Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Рестарт при токов удар

Featured Replies

Въпросът ми е как да си направя компютъра така, че да не се рестартира когато има токов удар?

Става въпрос за това, когато примерно вали дъжд и има гръмотевици и изведнъж пресветне тока вкъщи и в това време компютъра ми се рестартира сам, как би могло да не го прави този рестарарт, т.е. да не прекъсне тока на компютъра? Много ще съм Ви благодарен, ако можете да ми дадете някакви решения и съвети. :) Наистина много искам да не ми прекъсва компютъра при такава ситуация, за това, моля Ви, помогнете ми. :wors:

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

• Автор
Мда-а-м,Филипов е прав - решението е да си купиш UPS :)

Какво представлява това UPS? Не разбирам много от компютри и....

• Автор
UPS - Uninterruptible power supply

A system designed to provide power, without delay, during any period when the normal power supply is incapable of performing acceptably.

Да го превеждаме ли? ;)

Да, ако е възможно защото съм скаран с английския. Благодаря Ви!

UPS - Uninterruptible power supply (Непрекъсваемо захранване) е, в общи линии, батерия, която се поставя между контакта на мрежата и захранването на компютъра. Когато токът е постоянен, устройството просто го предава на компютъра и си зарежда батерията, а когато токът спре или има токов удар, ползва батерията си, за да захранва компютъра, така че той да не се изключва.

UPS (Uninterruptible Power Supply) представляват непрекъсваеми източници на напрежение, чиято основна функция е в случай на неочаквано спиране на тока по електропреносната мрежа да осигурят достатъчно допълнителна енергия, с която потребителят да съхрани отворени документи на компютъра и да изключи системата си по обичайния начин. UPS са изградени от няколко части: батерия, комутатор (превключва източника на ток в случай на авария) и преобразувател на напрежение (в зависимост от модела – на променливо или постоянно).

Част от UPS устройствата предлагат вградени пик предпазители и имат допълнителни схеми за филтриране и изглаждане на входното напрежение. Off-line и Line-Interactive UPS-ите имат ключ, който превключва устройството на батерии. Деветдесет процента от качествата им зависят от характеристиките на този ключ. Колкото по-бързо извършва той превключването, толкова по-сигурно е, че спадът в напрежението няма да окаже влияние върху нормалното функциониране на работещите устройства. Качествените UPS устройства превключват между режимите в рамките на 2–4 ms, докато времето за реакция на по-евтините модели е от 6 до 12 ms. Обикновено при прекъсване на енергоподаването за повече от 10 милисекунди компютърът може да се рестартира. cool.gif

А колко време може да ви задържи компютъра пуснат това устройство говоря за по-скъпите за мен парите не са от значение.

• Автор
UPS - Uninterruptible power supply (Непрекъсваемо захранване) е, в общи линии, батерия, която се поставя между контакта на мрежата и захранването на компютъра. Когато токът е постоянен, устройството просто го предава на компютъра и си зарежда батерията, а когато токът спре или има токов удар, ползва батерията си, за да захранва компютъра, така че той да не се изключва.

UPS (Uninterruptible Power Supply) представляват непрекъсваеми източници на напрежение, чиято основна функция е в случай на неочаквано спиране на тока по електропреносната мрежа да осигурят достатъчно допълнителна енергия, с която потребителят да съхрани отворени документи на компютъра и да изключи системата си по обичайния начин. UPS са изградени от няколко части: батерия, комутатор (превключва източника на ток в случай на авария) и преобразувател на напрежение (в зависимост от модела – на променливо или постоянно).

Част от UPS устройствата предлагат вградени пик предпазители и имат допълнителни схеми за филтриране и изглаждане на входното напрежение. Off-line и Line-Interactive UPS-ите имат ключ, който превключва устройството на батерии. Деветдесет процента от качествата им зависят от характеристиките на този ключ. Колкото по-бързо извършва той превключването, толкова по-сигурно е, че спадът в напрежението няма да окаже влияние върху нормалното функциониране на работещите устройства. Качествените UPS устройства превключват между режимите в рамките на 2–4 ms, докато времето за реакция на по-евтините модели е от 6 до 12 ms. Обикновено при прекъсване на енергоподаването за повече от 10 милисекунди компютърът може да се рестартира. cool.gif

Благодаря Ви за информацията, която давате. ;) Мисля, че ще е от полза не само на мен, а и на други хора тази информация за това хубаво устройство. При всички положения ще си го купя.

