Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

евтина конфигурация за игри и филми

Featured Replies

• Автор

знам че можеше и нов, тук дадохте доста предложения, но ако всичко  му е наред и този ще ми свърши работа. Аз не съм много предирчив, пък и има толкова стари игри, които не съм играл, така че едва ли ще е фатално. Кутията е доста голяма, но ще мерна вътре разстоянията, за да няма проблем в последствие. Благодаря на всички за помощта и мненията. Като купя картата ще пиша какво съм взел и първата игра дето ще си пусна с нея ще бъде DOOM 2016 :) .

• Отговори 59
  • Прегледи 3,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

НЕ, като имаш парите и преди да вземеш картата пиши. До тогава може нищо да не се промени глобално, но все пак повече хора (повече очи)  могат по-добра/евтина карта да видят и предложат. А с евентуално икономисаните пари може да се замислиш за едно SSD, така системата ще стане по-пъргава при нормално ползване.

преди 9 часа, vlade4ko написа:

благодаря, ще търся нова карта. Бях заделил едни пари за ремонт на колата, но се оказа че положението не е толкова лошо и ми останаха 200 лева от тях. Заделил съм ги и дано оцелеят до края на август и тогава ще пазарувам пак. Като избирам какво да гледам? В никем има 9 карти 1060 6gb и изобщо не ми е ясно каква е разликата, освен визуално и в броя на вентилаторите.

Щом имаш 700 лева за карта трябва да се целиш поне във GTX 1070, да дадеш 700 лева за 1060 две години след пускането й е лудост. Преди няколко седмици имаше карти на ''намаление'' в Емаг, разбирай на нормални цени различни от ''ежедневните'', който са 100% спекулативни. Тази карта беше 810 лева, а тази 1070Ti беше 899 лева със включено ДДС :).  Имаше и 1060-ки на разумни цени (не промоционални) -  с Това за 585 лева, това за 575 лева и това за 432 лева. Това са нормалните им цени във Европа - цък и цък.  Най-добре изчакай да се появят новите GTX 1180/1170 карти, една камара ''зелени'' фенове ще си продадат 1070/1080 картите и ще може да си намериш втора ръка карта на добра цена, ако това те устройва разбира се. Може и цените на 1070/1080 да паднат при разчистване на количествата и да намериш доста изгодно 1070-ка/1070Ti-ка и дори 1080-ка. Ако искаш по-балансирана система може да вземеш и 1060 разбира се - цък. Разлики между картите има доста - платка, охладители, вентилатори, дължина на гаранцията и т.н.

• Автор

благодаря ви и на двамата за отговорите. Прочетох статията за обявяването на новото поколение карти в края на месеца, така че ще изчакам  поне началото на септември и тогава ще действам, пък може и да имам късмет и да взема нещо ново на по-сносна цена. Не искам да взимам втора ръка.  Просто не разбирам достатъчно и най-вероятно ще взема карта стояла в някоя копачка. Доста са скъпи картите и просто не мога да рискувам да потроша толкова пари. 

За копачка никой не може да разбере дали дадена карта е копала или не и колко, няма никакъв начин, освен ако не я вземе в движение от някоя копаеща машина. Принципно с по-слаби карти никой не копае, понеже не е изгодно и ценово оправдано. А понякога всичко си е и на късмет - може карта, която никога да не е копала, да издъхне много по-бързо от такава, която копае нонстоп с години.

преди 1 час, Raze написа:

За копачка никой не може да разбере дали дадена карта е копала или не и колко, няма никакъв начин, освен ако не я вземе в движение от някоя копаеща машина. Принципно с по-слаби карти никой не копае, понеже не е изгодно и ценово оправдано. А понякога всичко си е и на късмет - може карта, която никога да не е копала, да издъхне много по-бързо от такава, която копае нонстоп с години.

И аз си мисля че ще е доста трудно да се разбере, особено на Nvidia карта, но предполагам ''миньорите'' модифифицират и техните биоси до колкото е възможно, за по-голям и ефективен ''добив'' при евентуално по-ниско енергопотребление. Ако картата е със модифициран биос е почти 100% сигурно че е копачка. При AMD картите са със доста по-малко подобни рестрикции и е 100% сигурно че ако си купи една RX 480/580 и е със модифициран биос е копачка. Подобни карти трябва да се избягват на всяка цена. Чисто по физически следи доста трудно, може би при влошено състояние на вентилаторите. Не знам какво имаш предвид под слаби, но когато безумието достигна зенита се купуваха абсолютно всякакви карти, дори RX 550/GTX 1030, а GTX 1060 винаги е била търсена копаческа карта, макар и предполагам RX 480/580 да е по-добра при доста валути. GTX 1070 пък беше и все още е една от най-търсените карти за копане, защото има GDDR5 памет. 1080 е със GDDR5X , което явно влияе зле щом доста хора твърдят че ''копае'' по-зле от 1070, но и при бума се изкупуваха 1080-ки на ляво и надясно, както и 1080Ti. За последното не съм съгласен изобщо, аз не бих купил никога копала карта, а вероятността да намери 1070-ка която да не е била 24/7 копачка е нищожен, все пак е възможно ако е била в ръцете на геймър, дано това понятие да не звучи прекалено стереотипно.

