Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за нов официален език на България или просто втори такъв?

Featured Replies

Здравейте. Направих тази тема защото бих искал да видя какво мислят хората по следните въпроси:

Какво мислите за българския език и фактът, че е говорен от около 9/10 милиона хора. За положителна или отрицателна черта броите това?

Бихте ли искали българският да се замени с нов официален език или да има втори такъв (тоест да има 2 официални езика и българският да е един от тях)?

Кои бихте искали да е този нов официален език (ако искате)?

Мислите ли, че това може някога да се случи?

• Отговори 101
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не ми се слушат и четат глупости. Българския език си е български език. Не може да има втори, трети, пети и прочие. И преди да се почнат спамовете ми покажи една държава, която се е отказала от езика си, сменила го е с друг или е разрешила 2 официални езика.

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Не ми се слушат и четат глупости. Българския език си е български език. Не може да има втори, трети, пети и прочие. И преди да се почнат спамовете ми покажи една държава, която се е отказала от езика си, сменила го е с друг или е разрешила 2 официални езика.

Швейцария - 4 официални https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland

Канада - 2 официални https://en.wikipedia.org/wiki/Canada

Много има за изброяване така че може да се погледне тук:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_multilingual_countries_and_regions

Пак ли тролстване? Кои са

преди 2 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

9/10 милиона

че не ми е ясно? Тук не са останали и 7.

За какво се бориш? Турски, цигански или нещо друго?

Да те светна че циганския не е език - максимум са 500 думи. Примерно за цвят имат само бял, чер и червен. Сигурно колкото са типичните цветове на конете.

преди 1 минута, _xSuNnYbGx_ написа:

Швейцария - 4 официални https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland

Канада - 2 официални https://en.wikipedia.org/wiki/Canada

Много има за изброяване така че може да се погледне тук:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_multilingual_countries_and_regions

Виждам ги. И въпреки всичко си имат един основен, писнем,администратичен и документен език.  И не виждам какъв е смисъла от втори официален език в България!

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

Виждам ги. И въпреки всичко си имат един основен, писнем,администратичен и документен език.  И не виждам какъв е смисъла от втори официален език в България!

Определено е голям. Примерно ако станем нещо като Индия където английският се използва за образование и бизнеш ще сме в пъти по-добре защото една много малка част от българите знаят чужд език като английски (който е масовият). И то в днешния свят неможеш без да знаеш чужд език който да е доста разпостранен (английски пак за пример или испански или руски). И виж, че като официален език на модерните технологии се възприема английският. Примерно ако сега поискаш да станеш девелъпър ще тряя да учиш английски в продължение на 2-3 години за да можеш да си четеш документацийте, а един американец ако реши да учи програмиране му трябва само да не е мързелив и нищо друго. 

преди 1 минута, _xSuNnYbGx_ написа:

Определено е голям. Примерно ако станем нещо като Индия където английският се използва за образование и бизнеш ще сме в пъти по-добре защото една много малка част от българите знаят чужд език като английски (който е масовият). И то в днешния свят неможеш без да знаеш чужд език който да е доста разпостранен (английски пак за пример или испански или руски). И виж, че като официален език на модерните технологии се възприема английският. Примерно ако сега поискаш да станеш девелъпър ще тряя да учиш английски в продължение на 2-3 години за да можеш да си четеш документацийте, а един американец ако реши да учи програмиране му трябва само да не е мързелив и нищо друго. 

Бъркаш нещата. Английския език просто си стана универсален в по-голяма част от света, но не е официален. На него има написана огромна информация, която човек може да използва. 

Така е, ама и не е баш така.

Като знаем как знаем българския език, смятай как ще знаем и английския.

Също така знаейки английски това не те прави подготвен за английски работен в дадена сфера.

А ако едно нещо ти идва отвътре езика няма как да те спре.

преди 37 минути, Емил Костов написа:

САЩ

Ненужно усложнение. Ако даден предмет на изучаване е пряко свързан с английския - или някой друг език - то в учебната програма за тази дисциплина бива да бъде включено и преподаване на съответния език. Но да се прави официален и задължителен не е много смислено, и оправдано.

• Автор
преди 5 минути, sound написа:

Ненужно усложнение. Ако даден предмет на изучаване е пряко свързан с английския - или някой друг език - то в учебната програма за тази дисциплина бива да бъде включено и преподаване на съответния език. Но да се прави официален и задължителен не е много смислено, и оправдано.

А де. Иди го кажи това на държавното образование. Е ся ако запишеш Информатика (не че образованието е добро де ама като нямаш избор...) в някои университет няма да те учат на Английски. 

