Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

конфигурация до 1700лв с монитор

Featured Replies

При този ограничен бюджет, да се наливат пари в кутия... при условие, че за тези компоненти е предостатъчна и такава за 60-80лв. макс ?! По-добре да се вложат в по-добро видео.

• Отговори 92
  • Прегледи 4,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Имах предвид, че като се почне с 50лв горница за дъно, по същата логика може да идат и за друго. За 50лв повече няма да вземе по-добра видеокарта, то е ясно. Просто е смешно на 1700лв да се предлага кутия за 60 (3-4 процента?), пък ако ще и достатъчна да е, за по-евтина система иди-доди.

• Автор
преди 39 минути, PANOV написа:

Да, именно за нея, така и предположих. Иначе B450 Tomahawk си е по-добро дъно, но е 50лв отгоре, а и в кутия/захранване могат да се вкарат повече.. и така като се почне.

Може ли пак конфигурацията и ще помоля за примерна където, както каза по горе, по добра кутия и захранване. 

преди 56 минути, The Reaper написа:

Може ли пак конфигурацията и ще помоля за примерна където, както каза по горе, по добра кутия и захранване. 

Втората със захранването и кутията от първата примерно. На P350X може да се добави вентилатор или Define C. Sharkoon S25-V не е нищо особено, но за парите си предлага всичко базово - два вентилатора, филтри, USB 3.0 и някаква възможност да се подредят кабелите. Пак го пиша - тези пари могат и за дъно да идат, и за дисковата подсистема. За по-добра видеокарта са си 120-150лв отгоре (RTX 2060-RX 5700).

• Автор
преди 10 минути, PANOV написа:

Втората със захранването и кутията от първата примерно. На P350X може да се добави вентилатор или Define C. Sharkoon S25-V не е нищо особено, но за парите си предлага всичко базово - два вентилатора, филтри, USB 3.0 и някаква възможност да се подредят кабелите. Пак го пиша - тези пари могат и за дъно да идат, и за дисковата подсистема. За по-добра видеокарта са си 120-150лв отгоре (RTX 2060-RX 5700).

Ок мерси. За 20ста генерация на nvidia не мисля. Като се прибера ще опитам да дам пример на конференцията да видим правилно ли съм разбрал 

Нещо, което бях пропуснал като идея за дъно - MSI B450-A PRO.

• Автор

https://www.vario.bg/cart.php 

това е каквото аз успях да скълъпя, значи няколко неща:

Първо дъното, аз лично бих взел дъно https://www.vario.bg/msi-b450m-gaming-plus-7b87-001r , но е само с два слота рам, и информацията за поддържаните мегахерци честота на рамта е неясна ми... до 3466 ли поддържа всичко, от 2700 до 3466 ли ?

За Кутия, избрах въпросната понеже има вградени вентилатори 3х120мм. Пише до 355мм размер на видеото, би трябвало да я побере ??

Хард диск, ще ми трябват 2тб. като се надявам този който съм избрал да е sata 6bg/s, ама не пише...

Паметите излизат скъпо макар да са на промоция... https://www.vario.bg/crucial-ballistix-sport-lt-gray-dimm-8gb-bls8g4d32aesbk и много се чудя дали да не поръчам 2 от тия

За ССД, не съм ползвал, не знам колко е важно в игрането на игри, освен за зареждане ефектира ли върху производителността ? 

Не съм поръчвал още, обръщам се към всички ви, ако има според вас някаква нередност, моля кажете.

току-що, The Reaper написа:

https://www.vario.bg/cart.php 

това е каквото аз успях да скълъпя, значи няколко неща:

Първо дъното, аз лично бих взел дъно https://www.vario.bg/msi-b450m-gaming-plus-7b87-001r , но е само с два слота рам, и информацията за поддържаните мегахерци честота на рамта е неясна ми... до 3466 ли поддържа всичко, от 2700 до 3466 ли ?