преди 1 час, vlade4ko написа:

благодаря ви и на двамата за отговорите. Прочетох статията за обявяването на новото поколение карти в края на месеца, така че ще изчакам  поне началото на септември и тогава ще действам, пък може и да имам късмет и да взема нещо ново на по-сносна цена. Не искам да взимам втора ръка.  Просто не разбирам достатъчно и най-вероятно ще взема карта стояла в някоя копачка. Доста са скъпи картите и просто не мога да рискувам да потроша толкова пари. 

Най-добре не се информирай от Калдата, няма да попаднеш на нищо по-различно от зле преведени жълти статии и дори доста изцяло плод на ''фантазията'' им с цел шум и наплив към сайта. Това е типична такава статия - цък.  И аз не бих рискувал със 1070-ка и дори 1070Ti-ка, макар и втората да излезе преди 10 месеца. Виж по-вероятно е да попаднеш на 1080-ка, която не е била 24/7 копачка. Възможно е да е копала дадено количество време, например в началото на годината когато беше най-голямата криза. Ако ще е втора ръка и от стрaната - Само от HWBG форума (ако имаш достъп до него), от OLX е прекалено голям риск, но копачите/прекупувачите в OLX се забелязват отдалеч, поне от моите очи, а нямам претенциите да съм разбирач или нещо подобно - повечето са невежи/неграмотни, държат се арогантно и отказват да предоставят история на картата. Това са предостатъчно на брой причини да нямаш работа с подобни хора.

• Автор

нямам достъп до купува/продава в HWBG форума. Картата ще се купува явно нова. Има място но ме притеснява кабелите да не пречат за монтаж. Ако правилно разбирам, според захранването мисля че е това https://www.speedcomputers.biz/zahranvasht-blok-Fortron-FSP600-50ARN-600W-Active-PFC/?gclid=EAIaIQobChMI7ey1k_bD3AIV0-WaCh3MIgRcEAAYASAAEgJsFPD_BwE , трябва да избирам карта, тоест може би тази ще ми свърви работа https://www.vali.bg/bg/product/8573/Graphic-card-ASUS-TURBO-GTX1060-6G-6GB-GDDR5-192-bit-DVI-D-HDMI-Display-Port? , като я има и по евтина от този магазин.

IMG_20180729_110553.thumb.jpg.5f0ab32833591573ecf32d8205c94d5b.jpg

@vlade4ko Дори и да пречи най-лесно е да го обърнеш този USB кабел. Не знам що за качество е FSP600-50ARN 88+, но не би трябвало да имаш проблеми дори със GTX 1080, ако е изрядно работещо.

730 лева за GTX 1060 карта със турбина е отвъд безумие. Изчакай до края на август да се види каква ще я натопят зелените, но дори да се спреш на 1060 6гб, не давай повече от 600 лева за нея. От Европа може да намериш 6гб. 1060-ки за доста под 600 лева - цък.

преди 33 минути, vlade4ko написа:

нямам достъп до купува/продава в HWBG форума. Картата ще се купува явно нова. Има място но ме притеснява кабелите да не пречат за монтаж. Ако правилно разбирам, според захранването мисля че е това https://www.speedcomputers.biz/zahranvasht-blok-Fortron-FSP600-50ARN-600W-Active-PFC/?gclid=EAIaIQobChMI7ey1k_bD3AIV0-WaCh3MIgRcEAAYASAAEgJsFPD_BwE , трябва да избирам карта, тоест може би тази ще ми свърви работа https://www.vali.bg/bg/product/8573/Graphic-card-ASUS-TURBO-GTX1060-6G-6GB-GDDR5-192-bit-DVI-D-HDMI-Display-Port? , като я има и по евтина от този магазин.

@Inno USB? Къде го видя това? Кабела е SATA, то си пише и отгоре!

Относно дали ще пречи или не кабела, аз по-скоро бих се притеснявал дали ще се събере картата, понеже в дясно на снимката тези легла за дискове може да пречат и ако не могат да се махнат, да не се наложи да ги режеш. На стара кутия съм рязал ламарини преди години, понеже взех една GTX 570 без да я измеря и не се събираше точно заради такива легла за HDD. Кабела може да се премести на другите слотове или да се вземе такъв, който е с по-къс накрайник или закривен.

