Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Asterisk to Linksys to PSTN

Featured Replies

преди 54 минути, teglicha написа:

Ползвам FreePBX в реални условия вече няколко месеца, и не съм го барал оттогава (освен един ъпдейт), вече без PSTN, а само voip (единия е vmobile.eu "стационарен" номер), имам и GSM gateway. Не е съвсем за домашно ползване. Основно за дирижиране на обаждания между трънковете с междинно записване и статистика, вкл. IVR.
Като цяло това наистина е комплексна тема, която трудно може да се помага във форум, дори за наглед прости неща. И аз не съм гуру, и загубих доста време докато подкарам някои неща, които все пак с FreePBX са доста улеснени.

Никой не споделя... Научках си сам.

При мен ъпдейти не правя, понеже имиджа е билднат за Raspberry pi сериите, при ъпдейти ми се чупи Войпа и PSTN....

Набарах някъде имиджа фрии.

Палиш и конфигурираш.

За Orange Pi Zero искаха пари .......

Следващото нещо коет може да пусна до една две години е и GSM voice gateway на предплатена карта само от чисто любопитство и страст .

Вивакома PSTN линията просто я има у дома не се ползва...
И предплатената карта сигурно няма да се ползва.
Просто  любителски.
Утре другиден ако ми се наложи някъде да поддържам VOIP да не гледам като идиот..........

Ама много скъпи тези GSM гейтуейи бре....

Няма ли някъде втора ръка по евтини..

Да, около 150 лв средно е едноканален gsm gateway, около 400 4-каналния. Аз купих от една бг фирма, то май само там намерих в Бг да ги продават тия, не ми се чакаше, а и ми дадоха отстъпка към оня момент. Втора ръка търсих и аз, не намерих. Ако беше само любителски за тест, вероятно нямаше да взема, макар че след това кат гледам щях лесно да го продам като 2 ръка с малка загуба.

Иначе и за любителско ползване има как да се извлече полза. Примерно имаш 2-3 карти и носиш 2-3 телефона (примерно ако нямаш двусимов телеофн), така можеш да си ги закачиш в централата у дома, и да си ги ползваш или звънят на тях, с единствен апарат (като трябва да имаш интернет на телефона разбира се). Или ако телефонът няма лесно блокиране на номера и ranges, в централата можеш да си правиш правила за това, или ако имаш номер, който ползваш за някакви обяви или "опасни" неща, да не те притесняват нощем можеш да правиш всякакви врътки в централата, нощем да затваря директно, и мн. др.

преди 3 часа, Taner Rasim написа:

Просто  любителски.
Утре другиден ако ми се наложи някъде да поддържам VOIP да не гледам като идиот..........

Самообразоваш се значи, ами похвално е.

преди 17 часа, Taner Rasim написа:

Ама аз си подкарах войпа ехееееее....

Вече дори от виртуалка мигрирах на Raspberry Pi zero FreePBX Sangoma!
Пуснал съм му PJSIP трънк към Linksys Spa voice pstn line gateway.
Създал съм си екстеншъни!
Създал съм си ринг група!
Добавил съм екстеншъните към ринг групата!
Направил съм си диал патерна!
Направил съм си входящите и изходящите обаждания.
Пуснал съм редиректа към FreePBX от линксуса след 5 секунди!
Тон за задържане!
Mрежата си смених!

image.png.0142755d24a2697792d05764587bf638.png
Виж каква хубава домашна мрежичка!

Ами хайде честито!!!:yanim:

Някой може ли да каже защо имам този странен бъг?

Вече много често почна да ми се случва следното.

Напрежението по PSTN линията пада до -17V в състояние когато не се ползва линията.

Това води до прекъсване на всички изходящи обаждания..............

Вадя жицата от порта на Linksys-a и го слагам на прост телефон с тонално набиране.
Там хич го няма сигнала свободен.

