Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Идолопоклонничество ли е иконопочитанието

Featured Replies

Аз не водя монолог, а те насочвам към тема, където въпросът е полемизиран. Поправи ме ако греша, но двустранният процес, включващ размяна на аргументи и отговори, излиза от рамките на дефиницията за монолог. :) Имаш линка - прочети си го. Още повече - там има коментари на много други хора, различни от мен. Темата отговаря на въпроса ти и, ако ти все още имаш питания, се чувствай свободен да пишеш там (стига да не преповтаряш вече разискваното, разбира се). Този простичък опит да се помъчиш да потърсиш отговора ще спести просташки малокултурни квалификации от сорта на "идиотско отношение" и със сигурност ще лиши форума от многократно и излишно преповтаряне на вече разисквани въпроси.

Тъй като основната тема тук е юдаизъм, а ти заявяваш, че Деварим-Второзаконие е канонична книга за християните, аз очаквах да изкажеш собственото си аргументирано мнение. Но ти ме пращаш да чета нещо си - което между другото подкрепя тезата ми за иконите - и правиш прибързани заключения за мен. Не така.

Идолопоклонството не е изчерпана тема и никога няма да бъде. Та какво казваш за иконите?

• Отговори 103
  • Прегледи 16,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Тъй като основната тема тук е юдаизъм, а ти заявяваш, че Деварим-Второзаконие е канонична книга за християните, аз очаквах да изкажеш собственото си аргументирано мнение. Но ти ме пращаш да чета нещо си - което между другото подкрепя тезата ми за иконите - и правиш прибързани заключения за мен. Не така.

Идолопоклонството не е изчерпана тема и никога няма да бъде. Та какво казваш за иконите?

Значи първо: аз ЛИЧНО казвам за иконите, че са произведение на изкуството и могат да имат висока амулетна стойност.

Второ: не зная защо правиш връзка между мен и християните (или поне с такова впечатление оставам).

Трето: Относно християнската гледна точка спрямо иконите, предвид че е аргументирана, аз не се съгласявам с тезите за идолопоклонничество свързано със замисълът за тях (по-сетне изкривената им роля е друга работа). За да компенсирам очевидния ти мързел ще бъда по-обстоятелствен и ти давам още по-директен линк в СЪЩАТА тая тема горе, където съм изписал множество постове по въпроса, който ме питаш. Ти обаче очевидно си решил, че не е необходимо да ги четеш. Твоя си работа. Линка: тук, като трябва да се обърне внимание, че преди този пост имам много други, все по конкретния ти тукашен въпрос. Не разбрах само кое ти попречи да си ги прочетеш, вместо да правиш точно това, което вече определих като излишно - предъвкването на една и съща тема, след като тя вече е обсъждана и АЗ съм изказал много мнения във връзка с нея.

Ако все още имаш затруднения по въпроса с моето мнение мога и да ти компилирам постовете ми от оная тема, та съвсем да ти го сдъвча и изплюя.

P.S.: Между другото "нещото", дето уж си го чел, но очевидно не си (тъй като то не подкрепя твоята или нечия друга теза, а представлява изложение на различни тези, което ти, видимо, не си успял да разбереш), дори да искаше, не може да заема никаква окончателна и едностранчива позиция, защото т.нар. богословие на иконата само по себе си представлява концепция за този тип изображения, която по никакъв начин не кореспондира с идолопоклонничеството и това е обективен факт. Разликата между богословието на иконата и практиките на някои миряни все още не позволяват генерализирането на въпроса и поставянето на цялостната християнска концепция за иконите под общ знаменател, като й се приписват практиките на отделни хора и групи. Опитите в тая насока за признак за невежество по отношение на богословските концепции по въпроса, създадени, изложени и утвърдени от православната и католическа църкви. Още повече - тая теза не взема предвид съществуването на определени конфесионални течения вътре в християнството, които отхвърлят всякакъв вид религиозни изображение, но все така се считат за християни.