За Кутия, избрах въпросната понеже има вградени вентилатори 3х120мм. Пише до 355мм размер на видеото, би трябвало да я побере ??

Хард диск, ще ми трябват 2тб. като се надявам този който съм избрал да е sata 6bg/s, ама не пише...

Паметите излизат скъпо макар да са на промоция... https://www.vario.bg/crucial-ballistix-sport-lt-gray-dimm-8gb-bls8g4d32aesbk и много се чудя дали да не поръчам 2 от тия

За ССД, не съм ползвал, не знам колко е важно в игрането на игри, освен за зареждане ефектира ли върху производителността ? 

Не съм поръчвал още, обръщам се към всички ви, ако има според вас някаква нередност, моля кажете.

Конфигурацията си я виждаш само ти, защото има запис в бисквитките на твоя копмпютър да ти я показва, за нас е празен конфигуратор.

• Автор
преди 5 минути, sliderum написа:

Конфигурацията си я виждаш само ти, защото има запис в бисквитките на твоя копмпютър да ти я показва, за нас е празен конфигуратор.

а как да пратя линк, със скрийн не искам, бих искал да е линк

Захранване: https://www.vario.bg/corsair-vengeance-550m-550w-cp-9020111-de

Ram: https://www.vario.bg/kingston-hyperx-fury-dimm-kit-16gb-hx432c18fb2k2-16

Video: https://www.vario.bg/zotac-gaming-geforce-gtx-1660-ti-zt-t16610f-10l

Процесор: https://www.vario.bg/amd-ryzen-5-3600-100-100000031box

Кутия: https://www.vario.bg/zalman-z7-neo

Хард: https://www.vario.bg/toshiba-p300-high-performance-hdwd120uzsva-av

Дъно: https://www.vario.bg/asrock-b450-pro4-90-mxb8b0-a0uayz

+ този монитор https://www.vario.bg/aoc-24v2q

Така става, и скрийн не е проблем, има как да си ограничиш заснетата част от монитора така, че да се вижда само конфигуратора и да не се виждат неща от които се притесняваш.

• Автор
преди 2 минути, sliderum написа:

Така става, и скрийн не е проблем, има как да си ограничиш заснетата част от монитора така, че да се вижда само конфигуратора и да не се виждат неща от които се притесняваш.

Ок ако така е добре, да питам мнение за конфигурацията ?

преди 9 минути, The Reaper написа:

Ок ако така е добре, да питам мнение за конфигурацията ?

Тази памет не е по-лоша, а е по-евтина:

https://techmag.bg/ballistix-memory-ddr4-sport-lt-16gb-2-8-gb-3000-cl15-sr-sablx4g16rbsb22

Разликата в представянето е почти колкото статистическата грешка, дори въпреки по-ниската честота може да се представя по-добре заради по-стегнатите латенции в някои ситуации. Има и един минус, избраната от теб памет й дават 8 години гаранция, която вероятно има някои ограничения, не съм чел ситния текст на продуктовата й страница, а предложената от мен е само с 3 години гаранция. Ако имаш желания да се мъчиш наистина цели 8 години на тая машина, без да я ъпгрейднеш или замениш, тогава избраната от теб памет е по-смислена..вероятно.

• Автор
преди 7 минути, sliderum написа:

Тази памет не е по-лоша, а е по-евтина:

https://techmag.bg/ballistix-memory-ddr4-sport-lt-16gb-2-8-gb-3000-cl15-sr-sablx4g16rbsb22

Разликата в представянето е почти колкото статистическата грешка, дори въпреки по-ниската честота може да се представя по-добре заради по-стегнатите латенции в някои ситуации. Има и един минус, избраната от теб памет й дават 8 години гаранция, която вероятно има някои ограничения, не съм чел ситния текст на продуктовата й страница, а предложената от мен е само с 3 години гаранция. Ако имаш желания да се мъчиш наистина цели 8 години на тая машина, без да я ъпгрейднеш или замениш, тогава избраната от теб памет е по-смислена..вероятно.