За да съживя линията, трябва да набера номера си от мобилен номер.
Да даде няколко пъти свободен сигнал, да прозвъни, да вдигна.
Алелуя след това сигнала скача на -48V. в състояние когато линията не се ползва.
Вече обажданията са възстановени...

Немога да разбеа защо ми го прави тоя номер........

Че то остана ли някой още да ползва PSTN (по жица нали..), а и стационарен телефон (който и да влиза в този форум)... Иначе това ми се струва по-скоро въпрос, който трябва да се зададе на Виваком съпорта.

Едно време А1 имаха услуга да ползваш стационарния си номер през voip, за съжаление отдавна я спряха. Това щеше да бъде идеалния вариант да не се занимаваш с антични технологии.

преди 12 часа, Taner Rasim написа:

Немога да разбеа защо ми го прави тоя номер........

Само хипотеза, вероятно джаджите в централата на Свиваком не се разбират с твоята цигарена кутийка в която си забучил кабела. Питай ги тях що така. Или гледай по настройките на лунксиса дали не можеш да промениш нещо относно PSTN свързването му. Не съм имал такъв, само Grandstream ползвам и скоро си купих още един чисто нов за 34 € за жена ми, тя да го ползва в друга стая. Аз си почистих прахна от под бутоните на моя 15 годишен ( вече ) и стана като чисто нов. Иначе на числото нула не правеше всеки път контакт от наслоилата се прах.
Обаче, ти това дето правиш вкъщи май няма да ти е директно от полза за управление на служебни Воипи, щото там са ISDN линии към телефонни централи и ще да е бая различно от една PSTN вкъщи. Сещаш ли се ?

преди 47 минути, Белгиеца написа:

Само хипотеза, вероятно джаджите в централата на Свиваком не се разбират с твоята цигарена кутийка в която си забучил кабела. Питай ги тях що така. Или гледай по настройките на лунксиса дали не можеш да промениш нещо относно PSTN свързването му. Не съм имал такъв, само Grandstream ползвам и скоро си купих още един чисто нов за 34 € за жена ми, тя да го ползва в друга стая. Аз си почистих прахна от под бутоните на моя 15 годишен ( вече ) и стана като чисто нов. Иначе на числото нула не правеше всеки път контакт от наслоилата се прах.
Обаче, ти това дето правиш вкъщи май няма да ти е директно от полза за управление на служебни Воипи, щото там са ISDN линии към телефонни централи и ще да е бая различно от една PSTN вкъщи. Сещаш ли се ?

Дреме ми, аз тази линия не я ползвам, просто имам кабел до удома и си го поддържам за кеф....

Звъннах на съпорта нищо не разбират.
Искаха да пратят техници, аз неща техници....
Разбрахме се да ми звъннат и да си поговорим за PSTN и VOIP!
Чакам да видим кога ще се обадят....

Разкарах стацинарната слушалка, не връзвам нищо към Linksys spa 3000.
Само PSTN линия, захранване и мрежови кабел.

Кримпех си няколко пъти  с два различни кънектора  телефонната жицата на PSTN линията...
Нямах кримпвачка за RJ11, ползвах права отвертка  и съм сигурен че се кримпи добре.............
4 пинов и 6 пинов кънектор ползвах и слагах синя жица и кафява по средата...
Ако имам 4 пинов, слагам двойката жички на пин 2 и 3, ако е 6 пинов на 3 и 4.
Като цветове имам синя жичка и кафява.
Слгам синя после кафява..
С 4 хептен се омазва, с 6 отвреме на време забива и трудно го подкарвам с маймунджълъци.........

Накрая ми писна и жицата на PSTN линията го детерминирах на Kejstone jack RJ45 по стандарт B двете жички на 4 и 5!
И от кийстон джака пуснах стандартен телефонен кабел с фабрични кънектори!

И воала сигнала се появи да го е*а!

Подозирам че нещо се лигави PSTN линията, там в подстанцията им от дето получавам кабелчето, трябва да има батерии или някакво захранване от 48 волта, които се подават към мен!

Относно настройките на линксуса....

Няма настройки.........

