Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за нов официален език на България или просто втори такъв?

Featured Replies

Сигурно си по-стар от мен.

Иначе става въпрос за сега да има новини на руски, а не какво е било едно време.

• Отговори 101
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 часа, _xSuNnYbGx_ написа:

Примерно ако сега поискаш да станеш девелъпър ще тряя да учиш английски в продължение на 2-3 години за да можеш да си четеш документацийте, а един американец ако реши да учи програмиране му трябва само да не е мързелив и нищо друго. 

ти ако учиш език 2-3 години баща ти и  майка ти трябва да те издържат докато станеш пенсионер докато се научиш да програмираш.

другото е че в училищата се учи втори изик и обикновено е английски учи се и програмиране 

но не е официален

МОЕТО мнение че  трябва да се съберат световните посерковци полиглоти от всички страни и   да измислят един  лесен език  и да се учи  във всички държави като втори език и да стане официален и всичко друго да се затрие

който неще да учи публичен разстрел за да се оправят нещата

ама тва с меките китки докато са на власт няма да стане

и ще се харчат човешки часове за преводачи и ще се водят  на заплата за безмислен труд

докато свят светува.

• Автор
преди 3 минути, Yvan Sergeev написа:

ти ако учиш език 2-3 години баща ти и  майка ти трябва да те издържат докато станеш пенсионер докато се научиш да програмираш.

другото е че в училищата се учи втори изик и обикновено е английски учи се и програмиране 

но не е официален

МОЕТО мнение че  трябва да се съберат световните посерковци полиглоти от всички страни и   да измислят един  лесен език  и да се учи  във всички държави като втори език и да стане официален и всичко друго да се затрие

който неще да учи публичен разстрел за да се оправят нещата

ама тва с меките китки докато са на власт няма да стане

и ще се харчат човешки часове за преводачи и ще се водят  на заплата за безмислен труд

докато свят светува.

Съгласен. Вече сме 21 век. Пък и то това нашето вече не е български. Инстинският български си е старобългарския и то вече няма хора които да го говорят. Трябва да можем да говори свободно със света. И това всъщност е възможно. Английският взе че се наложи твърде бързо като масов. Наистина ако се стегнат и вземат да направят това до 10-15 години ще сме си свободни да общуваме.

преди 26 минути, ncl написа:

Сигурно си по-стар от мен.

Иначе става въпрос за сега да има новини на руски, а не какво е било едно време.

Нивото на река Дунав. 

"Передаем сведения об уравне реки Дуная в сантиметрах"

Не може в България да пуснат новини на руски за да дразнят. И на какъвто и да е друг език освен турски. Кога е имало в България масирана анти руска пропаганда ?

английския е калпав език наложи се покрай спечелването на студената  война

иначе щяха да ни задължат  на руски да говориме 

българският език е по добър от руския само където има  малко да се ошлайфат няколко работи като пълния член и тнт 

а тва че сме 21 век го слушам от 20 години и не сме мръднали на никъде едни крушки сменихме от нажежаема жица  на такива с газ или  диодни 

• Автор
преди 18 минути, Yvan Sergeev написа:

английския е калпав език наложи се покрай спечелването на студената  война

иначе щяха да ни задължат  на руски да говориме 

българският език е по добър от руския само където има  малко да се ошлайфат няколко работи като пълния член и тнт 

а тва че сме 21 век го слушам от 20 години и не сме мръднали на никъде едни крушки сменихме от нажежаема жица  на такива с газ или  диодни 

В английският много лесно се правят грешки щото има фикс-нат word order. Руският пък няма фикснат word order обаче има кейсове който са сложни. Ако нямаше кейсове щеше да е хипер лесен и нямаха да се праят грешки. 

преди 29 минути, Yvan Sergeev написа:

Забравяш забраната да се пуши в заведенията!

п.п. а - и половин българия мръдна извън България.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Що за глупост?  Някой дава ли си сметка, че благодарение на езика, България и българите са просъществували през вековете? Запазили са се като нация! Сега сме на път да се затрием, благодарение и на такива "велики" идеи! Едва ли това, че кадърните бягат навън е по вина на езика! Има толкова други причини очевадни. Но това е друга тема.

