Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD/HDD за лаптоп

Featured Replies

Никога през живота си не съм си имал работа с лаптопи и/или техния хардуер и затова следващият въпрос може да ви се стори малоумен. А именно: SSD-тата и хард дисковете само на определен модел лаптопи ли могат да се слагат или на всички? Примерно SSD може ли да се сложи на дърт лаптоп Fujitsi Siemens Amilo?

Дотолкова, че като са го купили от магазина е дошъл с XP Home Edition. Едно ревю за него е писано 2006 г., така че явно е по-стар, отколкото смятах.

Няма да може. Първите поколения, са с твърди дискове с  IDE интерфейс...То и за последните, които са със SATA(версия 1)  възможността е чисто теоретично и най-вероятно няма поддръжка с драйвери за SSD устройства.

Диска с какъв интерфейс е? Дай повече информация. Какво е дъното? Най-малко ако можеш дай точния модел на лаптопа.

https://www.google.com/search?q=Fujitsu+Siemens+Amilo+ssd&num=20&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwi_r7CJrNTcAhUJJcAKHVAECWgQ_AUICygC&biw=1321&bih=903

преди 1 час, Raze написа:

Диска с какъв интерфейс е? Дай повече информация. Какво е дъното? Най-малко ако можеш дай точния модел на лаптопа.

https://www.google.com/search?q=Fujitsu+Siemens+Amilo+ssd&num=20&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwi_r7CJrNTcAhUJJcAKHVAECWgQ_AUICygC&biw=1321&bih=903

САТА, но не мога да кажа дали е 1, 2 или 3. За дъното нямам идея. Понеже на лаптопа никъде не пишеше цифрите на модела, го търсих по снимки из Гугъл - над тъчпада има едно продълговато копче със заоблени ръбове, което новите модели го нямат. На база този белег разбрах, че моделът най-вероятно е 1536 или около тая цифра.

преди 20 часа, rado84 написа:

САТА, но не мога да кажа дали е 1, 2 или 3. За дъното нямам идея. Понеже на лаптопа никъде не пишеше цифрите на модела, го търсих по снимки из Гугъл - над тъчпада има едно продълговато копче със заоблени ръбове, което новите модели го нямат. На база този белег разбрах, че моделът най-вероятно е 1536 или около тая цифра.

В такъв случай инсталирайте Speccy или AIDA64 (32) за да проверите дали разпознава модела.

Ако има SATA, няма проблем да се сложи SSD, въпроса е, че с windows XP няма да работи добре. Трябва да се спре най-малкото дефрагментацията и да се пуска TRIM ръчно с допълнителен софтуер. Би трябвало производителя да предлага такъв в сайта си.

преди 4 минути, Raze написа:

Ако има SATA, няма проблем да се сложи SSD, въпроса е, че с windows XP няма да работи добре. Трябва да се спре най-малкото дефрагментацията и да се пуска TRIM ръчно с допълнителен софтуер. Би трябвало производителя да предлага такъв в сайта си.

Няма да слагам XP, а Линукс Минт. XP-то го споменах само, защото го има на лепенка върху лаптопа. За това, за което ще се ползва лаптопът Минт ще им е идеален. Нито програми ще си инсталират допълнителни, нито видео или игри ще се свалят. Ще се ползва само и единствено за Фейкбук.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 3 часа, XYconstant написа:

Тоя Mint някаква лека версия на Линукс ли се пада?

Разделът за тъпи въпроси е на този адрес:
https://www.kaldata.com/forums/forum/76-windows/

Мисля че няма тъпи въпроси, а има тъпи отговори, от които е и твоят, всезнайко.

Защо ме препращаш към раздела на Windows, след като въпросът ми беше за Линукс, така и не разбрах, явно ти знаеш и държа да ми обясниш?

преди 5 часа, XYconstant написа:

Мисля че няма тъпи въпроси, а има тъпи отговори, от които е и твоят, всезнайко.

Защо ме препращаш към раздела на Windows, след като въпросът ми беше за Линукс, така и не разбрах, явно ти знаеш и държа да ми обясниш?

Първо, постът ти няма нищо общо с това, което питам в темата и второ, щом ми задаваш такъв въпрос, значи си за Уиндоус раздела. Ако знаеше изобщо нещо за Линукс, щеше да знаеш и че Линукс се дели на дистрибуции, които дистрибуции се делят на версии, а не това, което ти каза. И щеше да знаеш, че няма лека или тежка дистрибуция, а всичко опира до персонални настройки. "Теглото" на дистрибуцията се определя от десктоп средата и от настройките ти в нея. XFCE уж е най-леката десктоп среда, обаче на един му яде 650 МБ РАМ, а друг я беше докарал до 240 МБ РАМ.
Общо взето все неща, с които никоя Боза не може да се похвали и които никоя овца не знае.

ОК, значи за нещо малко, което мога да питам тук, трябва да отворя нова тема. Това, че не съм разцъквал кой знае колко линукс, ме препраща директно към Уиндоуд раздела.
Пич, кротни се малко и се блещи по-малко и на място.

преди 1 час, XYconstant написа:

Пич, кротни се малко и се блещи по-малко и на място.

Каза умникът, който в раздел за хардуер пита за Линукс.

И двамата сте прави и не сте прави!
@XYconstant, въпросът ти е за тази тема.
@rado84, успокой топката и се дръж човешки!

преди 2 часа, DarkEdge написа:

И двамата сте прави и не сте прави!
@XYconstant, въпросът ти е за тази тема.
@rado84, успокой топката и се дръж човешки!

Ако имаш инструменти в кобура за този раздел, може ли да премахнеш всичките офтопик постове, вкл. и моите?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.