Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за гейминг до 2000лв

Featured Replies

Темата с честотите и бууста е силно преувеличена. Днес гледах клипче на "селянчето" der 8auer и, въпреки че той се изказва доста критично за информационната политика на АМД, нещата общо взето са теоретично проблемни. Тези +/- 25-75 мхц са абсолютно без никакво значение на практика и в реална употреба. А с PBO+ проблематиката изчезва. Просто АМД си вкараха автогол като позасилиха маркетинга малко. Той дава и резултатите от Aorus Extreme, което според Стийв от HU е дъното с най-високи постигнати честоти и общо взето и там е мармалад. Въпреки че струва майка си, баща си и 2 бъбрека. Продължавам да твърдя, че за нормална употреба с процесор от ранга на 3600/Х, B450 Tomahawk е повече от адекватно дъно. Х570 според модела имат минимални до никакви предимства на неоправдано по-висока цена. Малко е цинично, като се има предвид, че дадох повече пари за дъно и рам респективно, отколкото за процесор, но при мен говорим за Ryzen 1ххх ,където имаше значение дъното и паметта трябваше да е B-Die, за да ти е мирна главата. В момента и паметите си палят на XMP, и биосите отдавна не са такова мазало. Високоотчетения волтаж не е постоянно и доста често е грешно отчитане на сензори, съответно отново не е проблем.

Проблема е ,че колкото повече човек чете на другите хора проблемите, толкова повече се пищиства и само си прави ненужен стрес. Информацията винаги трябва да е пресята през личните нужди, иначе няма да има избиране...

• Отговори 54
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 8 минути, Tommygun написа:

Проблема е ,че колкото повече човек чете на другите хора проблемите, толкова повече се пищиства и само си прави ненужен стрес. Информацията винаги трябва да е пресята през личните нужди, иначе няма да има избиране..

Много точно казано.

@pepy86 Изобщо не съм засегнат от това, което написа по-рано. Мисля ясно си личи, че съм напълно изгубен в безкрайните модели дъна и не знам точно какво да направя.

Писах на фирма, която имаше едно от излишно скъпите X470 MAX дъна на MSI, за да ги попитам кога ще имат в наличност Tomahawk MAX. Очевидно има възможност за предварителна поръчка, от която мога да се възползвам. Очаквам дата кога най-рано може да е при мен дъното. С цената на евтината томахавка, дъното ще може да се комбинира с 3600 или 3600X, въпреки че на този етап с GAMMAXX-а, който купих не знам дали не се обезсмисля да се платят 100лв повече за кулер, който няма да се ползва и едни 200Mhz бонус, които не са гарантирани. Какво е по-добре да направя в тази ситуация с процесора? "Х" варианта няма да натежи излишно на бюджета с B450 Tomahawk MAX. Реално се освобождават едни 200+ лв, след като няма да се пазари X570, които са предостатъчни за да се покрие 3600Х.

За видеокарта се опитвам да се вредя за Powercolor RX 5700 XT Red Devil. В най-лошият вариант Sapphire RX 5700 XT Pulse. Palit имат нелошо предложение за 2070S Jetstream, обаче е почти 1200лв и отпадна като разумен вариант.

Гарантирам ти ,че Gammaxx 400 ще се справи с r5 3600X. Спокойно ще можеш да му активираш PBO и да се ползва в разумни температури. Аз  в момента с бокса при гейминг съм около 70-75градуса. Предполагам поне с 10+ градуса ще си надолу с въпросния охладител.  Можеш да помислиш и за този вариант ЦЪК или ЦЪК 2. Доста прилично се справя по ревютата въпросния Arctic 34 esports. Аз имам наличен в нас и един Gammaxx 400 и ако NH-D15_ката не се събере в кутията , за която съм планувал да преместя процесора , ще монтирам Deepcool-a. Това обаче ще се случи чак другата седмица .  По-скоро се замисли дали има смисъл изобщо от тези 150-200Мхц разлика между 3600 И 3600Х.  100лв.+ лева между двата модела са си пари.  За някои хора е оправдана инвестиция ,за други не.  Спестените средства от "скъпото" дъно , както и тези от по-евтиния процесор ще ти помогнат по-лесно да вземеш решение за видео картата към която си се насочил.

Дали 5700XT или 2070 Super , разликата сам виждаш не е голяма и едва ли ще сгрешиш на каквото и да се спреш.  Мен лично при АМД/картата/ ме плаши само факта ,че ползвам доста програми за мониторинг и е възможно да се омаже системата в комбинацията с видео драйверите.  Доста оплаквания виждам и в чужди форуми в тази връзка.

