Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Алёша - уймитесь!

Featured Replies

преди 3 часа, M.Николов написа:

Ето ти една статия с графики с данни от БНБ и Световната Банка за дълга и за "фалита" на България и други интересни данни.

Николов... Доста си изпаднал за да цитираш таквиа комунистически глупости .Например от там...

Цитат

Така че не може съмнителен период от 5 години (1985-1989) да се счита за доказателство за нефункционалност при наличието на 40 години (1944-1984) успешно икономическо развитие. Основните икономически проблеми настъпват след 1989 година и то тъкмо поради умишленото разграждане и раграбване на социалистическата държава. Това не е икономически, а политически провал. Той настъпва поради умишлено решение на псевдокомунистическия елит и у нас и в СССР да присвои социалистическата собственост. Митът за фалита на социалистическите икономики и нашата и съветската обслужва именно този псевдокомунистически елит и бившите му западни врагове от времето на Студената война. Поддържането на този мит не е в полза на народа.

:lol6:

Ако искаш истински документи, заповядай :

https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/-komunisticheski-mit-za-nostalgitsi-balgariya-e-bila-izmislena-industrialna-sila-67991

И един от красноречивите примери :

Относно ефективността на стокообмена ни със СССР. Въпреки че измененията на стоковата структура на износа през този период са благоприятни, през последните години се забелязва тенденция на влошаване ефективността на износа, особено след 1965 г. Това се дължи главно на изменението на експортните цени и постоянното увеличаване на фабрично-заводските цени на експортните стоки…Някои от изнасяните понастоящем машини имат възвращаемост по-ниска от средната такава за машиностроенето. Такива са мотокари – 75 %, трактори и др. селскостопански машини – 86 %, автомат. тел. централи – 70 %, телефонни апарати – 50 %...“. В Комплексната програма за развитието на стокообмена на НР България през осмата петилетка четем:
„Отрицателното влияние на вносните окомплектовки е подчертано при струг – С-13МВ. Само металната отливка за тялото, внасяна от СФРЮ възлиза на 4000 долара и заедно с вноса на друга инструментална екипировка, същият се изнася на валутна загуба над 1000 долара. На фирмен кредит валутно губещ е износа и на струг СУ-582 с над 3000 долара загуба при реализация на износа.“(Комплексна програма за развитието на стокообмена на НР България през осмата петилетка и до 1990 година, София, 1978 г., ЦДА, ф.259, оп.23С, а.е.3, л. 44).

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Помня в големите заводи в моя град влизаха влакове суровини, " работеха" хиляди хора, а на изхода имаше един камион с кашони готова продукция. Половината за брак още нова. Системата беше обречена. А за нашите млади приятели, дето не знаят онова време-за СИВ казваха, че ако България е пустиня, ще изнася вода и ще внася пясък

Именно. Само че тези неща се забравят, а "младите" не се ровят в документи, тях им дай да веят наивната си пропаганда и соц лъжи.

Въпреки че неглижират Антон Тодоров, човека работи с документи и опровергава всичките тези соц лъжи.Препоръчвам предаванията му по твЕвропа.

https://www.youtube.com/results?search_query=антон+тодоров+документите

• Отговори 60
  • Прегледи 3,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 13 часа, miro20 написа:

Няма нужда да ти отговарям кое на кого "убива" ... то е очевидно кой с какви източници борави.

Ето нещо което Сидерович леко пропуска да спомене за паричните задължения кой към кого :

Напомни на Сидерович и това :

http://www.banker.bg/sudbi/read/cenata-na-bulgarskoto-osvobojdenie-predi-130-godini

За този дълг ако не се лъжа, Б.Димиров беше пояснил че многократно се отлага и не се изплаща защото болшевиките идват на власт и всички международни задължения са преразгледани и анулирани

Я да видим колко от това България е изплатила на Русия? 

преди 13 часа, barbuncela написа:

Нали? През периода 1986-1989 се закриват или "приватизират" 45 завода! Знаеш ли, че през периода 1975 - 1989, 92% от предприятията в България са били на дотации на държавата.Което значи, че държавата дава пари на заводите за да си плащат заплатите на работниците и за да не ги закрият, защото са работели на пълна загуба или почти! Само за да няма безработица и да се показваме пред светът че всичко ни е ОК! От там и огромният външен дълг 12 милиарда! Кой български продукт по онова време е бил световно известен? Изключвам киселото мляко, сирене и розово масло!

Къде е отивала тая продукция която е "бълвала" нашата промишленост с "работещи" заводи и фабрики? Къде са парите? И от къде тогава е този огромен външен дълг?

Наистина няма смисъл повече да се занимавам!