• Автор
преди 21 минути, Inno написа:

@vlade4ko Дори и да пречи най-лесно е да го обърнеш този USB кабел. Не знам що за качество е FSP600-50ARN 88+, но не би трябвало да имаш проблеми дори със GTX 1080, ако е изрядно работещо.

730 лева за GTX 1060 карта със турбина е отвъд безумие. Изчакай до края на август да се види каква ще я натопят зелените, но дори да се спреш на 1060 6гб, не давай повече от 600 лева за нея. От Европа може да намериш 6гб. 1060-ки за доста под 600 лева - цък.

въпрос- където си дал връзката за захранването, където пише 2x PCI-E 2.0 6+2 (8) Pin, означава ли че мога да вържа карта с осем пиново захранване https://www.dns-shop.ru/product/b4e8e55f4aed3330/videokarta-gigabyte-geforce-gtx-1060-g1-gaming-gv-n1060g1-gaming-6gd/ , тъй като досега разглеждах за 1060 с шест пиново и асуса, затова го постнах.

ме

преди 3 минути, Raze написа:

Относно дали ще пречи или не кабела, аз по-скоро бих се притеснявал дали ще се събере картата, понеже в дясно на снимката тези легла за дискове може да пречат и ако не могат да се махнат, да не се наложи да ги режеш. На стара кутия съм рязал ламарини преди години, понеже взех една GTX 570 без да я измеря и не се събираше точно заради такива легла за HDD. Кабела може да се премести на другите слотове или да се вземе такъв, който е с по-къс накрайник или закривен.

мерих вътре. Имам 15 см до страничния капак и 28 см от задния капак до стойката за дисковете.

На всяка карта си има размерите в спецификациите. Ако случайно ги няма в сайта на търговеца, откъдето я купуваш, ги има на официалния сайт.

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1060G1-GAMING-6GD-rev-10#sp

Card size H=40 L=278 W=114 mm

Ако имаш 28 см би трябвало да влезе - дължината и е 27,8 см. А тези 15 см до страничния капак незнам как ги мериш, но освен ако не ти е нископрофилна кутията (като гледам не е), са повече.

Специално за тази, която си дал, изискванията за захранване са: Power Connectors 8 pin*1

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

На всяка карта си има размерите в спецификациите. Ако случайно ги няма в сайта на търговеца, откъдето я купуваш, ги има на официалния сайт.

https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1060G1-GAMING-6GD-rev-10#sp

Card size H=40 L=278 W=114 mm

Ако имаш 28 см би трябвало да влезе - дължината и е 27,8 см. А тези 15 см до страничния капак незнам как ги мериш, но освен ако не ти е нископрофилна кутията (като гледам не е), са повече.

Специално за тази, която си дал, изискванията за захранване са: Power Connectors 8 pin*1

аз това не мога да разбера - ще може ли това захранване с този извод 6+2 (8) Pin да захрани карта с 8 pin захранване или трябва да търся карта с шест пиново.

Е нали имаш 8 пина, какво не ти е ясно? 6+2=8. То незнам дали има захранвания с точно 8 пина - всички са си 6+2.

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Е нали имаш 8 пина, какво не ти е ясно? 6+2=8. То незнам дали има захранвания с точно 8 пина - всички са си 6+2.

за мен си е сложно, защото просто не съм се занимавал. Например сега чета какво ще се получи ако вържа записвачката (втория кабел на снимката) от SATA 3Gb/s port на SATA 6Gb/s port, за да си освободя място горе, но явно излиза че няма да е проблем ако съм разбрал правилно прочетеното.

Няма проблеми, единствено ако имаш SSD диск, който има скорост на четене/запис по-голяма от 250 мегабайта/секунда, ще ти чете/записва максимум с 250 мб/с.

преди 1 час, Raze написа:

Мислех си че има на предвид конфликт със USB кабела. Със други не мисля че ще има проблем, а ако има със САТА кабела най-лесно е да вземе 90-градусов както си написал. Има и такива за USB 3. Удивителните знаци са излишни.

преди 1 час, vlade4ko написа:

въпрос- където си дал връзката за захранването, където пише 2x PCI-E 2.0 6+2 (8) Pin, означава ли че мога да вържа карта с осем пиново захранване https://www.dns-shop.ru/product/b4e8e55f4aed3330/videokarta-gigabyte-geforce-gtx-1060-g1-gaming-gv-n1060g1-gaming-6gd/ , тъй като досега разглеждах за 1060 с шест пиново и асуса, затова го постнах. 

ме

мерих вътре. Имам 15 см до страничния капак и 28 см от задния капак до стойката за дисковете.

