Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кабала /за любопитните/

Препоръчан отговор

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Все пак, човек може да черпи мъдрост от всяко едно учение.

Каббала не е учение. Равините казват, че Каббала е тайната Тора.Тази,която се предава устно от учител на ученик ,от поколение на поколение. Това е и превода на думата " получаване" .Каббала е насочена единствено и само да се възприеме и направи опит да бъде обяснена  правилно природата на Твореца. Това не е нещо,което да се размята по сайтове, форуми и гугъл. Мъдреците казват,че много преди да приемат някого за ученик, те го наблюдават дали има качествата да бъде посветен и да му бъде разкрито тайнството . Каббала е като атомна бомба.Огромен енергиен потенциал.  Попадне ли в недобросъвестни ръце , в нечисти умове ,користни цели и пристрастия, това може да има  разрушителни последствия.Това е една от причините еврейските мъдреци да не са съгласни с масовото изучаване на Каббала, още повече че тези,които наистина я владеят те не я разкриват в семинари.

Затова споменах Лайтман. Спомням си ,че преди време имаше тук един Рурк,който беше голям фен на онлайн сеансите на Лайтман. Наблюдавах го колко пагубно му действаха. Беше груб, невъздържан, циничен, говореше за Каббала ,но отхърляше Твореца така както е представен в еврейските писания..това е когато нито учителя го бива, нито ученика е готов.

Каббала е такова огромно количество материал и често не стига един човешки живот за да навлезеш и разбереш същината и.

Както писах и по-горе Каббала без Тора е нищо. Тука в тази тема / и не само / се флиртува с понятието Каббала ,но никой не е даже в началото на пътя към нея.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 62
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

преди 15 часа, _Aumi_ написа:

Богомилството какво общо има с Каббала?

Нищо.  Богомилството е християнска ерес.

Ще спомена ,че преди  време ми попадна  статия в която се твърдеше ,че български писател Николай Райнов  посетил Малта и разгледал архива на библиотеката.

https://www.самосъзнание.com/2020/06/koi-e-princ-boqn-maga-nikolai-rainov.html?m=1

Тази статия служи за една серия от небивалици написани после  в различни издания за някаква богомилска каббала,за която той прочел в ръкописи .

Такова нещо има само в главите на българските фантазьори.

Богомилите вярват в Исус Христос  и казват молитва за него и като как ще вържеш този факт с Тора, Мишна и пр,които богомилите  не са познавали и където такъв човек с такова име не съществува. ?

Отделно че самия Боян Мага е описан като извършител на определени магически действия..Както се знае еврейските писания наричат магиите и магьосниците творение на дявола.

Така, аз също посетих този архив на рицарите йоанити.. Верно е ,че там достъпа  е изключително ограничен и контролиран. Шанса е уникален . Описах го в един от блоговете си:

https://travellingphantom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html

Специално попитах и ми беше любезно обяснено лично от пазителя на архива,че такава книга или такива писания за българска богомилска каббала там няма!!!!. Показаха ми един ръкопис на някакъв пътешественик минал през земите български  и чул за изгорени живи хора и нищо повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Специално попитах и ми беше любезно обяснено лично от пазителя на архива,че такава книга или такива писания за българска богомилска каббала там няма!!!!.

И ти му повярва?! :) Валки, уж кабалата била тайнство, разпространявано само словесно от учител на ученик, а тоя добър чичко (пазител) бил откровен с теб. :) 

Е, благодаря ти, че ме развесели. :) И от кога си Равин?! Кой те е избрал?! :) Пардон, кой те е назначил?! :) 

Да, води се ерес на християнството, но това си го прочела от някъде, нали?!  Да вярваш в писание е едно. Да вярваш в Бог е друго. Да повярваш на някой няма нищо общо нито с религията, нито с тайнството, а умението неговото слово да достигне до теб. 

От там на сетне ти какво правиш: Отричаш всичко извън което си видяла, но извън видимото има и друго, което не е необходимо да го видиш, за да повярваш в него. ;) Достатъчно е да махнеш суетата която е в теб, но уви при жените то не става лесно. 

Само да отбележа. До обществото, особено българското информация по отношение на богомилите е изключително малко, поради това, че самите богомили не афишират себе си. Те наблюдават и се намесват само в краен случай. Това определено не става достояние на обществото. 

