Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трифазен ток без нула

Featured Replies

• Автор
преди 2 часа, peppone1 написа:

Най-вероятно трафопоста ти е звезда, ...

Аз в къщата ми трафопост нямам.
В София като мушкам фазомер в дупките на контакта , в едната свети а в другата не свети. И вървят по въздуха две жици от стълба до кутията с елекромерите и от нея към къщата. Няма повече от две.
Тука в Белгия свети фазомерът и в двете дупки. И влиза подземен кабел с повече от две жици вътре в него, един бая дебел даже с прекалено големо сечение.
А сега, кое е нула и кое не е нула, еми кво ми пука на мене ?
Като го видя че свети и като измеря 128 волта ( между фаза и земно), еми братче не пипам да пробвам как ще ме сецне. И само 128 волта са достъчни да ме утребат и да ми остане булката вдовица. 

преди 55 минути, acnekt написа:

Дай на немски. Вий в Белгия немски не знаете ли? Стига с тоя френски.

Не, не знаем неполезни езици, ходя често в гр. Трир ама им говоря на англиски по магазините. И от германския амазон на английски ми дават да е страницата, иначе няма да ми продат нищо.
Превеждай си, не съм те спрял. 

преди 1 час, Белгиеца написа:

Аз в къщата ми трафопост нямам.
В София като мушкам фазомер в дупките на контакта , в едната свети а в другата не свети. И вървят по въздуха две жици от стълба до кутията с елекромерите и от нея към къщата. Няма повече от две.
Тука в Белгия свети фазомерът и в двете дупки. И влиза подземен кабел с повече от две жици вътре в него, един бая дебел даже с прекалено големо сечение.
А сега, кое е нула и кое не е нула, еми кво ми пука на мене ?
Като го видя че свети и като измеря 128 волта ( между фаза и земно), еми братче не пипам да пробвам как ще ме сецне. И само 128 волта са достъчни да ме утребат и да ми остане булката вдовица. 

Не, не знаем неполезни езици, ходя често в гр. Трир ама им говоря на англиски по магазините. И от германския амазон на английски ми дават да е страницата, иначе няма да ми продат нищо.
Превеждай си, не съм те спрял. 

Никакво уважение. Белгийското знаме е немско, език немски и сега не знаете немски. Изведнъж станахте големите французи.

преди 13 часа, Белгиеца написа:

...

Не знам от там от където идва токът как е, но при мен има две джади от по 300 mA и 30 mA ( втората е за пред преалня, сушилня и бойлер).
Ето ги описани тука от какво предпазват:
https://www.gamma.be/fr/conseils-bricolage/installations-electriques/branchements-electriques/branchement-armoire-electrique/disjoncteur-differentiel

и при най-малкия дефект на изолация ( между фаза и кабела за земното ) или допиране на фаза до ламарините на пералнята например, токът е прекъснат моментално. 

Това не е дефектнотокова защита!

Съжалявам, че се намесвам.

преди 6 часа, darkterminal написа:

Това не е дефектнотокова защита!

Дарк бъркаш! Това, точно Е, дефектнотокова защита! https://www.gamma.be/fr/conseils-bricolage/installations-electriques/branchements-electriques/branchement-armoire-electrique/disjoncteur-differentiel

Имам такива в ел. таблото в апартамента в Италия. Точно така и ги наричат диференциални прекъсвачи или salvavita, на български - спасяваживот. Главния изключва при разлика между фаза и нула от 300 милиампера  ток, а другите при 30 милиампера! :)

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

преди 42 минути, barbuncela написа:

Съжалявам, че се намесвам.