Да, ще можеш. 280mm ще са достатъчни за повечето, но има и някой който са малко над това - Strix 1060/1070/1080 със 298мм.

преди 50 минути, Raze написа:

Няма проблеми, единствено ако имаш SSD диск, който има скорост на четене/запис по-голяма от 250 мегабайта/секунда, ще ти чете/записва максимум с 250 мб/с.

250?

Аз защо си мисля, че границата за която става дума е 300MB/s.

преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

250?

Аз защо си мисля, че границата за която става дума е 300MB/s.

В хардуерна лаборатория, с някои типове файлове може и да стигнеш горната граница на стандарта.

На теория да, но на практика са малко по-ниски. Това горе-долу ще са скоростите, което при работа няма да се усети изобщо.

• Автор

здравейте, казах че ще чакам, но не мога да чакам. 200 лева останаха от колата, 400 лева ще са от заплатата остатъка ще взема от едни пари. които съм заделил за ремонти вкъщи. Намерил съм тази карта MSI 8192M GTX1070, GTX 1070 ARMOR 8G OC, PCI-E 3.0 на 850 лева с три години гаранция от магазин в София. Кажете заслужава ли си за тези пари или да продължавам да ровя.

В момента не си заслужава изобщо да се вземат видеокарти, но щом си решил, кефа цена няма. Само гледай с гаранцията всичко да е наред и да е 3 години, каквато си е принципно. NVIDIA се очаква в края на август да обявят новите серии, а до края на октомври да излязат и трите модела. До тогава трябва и цените на сегашните карти да паднат.

• Автор

може да паднат. Ако паднат под 600 лева значи съм се прецакал, но пазара у нас никога не е работил съгласно световния пазар, така че всичко е според зависи.

• Автор

Малко развитие и да не спам ще редактирам това мнение- пуснах поръчката, но в магазина казаха че цената е сбъркана и е с 100 лева нагоре. По принцип можех да настоявам да взема стоката на тази цена, но разликата ще бъде удържана на някой заради грешката, а аз просто не съм такъв човек. Тоест отново сме в изходна позиция.

преди 2 часа, vlade4ko написа:

Малко развитие и да не спам ще редактирам това мнение- пуснах поръчката, но в магазина казаха че цената е сбъркана и е с 100 лева нагоре. По принцип можех да настоявам да взема стоката на тази цена, но разликата ще бъде удържана на някой заради грешката, а аз просто не съм такъв човек. Тоест отново сме в изходна позиция.

Да, изглежда не са обновявали цената. Във Емаг във момента е на ''намалена'' цена. Не съм сигурен до колко си заслужава щом тази карта  беше 899лева във Емаг, което е и нормалната й цена. Ако пазаруваш намалена карта от Европа ще ти излезе по-евтино, но ще трябва да чакаш, предполагам поне седмица, това би трябвало да ''стъпи'' под 800 лева до тук и мисля ще може да си удължиш гаранцията на 5 години като си регистрираш картата във европейския сайт на Зотак. Не знам как е от към темп./шум. Тук изглеждат Ок, но ако вземеш 1070-ка или дори 1060 ще е добре да добавиш поне един вентилатор или два вентилатора.

Всичко до момента за новите зелени карти са слухове. Един от тях е че чипа със 120W енергопотребление ще струва 500$. Това са пусковите дати също са просто слухове, тоест би било глупаво да правиш покупката си на тяхната база.

Ако нямаш видео карта, в процесора ти имаш HD 4600, с която може да ''креташ'' докато вземеш окончателно решение. Със него ще може да пуснеш някоя по-стара игра на по-ниска резолюция като 900p. Ако картата ти е била Fermi базирана GT 630 със DDR3 памет ще имаш сходна производителност и пак ще може да играеш същите игри, който си играл преди - Цък. GT 630 (GF108-400-A1) е преименувана GT 430, но със леко по-високи честоти на ядрото/шейдърите.

• Автор

стига ми толкова- прегледах десетки сайтове за "промоции", за начини за доставка отвън и ми стига. Поръчах карта от България https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1060AORUS-6GD-rev-10#kf . Нямам достатъчно пари за 1070, така че ще е тази . Магазина е на другия край на София и ако има проблем с нея, паля колата и на място го решаваме, което ме успокоява до някаква степен. Това ще да е, колкото съм дал толкова, но е малко по-малко от обичайното, все пак е на "примоция". Повече просто да не обсъждаме картата, защото ми стига и направо ми се гади. Остава охлаждането- още първата седмица забелязах че няма вентилатори, дори за отвеждане на въздуха . Ще закача един отпред по-голям да вкарва въздух и един по-малък да изкарва, дано да е достатъчно. За процесора оригиналното достатъчно ли е или и там трябва да се мисли нещо?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.