Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

https://www.speedy.bg/priceList/

Повечето фирми явно предпочитат да работят със Спиди по-подразбиране но може да си хареса и друг куриер.

Това го споменавам понеже се притесняваш че е за Сърбия. 

п.с. Между другото колегата редовно ходи уикенда до там и не са му правили проблеми на границата като внася и изнася разни неща.

• Отговори 61
  • Прегледи 4,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 50 минути, Roujin Z написа:

Наистина не разбирам защо някой би платил 377 лв. за 16GB рам при положение че за 334 лв. се взимат 32GB? 

Това е изцяло твоя гледна точка .  Същото е да кажеш защо някои купуват Asus StriX  като може да вземат Palit Dual , а разликата пак е под 5% на сток? Истината е ,че за някои хора тези 1-2-3 -5 % отгоре са важни . Било то защото гонят екстремен овърклок и резултат , било то заради градуси и тишина (при видео картите)  . Всеки сам преценява за себе си .  Аз минах от 32ГБ adata xpg 2800 на 16ГБ 4133 .  Разлика със сигурност има , някъде повече , другаде пренебрежително малко .  В досегашните zen и zen+ платформи плюсовете на b-die чиповете са неоспорими. Да не говорим ,че повечето дъна от нисък и среден клас (АМ4) не позволяват при употреба на 4х8ГБ да минеш 2400Мхц . Поста ми не е с цел да се заяждам ! В крайна сметка , паметта се купува точно толкова , колкото ти е нужна. Ако не се ползват 32ГБ може спокойно  да се каже ,че 16 са абсолютно достатъчни към настоящия момент. 

преди 4 часа, Yordan1948 написа:

Онзи пич , който казва , че лъжа скоро ще му изпратя снимки на компютъра. Не знам на каква резолюция иска да играе просто иска най-доброто за тези пари. Ами да пуснах втора тема , защото събра още пари и се отказа от онази конфигурация.

Ако визираш мен - ''Онзи пич'' никъде не е казвал черно на бяло, че си лъжец или някое от миниатюрните същества в темата който спамят раздела. Мисля, че достатъчно ясно съм го написал и не съм пропуснал препинателни значи, който да казват обратното.

Чакай малко, от написаното от теб досега разбирам че си закупил конфигурацията от първата тема (линк) и е за теб. Ако е така ще се радвам да споделиш снимки и впечатления. За коя друга тема говориш,не знам, но ако е за ''3000 левовата'' си противоречиш доста очевидно.

Напиши от кой Сръбски (предполагам) сайт ще се купува конфигурацията, за да не губиш време, твоето и най-вече на пишещите.  Най-добре ще е приятеля ти да се регистрира, ако може да пише и комуникира на език различен от майчиния, за да не играеш роля на медиатор.

Все пак ще споделя скромното си мнение за това това към което си се насочил:

на 29.04.2019 г. в 20:04, Yordan1948 написа:

Здравейте , правя конфигурация на един приятел до 4000лв. Това успях да сглобя. Какво ви е мнението? 

http://nikem-bg.net/cart/61308p1r61336p1r54852p1r59516p1r61286p1r58440p1r62328p1rf.html

Небалансиран подбор на компоненти.

Цената на дъното е абсурдна за това което е. На същата цена може да закупиш Gigabyte Z390 Aorus Master (линк), което поне от към ''quality of life'' екстри е значително по-богато. Захранващата схема също е по-добра и със значително по-добро охлаждане, дъното има ''метален щит'' на гърба, който е в контакт с термоподложки и върши работа.

H100i GTX е доста стар модел и вече не се произвежда. Аз лично бих избягвал водни охладители от затворен тип, особено за система струваща 4000 лева.

Паметта е на късмет - може да е Samsung B-die, може и да не е, но дори и да попаднеш на B-die кит не е гаранция че чиповете ще са със добро качество, тоест може и да не е способна на много, а и все пак е двустранен (или Dual rank, dual sided) 2x16 кит, което също ще оказва огромно влияние. В този ред - задължително ли се държи на 32GB памет щом ще се ползва за игри ?