Дарк бъркаш! Това, точно Е, дефектнотокова защита! https://www.gamma.be/fr/conseils-bricolage/installations-electriques/branchements-electriques/branchement-armoire-electrique/disjoncteur-differentiel

Имам такива в ел. таблото в апартамента в Италия. Точно така и ги наричат диференциални прекъсвачи или salvavita, на български - спасяваживот. Главния изключва при разлика между фаза и нула от 300 милиампера  ток, а другите при 30 милиампера! :)

Това което описва Белгиеца не е дефетнотокова защита, а защита от късо или земно съединение. Дефектнотоковата защита сработва на разлика в потенциалите между нула и земя! С други думи ако по някава причина, нулевият проводник се окаже (примерно поради непълно късо или земно съединение на една от фазите, или при силно асиметричен товар) с потенциал значително отличаващ се от 0V (нула волта), тогава защитата цъква. Тоест, тя ще сработи, не ако некоя жица даде на корпус, а когато се окаже, че корпуса на уреда е под напрежение без да е нарушена конструктивната му цялост (изолацията не е повредена, няма жица опираща корпуса, няма утечки и т.н.). Забележи, че нито един от симптомите, които Белгиеца е дал не съответствуват на тези, при които ДТЗ би сработила... И още нещо, за да сработи ДТЗ, трябва като минимум да има нулев проводник и заземление... Пък Белгиеца се хвали, че нямал нулев проводник... При такова положение дори и да има ДТЗ в таблото си, тя е просто паметник? Седи и нищо не прави... Ако пък прави нещо, значи нейде има и нулев проводник...

преди 1 час, darkterminal написа:

Това което описва Белгиеца не е дефетнотокова защита, а защита от късо или земно съединение. Дефектнотоковата защита сработва на разлика в потенциалите между нула и земя! С други думи ако по някава причина, нулевият проводник се окаже (примерно поради непълно късо или земно съединение на една от фазите, или при силно асиметричен товар) с потенциал значително отличаващ се от 0V (нула волта), тогава защитата цъква. Тоест, тя ще сработи, не ако некоя жица даде на корпус, а когато се окаже, че корпуса на уреда е под напрежение без да е нарушена конструктивната му цялост (изолацията не е повредена, няма жица опираща корпуса, няма утечки и т.н.). Забележи, че нито един от симптомите, които Белгиеца е дал не съответствуват на тези, при които ДТЗ би сработила... И още нещо, за да сработи ДТЗ, трябва като минимум да има нулев проводник и заземление... Пък Белгиеца се хвали, че нямал нулев проводник... При такова положение дори и да има ДТЗ в таблото си, тя е просто паметник? Седи и нищо не прави... Ако пък прави нещо, значи нейде има и нулев проводник...

Е...вероятно е нещо различно. Този от картинката, изключва, при всички ситуации които изброи, но и ако пипнеш някъде фаза, и те чукне! Изключва между фаза-нула, фаза-земя, нула-земя, утечка някъде, нещо офазено, и ако те чукне тебе някъде. Но има нула де! И фазата и нулата минават през него! Само земния проводник е директен!

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

преди 48 минути, barbuncela написа:

Е...вероятно е нещо различно. Този от картинката, изключва, при всички ситуации които изброи, но и ако пипнеш някъде фаза, и те чукне! Изключва между фаза-нула, фаза-земя, нула-земя, утечка някъде, нещо офазено, и ако те чукне тебе някъде. Но има нула де! И фазата и нулата минават през него! Само земния проводник е директен!

А баш! А ся виш Белгиеца какво пише:

1. Че няма нула! Без нула няма как да работи!
  2. при най-малкия дефект на изолация ( между фаза и кабела за земното ) или допиране на фаза до ламарините на пералнята например, токът е прекъснат моментално." - това е работа на предпазителя, а не на ДТЗ!
  • Автор

