Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко виртуална РАМ памет трябва да зададем на системата?

Featured Replies

• Автор
току-що, Raze написа:

А преди малко каза, че нямаш такава опция? Аз още от началото на темата ти казах да видиш това и да го зададеш на минимум, но ти само разтягаш локуми. И да ползваш само отделната видеокарта, вградената няма как да я деактивираш, тя пак ще си работи и използва рерурси, понеже е основен видео процесор, другата е един вид като спомагателна.

Добре, значи да влеза в BIOS-a и да видя дали мога да и намаля памета на вътрешната видео карта. А на колко да я намаля, ако имам такава възможност? :)

преди 2 минути, Raze написа:

А преди малко каза, че нямаш такава опция? Аз още от началото на темата ти казах да видиш това и да го зададеш на минимум, но ти само разтягаш локуми. И да ползваш само отделната видеокарта, вградената няма как да я деактивираш, тя пак ще си работи и използва рерурси, понеже е основен видео процесор, другата е един вид като спомагателна.

Добре, ако я има тази възможност на колко да я намаля?

• Отговори 92
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, ARMAX написа:

Добре, значи да влеза в BIOS-a и да видя дали мога да и намаля памета на вътрешната видео карта. А на колко да я намаля, ако имам такава възможност? :)

Щом си с две видео карти (имаш и външно видео - за лаптоп).

Влизаш в BIOS и настройваш вграденото видео да използва от 256 до 512 MB от RAM  паметта на лаптопа.

Ако не знаеш къде да "пипнеш'. Сложи една снимка и ще те насочим.

Относно цепенето при Windows 10 x64, като не са спрети ъпдейтите и бавният HDD диск. Ако е инсталиран и по тежката ОС . Ще лагва няма как.

Пък и 10-ката си обича RAM-та.

То като отвориш 10-ина  таб-a  в Chrome, може да забави лаптопа, та какво остава със 4 GB. или с 2.3 GB.

RAM паметта по-горе съм казал колко трябва да е. Дали ще я зададеш да е 64 мегабайта или повече няма никакво значение, тази карта ползва динамична памет, която при нужда се увеличава в момента за сметка на системната памет. Още повече, при наличие на отделна видеокарта и много малко системна памет, задай минималния размер, който може и това е.

• Автор
преди 11 минути, oic написа:

Щом си с две видео карти (имаш и външно видео - за лаптоп).

Влизаш в BIOS и настройваш вграденото видео да използва от 256 до 512 MB от RAM  паметта на лаптопа.

Ако не знаеш къде да "пипнеш'. Сложи една снимка и ще те насочим.

Относно цепенето при Windows 10 x64, като не са спрети ъпдейтите и бавният HDD диск. Ако е инсталиран и по тежката ОС . Ще лагва няма как.

Пък и 10-ката си обича RAM-та.

То като отвориш 10-ина  таб-a  в Chrome, може да забави лаптопа, та какво остава със 4 GB. или с 2.3 GB.

Съорбразявам се с компютъра си и гледам да не го турмозя. Мисля да си седя на 7-цата, 10-ката не я разбирам много, нещо ми е като Windows Phone. В BIOS-a няма опция за вградената видео карта, поне аз не намерих. Решението ми е да купя още рам и да я сложа.

На моя лаптоп настройката за паметта на вградената видеокарта е във втория раздел - advanced/graphics configuration. Виж и дали не може да променяш това някъде в контролния панел на амд.

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

На моя лаптоп настройката за паметта на вградената видеокарта е във втория раздел - advanced/graphics configuration. Виж и дали не може да променяш това някъде в контролния панел на амд.

Различни видео карти, при мен е така http://prntscr.com/o92l33

Така е, но в случая ставаше въпрос за BIOS, сигурен ли си, че си проверил там? В този контролен панел, който си показал, на "my built-in displays" и в долната настройка какви опции имаш?

• Автор

Еми явно няма друг начин, но пък даже е по-добре да му купя една плочка по 4гб рам за да го дигна на 8гб и тогава няма да има проблеми. Компютъра работи доста добре, просто ако отвориш много работи може да лагне зависи. Сега има подобрения след добавянето на виртуална рам памет. Компютъра върви добре в игирите, знам че това не е свързано със суап файла, но да отбележа за видео картите специално.

преди 1 минута, Raze написа:

Така е, но в случая ставаше въпрос за BIOS, сигурен ли си, че си проверил там? В този контролен панел, който си показал, на "my built-in displays" и в долната настройка какви опции имаш?

Да проверих в BIOS-a и нямаше нищо за видео карти.

преди 1 минута, Raze написа:

Това в контрол панела на AMD-то е за цветовете на дисплея.