Живейте си спокойно живота и си мислете каквото искате!

То резултатите са на лице. Във всичко, култура, образование, възпитание, морал и т.н. и т.н. 

Някога българите чакали Русия да ги спаси! Сега не знам кой чакаме да ни спаси, и дали изобщо някой ще се занимава с нас!

Аз приключвам с тая тема!

"Приватизират" по време на социализма - що за нонсенс?

А държавата откъде е имала пари за дотации? Значи предприятията са произвеждали и продавали достатъчно, за да има пари в държавната хазна.

Дългът на България, в края на 89-та беше 10.6 милиарда долара. 

Продукцията се продаваше в цял свят! Малка България беше първа по производство на електротелфери и електрокари в света. Бяхме на 36-то място по БВП.

Да, резултатите са наистина на лице. Имахме култура на световно ниво, образование - едно от най-добрите в света. Възпитанието и морала го прецака няколко десетилетната демоНкрация, която ни натресоха от запад. Сега наистина вече няма кой да ни спаси, защото на никой вече не му пука за нас.

Цитат

А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище на народа в България през 1939 г. един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна… Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…, че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот”

Толкова за "цъфтящия" живот в царска България.

преди 53 минути, Agentpat™ написа:

го прецака няколко десетилетната демоНкрация, която ни натресоха от запад. Сега наистина вече няма кой да ни спаси, защото на никой вече не му пука за нас.

Старите опорки... "демокрацията била натресена"... Ехо, комуняги, дайте смислено обяснение, а какво трябваше да дойде на мястото на фалиралия соц и разпаднал се /отвътре и по иконокмически причини най вече/ СИВ ???

преди 55 минути, Agentpat™ написа:

Толкова за "цъфтящия" живот в царска България.

Тоя цитат има ли си източник ?

преди 4 минути, miro20 написа:

Тоя цитат има ли си източник ?

Аз още си чакам отговора на въпроса.

Цитирал си ме а не четеш. Отговора е точно над въпроса ти.

Аз да чакам ли източника на твоя цитат ?

Източникът

Виж - нямам време, а и нерви да чета и гледам дългите ти опорки, които ти изпраща работодателят. Както аз съм цитирал, цитирай и ти!

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

Да, както и си мислех, пак плюещи мръсни комунистически сайтове :)

Никой не е казвал че '39г трябвало да имаме компютри, цветни телевизори или тоалетна хартия .Щото виждам че цитирайки такива "ужаси на бита"  май това си мислите.

Ето ти цитати и сравнения  като искаш :

Цитат

До 1929 г. (от 1923) индустриалното производство в България се увеличава с 88% , или средногодишен ръст от 11%. Една от причините за това е силният протекционизъм на държавата.

През 1941 година индустриалната продукция възлиза на 18,16 млрд. лв. срещу 11,16 млрд. лв. през 1934 г. при средногодишен ръст от 6,9%. Водеща е хранително-вкусовата промишленост / 62%/.

В предприятията с над 50 работници работят 75,2% от всички работници в промишлеността, а с над 200 работници – 40%.

Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 – за Гърция, 245 – за Румъния, 248 – за Турция и 197 за Югославия.

В началото на 30-те години с приемане на различни закони земеделското производство се увеличава средно с 18% за периода 1934-1939 г., а увеличението на земеделската продукция е около 70% в сравнение с довоенното ниво.

През1939 г. доходът в земеделието нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.

:lol6:

Исках ти цитат - къде и кога България изплаща дълга си към Русия?

Не съм ти искал цитати и сравнения от мръсни капиталистически сайтове. :D

преди 2 минути, Agentpat™ написа:

Исках ти цитат - къде и кога България изплаща дълга си към Русия?

Отговора ти е точно над въпроса, последното изречение. Сляп ли си, неграмотен ли ? не знам.

А освен Б.Димитров /за него се бях сетил когато писах отговора/ има си го написано и в уикипедията

https://bg.wikipedia.org/wiki/Окупационен_дълг_на_България_към_Русия

Други "умни" въпроси ? :)

Цитат

Изплащането на източнорумелийската част на дълга е отлагано многократно до 1912 година. Тогава България и Русия договарят план за погасяването му, който така и не е задействан. Окупационният дълг е опростен след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.[3]

Такааа...пак сме минали метър (типично по български) и то благодарение на братушките. ;)  Бас държа, че е щяло да ни се размине почти изцяло изплащането, ако не беше на власт русомразеца Стамболов.

Обърна ли внимание че от 28 млн лв, са изплатени 26 млн плюс огромен заем ?

"метъра" се оказва май съвсем малка част от изплатената сума, и касае дълга на Източна Румелия.

