Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кои автори да се учат по литература?

Featured Replies

• Автор
и бих върнал Данте, но уви, това вече би било прекалено.

Брат ми ще учи "Ад' в 10 клас, върнали са го, също и "Декамерон".

Явно си била хуманитарна паралелка, защото другите паралелки не ги изучават. Въобще не са включени в програмата. Иначе на нас бяха препоръчани от учителката ни..извънкласно, разбира се :)

"Граф Монте Кристо" е точно след произведението на Дефо ;) Мисля, че това е едно от хубавите произведения, разглежда доста проблеми на старото общество, които са актуални и днес. Да не говорим за "Дядо Горио" - хубава книга и си заслужава да се прочете. Има още едно произведение, което заслужава внимание - "Червено и черно" - темата за парите и материалното си остава вечна май..и няма нужда от коментар :hush:

Общо взето - има доста добри чуждестранни автори, които си заслужават да бъдат изучени, но това не значи да забравим българските :P

Средното си завърших в Математическа гимназия, профил биология и химия. Но доста литература имахме. Прави ми впечатление, че днес учениците имат български език до 12 клас, а го учих до 9 клас. Отатам нататък само литература.

Освен Стендал, бих включила и "Жерминал" на Зола, но както казва Сталик, това е невъзможно. Те и сега учебните програми са достатъчно натоварени. Няма само л-ра да се учи я.

"Тютюн" не само е част от задължителната програма, но е и включен в списъка с теми за кандидат-студенти.

Може и да е включен за кандидат-студенстките изпити, но е факт, че в програмата за 10 клас - задължителна подготовка /както в учебниците и христоматиите/ това произведение не е в списъка. ;)

Ми аз преди 3 години ( 4 маи станаха) си учих Тютюн и Железния светилник, Йовков и Елин Пелин... Преди това си учех и Бокачо и Данте. Мисля че програмата си беше супер дори за математическа гимназия, кадето литературата уж е формална.

Но аз за разлика от повечето ми съученици съм седнал и съм ги прочел тези неща. И ако имам желание пак ще ги прочета. Не е проблема какво да се учи. До тук прочетох доста неща които всеки е прочел и смята че трябва да се учат. Да. Не е лошо - но няма време. 2 - 3 часа литература седмично не са много достатъчни дори да се споменат и загатнат авторите и произведенията. Аз не съм за съкращаване на учебният матерял - напротив - да го увелиат задно с бройката на часовете.

• Автор

А кои нови автори мислите, че имат място в учебната програма по литература и разбира се за сметка на кои от настоящите биха могли да влязат, или на мястото на кои отделни произведения от сега изучаващ се автор?

• 4 седмици по-късно...

Тепърва ми предстои да съм в 10 клас..и доскоро не бях на ясно какво ще се изучава..а вече съм прочела и "Железният светилник" и "Преспанските камбани" и "Илинден" и "Гласовете ви чувам"..както се казва прочетох ги на един дъх, а колко пъти докато съм си подреждала рафта с книгите съм се зачиталал в стиховете на Вазов..и не мога да кажа Талев трябва да е в учебниците, Вазов не..или обратното. Имам позната учителка по литература...и много пъти сме се заговаряли за книги които см прочела на скоро или пък ми е помагала за анлизите в училище и да признавам си на няколко пъти сме въздхвали за някое произведение "Ооо..кой е сложил това в учебника..." ама си има хора които да определят това. За мен важнот е че от всяка прочетена книга успявам да извлека някъква полза, да науча нещо или просто да се замисля! Прекланям се пред тези автори, които са успели да ни кажат толкова много и да ни заинтригуват по такъв начин ,че сега след толкова време тук ние да ги коментираме! :clap:

Мисля, че на Осъдени души на Димов може да се отделят така едни два часа. Незнам сега в кой клас се изучава, но аз като бях в 10 клас разглеждахме само Тютюн, а Осъдените го дадоха по желание на някого да поговори за романа. А по мое мнение това е един велик роман за човешката страст, любов и омраза, фанатична отдаденост, пак любов и ......и накрая куршум.

Между другото брат ми наесен ще бъде в 10 клас и в списъка с книги за лятото присъства Граф Монте Кристо. Май не се е изучавал този роман досега. Ще учат и Гогол с "Шинел" и Балзак с "Дядо Горио".

Аз задавам въпроса, защото съм чувала толкова различни мнения, сред които на много ученици, които казват да не се учат вече тези остарели автори от минали епохи. А за да мислят те така, вероятно е и вкъщи да са чули подобни неща. Затова питам и тук, за да събера още мнения, още повече от учащи.

Stalik, съгласна съм с теб, няма как да се получи, макар и да може тук таме нещо да се бутне и да се замени с друго. Аз като избрала учителската професия, смятам, че например античната литература би могла да се съкрати.

