Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложение относно дебютантите

Featured Replies

Здравейте!

Денонощно тук се регват нови и нови юзъри. Много от техните първи теми (най-често търсещи помощ) са на латиница и изобщо под всякаква критика. Разбираемо е, че всеки се регва със условието, че е прочел правилата на форума и ще ги спазва и такива теми трябва да се затварят, но

аз си мисля, че трябва сме малко по-снизходителни към дебютантите. Иначе този, който не спазва правилата и постът му НЕ е първи и дори е бил предупреден трябва да бъде сериозно наказван. Но вижте какво се получава в най-честия случай:

Лицето Х търси помощ и се регва и тук, за да му помогнем. Много са малко форумите като този, където нарушенията така да се санкционират. Много често лицето Х, пишейки своя първи пост си няма и представа, че тук положението с латиницата е такова (макар че вярно, би трябвало още в началото да е прочел правилата). Та той си пише проблема тук и напуска форума за малко. След това вие му давате в следващите постове линк към правилата на форума и затваряте темата! Лошо няма, но той като влезе след няколко часа си търси темата там, където я е пуснал (едва ли ще се сети, че има и такъв раздел "затворени теми") и ще си помисли, че нарочно така сте му я затрили да му се лигавите - линковете към правилата на форума той така и няма да ги види, може и да не се досети че е заради латиницата му. Най-честият резултат е, че такива юзъри повече не стъпват в калдата, а това не е хубаво. Не мисля, че натрупал 50 поста, който вече знае за какво става въпрос и не спазва правилата angry.gif и един дебютант с първи пост трябва еднакво да са наказвани.

Та предложението:

При ПЪРВИ пост на потребител (най-вече изразяващ се в тема) да не затваряте веднага темата. Не знам дали е възможно от системата да му се праща ЛС с линк към правилата и съвет да се поправи. Да му се даде някакъв срок от 12 часа да речем и ако не се поправи да се затваря или затрива.

Или ако се затваря, то поне да се предупреждава по ЛС по някакъв начин.

Може би така ще се създава твърде много работа на администрацията, не знам. Вие ще кажете дали е добре.

От мене предложението - от вас решението! :)

• Отговори 73
  • Прегледи 8,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Предложението е интересно, но някой от нас така или иначе пращат ЛС-та към темата след затварянето й, където може да се види причината за това. Друг е въпросът, че не всеки може да си види inbox-а, но тогава вече няма какво да направим!

• Автор
Предложението е интересно, но някой от нас така или иначе пращат ЛС-та към темата след затварянето й, където може да се види причината за това. Друг е въпросът, че не всеки може да си види inbox-а, но тогава вече няма какво да направим!

И аз винаги, когато видя такова нещо му пращам едно ЛС, но въпросът е че твърде бързо затварят темата (до 5 минути НАЙ-КЪСНО) и няма време юзъра да реагира.

Сега ми хрумна примерно ако му е първи пост така както е и сега в следващите постове да се даде линк към правилата и да не се затваря веднага темата. След определен срок ако не се поправи юзъра сам - тогава.

Разберете, че повечето от тях примерно са регнати в 5-6 форума и на всичките места пускат темата. В повечето други форуми е пълна селяния - там си пише всеки както си иска, въпреки че и там в правилата пише, че е забранена латиницата! Остават с впечатлението, че и тук нещата са същите, а като им се затвори темата без да разберат те вече няма какво да правят в този иначе чудесен форум - нали си има и други. sad.gif

Похвално е, че така се грижиш за потребителите и форума.Аз също когато видя латиница пускам ЛС, също и линкче към сайт, който обръща латиницата на кирилица, и обикновенно потребителите се поправят веднага.Забелязала съм това, дори благодарят за линка, понеже не всички имат кирилизатор на компютъра си.

Иначе забелязах и друго-още преди екипа да е реагирал на поста на латиница-в първите няколко минути от побликуването му, на новака вече му са дадени няколко минуса от други потребители.Мен пък това ме дразни.Защото новите когато прочетат правилата се поправят.Но един новак, наказан от няколко редовни, за първия си пост, наистина не влиза повече...

Аз имам една идея: след като потребителя се регистрира, т.е. като отметне, че е запознат с правилата автоматично да изкача едно прозорче, което да не се смета за POP-UP, защото може да бъде затворено от браузъра, та в това прозорче да има само един текст, ясно написан, че писането на кирилица е задължително, в противен случай темата се затваря. Това според мен е по-удачният вариант и тогава никой няма да може да се оплаква с това, че не е бил предупреден за кирилицата, дори и да не е прочел правилата.