Добре, мерси за съвета. Освен рамта, други мнения ? Наистина се старая да не пропусна нещо, искам да е всичко както трябва. 

преди 24 минути, The Reaper написа:

Добре, мерси за съвета. Освен рамта, други мнения ? Наистина се старая да не пропусна нещо, искам да е всичко както трябва. 

Конфигурацията си я подредил отлично. Разбира се, може да има и други мнения за дребни промени. Съвсем примерно тази кутия на връзката отдолу, също не е лоша и има на предния панел букси опроводени за usb 3.1 gen 2.  Дъното ти има такива, а дали можеш да изведеш от тях към предния панел на кутията - не знам, ще трябва да се изкажат колегите по въпроса, но е в плюс.

https://edigital.bg/kutii/nzxt-h500-kompyutrna-kutiya-cherno-chervena-p626091

• Автор
преди 7 минути, sliderum написа:

Конфигурацията си я подредил отлично. Разбира се, може да има и други мнения за дребни промени. Съвсем примерно тази кутия на връзката отдолу, също не е лоша и има на предния панел букси опроводени за usb 3.1 gen 2.  Дъното ти има такива, а дали можеш да изведеш от тях към предния панел на кутията - не знам, ще трябва да се изкажат колегите по въпроса, но е в плюс.

https://edigital.bg/kutii/nzxt-h500-kompyutrna-kutiya-cherno-chervena-p626091

Радвам се, че според вас всичко е добре. Ами ще чакам колегите да изкажат мнение и ако и според тях всичко е Ок, поръчвам. Дори и малки детайли да са, моля споделяйте.

Голямата ти дилема трябва да е за процесора, защото разликата между 2600 и 3600 е 150-160лв, които вече дори и за видео могат да идат.

преди 58 минути, The Reaper написа:

дъното, аз лично бих взел дъно https://www.vario.bg/msi-b450m-gaming-plus-7b87-001r , но е само с два слота рам, и информацията за поддържаните мегахерци честота на рамта е неясна ми... до 3466 ли поддържа всичко, от 2700 до 3466 ли ?

Дъно - MSI B450-A Pro е с добър VRM и възможност за BIOS flashback.

За кутията - Z7 Neo е от скоро на пазара, нямам лични впечатления. Не видях филтър отпред, а този за захранването е реализиран по евтиния начин. Надявам се потокът през предния панел и шлицовете отстрани да функционира добре. Сглабял съм офис машинки в Zalman R1 и не съм очарован от качеството на изработка, тази не е много по-висок клас. Ако ти харесва заради 4те перки и по естетически причини, изборът е твой.

Паметите на Crucial за DDR4-3200 CL16 / DDR4-3000 CL15 са много добър избор заради чиповете, единствената 'драма' е, че не са комплект (освен ако не са от друго място), което не би трябвало да създаде проблеми. Ако толкова държиш на комплект - вземи този, който си посочил, или CMK16GX4M2Z3200C16.

Твърдият диск е окей. Не се лишавай от SSD на нова система, това е един от елементите, които я правят цялостно пъргава. Стартиране на ОС, програми и игри, зареждане на нива, запис и работа с големи файлове и всичко това при нулеви нива на шума. Като някакъв минимум - ADATA SX6000 Pro 256GB, макар че по-големите си струват повече.

Други детайли не се сещам, единствено, че видеокартата няма задна планка и може да е по-топла от варианти като AMP.

• Автор
преди 2 минути, PANOV написа:

Голямата ти дилема трябва да е за процесора, защото разликата между 2600 и 3600 е 150-160лв, които вече дори и за видео могат да идат.

Дъно - MSI B450-A Pro е с добър VRM и възможност за BIOS flashback.

За кутията - Z7 Neo е от скоро на пазара, нямам лични впечатления. Не видях филтър отпред, а този за захранването е реализиран по евтиния начин. Надявам се потокът през предния панел и шлицовете отстрани да функционира добре. Сглабял съм офис машинки в Zalman R1 и не съм очарован от качеството на изработка, тази не е много по-висок клас. Ако ти харесва заради 4те перки и по естетически причини, изборът е твой.

