Нито знам каква им е азбуката(на някой от тях) и как се съчетава със самия език. Латиница + всеки друг език освен латински си е извращение. Скопена азбука си е. Толкова е подходяща за английския например, че веднъж се учиш да пишеш, след това се учиш да четеш това, което си написал.

преди 1 минута, _xSuNnYbGx_ написа:

Поне като сме българи и си имаме собствен език да не въвеждат турски и английски думи. А ако искат напрпаво да сменят цялата лексика или направо целия език. 

Народът сам ще си смени лексиката. Преди виновен беше руският, сега е английският.

тая тема е за забавленията
това че пишем и говорим български, не значи, че се разбираме....ъ-ъ-ъ...тъй де, въпрос на изразни средства
па напоследък езика ни се изчанчи нъ ингилизко-български

преди 1 час, _xSuNnYbGx_ написа:

Уж така трябва да е защото членуваме в съюза. 

Какво значение има някакъв си "съюз"? Нещо германци, испанци или унгарци да разсъждават по подобни тъпотии?

Като тролиш тук  - аргументирай се какво ще се реши с това? Те половината и български не знаят, дори не могат да се подпишат с нещо различно от кръстче. Същото и за голяма част от тинейджърите  със шльокавицата, която им прикрива неграмотността.

• Автор
преди 4 минути, Филипов написа:

Какво значение има някакъв си "съюз"? Нещо германци, испанци или унгарци да разсъждават по подобни тъпотии?

Като тролиш тук  - аргументирай се какво ще се реши с това? Те половината и български не знаят, дори не могат да се подпишат с нещо различно от кръстче. Същото и за голяма част от тинейджърите  със шльокавицата, която им прикрива неграмотността.

Шлоканицата я има на всякъде. По табелите на градовете пише името на града на български отгоре и на шлокакавица под него. 

Не виждам кой българин би поискал да има втори официален език. Не виждам смисъл от това. Ако някой иска да учи чужд език нищо не му пречи и сега. Възможно е след време да има искания турския да стане такъв. Като знам какви продажници има, няма да ми е много чудно. Но за това сигурно ще трябват промени в конституцията и няма да е толкова лесно. Иначе и в момента се дават новини на турски език по една от националните телевизии, което не знам да го има някъде по света.

преди 2 минути, ncl написа:

Не виждам кой българин би поискал да има втори официален език. Не виждам смисъл от това. Ако някой иска да учи чужд език нищо не му пречи и сега. Възможно е след време да има искания турския да стане такъв. Като знам какви продажници има, няма да ми е много чудно. Но за това сигурно ще трябват промени в конституцията и няма да е толкова лесно. Иначе и в момента се дават новини на турски език по една от националните телевизии, което не знам да го има някъде по света.

Навсякъде по света го има. И не е проблем. Друг е въпроса, че в България е направено с цел. За да дразни. Или поне такива са били очакванията, заради продължилата десетилетия антитурска пропаганда. И дразни. За радост много малък процент от хората. 

Май още някой не се е научил да не цитира...

Иначе мен ме дразни. Както дразни и почти всички, които познавам. Но щом казваш, че сме малък процент...

преди 3 часа, _xSuNnYbGx_ написа:

Здравейте. Направих тази тема защото бих искал да видя какво мислят хората по следните въпроси:

Какво мислите за българския език и фактът, че е говорен от около 9/10 милиона хора. За положителна или отрицателна черта броите това?

Бихте ли искали българският да се замени с нов официален език или да има втори такъв (тоест да има 2 официални езика и българският да е един от тях)?

Кои бихте искали да е този нов официален език (ако искате)?

Мислите ли, че това може някога да се случи?

Кой си ти , че да ИСКАШ ? :D

Не би ли ИСКАЛ БулгариНамсия ? .......(тук следват нелицеприятни епитети към теб лично) ....

преди 2 минути, ncl написа:

Май още някой не се е научил да не цитира...

Ако намекваш за Рамус, не си разбрал. 

Да те дразни, колко да те дразни. За да направят подобна простотия, очакванията са били малко по големи. Ма ко ли се хабя да обяснявам

преди 13 минути, Реджеп Иведик написа:

Навсякъде по света го има.

Кое го има ? ИМЕТО на държавата си никъде не са сменили ....Правят го само дивашки племена с шарени знамена....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 2 минути, by_chechi написа:

Кое го има ? ИМЕТО на държавата си никъде не са сменили ....

Какво име те боде па тебе. Ще доживея ли в една дискусия да се включиш по смисъла на обсъжданото ? Не ми отговаряй, беше реторичен въпрос.

преди 1 час, _xSuNnYbGx_ написа:

Това с чуджите думи се наричат чуждици и ги има във всеки език. 

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

Какво име те боде па тебе. Ще доживея ли в една дискусия да се включиш по смисъла на обсъжданото ? Не ми отговаряй, беше реторичен въпрос.

Мнооого си далеч от смисъла .....амаан от либерастки похвати.....Той смисъл търсел , ама не го намерил . И какъв е смисъла ?

Като добавиш официално езика и името ще чуеш....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Едва ли са целяли да дразнят хората. По-скоро е някаква криво разбрана толерантност. Иначе теб няма ли да те дразни, ако има новини на руски език по националната телевизия?

Редактирано от ncl (преглед на промените)

Айде втори да е маймуницата-много бързо и лесно го набирам на клавиатурата.Ч е 4,Ш е 6 и т.н.Найс а?

Апропо в руски сайтове по-ме разбират на маймуница отколкото на кирилица.

Редактирано от _nib_ (преглед на промените)

преди 1 минута, _nib_ написа:

Айде втори да е маймуницата-много бързо и лесно го набирам на кламиатурата.Ч е 4,Ш е 6 и т.н.Найс а?

егзакли бро

преди 5 минути, ncl написа:

Едва ли са целяли да дразнят хората. По-скоро е някаква криво разбрана толерантност. Иначе теб няма ли да те дразни, ако има новини на руски език по националната телевизия?

Ами то имаше. Не, не ме дразнеха. 

Сигурно си малък, не помниш петъците и родена от революцията.

Даша ква беше там. Даря Дмитриевна. Даже и земетресението по време на родена от революцията беше. В двора имаше една круша, бучи и се клати. Страхотия.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.