SSD-то не знам какво представлява, но SU650 явно не са особено добри и надеждни. Това както и SU700 може да са съвсем различен хардуер и да не е лош избор.

Захранването също нямам идея какво представлява, но 1000W определено не е оптималния вариант за система от масов клас с една видео карта.

RTX 2070/80 Dual са посредствени, тази е по-добра от тях, но размерите са солидни. На тази цена обаче изобщо не си заслужава. 

Липсва кутия.

Това е ми е коментара за конфигурацията.

Сега, ако погледнем прагматично - 9990К на стандартната си цена не се слави като добра покупка заради цена-производителност, а за почти 1100 лева още повече. За 1100 лева може да закупиш втора ръка i7 5820K, хубаво X99 дъно подходящо за клок, чисто нови 4x4GB комплект и способен въздушен охладител с който да клокнеш процесора. След клок и оптимални настройка на системата няма да загубиш много производителност, дори и на 1920х1080 със карта доста по-бърза от RTX 2060. Aко сложиш калпава памет на 9900К (каквато може да е въпросния Corsair) дори ще имаш предимство в определени заглавия, заради значително по-голямата пропускателна от четириканалната памет.

на 29.04.2019 г. в 20:25, Yordan1948 написа:

Точно за игри ще е. Забравих да кажа , че в бюджета няма да се включва периферия , а ще се купува отделно. Може ли да ми сгболиш 1-2 конфигурации? 

Това как е?

http://nikem-bg.net/cart/58232p1r54128p1r61204p1r60814p1r61295p1r61563p1r61500p1rf.html

Няма проблем и да надвишава малко. 

Също небалансиран подбор на компоненти. Цената на някой компоненти също е доста висока, но това не си заслужава да се отбелязва, щом няма да поръчваш от България.

Не е добра гледка да сложиш 2700X на B450 дъно в конфигурация за 4000 лева, особено нa Asrock B450 K4. Не е добра гледка и тази памет за такава конфигурация. Ryzen има нужда от бърза и нисколатентна памет, за да върши работа с такава карта, а тази с въпросната дънна платка може и да не я подкараш над 2933MHz, но може и да греша. За подобен клас AM4 геймърска система е по-добре да се заложи на способен 2х8 кит или ако толкова държиш на 32GB нещо по-добро.

Със тази карта, в тази кутия може да настане ад ако не добавиш подходящи вентилатори. Фабрично имаш само два GP14, а при 1000RPM едва лиса от най-силните.

на 29.04.2019 г. в 21:20, hudyr написа:

Ако говорим за 2700Х на фабрични честоти, 2080TI ще среща спънки на места.

Избраното дъно (Asrock B450 K4) изобщо няма потенциала да се справи с оувърклок/PBO на 2700X, дори и в генерален план не бих сложил 2700X на него. Не  че има някакъв смисъл от оувърклок на 2700X, може би има от PBO ако може да се настрои на напрежения, който няма да деградират процесора след няколко месеца. Но, да за да има въобще някакъв смисъл с подобна карта е препоръчително PBO, тоест е нужно добро дъно и много добро охлаждане и най-вече добре настроен нисколатентен 3200-3600 MHz кит.

на 29.04.2019 г. в 23:04, sliderum написа:

Дано приятеля на автора го разлюби и да се намери човек, който разбира от хардуер.  2х16ГБ ДДР4 3000, за над 520лв , при положение, че с подобни параметри има за около 370-380лв,  ама без лампички. Само за да се напълни бюджета ли, драги авторе?

Въпросния кит най-вероятно е толкова скъп, защото е Samsung B-die или поне е b-die ако е ревизия 4.31. Повече инфо в тази тема (линк). Още едно потвърждение на потребителя DteW (линк).

на 29.04.2019 г. в 22:59, mihail.velikov написа:

Здравейте,

Конфигурацията се избира по няколко критерия:
1. за какво ще ползва - игри или виртуални машини / рендъринг / стрииминг
2. какъв е монитора - колко херца 60 / 144 / 240 и съответно каква е резолюцията му.