С "братушките" метър трудно можеш мина :) :)

Обикновенно ти го набутват квадратен и завъртайки ти казват - усмихвай се, братушка :)

В края на краищата видя ли как рухна и тази ти "опорка"  за "матушката Русия" , която благородно и безвъзмездно откупила дълговете на България и не сме плащали нито копейка на "братушките освободители". :)

Не забравяй и че са ни водили във всички документи  "окупирана територия" или "Задунайская губерния" също....

преди 15 минути, miro20 написа:

Обърна ли внимание че от 28 млн лв, са изплатени 26 млн плюс огромен заем ?

"метъра" се оказва май съвсем малка част от изплатената сума, и касае дълга на Източна Румелия.

С "братушките" метър трудно можеш мина :) :)

Обикновенно ти го набутват квадратен и завъртайки ти казват - усмихвай се, братушка :)

В края на краищата видя ли как рухна и тази ти "опорка"  за "матушката Русия" , която благородно и безвъзмездно откупила дълговете на България и не сме плащали нито копейка на "братушките освободители". :)Не забравяй и че са ни водили във всички документи  "окупирана територия" или "Задунайская губерния" също....

Нищо не е рухнало! "Рухнало" е само в русомразкото ти съзнанийце.

На теб наистина някой руснак ти го е набутал и заради това така плюеш по тях. :)

Че ние дефакто сме били васали на султана - какви да ни наричат - независима България ли?

преди 12 часа, miro20 написа:

Мирко, ама ти сериозно ли?Аз ти давам статия с данни от Световната Банка и БНБ, ти ми даваш линк към "Фактор" и твърдиш, че това са истински документи!!!:angry:

Отговори ми на простия въпрос, защо след като от 29 години сме с пазарна икономика външният ни дълг се е повишил повече от 3 пъти?Нали вече няма социалистическа планова икономика, нали вече сме с правилната икономика.:hush:

преди 38 минути, M.Николов написа:

ти ми даваш линк към "Фактор" и твърдиш, че това са истински документи!!!:angry:

Да приятелю. ИСтински документи от ЦК на БКП.

Във вашите комунистически сайтове за наивници, пише ли нещо за трите  фалита на България  ?

Аз ти давам статия с данни от Световната Банка и БНБ

Зависи как се представят цифрите. Ето и сега сме първи в Европа по стабилност и финансова дисциплина.

Странно защо обаче хората не го усещат по джоба си.

Странно е че именно извора на нещата, декласиицираните вече документи от архивите, будят такава неприязън у вас.

Май защото не ви изнася а ? :)

Отговори ми на простия въпрос, защо след като от 29 години сме с пазарна икономика външният ни дълг се е повишил повече от 3 пъти?Нали вече няма социалистическа планова икономика, нали вече сме с правилната икономика.:hush:

Защото нямаме "братушки" както имаха ГДР в лицето на ФРГ, и които наляха 1.6 или 1.9 трлн евро в икономиката на иначе също водещата едно време социалистическа ГДР.

И в която ГДР все още не могат напълно да изравнят стандарта с ФРГ.

Нямаме си и милиардите , трилиони милиарди от суровини , както е в РФ, които без този най голям на Земята ресурс, отдавна да са като Венецуела.

Как да стане с магическа пръчка, все едно нищо не е било, да градиш наново държава ?

Без "братушка" с трилиони , и без нескончаем източник на валута от суровини , които хем да продаваш хем да крадеш на поразия ??

ОСобенно когато виновниците за тази съсипия и до днес се правят на " ни лук яли ни лук мирисали" , и обвиняват във всичко "натресената силом демокрация" , без да дават отговор /пак ще се повторя/ - какво трябваше да дойде на мястото на фалиралия соц ???

Ти имаш ли отговор ?

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Не си ме разбрал, аз не отричам, че е имало грешни решения, че някой сектори са работели на загуба, но трябва да се гледа на цялата картина, а тя е, че нещата не са били толкова зле, колкото се опитват да ги представят някои сега!

Дадох ти пример, вече 29 години сме с друга икономика, а нещата не само, че не са се подобрили, а са се влошили!

Външния ни дълг е три пъти по-голям, икономиката е по-зле и от преди, има безработица и хора, които ровят в кофите за храна, образованието и културата са в тотален упадък, здравеопазването е платено и на по-лошо ниво от преди, армията ни е бледо копие на това което беше и т.н.

И кой спори за описаното от теб ? ?

Естествено че е така. До това доведе фалиралия /на три пъти /   соц и невъзможност на някои отрасли за реформи и адекватно управление./пише го в документите на БКП даже/ 

Това ОСВЕН КРАЖБИТЕ и умишлената съсипия, дирижирана от същите тези "отговорни другари" от БКП.