Но, нека не навлизаме в мистиката. Там малцина се ориентират. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, dioib написа:

И ти му повярва?! :) Валки, уж кабалата била тайнство, разпространявано само словесно от учител на ученик, а тоя добър чичко (пазител) бил откровен с теб. :) 

Не разбрах какво предизвиква истеричния ти смях. Този "чичко" не  е изучавал каббала ,не се интерсува от нея.Не ми е доверявал знания и тайнства . Къде прочете това ?Той е доверен пазител на книжните съкровища на ордена. С определен статус в него.И вече живеем в друг век и е въпрос на компютри, който за минути дава нужната информация. Казваш каква тема те интересува и какво може да бъде намерено по нея от архивите и от редовната библиотека.Това, ако не си заявил предварително нещо и то е разрешено за достъп. Има книги и ръкописи  ,които не са засекретени, а просто не можеш да ги видиш отблизо, поради състоянието им. Но пък има достатъчно каталози описващи какво има в архива и неща от тях са качени на сайт, който може да се ползва.   Не излиза нищо за богомилска кабала. Казваш името на човека /примерно този Райнов/ и веднага ти показва, от кого е акредитацията му , кога е посетил библиотеката, какво е чел и от кои източници е правил записи. По същия начин ,допуснатия посетител може   да провери по всяко време, казвайки моето име и  да научи  аз кога съм посетила архива, библиотеката  и какво съм видяла,чела или от какъв източник съм правила справки. И този пост е точно за да изясни  на прочелите поста по-горе  и публикацията в блога начина на достъп до архива, а не защото някой ти дължи персонално обяснение на теб или твоето мнение е от някаква степен важност.

Само да отбележа. До обществото, особено българското информация по отношение на богомилите е изключително малко, поради това, че самите богомили не афишират себе си. Те наблюдават и се намесват само в краен случай. Това определено не става достояние на обществото. 

В случай ,че не си разбрал или си разбрал неправилно. Не се интересувам в подробности от българските богомили. Те не представляват интерес за мен. Информативно за обща култура, да ,но специален интерес -не. Затова не ми обяснявай неща,за които не съм питала. Ако реша, има по-надеждни и компетентни източници  от теб.

И от кога си Равин?! Кой те е избрал?! :) Пардон, кой те е назначил?! :) 

Винаги съм "казвала ", че когато искам да разбера нещо за себе си влизам в Калдейта и го научавам. Единственият логичен извод, който се набива в очи и без много разсъждение,винаги когато човек реши да загуби време с твоите  пропити на алкохолни изпарения    и безмислени постове  е, че за нищо не ставаш, камо ли за Нострадамус.Но пък разбирам,че е ласкателно и интересно за теб да правиш опити да си общуваш с мен,дори и да правиш опити да провокираш. В реала това няма как да ти се случи. Причините са много, но мисля и сам се досещаш за тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, valkiria1 написа:

В реала това няма как да ти се случи. Причините са много, но мисля и сам се досещаш за тях.

Не бъди толкова сигурна. :) Но, не се досещам, а знам защо = оттеглил съм се от светския живот. 

п.п. Принципно с един мой близък евентуално си контактувала, но не мисля, че е уместна някаква проверка, за да си задоволя любопитството. Няма как да не си контактувала по някакъв начин дори индиректно след като си в САЩ ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

Не бъди толкова сигурна. :) Но, не се досещам, а знам защо = оттеглил съм се от светския живот. 

п.п. Принципно с един мой близък евентуално си контактувала, но не мисля, че е уместна някаква проверка, за да си задоволя любопитството. Няма как да не си контактувала по някакъв начин дори индиректно след като си в САЩ ... 

Шерлок ,

Spoiler

В никакъв случай не искам да прозвучи нелюбезно, но аз съм доста взискателна и поставям висок стандарт и изисквания към хората ,които са около мен, с мен и са мои приятели. В САЩ/ и не само/ се движа  и живеем точно в такава среда, която предпочитам и тя е предимно от моя етнос.Останалите са американци с които не се сещам по какво можеш да си приличаш ти или някой друг около теб с тях.  Както казах ,винаги ,когато се прилепиш за моя ник,развиваш прекалено голямо въображение. Недей да спамиш темата и не ме карай следващия път да бъда по-брутално откровена.

Нещо по темата ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 часа, valkiria1 написа:

Богомилството е християнска ерес.

Един православен историк ми хареса със следната реплика: - "Ти не си еретик.Еретик е бил Ориген, че е създал и осмислил свое учение, като е имал куража да го защитава, а ти си обикновен неграмотник.Нищо общо нямаш с еретиците."

Че и Богомилството било ерес...

Редактирано от badr (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 26.10.2021 г. в 17:12, badr написа:

Един православен историк ми хареса със следната реплика: - "Ти не си еретик.Еретик е бил Ориген, че е създал и осмислил свое учение, като е имал куража да го защитава, а ти си обикновен неграмотник.Нищо общо нямаш с еретиците."

Че и Богомилството било ерес...