Процесори:
Интел са по-бързи от АМД само на 1080p. При 1440p и 4К разликите са почти пренебрежителни. Лично мое мнение е, че АМД в момента е по-добрият избор. Бих заложил на 2700x с добър охладител.

Видеокарти:
Новите карти на nVidia са абсолютно безмислени. До момента има 2 игри с поддръжк на ray tracing, да не говорим че едвам вадят 40-50 кадъра с тази опция. Бих заложил на 1080TI втора ръка за около 1000лв (Съпоставима е с RTX2080).

Като цяло в момента е доста кофти момента за закупуването на нова машина поради няколко фактора. Intel продължават да са 14 нанометра и за последните години подобряването на производителността им е смехотворно. АМД от своя страна се очаква да пуснат новите си процесори съвсем скоро, което би трябвало да разклати пазара значително. В този ред на мисли - ако не бързаш - най-добре е да се изчака няколко месеца. Вторият вариант лично за мен е да си вземеш нещо second hand (примерно това - https://www.olx.bg/ad/i7-6700k-4-0ghz-8gb-ddr4-240gb-ssd-nvme-2tb-hdd-CID632-ID7NraY.html#7fe61d34d7 ) и бърза видеокарта отделно. Поне до скоро имаше една камара 1080TI с гаранция за по 1000лв от разни отказали се копачи. Такава конфигурация ще покрие на 95% нуждите за игри а ще струва наполовина.

Поздрави,
Михаил Великов

Ако направи глупостта да купи избраната от него AM4 конфигурация със 2080Ti процесора и паметта ще го спъват доста на 1440p, може да има спъване дори на 4K.

Съгласен съм че е най-добре да се изчака и да се види какво ще излезе Zen2.

Съгласен съм и за втора ръка компоненти (не не пременно цяла конфигурация), но не и въпросната обява. Цената от 1150 лева не си струва. Ако е със видео картата щеше да си струва, дори и да е 1070. Продавача е свършил немарлива работа като не е написал каква е останалата част от хардуера, може би нарочно. Но на снимките се вижда, какво е SSD-то и едва-едва твърдия диск.

Тази конфигурация във този си вид определено ще спъва 1080Ti. Ако се сложи хубав 2 или 4х8 кит може да се сложи и 1080Ti, ако дъното става за клок. Лошото е че на MSI Z170/270 дъната инсталирането на Coffee Lake процесори с повече от четири ядра е невъзможно, защото MSI са използвали 16mb ROM чипове, тоест 8700K ще е мираж, освен ако някой вече не е намерил решение към днешна дата (инфото ми е от win-raid форума и е старо). Така или иначе на това дъно изобщо не бих си и помислил за 8700K/9700К, заради слабата захранваща схема (линк). Няма да се изненадам, ако дори и със 6700K/7700K има проблеми. Не непременно проблеми с температури (такива ще са факт на 100% със 8700K/9700K), а в общ план като оувърклок възможности и стабилност.

Как ще си троши парите си е негова работа. Коментара ми беше ориентиран към цената и това че първоначално се търсеха 32GB а впоследствие се гледат 16GB за повече пари. 

В единия случай взима 16GB отгоре и спестява 43 лв. като не мисли за ъпгрейд

в другия случай се лишава от 16GB дава 43 лв. повече и ще има проблем при ъпгрейд заради колко 5% приръст и това само при положение че ги подкара на тия честоти.

п.с. Но дори да се съглася с теб отново опираме до парите. За същата сума се взима https://www.vario.bg/patriot-viper-rgb-dimm-kit-16gb-pvr416g413c9k и не виждам за какво му е оня Kingston?

Това че на някой места паметите си стоят на старите цени не означава че трябва да се купуват.

