Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се бутва с флашка и с коя програма Windows 98 Second Edititon

Featured Replies

Може ли да ми кажете как се бутва на флашка и с коя програма Windows 98 Second Edititon

• Отговори 73
  • Прегледи 4,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

И на какъв хардуер ще го стартираш този Windows 98 Second Edititon?

Кое налага това?

На много стар Compaq

И колко е стар този compaq, че да не пробваш XP? Нали знаеш приказката за думите и ченгела?

Ако компютърът е толкова стар, че да е идвал с Windows98, то той няма да може да буутва от флашка, а само от CD и дискета.

• Автор
преди 9 минути, Никой написа:

Ако компютърът е толкова стар, че да е идвал с Windows98, то той няма да може да буутва от флашка, а само от CD и дискета.

Да там ми излиза в BIOS USB но когато натисна да стартира от флашката пише error CD and Disket ако може да ми помогнете с BIOS 

току-що, Georgi Bratkov написа:

Да там ми излиза в BIOS USB но когато натисна да стартира от флашката пише error CD and Disket ако може да ми помогнете с BIOS

USB какво? USB ZIP? Това не е същото като USB HDD. Я снимай. Иначе има директни образи на Windows98SE, на които в ISO-то е интегриран и записа от буутващата дискета. Пак се използва dos и конзолата, просто не се налага да използваш и дискета.

преди 7 минути, бат'начо написа:

Да, като запишеш на CD или на Floppy. Освен това тоя компютър ще е с бавните USB 1.1 портове и няма смисъл да си го причиняваш.
Инсталацията от CD-ROM ще е няколко пъти по-бърза и лесна

• Автор
преди 15 минути, Никой написа:

Да, като запишеш на CD или на Floppy. Освен това тоя компютър ще е с бавните USB 1.1 портове и няма смисъл да си го причиняваш.
Инсталацията от CD-ROM ще е няколко пъти по-бърза и лесна

Но проблема е ,че там където се слага диска не работи а незнам къде да намеря дискета та ка че тря ва да остане варианта флашка

преди 16 минути, Georgi Bratkov написа:

Но проблема е ,че там където се слага диска не работи

Отиди вземи от един сервиз за 5лв едно CD устройство и недей се занимаа с глупости! Няма да зареди директно от флашка!
Трябва първо да се сложи лоудър на CD/Floppy! Аз навремето инсталирах през дискетка.
Ако има SDRAM, поне 128MB може и XP да му се сложи.

• Автор
преди 2 минути, Никой написа:

Отиди вземи от един сервиз за 5лв едно CD устройство и недей се занимаа с глупости! Няма да зареди директно от флашка!
Трябва първо да се сложи лоудър на CD/Floppy! Аз навремето инсталирах през дискетка.
Ако има SDRAM, поне 128MB може и XP да му се сложи.

XP не става на  него много зацепва то компютъра си дойде с Windows 98 даже имам продуктов ключ за него не може ли Windows 98 да се инсталира с setup.exe

преди 16 минути, Georgi Bratkov написа:

него не може ли Windows 98 да се инсталира с setup.exe

Не, не може да инсталираш 98 от XP. Windows98 не разпознава NTFS. Трябва да подготвиш дялове през FDISK и после да ги форматираш с Format. След това отиваш на дисковото устройство, което ти е CD-ROM-a
D: (фокусът се измества на устройство D, C буквата е системният диск, X е RAM дискът, а А e флопито)
След това
CD win98 (change directory)
setup
След това започва графичната част от инсталацията.
Дори и да изтеглиш образ, който е преправен да работи без дискета, то дискетата е интегрирана в него.
Пак ще те прекара през command prompt/конзолата.

• Автор
преди 6 минути, Никой написа:

Не, не може да инсталираш 98 от XP. Windows98 не разпознава NTFS. Трябва да подготвиш дялове през FDISK и после да ги форматираш с Format. След това отиваш на дисковото устройство, което ти е CD-ROM-a
D: (фокусът се измества на устройство D, C буквата е системният диск, X е RAM дискът, а А e флопито)
След това
CD win98 (change directory)
setup
След това започва графичната част от инсталацията.Много сложно нещо видео ако имаш да ми дадеш как става това

Много сложно нещо видео ако имаш да ми дадеш как става това

преди 1 минута, Georgi Bratkov написа:

Ако искаш да дойда да го направя на място?

Та ще ни открехнеш ли какъв е хардуера на машината?