Мисля че живеем на различни планети.
Горко му на тоя нашенец който дойде тука и си мисли че знае какво е ток.
Ще му приберат една голяма сума парици, ако си купи жилище, за да си приведе инсталацията в съответствие с нормите. 
Например 6 до 8 хилади евро, ако е особено смотан и наивен.
Тукашните жичкаджии са кожудери измамници, лъжат горките хорица че ел. инсталацията им трябва да отговаря на сегашните норми и забравят да си признаят, че е позволено старите инсталации да си останат частично каквито са си били.
Даже и само наемател да е, ако иска да направи да е по-сигурна част от инсталацията, пак трябва да я одобри проверяващ орган. И става едно готинко такова, хем си подписал договор за наем и няма мърдане, хем застрахователя ти те предупреждава ,че ако е по вина на инсталацията която не отговаря на нормите, няма нищо да ти плати в случай на пожар или смърт, някой че го е треснал тока в банята например. А стари инсталации има много, особено по апартаментчета отдавани от десетилетия под наем от разни бабички, които са подписали договор с брокер, той да намира квартиранти и да управлява всичко вместо бабето.
А ако не се владее и местния език, става безизходица при определени стечения на обстоятелствата, независещи от волята на човека.

ДТЗ е стандарт у нас от доста години. Нарича се още диференциално токова защита. Реагира на разликата между входящия и изходящия ток - т.е. отклонила се от контура фаза - нула, през който е нормалната консумация. Та трябва да изключва при такива утечки над 30 mA. Защо толкова  -  40 като минат през теб не можеш да пуснеш сам жицата (тоководещото), а 100 mA са смъртоносни.

Абе, белгиец, ай стига занимава форума с белгийските порядки! Намираш се в БЪЛГАРСКИ ФОРУМ!!!
И общо взето се обсъждат нещата В БЪЛГАРИЯ!
 Не усещаш ли, че ставаш нагъл (не, че и преди не си бил такъв)
НИКОГО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА КАКВО-ЩО В БЕЛГИЯ!
Ако някой проявява интерес по въпроса, ще ти пише на лични. Да видим колко безплатно ще му излезе консултацията с теб!

:offtopic_s: Ми ... в наше село има предпазител, пардон бушон и на нулата ... все не мога да уденя що едно време ... са го слагали тоя бушон .... :question: Май е заради електричеството дет идва от небето по жицата ... :)

Бре как е напреднала тъз Белгия бе .... не моим я настигнем, а преди нея е САЩ ... пф ... се ги гоним ний тез мудерни неща ... и не разбираме на где е фаза, а на где е нула .... Меня са ма учели, че по-страшно е нулата .... щото ... хм .... все някой треба да затвори веригата ... ;) зъ дъ има туй що се вика ток по български ... :)

И ти па да видиш кък чрез индукция мой да имаш безплатен ток ... стига да ти тропа дъската ... и та тъй ... на всякъде около нас едни електромагнитни явления протичат ... :) 

Престанете с офтопици, че ще заключа темата!

• Автор
преди 3 часа, DarkEdge написа:

Абе, белгиец, ай стига занимава форума с белгийските порядки! Намираш се в БЪЛГАРСКИ ФОРУМ!!!
И общо взето се обсъждат нещата В БЪЛГАРИЯ!

При 2 400 000 български граждани в чубина, ако спрат да пращат парични преводи до родината, ще изревете на умрело само за 6 месеца. Българите от чужбина вкарват в икономиката на страната повече пари от чуждестраните инвестиции.
Аз се опитвам да бъда полезе на младите, които се чудят къде да забегнат.
Какво лошо има в това да знаят че в Англия карат от ляво и в Белгия свети фазомера и в двете дупки ?
Всички имат право да живеят в целия ЕС.
Или може би ти не разрешаваш да напускат страната ?
Еми не знам, съветвай те се между колеги модератори и ако ви дразни темата я заключва някой от вас.
Ако ми пуснете функция да мога да я изтрия, веднага ви я махам и помен да няма от нея.

Оф, докога ще се ръсиш като скъсан чувал? То бива ограниченост, бива, ама това е трудно за преглъщане.
Ти се моли белгийката да те финансира, че иначе ще бъдеш първият просяк с белгийски паспорт!
И тогава и Дачия няма да можеш да си позволиш.

преди 16 минути, Белгиеца написа:

Аз се опитвам да бъда полезе на младите

Ако е по рози начин, по който го правиш - по-добре да са си първоначлно неинформирани.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Прекален офтопик. Заключвам темата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.