преди 36 минути, pepy86 написа:

Това е изцяло твоя гледна точка .  Същото е да кажеш защо някои купуват Asus StriX  като може да вземат Palit Dual , а разликата пак е под 5% на сток? Истината е ,че за някои хора тези 1-2-3 -5 % отгоре са важни . Било то защото гонят екстремен овърклок и резултат , било то заради градуси и тишина (при видео картите)  . Всеки сам преценява за себе си .  Аз минах от 32ГБ adata xpg 2800 на 16ГБ 4133 .  Разлика със сигурност има , някъде повече , другаде пренебрежително малко .  В досегашните zen и zen+ платформи плюсовете на b-die чиповете са неоспорими. Да не говорим ,че повечето дъна от нисък и среден клас (АМ4) не позволяват при употреба на 4х8ГБ да минеш 2400Мхц . Поста ми не е с цел да се заяждам ! В крайна сметка , паметта се купува точно толкова , колкото ти е нужна. Ако не се ползват 32ГБ може спокойно  да се каже ,че 16 са абсолютно достатъчни към настоящия момент. 

преди 1 час, pepy86 написа:

Със спестовника Нарутко не се спори. Ако на пазара ''Кирков'' продаваха  нещата, които коментираме тук щеше да е дюшеш за него.:D 

П.П. Пепи, свят ми се зави, докато чета постовете ти. Подобри си правописа! Ако не те затруднява.

преди 1 час, Roujin Z написа:

Наистина не разбирам защо някой би платил 377 лв. за 16GB рам при положение че за 334 лв. се взимат 32GB?

https://www.vario.bg/corsair-vengeance-lpx-dimm-kit-32gb-cmk32gx4m2d3000c16

https://edigital.bg/ddr4-pameti/hyperx-predator-rgb-ddr4-16gb-2x8gb-3600mhz-p604764

Чисто теоретично да приемем че я подкараш на тестваните честоти колко процента мислиш

ще е разликата в производителността и смяташ ли че това ще компенсира двойно по-малкия обем?

Щом нещата са се променили и ще се взима двойно по-малко рам гледай да струва двойно по-малко тоест около 160 лв.

https://www.vario.bg/teamgroup-t-force-vulcan-dimm-kit-16gb-tlgd416g3000hc16cdc01

И само за сведение дори да се купува на 3600MHz пак ще е 100 лв. по-ниска цена не че препоръчвам подобен харч.

https://www.vario.bg/corsair-vengeance-lpx-dimm-kit-16gb-cmk16gx4m2z3600c18

Още по-евтина - https://www.vario.bg/gskill-ripjaws-v-dimm-kit-16g-f4-3600c19d-16gvrb

А за парите който ще се дават има на 4133MHz - https://www.vario.bg/patriot-viper-rgb-dimm-kit-16gb-pvr416g413c9k

Една от причините е съвместимостта - със въпросния евтин CMK32GX4M2D3000C16 комплект може да има проблеми на AM4, не с подкарването на определена честота, а със стабилност. А в такъв момент определено ще му се прииска да беше купил нещо друго, не непременно много по-скъпо. Има причина подобни китове да са на такива цени и почти винаги има причина евтиното да е евтино. И ако сравняваме въпросния кит със приличен и добре настроен 2X8 B-die на способно дъно (има такива китове и за 300лв) тогава ще са определено повече от няколко процента, с RTX2080 на да кажем 1440p.

HX436C17PB3AK2/16 определено не изглежда като безсмислен кит, ако е същото нещо като не RGB версията (HX436C17PB3K2/16), която е доста добър кит. Приемайки че RGB-то не влияе на клока (не се шегувам). Може и да не е най-добрия b-die за Ryzen за тези пари, но не-RGB версията е доста способен кит на интел платформа.

Този Corsair 3600 кит (CMK16GX4M2Z3600C18) е Hynix CJR и има причина да е на такава цена. Всъщност цената му е високичка, защото има CJR китове и за 200-220 лева, който са доста добри - F4-3600C19D-16GSXWB и F4-3600C19D-16GSXKB

F4-3600C19D-16GVRB също изглежда е CJR (линк) и може да е интересен кит, защото цената е дори по-ниска от на горните два Sniper-X китове.

4133MHz са мираж за AM4 и най-вероятно ще останат мираж със Zen2. Въпросния Viper rgb кит също най-вероятно е B-die (едва ли CJR). Възможностите му най-вероятно отговарят на цената, тоест едва ли е по-добър от HX436C17PB3AK2/16, като естествено винаги има вероятност да е дори по-зле.