Балгодаря на всички обърнали внимание на тази тема! Приятен ден. :)

Какъв е точният модела на лаптопа?

За да погледнем дали в BIOS има опция за намаляване на паметта на вградената видео карта.

За да се ползва максимално наличната рам памет трябва да се инсталира x64 бита ОС както по - напред в темата са казали не веднъж, ако се увеличи виртуалната памет най-вероятно ще се получи обратен на изкания ефект, защото тя идва от хард диска, а той не  е SSD. 

Тази конфигурация ще работи добре и със 64 битова 7 .......ся ако автора е свикнал да съка по емнайсехиляди таба в браузъра и да отваря по 5-6 приложения и 20 гб суап да одяла все тая :) 

Тази конфигурация ще работи добре и със 64 битова 7 .......ся ако автора е свикнал да съка по емнайсехиляди таба в браузъра и да отваря по 5-6 приложения и 20 гб суап да одяла все тая [emoji4] 
Ако, ама не!
Още в първия пост автора в написал, че нормално ползва малко повече от половината RAM. Така, че - едно малко SSD (128 или 256 GB) и 4 GB swap (за резерв) са напълно достатъчни!

С налична за системата 2.3 GB RAM памет, ако ще и 128 битова ОС да инсталира, все тая. Без добавяне на системна памет няма да се оправи, при положение, че не може да се контролира минималната памет за вградената видеокарта.

С 64 бита ОС при налични 4GB RAM ще може да ползва 3.8GB RAM което е по - добре от 2.3GB, към момента и да добавя рам памет тя няма да бъде ползвана над това което е сега при 32 бита ОС. 

току-що, AAUUXX написа:

С 64 бита ОС при налични 4GB RAM ще може да ползва 3.8GB RAM което е по - добре от 2.3GB, към момента и да добавя рам памет тя няма да бъде ползвана над това което е сега. 

Като видеокартата му използва 1.5 GB от 4 GB, според теб колко му остава? Жокер съм дал по-назад в темата. 64 битова ОС има смисъл единствено, ако ъпгрейдне RAM паметта.

преди 2 минути, Raze написа:

Като видеокартата му използва 1.5 GB от 4 GB, според теб колко му остава? Жокер съм дал по-назад в темата. 64 битова ОС има смисъл единствено, ако ъпгрейдне RAM паметта.

Кой казва че видео картата ще заеме толкова памет от рамта? 

преди 6 минути, AAUUXX написа:

Кой казва че видео картата ще заеме толкова памет от рамта? 

Тя СИ заема! Прочети цялата тема, разгледай картинките и ще ти стане ясно!

преди 20 минути, Raze написа:

Тя СИ заема! Прочети цялата тема, разгледай картинките и ще ти стане ясно!

Споделената памет не е постоянна, имал съм лаптоп преди години който беше в същото положение с 32 бита ОС, но при инсталиране на 64 бита ОС се ползваха от ОС до 3.8GB RAM памет. 

Да, но ако в BIOS е зададен минимум, той се заделя САМО за видеокартата и не може да се ползва за системата. Виж картинките, особено с наличната и използваемата памет, както ти казах, не ми спори за глупости и само да спамиш темата!!

преди 7 минути, Raze написа:

Да, но ако в BIOS е зададен минимум, той се заделя САМО за видеокартата и не може да се ползва за системата. 

Разбирам те, но това е лаптоп при тях няма таква възможност за фиксиране на паметта която да се ползва от видео картата, за разлика от настолните компютри. 

преди 7 минути, Raze написа:

както ти казах, не ми спори за глупости и само да спамиш темата!!

Къде видя спам от мен? Ще споря защото съм го изпитал на своя машина и не само,  което съм написал, знаеш поцедурата щом считаш мой отговор за спам! 

Хайде бе? По-скоро на този лаптоп, според автора, това не може да се променя в BIOS! Сега не ме карай да ти качвам снимки от BIOS на моя лаптоп с различни настройки за размера на паметта за видеокартата и как това се отразява на използваемата системна памет. Казах ти, като не знаеш, недей да спориш и да спамиш!

В форума на HP се ровех до сега за подобен проблем.

Само намерих, че отговарят, че няма опцията за увеличаване или намаляване на размера на споделената памет в BIOS.

Но препоръчват да се инсталира по нова версия на ОС, която има по добър мениджмънт на RAM паметта от Windows 8.1 или 10-ка.

Остава автора, ако иска да опита с чисто копие на Windows 8.1 (x64) или да добавя още една плочка RAM (със същите параметри тип и тайминги).

Ако BIOS-a изглежда по този начин значи е UEFI. Но, няма пряка връзка с темата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.