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

Абе поне в Европа ако можеше да стане това, щеше да е чудесно.
А въпросът с българския език съм го решил радикално, синът ми не го говори , знае само майчиния му френски.
Сега е в 5-ти клас и почнаха да учат английски, колкото да отбият номера в даскалото че уж учат нещо.
За да го мотивирам да го научи, му пуснах от сателити 11 детски канала на английски, плюс и много други на английски които биха могли да са му интересени по някое време. 

А в България ако сменят българския да не се учи на него , ами на немски например, ще се вдигне стандарта на живота доста сериозно, поради естествения наплив на германски, австрийски, холандски капитали.
Българският език представлява само спънка за живеещите в България.
Трябва да се смени с някой от големите европейски езици.
Даже и с руския да го сменят българския, пак ще е по-добре от много гледни точки за всички.
Да владееш един от големите европейски езици ти дава много предимства.

============================

Ааааа, забравих да ви открехна, че във Валония ( южната половина на Белгия ) за го зарязали техния валонски и са си избрали френския за официален. А съседите люксембурци още си говорят на техния нищожно малък език.

• Автор
преди 37 минути, barbuncela написа:

Що за глупост?  Някой дава ли си сметка, че благодарение на езика, България и българите са просъществували през вековете? Запазили са се като нация! Сега сме на път да се затрием, благодарение и на такива "велики" идеи! Едва ли това, че кадърните бягат навън е по вина на езика! Има толкова други причини очевадни. Но това е друга тема.

Какво сме запазили? Истинският език е старобългарския. Новият български няма нищо общо с историята. Това което е трябвало да пазим сме го загубили. 

преди 2 часа, _xSuNnYbGx_ написа:

В английският много лесно се правят грешки щото има фикс-нат word order. Руският пък няма фикснат word order обаче има кейсове който са сложни. Ако нямаше кейсове щеше да е хипер лесен и нямаха да се праят грешки. 

Господин фикс и кейс. Благодарение на такива като теб българският език изчезва. Хипер, гига, мега лесно. Уърд ордър..
Айде багажа. Да те няма. Не се обяснявай повече. Седнало някакво дете да обяснява какво щяло да бъде.
Щото го мързяло да прочете Иван Вазов по време на лятната ваканция.

преди 1 час, Белгиеца написа:

А съседите люксембурци още си говорят на техния нищожно малък език.

Значи, Люксембург е една от най-богатите държави в ЕС!

преди 1 час, _xSuNnYbGx_ написа:

Какво сме запазили? Истинският език е старобългарския. Новият български няма нищо общо с историята.
Това което е трябвало да пазим сме го загубили. 

О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш... Пазили сме го. Езикът е приблизително същия.
Една езикова реформа за ятовата гласна.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 39 минути, Johnny B написа:

Господин фикс и кейс. Благодарение на такива като теб българският език изчезва. Хипер, гига, мега лесно. Уърд ордър..
Айде багажа. Да те няма. Не се обяснявай повече. Седнало някакво дете да обяснява какво щяло да бъде.
Щото го мързяло да прочете Иван Вазов по време на лятната ваканция.

Значи, Люксембург е една от най-богатите държави в ЕС!

О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш... Пазили сме го. Езикът е приблизително същия.
Една езикова реформа за ятовата гласна.

"Мързи го да прочете Иван Вазов". Би ли ми обяснил как се чете този Иван Вазов? Това някакво ново значение да думата "четене" ли е или какво? Как се чете човек??? 

преди 2 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

Това някакво ново значение да думата "четене" ли е или какво?

Чете се написаното от автора. Как мислиш? Сигурно си някое 17 годишно.

• Автор
преди 3 минути, Johnny B написа:

Чете се написаното от автора. Как мислиш? Сигурно си някое 17 годишно.

Красиво ли е написано това от авотра? Разчита ли се?

преди 1 минута, _xSuNnYbGx_ написа:

Красиво ли е написано това от авотра? Разчита ли се?

Моля?

преди 17 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

На кого се молиш?

На теб да кажеш на колко си години. Ама не ти се мола, а просто съм любезен. Мога и да сменя тона.
Защото много детински разсъждаваш. И говориш нищо не останало от езика/
Ами такива като теб с уърд ордъра го изкривявате тоя език. За посоченото от теб точно такива като теб имат най-голяма вина.
А утре УСА ако вземе, че се разпадне...Или Русия или Китай стане "най-велика сила" неоспорвана..
Ще си завъртите задника да приемете китайския за официален ли?
За да се помазните?