Отрицателната конотация на думата идва от  Църквата. Тя е приела за ерес /отклонение/ всяко нещо,което не отговаря на основните догмати . В този смисъл богомилството е ерес. Употребих го за да го разгранича категорично от Каббала с която няма нищо общо. Това беше смисъла на написаното ,но ти добре го знаеш. Иначе ерес  /употребена дума  в това значение/ има и в иудаизма. Това са караимити като пример набързо. Не приемат Устната Тора, не зачитат нищо написано и обяснено от равините. Молят се на колене ,влизат в синагогата като си свалят обувките, някои  ги бъркат с мюсюлманите.На всичкото отгоре те пазят неделята като свещен ден......еретици, какво да ги правиш :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Българската линия в Кабала е самостойна и тя върви извън еврейската Кабала

от тук

Та, вземете да се разберете по женски. :) 

Не знам кой "клон" от кабалата следват юдеите, но първоизточника е по далече от тяхното сформиране като общност. Само, че там документите са оскъдни и се разчита на каменни артефакти. Определено света не е започнал преди 5782... :) , макар, че за някои е започнал от там. :) 

Уви, мнозина не са запознати с племената по нашите земи и заради какво ли се наричат траки!? 

Само като аналогия: Днес понятно е името евреин, а не юдей, грък, а не елин и т.н. , но никой не свързва българин с трак. Защо?! 

Набляга, се, че е имало много племена, но из тях е имало едно висше, което е управлявало другите. Кое е то?! 

Затова и оставям евреите да се осланят на документи от римляните. Все пак по онези земи е имало римско управление дълго време, но да се счита, че по нашите земи не е имало кабала е смехотворно. :) И, все пак първата кабала се е разпространявала устно. А какви ереси има в нея, то кой знае?! 

Може да се окаже, че еврейската кабала също е ерес!? И в случая кой е еретика?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 25.10.2021 г. в 22:21, valkiria1 написа:

Каббала не е учение. Равините казват, че Каббала е тайната Тора.Тази,която се предава устно от учител на ученик ,от поколение на поколение. Това е и превода на думата " получаване" .Каббала е насочена единствено и само да се възприеме и направи опит да бъде обяснена  правилно природата на Твореца. Това не е нещо,което да се размята по сайтове, форуми и гугъл.

Статиите свързани с кабала в гугъл са на много високо ниво и с широк обхват. Визирам тези на английски.

Човек, който има желание да изучава кабала, има предостатъчно възможности за това. 

преди 19 часа, dioib написа:

Не знам кой "клон" от кабалата следват юдеите, но първоизточника е по далече от тяхното сформиране като общност.

Кабала започва от средните векове. Да, тя се основава на някои по-стари текстове, но има и нововъведения спрямо Петокнижието, особено лурианската. Дали кабала е ерес (отклонение)? Май да (спрямо традиционните възгледи около Тора). Примерно доктрината за прераждането е част от кабала. За мен е коректно кабала да се разглежда като отделно учение от традиционното за Израел.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Just a Stranger написа:

За мен е коректно кабала да се разглежда като отделно учение от традиционното за Израел.

И за мен това е коректно, но ... 

Все пак да обърна внимание на следното: Към кое време в миналото са се образували езиковите способности на човек, чрез които посредством словото да се предават знания поне на мен не ми е известно, но определено кабалата е свързана със словото, а не с конкретен език. 

Затова е важно какво слово използваш, за да предадеш знанията на Всевишния, наречен Бог. Друг е въпроса кой е бил в началото и кой е направил този свят. Докато не е имало слово, то не е могло да се предава някакво знание към бъдещото поколение. Да, в последствие се е формирало и писмеността, но учението на кабалата е по-скоро как умееш да боравиш със словото, а не дали може да изписваш въпросните слова. 

Винаги съм го казвал: Едно е да четеш и в последствие да си като папагал, а друго е да го прочетеш и разбереш някакво знание. ;) Този който си мисли, че е усвоил някакво познание, то той, образно казано, е лукавия, т.е. този който е склонен да излъже, а не да каже истината. 

От тук и е важно способността на човек да вярва в някаква религия, учение и т.н., а не да настоява, че неговата религия е най-хубавяа. ;) 

Да, аз изповядвам православните християнски ценности, но това няма нищо общо с моята вяра в Бог. Този, който ни е дал всичко от което се нуждаем и е оставил ние да направим нещо по-добро от него. Именно по този начин ще докажем, че сме подобни на него!!!

Аз казах!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 часа, mecholari написа:
Цитат

Кабала за Месия: 3. Първите скрижали са произлезли от Дървото на Живота, но поради идолопоклонничеството Израел беше осъден да сеползва недостойно от тях. Затова Мойсей даде на народа други

Откъде черпиш информация, че първите скрижали са били от Дървото на живота?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...