Dindi, мен това за Гогол и Балзак много ме радва даже. Нека се учат.

П.П. Брат ми беше записал в списъка си с книжките: Говол, Балзат, Дядо Груйо, biggrin.gif така че не е излишно да се почете.

Аз току-що завърших средно образование с хуманитарен профил (БЕЛ, география и история). В 9-ти клас се изучава антична литература. За нея сматям, че трябва да остане в програмата - ценна е. Старобългарската литература (както и част от античната) е много трудна за изучаване. Интересна е, но не всички успяват да я разберат, дори и с помощта на помагала, критика и т.н. В 10-ти клас се изучава световната литература от Ренесанса до началото на XX в, ако не се лъжа. Класиците са си класици: Шекспир, Бокачо, Алигери, Дюма, Балзак, Гогол, Достоевски и т.н. И без тях не може. В 11-ти и 12-ти клас е българската литература. Не може да се обхване всичко от нея, но поне най-важното...И пак не е достатъчно. Българския автор е велик, нищо чудно, че толкова наши писатели и поети са преведени на много чужди езици. При профилирана подготовка се четат много повече книги по литература (друг въпрос е кои ги чете всичките, защото за 2 месеца през лятото малко трудно се четат 20 и повече книги с по 200-300 страници). Но така програмата става много по-натоварена и за нас, и за учителите.Жалко е, че всички тези книги не се четат и в задължителната подготовка. "Осъдени души", Данте се учат, но само в профилираната подготовка, но "Левкипа и Клитофонт" - не.

Може и да е включен за кандидат-студенстките изпити, но е факт, че в програмата за 10 клас - задължителна подготовка /както в учебниците и христоматиите/ това произведение не е в списъка. :)

"Тютюн" се учи в 12-ти клас, не в 10-ти.

Брат ми ще учи "Ад' в 10 клас, върнали са го, също и "Декамерон".

"Декамерон" е в профилирана подготовка, "Ад" - също.

Редактирано от usmivkata_v (преглед на промените)

Незнам кои произведения се учат сега по програма и кога точно т.е. нямам мнение по въпроса. Това което искам да вметна в темата е личното ми разочарование. НИКАКВА ПОЕЗИЯ нямаше по мое време. Прескочихме всичко с изключение на Вапцаров. Едни "Моторни песни" и това беше всичко. Дари не се споменаха Лермонтов, Пушкин или някой друг.

А пък ние ги четохме в оригинал, по-точно учителката ни ги чете в часовете, но не сме ги изучавали подробно. Понякога учителите имат празни часове (т.е. наваксали са си с работата в предишни часове) и имат възможност да вмъкнат нещичко интересно, макар и само да се спомене.

Може ли някой да ме светне какви немски автори се изучават в момента, ако въобще има такива в програмата...

Може ли някой да ме светне какви немски автори се изучават в момента, ако въобще има такива в програмата...

Не си спомням много точно, но в 10-ти клас (от Романтизъм до нач. на XXв) в програмата се изучават и немски автори (не спомням точно кои обаче). Като започнехме да учим някое движение/направление/епоха...илюстрирахме го с автор от няколко страни: Испания, Италия, Германия, Франция, Англия - най-често. Руската литература се учеше отделно.

• Автор

Да ми простят Господ и братският руски народ, но Пушкин не го харесах твърде. Предпочитам "Моторни песни".

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

дали трябва да се учат след 50 години? ми те са си основоположници хората и трябва да се учат

че ни са необходими повече съвременни автори си е ясно, защото на мен ми доскуча да чета за фесове, войводи и прочие. Далеч съм от идеята, че тези неща са маловажни, но са доста дистанцирани от съвременноста и ми се иска да видя актуални мнения по актуални въпроси а не да се чудя аджеба кви ги е мислил Ботев като е писал "Политическа зима" и кой е тоя Игнатий Лойола от стихотворението "Елргия"

Редактирано от Sawi (преглед на промените)

От една страна не мисля че Вазов,Ботев и другите знаменити български писатели и революционери нямат място в учебниците по литература!От друга страна аз съм ЗА изявата на младите творци!Но трябва да се помисли и за учениците!Колкото повече поети и писатели има за изучаване в тяхната напрегната програма,толкова повече ще се овеличи времето за изучаване на литература и няма да има време за изучаване на други важни предмети като математика да речем. :angry:

Значи зависи от това в кой клас си.Аз сега на есен ще съм 7-ми клас.

В 6-ти клас изучавахме доста дворби на различни писатели: Марк Твен,Христо Ботев и т.н същност дори тях сме учили дори в 5-ти, 4-ти и по задните класове защото те найстина трябва да се изучават на мен лично лубимият ми писател е Марк Твен и със удоволствие чита неговите приказки и прочие.