Само те имаха лостовете, знанията и възможностите да окрадат и изнесат парите от там където можеха.Пък след тях потоп.

Както ного добре знаеш СДС /флагмана на демокрацията и символа на надеждите/ също се оказа под тотален техен контрол, а Костов както също много добре знаеш е назначавал стоици бивши служители на ДС и др. в управлението.

И това след '97-ма ! А какво да говорим за преди това... Знаем сътресенията... Но дори към 2000г. пак са били с лостовете и влиянието.

Пък ако и след това не виждаш по ясно картинката, и ако ще ревеш за завода за ЦД-та , Правец-ите и  Мелодия на Годината... значи си много зле :)

преди 20 минути, M.Николов написа:

Дадох ти пример, вече 29 години сме с друга икономика, а нещата не само, че не са се подобрили, а са се влошили!

И каква е тази "друга икономика" ? Това е същата съсипана и фалирала , за нищо не ставаща икономика.

И ГДР имаха... и им трябваха 1.6 трлн евро... да не се повтарям, ама май трябва защото така и не осмисляш.

Пак не разбираш, не е виновен строя, а хората управляващи държавата!Веднага ти давам пример - Гърция, страна в която никога не е имало социализъм.Фалира ли?Фалира.

И нещо интересно, да си чул Люксембург да е фалирал?Не си, нали?

А сега виж колко е външния му дълг и колко процента от БВП е(последните цифри)!!!

11 Flag of Luxembourg.svg Люксембург 1,892,000            31 март 2014                      3                      696                                   467

3443  

https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг

преди 6 минути, M.Николов написа:

Пак не разбираш, не е виновен строя, а хората управляващи държавата!Веднага ти давам пример - Гърция, страна в която никога не е имало социализъм.Фалира ли?Фалира.

И нещо интересно, да си чул Люксембург да е фалирал?Не си, нали?

А сега виж колко е външния му дълг и колко процента от БВП е(последните цифри)!!!

11 Flag of Luxembourg.svg Люксембург 1,892,000            31 март 2014                      3                      696                                   467

3443  

https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг

Николов, хич не се занимавай с тоя - пълна загуба на време е!

В случая със соца, си е виновен соца. Това за радост бе не само в България.

Казвам "за радост" , защото така по добре се виждат общите симптоми и как не е проблем САМО на една държава, а е общ проблем на целия фалирал соц.

И перестройките, и перустройството, и няколкото инфлации през които минаха всички от соц лагера, показва че това не е наш изолиран проблем.

Да, по света всяка държава си има специфика. Никой не е казал че щом не са в соц лагера, задължително са обречени на успех и просперитет :) То е тъпо да си го мислим дори :)

Но това е твоята логика... все въртим сучим , само и само да покажем колко и на "запад е кисело зелето" и заради това  фалриалия соц не ни е виновен за нииищичко :)

Нещо мълчиш за документите от ЦК на БКП ?

Мирко, знам че ти е приятно да си общуваш с мен, но аз нямам време за губене.:D

Каквото имах да напиша по въпроса съм го написал, който може да мисли да си прави изводите, на другите не мога да им помогна.

Нали :) Когато не ти изнася, веднага абдикирате от моите въпроси, а другите отговори не гледате :)

Нормално за всеки цоциалист.

Не, нормално за всеки, който е тук за забавление, а не като теб на работа.;)

Отговорил съм ти на всички въпроси, които заслужават отговор, ако имаш проблем с разбирането на отговорите проблема не е мой.:whist:

ама разбира се.. "на работа" :) Банално бре Николов :)

И аз ти отговорих , даже два отговора - че нямаме "братушка с 1.6 трлн" който да ни налее за да изравним "преуспяващата икономика и стандарт" както стана с ГДР, и нямаме природни ресурси, които крепят рашисткия режим в Кремъл.

И те попитах изгледа ли  публикуваните от А.Тодоров разсекретени архиви на ЦК на БКП за реапното състояние на НРБ, и за трите фалита.

Очевидно обаче не ти изнася.Проблема си е твой, продължавай да четеш комунистически патосни сайтове  и вЕрвайте в светлото соц бъдеще   :)

на 23.06.2018 г. в 19:58, Михаил Дмитриенко написа:

По прямой линии один мой дед погиб в сентябре 1941, по отцу дед погиб в августе 1943 года... а их братья - это тоже мои деды - один погиб при освобождении Болгарии и его звали Алексей - Алёша...

Вы хотите снести этот памятник?!

Нет!Не хотим и никогда не хотели.Хотят только одни уроды.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.