@shark_turboto

Аз все още не мога да схвана каква е идеята на целия build. PC няма как да бъде заместник на PS4 и ако нещото се сглобява именно с такава цел - за да се играят 3rd party игри, които са достъпни и на PS4 (но лишавайки се от ексклузивите) е голяма грешка. По-правилния подход е да му покажеш класическите PC заглавия през последните, да кажем поне 20 години. А ако се сглобява с такава цел - защо изобщо се хвърляш на най-новата платформа (важи и за картата), която все още се изглажда от проблеми за да работи както трябва сега ? Ако се сглобява с такава цел ще трябва да заложиш на сигурна комбинация, което да върши максимално добра работа с възможно най-малко компромиси. В случая това не мисля че ще стане със Zen2 и Navi/Turing. Просто моите две монетки.

А и ако оставим това настрана - ако дадена платформа изисква скъпо дъно с топ чипсет (от което ползващия няма никаква нужда и на всичкото отгоре изяжда голяма част от бюджета му) за да работи гладко - защо въобще си губиш времето с нея ?

В края на юни написа че i5 8600K/9600k + Z370/Z390 ще е над 700 лева и е над бюджета, а по груби сметки 3600X в комплект с изброените X570 ще е почти 900 лева. Интел в момента не бих те съветвал да купуваш, заради цените на които се продават. Един Xeon Е5-1650V3 с отключен множител е над три пъти по-евтин от i7 8700К. На правилното дъно ще изостава не повече от 5-10% от него. Ако ти трябват осем ядра Е5-1660V3 също се намира на добри цени, отново три пъти по-евтин от i9 9900K. Една такава машина отговаря на горното изискване и същевременно ще му върши перфектна работа и сега, ако реши да играе някое супер изискващо заглавие.

на 15.08.2019 г. в 3:20, shark_turboto написа:

Проявих разбиране, защото на всеки може да се случи да сгреши, човешко е. Може да е грешка не само на Варио, а на склада, откъдето е изпратена. Веднага се реагира, получих новата в срок, собственикът (предполагам) беше извън България, но веднага се свърза с мен за доставката на новата кутия, да ми обясни, че грешката е тяхна и няма да платя нито стотинка за размяната. Да не се повтарям отново обаче.

Към момента: няма дъно и видеокарта, процесорът е избран вече (3600Х), отново казвам, с надеждата за по-добър бининг, че това поколение не достигат обявените честоти в повечето случаи. Утре очаквам охладител GAMMAXX 400, един вентилатор за кутията и един хъб за 4 PWM вентилатора. Последното го поръчах като видях, че X570 Aorus Elite няма достатъчно хедъри. Ако се вземе друго дъно, ще ползвам хъба на моята система или ще го използвам за cable management-а на купената.

Към този момент се приемат съвети за X570(без най-евтините), B450 все още имат проблеми, а следа от MAX версиите на MSI няма. Започнаха да се появяват вариантите с добри охладители на RX5700-сериите, така че няма смисъл да бързам да поръчам дъно и процесор тази седмица и следващата или тази след нея, отново да поръчвам, само видеокарта. Всичко останало, ще се поръча наведнъж. Реално, дори и да поръчам сега всичко без GPU-то, единствената налична видеокарта, която имам и мога да използвам за подкарване на системата е една HD3650 PCI-E, която в актуален билд изобщо няма място и не знам дали ще мога да подкарам без конфликти, след като отдавна ѝ е спряна поддръжката и драйвери за WIN10 няма. Стигат до 8.

ПП TUF gaming x570 plus без wifi е около и под 450лв. Аоруса е 440лв. Асуса за мен има по-лошо подбран VRM и лошо разположен охладител на чипсета, точно под видеокартата, Гигабайта има intel lan, няма debug led, но пък в кутията имаше включено говорителче за дъното. Така или иначе ще има лишение от нещо, просто трябва да се избере от какво. Гигабайта има повече поддържани скорости на паметта, спрямо Асуса, това забелязах. Надявах се сервизната политика да ми даде жокер за избора, но пак ударих на камък. Никаква информация и мнения няма за гаранционните условия и политики на ASUS/GB, нито дали подменят лесно дефектирали компоненти.