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Ама чакай сега. В България не са ли по закон официални всички европейски езици, с изключение на Швейцарския.

Уж така трябва да е защото членуваме в съюза. 

И чисто исторически, в Римската империя са били официални три езика, преди да въведат и българския като такъв.

По история го учехме политкоректно, като чисто духовен въпрос.  Но просто императора си е казал тежката дума, а не че свети Кирил е омаял светите отци с брилянтна реторика. Но и така да е, на кого е бил човек свети Кирил ?

САЩ английския са си го избрали по вишегласие. И е спечелил срещу немския на фотофиниша. А в по модерни времена, властта налага испанския като втори официален, по чисто демографски подбуди.

преди 30 минути, Реджеп Иведик написа:

САЩ

Не знам в САЩ да има друг официален език освен английския. Тук изключваме всякакви диалекти наречия и прочие. Колкото до индианците там нещата са съвсем други.

преди 19 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

А де. Иди го кажи това на държавното образование.

Не зависи от мен, което е и добре, щото инак го закривам цялото това псевдо образование.

п.п. Джепе - бъркаш "официалните езици на ЕС" със "официалния език на държавата".

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Не знам в САЩ да има друг официален език освен английския. Тук изключваме всякакви диалекти наречия и прочие. Колкото до индианците там нещата са съвсем други.

Пуерто Рико? 

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не знам в САЩ да има друг официален език освен английския.

Испанския.

Виж в Гугъл, ако не ми вярваш

току-що, Реджеп Иведик написа:

Испанския.

Виж в Гугъл, ако не ми вярваш

Каквито и документи да се подават в САЩ или да се работи с тях всичко е на английски език. Това, че в някой области се говори на испански нищо не означава. 

• Автор

Също така членуваме и в НАТО. Съкращението НАТО е всъщност NATO което е съкращение и означава North Atlantic Treaty Organization. Ама съм сигурен, че повечето хора това не го знаят в България 

2. Испански – 350 милиона

Испанският е е иберо-романски език и е най-разпространеният романски език. Той е близък до португалския. Испанският е официален език на над 20 страни. В югозападна Америка той е доста разпространен, поради огромния брой на имигранти там. Също така той е един от шестте официални езика в САЩ. Испанският е още един романски език, който датира от девети век. Има много диалекти и общо се говори от около 350 милиона души.

https://www.10te.bg/obshtestvo/10-te-nai-razprostraneni-ezika-na-planetata/

преди 13 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

Също така членуваме и в НАТО. Съкращението НАТО е всъщност NATO което е съкращение и означава North Atlantic Treaty Organization. Ама съм сигурен, че повечето хора това не го знаят в България 

Не знаят ми. Още си мислят, че сме във Варшавския договор и развяват руски знамена. Я виж темата за войната в Украйна

преди 17 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

Всички по-млади и без това знаят английски. Втори "роден език" - не, мерси.
А за НАТО знам, че са едни гадове, които требят мирното население в близкия изток и в резултат тук идват терористи.
Намерил се един да хвърчи тук отново..официални езици...

преди 45 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

Уж така трябва да е защото членуваме в съюза. 

Нали? Ти що не знаеш поне 15 езика бре? Съюзът днес е тук, утре го няма. Особено като гледаш накъде вървят нещата..

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 1 час, _xSuNnYbGx_ написа:

и фактът, че е говорен от около 9/10 милиона хора

Доколкото знам, от около 15 милиона по света. 

Ся като търсех аргументи из нета, прочетох, че бил приет за официален език и в щата Илиноис. Ма може и да е партенка. Те ко ли не пишат вече.

преди 1 час, _xSuNnYbGx_ написа:

Примерно ако сега поискаш да станеш девелъпър ще тряя да учиш английски в продължение на 2-3 години за да можеш да си четеш документацийте, а един американец ако реши да учи програмиране му трябва само да не е мързелив и нищо друго. 

Ми американецът като трябва да чете документация на български? А той какво?
Това, че знаеш английски хич не те прави грамотен в сферата на компютърните технологии, дори и да не си мързелив.
Програмирането не е за всеки.

преди 5 минути, Johnny B написа:

Програмирането не е за всеки.

Малко сме богоизбраните. 

По добре българския да си е официален. Какво му е.

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Малко сме богоизбраните. 

Не е въпрос на богоизбраност. Аз съм схватлив, но не ми е интересно. Сухо ми е.
И не обичам да се занимавам с него, въпреки че имам понятие.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.