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

Юдеизъм

Развитие и същност на юдеизма

[...]

Юдаизмът от една страна е религия на евреите, но има и универсално значение. Устната традиция, станала по-късно част от Талмуд, говори за седем универсални заповеди към цялото човечество:

"Нашите мъдреци учат: седем закона са заповядани на синовете на Ной: социални закони; да се въздържат от богохулство, идолопоклонство, прелюбодейство, убийство, кражба, и ядене на месо, откъснато от живо животно." Талмуд (Санхедрин 56а)

Евреите са избрани от Твореца за „царство от свещеници”(Изход 19:6) сред другите народи, точно както Левитите са избрани за свещеници сред другите племена на Израел. Разликата между ‘избраните’ и ‘другите’ не е йерархична, а в спецификата на служенето.

Значи първо: аз ЛИЧНО казвам за иконите, че са произведение на изкуството и могат да имат висока амулетна стойност.

Второ: не зная защо правиш връзка между мен и християните (или поне с такова впечатление оставам).

Трето: Относно християнската гледна точка спрямо иконите, предвид че е аргументирана, аз не се съгласявам с тезите за идолопоклонничество свързано със замисълът за тях (по-сетне изкривената им роля е друга работа). За да компенсирам очевидния ти мързел ще бъда по-обстоятелствен и ти давам още по-директен линк в СЪЩАТА тая тема горе, където съм изписал множество постове по въпроса, който ме питаш. Ти обаче очевидно си решил, че не е необходимо да ги четеш. Твоя си работа. Линка: тук, като трябва да се обърне внимание, че преди този пост имам много други, все по конкретния ти тукашен въпрос. Не разбрах само кое ти попречи да си ги прочетеш, вместо да правиш точно това, което вече определих като излишно - предъвкването на една и съща тема, след като тя вече е обсъждана и АЗ съм изказал много мнения във връзка с нея.

Ако все още имаш затруднения по въпроса с моето мнение мога и да ти компилирам постовете ми от оная тема, та съвсем да ти го сдъвча и изплюя.

P.S.: Между другото "нещото", дето уж си го чел, но очевидно не си (тъй като то не подкрепя твоята или нечия друга теза, а представлява изложение на различни тези, което ти, видимо, не си успял да разбереш), дори да искаше, не може да заема никаква окончателна и едностранчива позиция, защото т.нар. богословие на иконата само по себе си представлява концепция за този тип изображения, която по никакъв начин не кореспондира с идолопоклонничеството и това е обективен факт. Разликата между богословието на иконата и практиките на някои миряни все още не позволяват генерализирането на въпроса и поставянето на цялостната християнска концепция за иконите под общ знаменател, като й се приписват практиките на отделни хора и групи. Опитите в тая насока за признак за невежество по отношение на богословските концепции по въпроса, създадени, изложени и утвърдени от православната и католическа църкви. Още повече - тая теза не взема предвид съществуването на определени конфесионални течения вътре в християнството, които отхвърлят всякакъв вид религиозни изображение, но все така се считат за християни.

Благодаря за любезния отговор.

Говорим на различни езици и взаимно си губим времето.

Не си прави труда да ми отговаряш.

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

Благодаря за любезния отговор.

Говорим на различни езици и взаимно си губим времето.

Не си прави труда да ми отговаряш.

Аз пък не виждам да говорим различни езици - и двамата говорим на български. С разликата, че теб те мързи да прочетеш. Наричаш иконите идолопоклонство и питаш как е възможно християните да вярват във Второзаконие, като уточняваш, че искам МОЕТО мнение. Аз те насочих към тема, където в множество постове по съвсем конкретния ти въпрос съм обяснил това. И ти пак не го разбираш. Тук не тава въпрос за различни езици, а за неспособност за разбиране на използвания или пък мързел да се прочете написаното по вече обсъденият въпрос.

P.S.: Въздържай се от дълги цитати като този на първия пост.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.