Е, нима това ги оневинява ? Щом може да се получат такива големи забавяния трябва да си променят условията и да пише ''Доставя се: от 5 до 15 работни дни'' а не ''Доставя се: до 5 работни дни''. Тогава ще съм ок. Аз не съм поръчвал нищо от Vario. Единствения ми ''досег'' с тях е изпратен e-mail, в които ги питах дали ще доставят конкретен компонент. Над година по-късно след изпращането - ни кост, ни вест.

off: А аз се оказах прав - дават се предложения от там в почти всяка тема. Е, явно хората имат нужда от доказателства за думите ти или просто си запълват времето ей така.

Този 3600X дори ти самия го нарече недоразумение(реално е това). И реши да си промениш решението заради някакви си 100-200MHz които реално няма да ти дадат нищо ? Тоест си готов да платиш грубо около 100 лева за практически...нищо?

Не искам допълнително да ти замайвам главата с излишни приказки за дъната, но грешиш за Asus дъното. Ето тест на професионалист (цък) на по-евтин модел (тестван напълно пасивно в нереалистичен сценарий) които е със ''само'' два SiC 639 в паралел. TUF е с три. Ако под ''зле подбран'' имаш на предвид че е зле реализиран електрически спрямо Gigabyte Aorus Elite, добре. Хвърли информацията да я видим и да си дадем сметка колко зле са се справили инженерите на Asus (irony alert). Това за разположението на чипсета е нещо което доста повече си заслужава мрънкането, но мисля че ще е проблем само ако сложиш дълга видео карта, която го покрива.

на 15.08.2019 г. в 16:43, shark_turboto написа:

Купен е комплект РАМ ripjaws v 3000CL15, който се клоква до 3466 с лекота на Ryzen 3600.

Е, браво. Четене, четене и накрая купи Hynix MFR кит, които едва ли ще се клоква изобщо. Щом след пост на 3600 плюе грешки като за световно, не очаквай стабилност на 3466. Дано поне да се окаже че не е Hynix MFR (ако споделената информация не е твоя). След всичко което премина през последните месеци, дори и да беше купил нещо като популярните микронски Crucial Ballistix или някакъв CJR кит, едва ли щеше да имаш имаш търпението и нервите за да изкараш нещо от него. Поне аз така го виждам. И нещо доста важно - комплекта ти ли си го тествал, защото от твоя коментар, или по-скоро от коментара на Пепи, разбрах че впечатленията са лично твои ? 

Вместо 3600X със калпав MFR кит, доста по-доброто решение за повече производителност в игри щеше да е 3600 но с приличен Samung B-die базиран кит (не разни ОЕМ модули). Тези 100--200MHz на процесора няма да ти дадат нищо.

на 15.08.2019 г. в 22:55, shark_turboto написа:

Реално дъното официално поддържа до 3466Mhz, така че не съм очаквал много, въпреки че в QVL листа видях скрости от 4133Mhz.

Не е от дъното, а от калпавия Hynix MFR кит.

Предполагам си наясно, но при Zen 2 целта трябва да ти е 1:1 съотношение между контролера на паметта (uClk) и паметта (mClk). При 4133MHz ще си в 2:1 съотношение, тоест ще имаш 2066 mClk и 1033MHz uClk и fClk. Ако накрая сглобиш AM4 система и се окаже че комплекта не е стабилен изобщо над 3000, може да пробваш 1500MHz uClk и например 1833-1866MHz fClk, което би трябвало да е достатъчно за да компенсира по-високата латенция от факта че контролера и фабриката са на несъответстващи честоти.

на 15.08.2019 г. в 23:10, pepy86 написа:

п.п. Едно време и аз така четях разни мнения по форуми и най вече ревюта от първа ръка на потребители в Newegg .  Добре ,че спрях! Още нямаше да съм си купил дънна платка и купища друг хардуер , за който се надявах да се информирам от там. 

Аз в NewEgg досега не съм прочел адекватно мнения на потребител, но и не си губя времето всеки ден с това (образно казано). Reddit не мисля че е по-различен, няма значение r/amd или r/nvidia - обикновено се запълват с безсмислени теми тип  ''я вижте какво имам'' или ''кое от двете да купя'', другото са постинги на youtube шутове и обикновено театралните им постановки се приемат за абсолютна истина, поне от масата. Поне аз рядко намирам нещо полезно из reddit. 

Това за чуждите форуми малко не го разбрах. HWBG не го смятам изобщо за добър форум. В добрите хардуерни форуми има секция за дъната на всеки производител подредени по сокет/моделна линия. Там човек може да намери полезна информация за напредъка на платформата, защото потребители не са типичните reddit user-и.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.