• Автор
преди 7 минути, Johnny B написа:

На теб да кажеш на колко си години. Ама не ти се мола, а просто съм любезен. Мога и да сменя тона.
Защото много детински разсъждаваш. И говориш нищо не останало от езика/
Ами такива като теб с уърд ордъра го изкривявате тоя език. За посоченото от теб точно такива като теб имат най-голяма вина.
А утре УСА ако вземе, че се разпадне и Русия или Китай стане най-велика сила..Ще си завъртите задника да приемете китайския за официален ли?
За да се помазните?

Ооооо да. Имидиатли минавам на китайски ако това стане. Тъкмо като мина и на китайски ще мога да разбирам какво пише на татуса ми :)

Ооооо да. Имидиатли минавам на китайски ако това стане. Тъкмо като мина и на китайски ще мога да разбирам какво пише на татуса ми

Аха. А националната ти идентичност тогава каква е? "Фурнаджийска лопата"?

Всъщност в родното ми село като бях малък се изразявахме ето така:

Я викам на маке ми дека сакам д'ием заран на барата, а она ме не пуща оти требва да лупиме куленете.

Кой ще го преведе това на официалния български, а ?

• Автор
преди 16 минути, Белгиеца написа:

Всъщност в родното ми село като бях малък се изразявахме ето така:

Я викам на маке ми дека сакам д'ием заран на барата, а она ме не пуща оти требва да лупиме куленете.

Кой ще го преведе това на официалния български, а ?

"Аз викам на майка да ям д'ием (тва не го знам кво е) отзад на барата, а тя не ме шуща защото трябва да люпиме куленете? Тва е kind of руски даже доста

Момчета , момичета и по-големи ,  и възрастни , и по-стари , природно надарените с калпазанлък никога не са били , не са и няма да бъдат критерий за ценност (каквато и да е тя). Най-добре им и да си ръмжат и мучат един други му , помагайки си с пръсти...

По някога преводачите в чудо се виждат как да преведат богатството и разнообразието на родния ни език на 6500 години , когато по Европата неандерталци са ходили.....Факт.:nono:

Хайде калпазаните бЕгайте , скривайте се , че се оляхте в либерастка смрад........(и либерализма осмърдяха :()....

Оня пък разлика между пълен и кратък член разлика не искал да прави . Ами да пита жена някоя има ли разлика или няма ! Или и тази разлика не прави.... :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

"Аз викам на майка да ям д'ием (тва не го знам кво е) отзад на барата, а тя не ме шуща защото трябва да люпиме куленете? Тва е kind of руски даже доста

От Монтански ( Михайловградски ) окръг си беше. Баш българска реч, а не като книжовния език измислен от незнам къде си.
Щом като моят роден език е различен от книжовния, що да ми е зор за книжовния.
Хайде пробвайте се още, да видим колко човека разбират правилно написаното на северозападния диалект ?

преди 1 минута, by_chechi написа:

По някога преводачите в чудо се виждат как да преведат богатството и разнообразието на родния ни език.....Факт.:nono:

Я чакай господине философе да ти река аз една работа сега, тамън си на линия. През далечната 1990г. моята булка беше дошла в София да си пише дипломната работа, на тема Сеъединението.
Е, аз ходех с нея в Народната библиотека да ѝ превеждам книгите писани на български по онова време, щото тя нищо не можеше сама да отгатне. А аз сър зор и благодарение на родния ми диалект и гледани разни пиеси със запасен стар стил на изразяване, пишех на книжовния ни съвременнен език какво разправят. 
Та сегашният официален български, не ми го пробутвай за нещо истинско.

преди 10 минути, Белгиеца написа:

....Я чакай господине философе....

Аз никакво участие  нямам в това , че ти си си сбъркал живота , та сега тук цепиш мрака в душата си....Съчувствам ти , но не те съжалявам , поради настойчивите ти лицемерни изяви.....

.......самовнушавай си - помага....

• Автор

Доста прилича на Руски и малко на Hindi това нещо ама иначе нищо общо със сегашния български :D 

AssemMt1.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.