Редактирано от nikola_yanev (преглед на промените)

• Автор
Похвално е, че така се грижиш за потребителите и форума.Аз също когато видя латиница пускам ЛС, също и линкче към сайт, който обръща латиницата на кирилица, и обикновенно потребителите се поправят веднага.Забелязала съм това, дори благодарят за линка, понеже не всички имат кирилизатор на компютъра си.

Иначе забелязах и друго-още преди екипа да е реагирал на поста на латиница-в първите няколко минути от побликуването му, на новака вече му са дадени няколко минуса от други потребители.Мен пък това ме дразни.Защото новите когато прочетат правилата се поправят.Но един новак, наказан от няколко редовни, за първия си пост, наистина не влиза повече...

Хубаво е, че при тебе се поправят, защото аз така и не успявам да им помогна. В минутата, в която е пусната темата тръгвам да пише ЛС и докато го пратя (3-4 мин макс) темата или вече е затворена или ако не е след още толкова минутки със сигурност е затворена!

А аз примерно ако бях на тяхно място щях да си помисля, че нарочно са ми я изтрили - нямаше да се сетя, че може да има раздел "Затворени теми", в който да го има.

Такива юзъри повече НЕ стъпват тук, което е жалкото, остави ги минусите. sad.gif

GFreeman, системата няма как да му прати ЛС, това се прави от модераторите. Какво и как ще му обяснят, е тяхна работа. Аз лично обяснявам каква е грешката и давам линк към правилата на форума. Точно за кирилицата няма оправдание, защото за целта има и Kredor (режим на клавиатурата), който дори и да не работи с Opera, работи с IE и Firefox.

Иначе е вярно, че много често на потребителите заливат с минуси дори и да им е първи-втори пост.

То хубаво да правим всичко това, ама това да ни е работата и от това да си вадим парите. Да седим по цял ден във форума и да вършим само работата покрай сайта. Всеки от нас си има занимание, а някои и по повече. Всичко тук го правим за удоволствие.

Тааа... такива теми ги затварям. Иначе ще се изредят 100 човека да дават линкове към правилата, да корегират и да се правят на разбиращи и велики. По-добре само аз да пиша. Когато имам време и ЛС пращам и то не само на нови потребители.

А човек ако малко разгледа и прочете тук-там сам ще се досети каква му е грешката. Ако се замислиш има опция да прегледаш мненията, които си постнал. Така лесно ще разбереш какво се е случило с темата ти.

Аз имам една идея: след като потребителя се регистрира, т.е. като отметне, че е запознат с правилата автоматично да изкача едно прозорче, което да не се смета за POP-UP, защото може да бъде затворено от браузъра, та в това прозорче да има само един текст, ясно написан, че писането на кирилица е задължително, в противен случай темата се затваря. Това според мен е по-удачният вариант и тогава никой няма да може да се оплаква с това, че не е бил предупреден за кирилицата, дори и да не е прочел правилата.

Неможеш да накараш насила никой да ги прочете тия правила,просто ще ги прескочи.Кати инсталираш програми да не четеш лицензното споразумение.До човека си е,като не ги прочете ще се задъха от минуси и ще недоволства.Има хора които внимават и без да са чели правилата се справят добре.Тогава как едни могат,а други не?

Та предложението:

При ПЪРВИ пост на потребител (най-вече изразяващ се в тема) да не затваряте веднага темата. Не знам дали е възможно от системата да му се праща ЛС с линк към правилата и съвет да се поправи. Да му се даде някакъв срок от 12 часа да речем и ако не се поправи да се затваря или затрива.

Или ако се затваря, то поне да се предупреждава по ЛС по някакъв начин.

Може би така ще се създава твърде много работа на администрацията, не знам. Вие ще кажете дали е добре.

От мене предложението - от вас решението! :yanim:

То така практикуваме от много време.

Виж ако е пуснал тема на латиница я трия,и веднага му се праща сьобщение.

Никога не сме давали минуси от пьрвият пост,има и такива случай но не от нас,а от потребители.

За което ще почна да следя,каде и как се раздават минуси на новите потребители.

• Автор
GFreeman, системата няма как да му прати ЛС, това се прави от модераторите. Какво и как ще му обяснят, е тяхна работа. Аз лично обяснявам каква е грешката и давам линк към правилата на форума. Точно за кирилицата няма оправдание, защото за целта има и Kredor, който дори и да не работи с Opera, работи с IE и Firefox.