Какво друго имаш налично като техника - т.е. Windows 98 Second Edititon може да бъде инсталиран и на по-бърза съвместима машина и после диска да се премести или да се подготви твърдия диск и да се стартира инсталацията от флопито.

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Ако искаш да дойда да го направя на място?

Та ще ни открехнеш ли какъв е хардуера на машината?

Какво друго имаш налично като техника - т.е. Windows 98 Second Edititon може да бъде инсталиран и на по-бърза съвместима машина и после диска да се премести или да се подготви твърдия диск и да се стартира инсталацията от флопито.

Имам един лаптоп и още един компютър Лаптопа е Windows 10 а другия компютър Windows XP

преди 24 минути, plamen_petrov_80 написа:

Лаптопа очевидно няма да ти свърши работа, но дай да видим хардуера на проблемния Compaq и този компютър с Windows XP.

Човек, това са глупости. Ако чипсетът е различен или процесорът е различен има голям шанс да е занимава напразно.

преди 36 минути, Georgi Bratkov написа:

Гугъл нали имаш?

Говорим за Windows 98 Second Edititon нали?

Местил съм го доста за да знам, че има голям шанс да стане ако е инсталиран на "чужда" машина.

Също така ако той може изобщо да свърже диска на машината с Windows XP то може само да си го подготви за инсталация, разбира се след това ще му трябва стартираща дискета и работещо устройство.

А за занимаването - така като го гледаш за колко пари може да се сдобие с читава употребявана маркова машина с гаранция на която освен, че ще работи с Windows XP ще поддържа и по-нови версии. Аз лично се сдобих с такава за 40 лв. (говоря за дву-адрена машина). Та не знам кое според теб е занимаване напразно.

Пробвай това:

http://www.howtonetworking.com/Windows/bootableusb.htm

Копираш след това на USB диска всички файлове, нужни за инсталацията на Windows 98. Най-вероятно ще трябва ръчно да си разделиш диска с "diskpart" и след това да го форматираш с "format". После влизаш в папката с инсталацията и я стартираш. Всичко това става под "DOS Prompt". Въпроса е, че ме съмнява компютъра да може да стартира от USB. Пробвай да видим докъде ще стигнеш.

Може да пробваш и с "windows 2000" - има доста по-малки изисквания от XP, но е почти същия.

преди 3 часа, Georgi Bratkov написа:

Но проблема е ,че там където се слага диска не работи а незнам къде да намеря дискета та ка че тря ва да остане варианта флашка

Ако не може да намериш дискета и си не работещо CD ти остава варианта само да прехвърлиш диска на друг компютър.
От там е лесно. Зареждаш му едно бутващо  CD с 98 в нета е пълно с ISO файлове и прехвърляш системните файлове на диска sys d: (където d трябва да ти е буквата на диска или коя там се падне като външен или втори)  нахвърляш и инсталационните файлове и закачаш на въпросния компютър и инсталираш.

преди 16 часа, BMW Маниак написа:

...и прехвърляш системните файлове на диска sys d:

Командата SYS е външна команда и е само за DOS и Win9x операционните системи!!!!
В Windows по-нагоре има само опция при форматиране "Create a  MS-DOS startup disk" и то е само за дискетка.
Обаче това е чист DOS, без поддръжка нa FAT32. Трябва да се извършат заигравки, да се вземат файловете от Windows98 startup диска.
И освен това отново инсталацията започва от команден ред!
Предлагам ти като не ги разбираш да не дрънкаш глупости.

преди 4 минути, Никой написа:

Предлагам ти като не ги разбираш да не дрънкаш глупости.

Предлагам ти аз като пиша само да четеш и да си водиш записки инженерче.

преди 4 минути, Никой написа:

Командата SYS е външна команда и е само за DOS и Win9x операционните системи!!!!

Какви външни команди ве инженете ? Тя си е в пакета към ISO-то.

преди 24 минути, BMW Маниак написа:

Зареждаш му едно бутващо  CD с 98 в нета е пълно с ISO файлове и прехвърляш системните файлове на диска

Май чукча е най добре да е само читател без ни най малки опити да ме цитира кога аз пиша а само да си води записки.

п.п. В този див стремеж да се направиш на интересен ще те направя смешен.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

преди 2 минути, BMW Маниак написа:

...

Записки ти ще си водиш, неграмотен среднист. Не можеш да напишеш 2 реда на български без грешки, а си седнал да даваш акъл!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.