Паметите на Crucial за DDR4-3200 CL16 / DDR4-3000 CL15 са много добър избор заради чиповете, единствената 'драма' е, че не са комплект (освен ако не са от друго място), което не би трябвало да създаде проблеми. Ако толкова държиш на комплект - вземи този, който си посочил, или CMK16GX4M2Z3200C16.

Твърдият диск е окей. Не се лишавай от SSD на нова система, това е един от елементите, които я правят цялостно пъргава. Стартиране на ОС, програми и игри, зареждане на нива, запис и работа с големи файлове и всичко това при нулеви нива на шума. Като някакъв минимум - ADATA SX6000 Pro 256GB, макар че по-големите си струват повече.

Други детайли не се сещам, единствено, че видеокартата няма задна планка и може да е по-топла от варианти като AMP.

добре, за кутия ... спорна тема, за вентилаторие се спрях на нея разбира се, не знам за филтър отпред. Като цяло в сайта няма много подробна информация, което си е нормално де. 

За рамта... спрях се на тази защото е кит и е 3200мгх, самия процесор препоръчва тази честота не знам защо. а и е по- бърза. А и за кит от 3200 намирам най ефтина тази. 

Дано хард диска да е добре, няма информация за сата-та... 

А за видеото ... никакво мнение нямам, може да е по- топла, ала едва ли ще е проблем.

Как аз виждам нещата, единствено кутията е спорна тема... за рамта, вече казах. За ССД-... не знам може и за напред да взема, сега и без това доста ще се изръся и не искам май май на този етап

Панов, нали имаше някакви ядове с дъната на МСИ за АМ4 съкет, не съм навътре в нещата, затова и на мен ми е интересно да прочета нещо по въпроса на български и тук в темата. Нека е кратко, ако ти се занимава. Нямам предвид малкият по обем БИОС, който е такъв и при другите производители и чак в новите дъна  с Х570 чипсет(засега и май и там има модели на някои марки, в които продължава да е с едва 16МБ обем)) а за други проблеми.

• Автор
току-що, sliderum написа:

Панов, нали имаше някакви ядове с дъната на МСИ за АМ4 съкет, не съм навътре в нещата, затова и на мен ми е интересно да прочета нещо по въпроса на български и тук в темата. Нека е кратко, ако ти се занимава. Нямам предвид малкият по обем БИОС, който е такъв и при другите производители и чак в новите дъна  с Х570 чипсет(засега и май и там има модели на някои марки, в които продължава да е с едва 16МБ обем)) а за други проблеми.

Да, това колегата Панов беше го споменал ... или някой друг беше, че ще е нужен ръчен ъпдейт на биоса или да помоля хората от сайта Варио да го ъпдейтнат.. Ако за това става въпрос де

преди 9 минути, The Reaper написа:

За рамта... спрях се на тази защото е кит и е 3200мгх, самия процесор препоръчва тази честота не знам защо. а и е по- бърза. А и за кит от 3200 намирам най ефтина тази. 

Препоръчаната от мен памет, няма никакви проблеми да работи и на 3200, вероятно все още ще поддържа латенции до CL15, или най-много да качи до  CL16. Кингстъна, с тия големи латенции CL18, тъкмо заради тях е обсъждан в мрежата, според някои потребители е проблем, разбира се въпросните са все с претенции да имат най-най, пък не щат да се бръкнат за памети с Х2 цена.

• Автор

Препоръчаната от мен памет, няма никакви проблеми да работи и на 3200, вероятно все още ще поддържа латенции до CL 15, или най-много да качи до  CL 16. Кингстъна, с тия големи латенции CL18, тъкмо заради тях е обсъждан в мрежата, според някои потребители е проблем, разбира се въпросните са все с претенции да имат най-най, пък не щат да се бръкнат за памети с Х2 цена.