Той е така конфигуриран че пред PSTN линията да се представя за проста слушалка!

Единствената конфигурация е PJSIP трънк към Freepbx!

В момента разкарах простата слушалка, подозирам че като му накачуля 2 девайса  и не му стига волтажа, е вече няма нищо закачено след PSTN жицата само един линксус...

Ако пак се повтори може да извикам техниците да си погледнат забравената подстанция!

Еми да, щом се случва и с терминиран обикновен телефонен апарат, значи някъде по линията нещо не е наред, то тия PSTN двойки са сигурно от комунизма още. И с тия напрежения и токове, кримпването и връзките имат значение.

Колкото и на мен да ми е страст и интересно понякога да се занимавам с такива неща, в случая с PSTN по-скоро бих го зарязал след първия проблем :) . Виж, с voip-то и разни voip доставчици се мъчех доста, особено като нямаше мануали как се настройват за работа с централа, а само за ползване с приложения (на телефон или на десктоп). Минах и през planetphone.

преди 5 минути, teglicha написа:

Еми да, щом се случва и с терминиран обикновен телефонен апарат, значи някъде по линията нещо не е наред, то тия PSTN двойки са сигурно от комунизма още. И с тия напрежения и токове, кримпването и връзките имат значение.

Колкото и на мен да ми е страст и интересно понякога да се занимавам с такива неща, в случая с PSTN по-скоро бих го зарязал след първия проблем :) . Виж, с voip-то и разни voip доставчици се мъчех доста, особено като нямаше мануали как се настройват за работа с централа, а само за ползване с приложения (на телефон или на десктоп). Минах и през planetphone.

Тая жица е още от преди да ме има....
Дори от преди да има войп... 
Ползвах  ADSL с тази жица като бех тинейджър...

преди 16 минути, Taner Rasim написа:

Ползвах  ADSL с тази жица като бех тинейджър...

За мен ти още си тинейджър със закъснял пубертет.

преди 3 часа, Белгиеца написа:

За мен ти още си тинейджър със закъснял пубертет.

Ти кога ще ме запознаеш с белгийка?

Проблема продължава, смъкнах си на линксъс сипурата Line Voltage от 30 на 15 да видим.......

Най-вероятно е така, ама тия търтей едва ли ще успееш да ги накараш да оправят нещо.
При мен като бях на алтернативен доставчик на интернет ползващ телефонната линия на тукашното Свиваком, по едно време почна да има проблеми. Ама доставчикът ми като не е собственик на мрежата и сложил там едни рускини да ми викат че ако ми пратят техник и не намери проблем по линията, щяло да е за моя сметка.
Еми смених доставчика с тукашното Свиваком за по-скъпо и сего вече доста време няма никакъв проблем, пък кабелите са същите под земята.
Така правят тия на които са кабеляците, ако нямат те интерес нещо да работи, се правят на ударени по главата.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Най-вероятно е така, ама тия търтей едва ли ще успееш да ги накараш да оправят нещо.
При мен като бях на алтернативен доставчик на интернет ползващ телефонната линия на тукашното Свиваком, по едно време почна да има проблеми. Ама доставчикът ми като не е собственик на мрежата и сложил там едни рускини да ми викат че ако ми пратят техник и не намери проблем по линията, щяло да е за моя сметка.
Еми смених доставчика с тукашното Свиваком за по-скъпо и сего вече доста време няма никакъв проблем, пък кабелите са същите под земята.
Така правят тия на които са кабеляците, ако нямат те интерес нещо да работи, се правят на ударени по главата.

Дойдоха някакви техници, не ги пуснах у дома.

Накарах ги да си проверят линията в тяхната централа....

Реално трябва да има жица от мен до някаква маза под блока до където само те имат достъп, от там някакъв пасивен препач до централата им.

Трябва да проверят препача до централата им.

Няма логика с часове да работи окей и после да спира :D

Не е компроментиран кабел, кабелът си е здравичък и съм го препачвал поне 20 пъти....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.