Иначе е вярно, че много често на потребителите заливат с минуси дори и да им е първи-втори пост.

Вярно, че с-мата няма как да му прати - всъщност може би може да праща на всеки нов регнал се линк с правилата и да го предупреди, така и така че всичко се наказва сурово и че такива теми отиват в раздел "затворени теми". Но както и да е.

Та предложението е, ако може по възможност да не ги затваряте на минутата, а да дадете малко време на хората да се поправят... :yanim:

Та предложението е, ако може по възможност да не ги затваряте на минутата, а да дадете малко време на хората да се поправят... :yanim:

Да, но кога ще се появят? Някои пускат темата и ги няма няколко дни. Модератор трябва да нагледжда темата постоянно. Потребители докладват, пълнят се ЛС и става каша.

Чудя се толкова ли е трудно да се прави изключение за потребители с 2-3 поста. Не смятам, че латиницата в първия пост на новорегистриралия се ще извади очите на някой от нас. Предупредете го, но дайте шанс на нас, които искаме да му помогнем, като не му затваряте темата веднага. Тук не става на въпрос да се разреши латиницата, а да сте малко по-либерални към новаците!

Чудя се толкова ли е трудно да се прави изключение за потребители с 2-3 поста. Не смятам, че латиницата в първия пост на новорегистриралия се ще извади очите на някой от нас. Предупредете го, но дайте шанс на нас, които искаме да му помогнем, като не му затваряте темата веднага. Тук не става на въпрос да се разреши латиницата, а да сте малко по-либерални към новаците!

Помощ ли?

Обикновено ако не модератор то 4-5 човека ще скочат и ще му дадат линк към правилата.

Някой може и в желанието си да се покаже колко строг е и минус да му даде.

Не мисля, че е удачно. Почнем ли да правим компромиси за едни и други ще тръгнат. Правилата са за всички. Не са толкова много и отнемат 5-6 минути да се прочетат.

Защо не направите нещо като забавачка или предучилищна... т.е. да има един вид модератори, които се занимават с новодошлите и това да е техен приоритет и никой друг да не ги закача...

Помощ ли?

Обикновено ако не модератор то 4-5 човека ще скочат и ще му дадат линк към правилата.

Някой може и в желанието си да се покаже колко строг е и минус да му даде.

Не мисля, че е удачно. Почнем ли да правим компромиси за едни и други ще тръгнат. Правилата са за всички. Не са толкова много и отнемат 5-6 минути да се прочетат.

Не говоря само за модераторите, а и за потребителите. Няма лошо да му се дадат линкове към правилата, защото както вече се писа, никой не чете лицензите на програмите, които инсталира и правилата на форумете, кудето се регистрира. Покажете му, че сте строги, но му дайте шанс и да се поправи. Не бива да се държим като партийни секретари.

Защо не направите нещо като забавачка или предучилищна... т.е. да има един вид модератори, които се занимават с новодошлите и това да е техен приоритет и никой друг да не ги закача...

Друго нещо?Памперси да раздаваме ли?Форума е с ИТ насоченост където се смята че хората не са от най-неориентираните в интернет.Незнанието не е оправдание.Лично аз на първо мнение на латиница само докладвам,на второто човека получава минус.Да е чел,аз ли да му ги прочета?

Друго нещо?Памперси да раздаваме ли?Форума е с ИТ насоченост където се смята че хората не са от най-неориентираните в интернет.Незнанието не е оправдание.Лично аз на първо мнение на латиница само докладвам,на второто човека получава минус.Да е чел,аз ли да му ги прочета?

Ами раздавайте и памперси... в крайна сметка не е ли по-добре да дадеш два памперса, отколкото да бършеш двайсе пъти опикано...

Не говоря само за модераторите, а и за потребителите. Няма лошо да му се дадат линкове към правилата, защото както вече се писа, никой не чете лицензите на програмите, които инсталира и правилата на форумете, кудето се регистрира. Покажете му, че сте строги, но му дайте шанс и да се поправи. Не бива да се държим като партийни секретари.

Ами навсякъде пиша, че ако сгрешилия пусне темата си по правилата ще получи помощ и отговор на въпроса си. :yanim:

Не мисля, че можем да оставим темите отворени и да чакаме потребителите да се сетят да ги оправят. Обикновено като изтървем някоя тема тя се пълни с други потребители и става общо взето спам :)

Хм... също така си мисля, че доста от хората, които попадат тук са посещавали и други форуми и си имат горе-долу представа как работят нещата. Аз сега като се регистрирам във някой друг форум и на бързо винаги първо прочитам правилата, оглеждам се в обстановката и тогава пиша.