Пздрави! cool.gif

А колко време може да ви задържи компютъра пуснат това устройство говоря за по-скъпите за мен парите не са от значение.

Брей..., брей... Честно, завиждам ти...

Много зависи какво захранваш. Дали си с CRT или TFT монитор и т.н. Ако си с някоя по-мощна машинка, ще ти трябва и UPS с по-мощно захранване. От там и цената. Нещо като при хардовете или каквито и да е чаркове, например... до едиколко си цената нараства с аритметична прогресия, след това с геометрична

Ами в офиса имаме стари компютри и стари UPS-и, но последните издържат поне 30 минути за по два компютъра+мониторите.

Един UPS 300-350 W e напълно достатъчен.Препоръчвам ти MGE. cool.gif

Ако разиграем сценарий, при който нямаш или не ти се дават 300+ кинта за истински UPS от типа на APC (American Power Conversion) и други свестни марки, има и други варианти. Личния ми опит ми е доказвал, че при премигване на тока за по малко от секунда марковите захранвания като Fortron, Antec, Enermax и други разполагат с много качествени филтри, които запазват в себе си достатъчно енергия за да издържат на такова мигване и компютъра не се рестартира.

(-) имаш нужда от Surge Arrest - расклонител с качествена защита от високите напрежения при токови удари за да се издуха скъпото захранване.

(-) варианта не те спасява при спиране на тока - съответно не можеш да си запазиш работата и да угасиш в рамките на 5-10 мин, както при UPS-a.

(+) качествено захранване с много предимства (има много теми за захранвания)

(+) няма нужда да даваш пари за половин UPS, когато след 2-3 години батериите свършат живота си и трябва да купуваш нови.

Ако разиграем сценарий, при който нямаш или не ти се дават 300+ кинта за истински UPS от типа на APC (American Power Conversion) и други свестни марки, има и други варианти. Личния ми опит ми е доказвал, че при премигване на тока за по малко от секунда марковите захранвания като Fortron, Antec, Enermax и други разполагат с много качествени филтри, които запазват в себе си достатъчно енергия за да издържат на такова мигване и компютъра не се рестартира.

(-) имаш нужда от Surge Arrest - расклонител с качествена защита от високите напрежения при токови удари за да се издуха скъпото захранване.

(-) варианта не те спасява при спиране на тока - съответно не можеш да си запазиш работата и да угасиш в рамките на 5-10 мин, както при UPS-a.

(+) качествено захранване с много предимства (има много теми за захранвания)

(+) няма нужда да даваш пари за половин UPS, когато след 2-3 години батериите свършат живота си и трябва да купуваш нови.

Напълно съм съгласен с qip :) !

Аз пък не съм.

Енергията се запазва не във филтри, а във входните електролитни кондензатори. PFC, особено активния вариант влияе добре. С APFC мощността на UPS може да бъде намалена примерно с 25% и съответно цената..

Тия разклонители при наличие на UPS не играят, тъй като във всеки без най нискокачествените има варистори, които са вградени във въпросните разклонители. Със спестените пари се купува по - добър UPS.

Цената зависи основно от мощността и времето на резервиране.

Ако потърсиш сигурно ще намериш някои стар стабилизатор.

Аз ползвам един немски от '77 не му влияят липса на около 1.5 секунди ток

и бачка от 110 до 290 волта, железна гад ако има и един UPS след него идеално

Аз пък не съм.

Енергията се запазва не във филтри, а във входните електролитни кондензатори.

Прав си, написъл съм го прибързано и недогледано, признавам!

Става въпрос, че UPS-и до 100 кинта от типа на Мустек са отбии номер за мен. Ако комбинацията е ниско бюджетен UPS заедно със захранване тип JNC/Chineese Noname съм виждал доста грозни гледки и реплики "Ама нали имам UPS! sad.gif ". Предложил съм вариант, ако средствата са ограничени.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.