Защо да е проблем я? А и гаранцията според мен е нещо важно. 

Препоръчаната от мен памет, няма никакви проблеми да работи и на 3200, вероятно все още ще поддържа латенции до CL15, или най-много да качи до  CL 6. Кингстъна, с тия големи латенции CL18, тъкмо заради тях е обсъждан в мрежата, според някои потребители е проблем, разбира се въпросните са все с претенции да имат най-най, пък не щат да се бръкнат за памети с Х2 цена.

Особеното в случая е, че с този комплект на Kingston може да нацели Micron E-die чипове, затова не го изключих като опция. Естествено, по-лесният и сигурен начин да се сдобие с Micron E-die чипове е просто да вземе Crucial Ballistix DDR4-3200 CL 16 или DDR4-3000 CL15, както коментирахме вече. Повечето памети на пазара се предлагат с някакъв вид доживотна гаранция, но доста продавачи пишат други неща или предлагат скъсена гаранция към себе си.

Проблемите с дъната на MSI напоследък са резултат именно от ползването на 16MB EEPROM модули, което доведе до затруднения в реализацията на нови BIOS версии, тъй като кръпките в микрокода на AMD се оказаха големи по обем. Съответно има хора, които изпитват затруднения с подкарването на Ryzen процесори от 3та генерация. Тук обаче трябва да отбележим, че подобни приключения се случват и при другите големи производители на дънни платки. В случая това, което говори в полза на MSI, е доброто хардуерно оборудване на платките и възможността за лесно флашване на BIOS.

• Автор
преди 1 минута, PANOV написа:

Особеното в случая е, че с този комплект на Kingston може да нацели Micron E-die чипове, затова не го изключих като опция. Естествено, по-лесният и сигурен начин да се сдобие с Micron E-die чипове е просто да вземе Crucial Ballistix DDR4-3200 CL 16 или DDR4-3000 CL15, както коментирахме вече. Повечето памети на пазара се предлагат с някакъв вид доживотна гаранция, но доста продавачи пишат други неща или предлагат скъсена гаранция към себе си.

Проблемите с дъната на MSI напоследък са резултат именно от ползването на 16MB EEPROM модули, което доведе до затруднения в реализацията на нови BIOS версии, тъй като кръпките в микрокода на AMD се оказаха големи по обем. Съответно има хора, които изпитват затруднения с подкарването на Ryzen процесори от 3та генерация. Тук обаче трябва да отбележим, че подобни приключения се случват и при другите големи производители на дънни платки. В случая това, което говори в полза на MSI, е доброто хардуерно оборудване на платките и възможността за лесно флашване на BIOS.

просто казано... има вероятност паметите и дъното да дадат дефект, дъното да даде дефект заради паметите ? Доста оплетено е за мен. Ако поръчам конфигурацията както аз я представих, да очаквам ли проблеми, хардуерни? А с биоса проблем/и ? Несъвместимост ?

преди 26 минути, The Reaper написа:

просто казано... има вероятност паметите и дъното да дадат дефект, дъното да даде дефект заради паметите ? Доста оплетено е за мен. Ако поръчам конфигурацията както аз я представих, да очаквам ли проблеми, хардуерни? А с биоса проблем/и ? Несъвместимост ?

Не. Има някаква вероятност дъното и процесорът да не се разберат веднага. В hwbg форумите мисля има хора, които са подкарали безпроблемно това дъно с такъв процесор или подобен. При другите масови B450 платки също няма гаранция, че нещата ще са по масло. Такава е ситуацията в момента. Каквото и да вземеш, кажи да е с обновен BIOS.

п.п. Помисли за 512GB SSD, ако не ти трябва веднага голям сторидж. Добавянето на твърд диск е работа за 5 минути и ще ти струва 80-130лв за 1-2TB. В противния сличай става по-голяма занимавка после операционната система и програмите/игрите да минат на SSD устройството.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.