От една страна не мисля че Вазов,Ботев и другите знаменити български писатели и революционери нямат място в учебниците по литература!От друга страна аз съм ЗА изявата на младите творци!Но трябва да се помисли и за учениците!Колкото повече поети и писатели има за изучаване в тяхната напрегната програма,толкова повече ще се овеличи времето за изучаване на литература и няма да има време за изучаване на други важни предмети като математика да речем. :)

Да, обаче именно с литературата хората изграждат ценностна система. А математиката не е нужна всекиму, особено висщата математика. На повечето хора им трябва да правят най-обикновени сметки. А иначе...на архитекти, инжинери и т.н. Искам да кажа, че на един банков служител например няма да му е нужно да изчислява обема на пирамидата. На него са му нужни други формули...Предполагам, че ме разбра...

Кой каза, че в банките не е нужна аналитична математика (предпочитам това наименование пред висша)? Да се прави свестна статистика без да се познава аналитичната математика е е просто смешно. Не случайно Гаус и Поасон са измислили законите за разпределение на случайните величини. Та нали трябва да се предвиди тенденциата на изменение на пазара, на покупателната способност, на наличните ресурси. Тук най просто казано, без първа и втора призводна и линеен интеграл няма да минеш. Всички уважаващи себе си банки, застрахователни дружества и разни кредитни организации не минават без едни хора дето мислят в "четвъртото измерение" и си играят с такива понятия. Да не говорим за другите сфери. Примерно без трансфромацията ан Фурие, днес щяха да са немислими дигиталните записи и мобилните комуникации. Без законите на Максуел, щеше да немислимо радиоразпръскването. Има какво да се научи и от математиката.

Май не си ме разбрал :speak: Не твърдя, че математиката е излишна, а че не е приложима навсякъде. О, в банките не може без математика - нали гледам и майка ми (счетоводител в банка). Там примера ми беше друг cool.gif

Май не си ме разбрал :speak: Не твърдя, че математиката е излишна, а че не е приложима навсякъде. О, в банките не може без математика - нали гледам и майка ми (счетоводител в банка). Там примера ми беше друг cool.gif

Добре ще ти дам един друг пример за приложение на математиката. На най-неочакваното място. Днешното езикознание е немислимо без математика. Така например с помоща на математическата лингвистика се разчитат стари надписи. Ако това ти се вижда не много полезно. Пак с помоща на математическата лингвистика се извършват сравнителни изследвания на новите и старите езици. Как са свързани, какъв е произхода на всеки от тях и какви са тенденциите им за развиаване. Това води до познания за миналите разпространения на езиците (показателно е за историците как са се извършвали преселенията на различните племенни групи и народности с цел изясняване на историческата картина) и какъв може би ще бъде езика ни в бъдещето (изработване на предварителни мерки за опростяване или доразширяване на текущо говоримите езици). Да не говорим, че има един много интересен дял, нарича се дискретна математика - там се е обособила цяла наука за описване на граматики. Да граматики. Граматиката на всеки език може да бъде описана с помоща на съвременната математика. Точно така са изработени различни програми спомагащи за опростяване на процеса на написване на определен текст (за пример MS Word).

Радвам се, че съм разпалил интереса ти към прекрасния свят на математиката :speak: Ще кажа, че за зла беда, днешната образователна система с нищо не стимулира такива интереси. Никой учител не обясни нито на тебе - нито на мене за тези аспекти на въпросната наука. Трябваше някак си с сам да се научавам на тези неща. Представи си колко по-друго щеше да е ако ти кажат целия този апарат какви ползи може да ти донесе. Ами аз съм удебен, че доста хора биха се постарали да го научат, за да стигнат до желаните цели. Ето за това аз се опитвам да обяснявам (надявам се да съм полезен). Както казах в съседната тема - излишни знания няма :speak:

Да, обаче именно с литературата хората изграждат ценностна система. А математиката не е нужна всекиму, особено висщата математика. На повечето хора им трябва да правят най-обикновени сметки. А иначе...на архитекти, инжинери и т.н. Искам да кажа, че на един банков служител например няма да му е нужно да изчислява обема на пирамидата. На него са му нужни други формули...Предполагам, че ме разбра...

Математиката развива логическото ти мисленето, вниманието към детайла, паметта - неща които използваш във всеки един момент.

Вижте, мисля, че задълбаваме в тема, страни от посочената тук. Въпросът не е в това дали математиката или литературата развиват човека повече - щом и двете се учат и двете са важни

Нека не изпадаме в излишни спорове(ако спорите разбира се;))

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.