Правилата трябва да се четат.

Когато влязох в този форум за първи път, видях че има правила, обаче ги прескочих.Регнах се и оспамих/без да искам/ една тема.

Но преди това пуснах съобщение на латиница и моментално бе изтрито-моментално.Пуснах второ-пак така.Отворих правилата-видях за кирилицата и си намерих линк за обръщане от латиница.Вече пишех на кирилица но не бях чела другите правила и-спам.И минус за спам.Първата ми точка в първия ми ден тук.

Какво последва-отидох и научих правилата на изуст :yanim:

Е-малко по-трудно беше с правилата по разделите-и от там имам минусчета за неспазване.Научих се да чета и тях.

Това е-щом има написани правила в този форум, трябва да се четат.

Да не говорим че са полезни и учат на полезни неща.

И пак да кажа-дразня се на тези, които също не са чели правилата обаче раздават минуси на новите.

Нека това да го прави екипа а :)

Ами навсякъде пиша, че ако сгрешилия пусне темата си по правилата ще получи помощ и отговор на въпроса си. :yanim:

Не мисля, че можем да оставим темите отворени и да чакаме потребителите да се сетят да ги оправят. Обикновено като изтървем някоя тема тя се пълни с други потребители и става общо взето спам :)

Новаците допускайки грешки не са толкова много. Тук става въпрос да се прави жест на малкото допуснали грешка. Тема на новак написал я на латиница няма да стане спам, защото се очакват отговори на потребители с поне малко опит, които не допускат грешки, или ако допуснат, няма проблем да бъдат санкционирани. Предложението беше и темите на такива новаци да се оставят за няколко часа, а не за винаги. И ако след тия няколко часа не се редактира, може по същия начин да бъде затворена.

Новаците допускайки грешки не са толкова много. Тук става въпрос да се прави жест на малкото допуснали грешка. Тема на новак написал я на латиница няма да стане спам, защото се очакват отговори на потребители с поне малко опит, които не допускат грешки, или ако допуснат, няма проблем да бъдат санкционирани. Предложението беше и темите на такива новаци да се оставят за няколко часа, а не за винаги. И ако след тия няколко часа не се редактира, може по същия начин да бъде затворена.

Абе не са толкова малко... доста темички затваряме заради латиница.

А кое в 'не можем постоянно да сме във форума" не разбра? Това, което го казваш е много хубаво, наистина. Но за да стане трябва едва ли не всеки да си хване няколко теми и да ги наблюдава. Не става просто.

Ами раздавайте и памперси... в крайна сметка не е ли по-добре да дадеш два памперса, отколкото да бършеш двайсе пъти опикано...

Никой не е виновен че някой не иска да прочете правилата.Един път може,на втория обаче ще бъде санкциониран защото това е обида и за останалите потребители които са си направили труда да ги прочетат.Да ви кажа че правилата на повечето форуми са еднакви и универсални.Писането на чатица трябва да е история и въобще да не става въпрос затова.Няма проблем да пише на друг език ако не е българин,миналата година имаше една рускиня която търсеше българска музика и пишеше на руски и английски,никой не я наказа.Да пишеш на маймуница обаче е недопустимо.

Правилата трябва да се четат.

Това е-щом има написани правила в този форум, трябва да се четат.

Да не говорим че са полезни и учат на полезни неща.

И пак да кажа-дразня се на тези, които също не са чели правилата обаче раздават минуси на новите.

Нека това да го прави екипа а :wors:

И аз мисля че това е правилният подход към новите потребители, но нямам идея дали е възможно да се направи (така че на новите потребители само екипа да може да намалява репутацията) .

Никой не е виновен че някой не иска да прочете правилата.Един път може,на втория обаче ще бъде санкциониран защото това е обида и за останалите потребители които са си направили труда да ги прочетат.Да ви кажа че правилата на повечето форуми са еднакви и универсални.Писането на чатица трябва да е история и въобще да не става въпрос затова.Няма проблем да пише на друг език ако не е българин,миналата година имаше една рускиня която търсеше българска музика и пишеше на руски и английски,никой не я наказа.Да пишеш на маймуница обаче е недопустимо.

Абсолютно си прав(и винаги си бил коректен в това отношение), но проблема си остава... В крайна сметка, като се замисля - Аристотел май ще се окаже първият социалист-утопист...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.