Митологемите за  възможностите на b-die, в кои модули памет се крият такива чипове, конспиративни потвърждения за което  и the посрещнем щиковете с голи cиcи.

на 1.05.2019 г. в 18:07, pepy86 написа:

Да не говорим ,че АМ4 дъно няма шанс да докара над 3400Мхц  до 1,35V на паметта, даже със Самасунг b-die чипове (говоря за стабилни памети с прилични/стегнати тайминги .)

Пепи, моите си вървят и то отдавна на 3466 със стандартните тайминиги на 1,35. Мисълта ми е че има варианти, но като цяло упражнението за всичко над 3200 CL14 е леко безсмислено и повече за гъдел отколкото за практическа употреба.

Моите след като минах на 2К резолюция (възможно и причината да е след някой калпав ъпдейт на биоса) почнаха да показват нестабилност на тази честота.  Идеята ми е ,че при интел човек просто не се занимава, а директно пуска профила на XMP и всичко става от раз . Твоите памети какви са ? Защото мога да дам пример как дори на тайчито не успях да накарам старите адата XPG 4х8ГБ да тръгнат на на 2800Мхц на стегнати тайминги до 1,35V. На ab350 Pro4 пък максимума и беше 2666 и то с големи гимнастики и тестове за да ги докарам стабилни. Като това се случи едва при последните биоси. Преди това 2400 им беше таван на тези 4 плочки.

https://www.mindfactory.de/product_info.php/16GB-G-Skill-Trident-Z-RGB-DDR4-3466-DIMM-CL16-Dual-Kit_1138154.html

Не знам при мен поначало си вървяха на 2933 и след някой и друг ъпдейт на биоса захапаха на стандарт. Но не повече от 2 месеца след като ги купих. Това е друга тема обаче и няма нищо общо с питанката.

на 2.05.2019 г. в 23:40, pepy86 написа:

Моите след като минах на 2К резолюция (възможно и причината да е след някой калпав ъпдейт на биоса) почнаха да показват нестабилност на тази честота.  Идеята ми е ,че при интел човек просто не се занимава, а директно пуска профила на XMP и всичко става от раз . Твоите памети какви са ? Защото мога да дам пример как дори на тайчито не успях да накарам старите адата XPG 4х8ГБ да тръгнат на на 2800Мхц на стегнати тайминги до 1,35V. На ab350 Pro4 пък максимума и беше 2666 и то с големи гимнастики и тестове за да ги докарам стабилни. Като това се случи едва при последните биоси. Преди това 2400 им беше таван на тези 4 плочки.

Не знам какви точно са стиковете, но ако са четири от тези (линк) не мисля че има нещо изненадващо че не си ги подкарал на 2800MHz върху ab350 Pro 4 (предполагам фабрични тайминги), дори с повишено напрежение; Изглежда че са двустранен Hynix M-die, което значи че имаш quad rank за канал, което оказва огромен стрес върху контролера. Taichi-то използва ''T-Topology'' топология и е изненадващо че не си ги подкарал на 2800MHz. Може би не си уцелил правилните настройки или по-скоро лимита е в процесора.

п.с. Ако стиковете ти се намират под ръка може да видиш дали наистина са двустранни, ако информацията във SPD-то е невярна.

Модела се водеше XPG Z1 . Трябва да призная, че направих всичко по силите си за да ги докарам стабилни на 2800Мхц 4-те плочки (Тайминги- всякакви комбинации , волтажи - до 1.35 - 1.37V мах) . Ако изобщо се стигнеше до там дъното да запали на тази честота , то не успявах изобщо да задържа системата стабилна.  Накрая и аз почнах да си мисля ,че е възможно и r7 1700 да е замесен  , но в крайна сметка продадох паметите .  Иначе в Айда64 си спомням ми изписваше ,че са Hynix въпросните Адата памети. Все пак на времето бяха доста бюджетно решение , така че не мога и да очаквам чудеса (колкото и да ми се искаше).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.