Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имат ли давност актовете от КАТ?

Featured Replies

Имам акт с наказателно постановление за ненаправена застраховка от 2014 година. Въпросът ми е имат ли давност тези актове? Никъде в интернет не намерих конкретен отговор, а един познат са го спирали и са му взели книжката докато не си плати глобите. Да очаквам ли същото или е изтекла давността на акта?

• Автор

Обаче като си проверя глобите онлайн чрез номера на книжката и егн глобата стои там и има бутон плати. Това означава че ако ме спрат може да ми вземат книжката, защото и на тях ще им излезе тази глоба.

Нищо не е изтекло. 10г е абсолютният давностният срок за всички държавни взимания Ще го препратят на Държ. ЧСИ , който ще ви покани да си го платите.Изтекло е  юридически правото да я събират едва ако минат10г. Глобата обаче ще си остане висяща така и ще си виси във вечността и няма да изчезне никога , докато не я платите. Просто те вече уж няма да имат правото да ви тормозят за нея, но ако отидете за оформяне на документи през това време в КАТ например ,смяна на книжка преглед , регистрация на нов автомобил те ще ви накарат да си я платите наведнъж всичките задължения. С  всичките висящите лихви които също се трупат 10г. . Иначе ако не платите КАТ  няма да ви оформят документите .Номера с изтекла давност засега минава само за  просрочени паспорти за които над определен изминал срок нямат право да ви пишат глоби.Във всички други случаи на държавни  взимания тече абсолютният давностен сток по ДОПК който е 10 г. след който ако имате задължения към държавата независимо осигуровки, ДДС, Глоби, и тн. каквото и да е то висящо взимане то се обезсилва единствено и само ако вие лично отидете в офис на НАП По образец поискате и подадете формуляр искащ анулирането и обезсилването на конкретното взимането. Ако е минал абсолютният давностен срок от 10г. по ДОПК те ви връщат автоматично на адрес писмо с което ви уведомяват ,че това вземане  е обезсилено вече.И  те съответно вече нямат правото повече да го търсят за да го събират от вас по законен път. (и  пак казвам давностното прекратява ЕДИНСТВЕННО законово правото на държавата да търси конкретното взимане) Самото вземане си остава да виси и то не изчезва никога и вие винаги може да си го платите за да се очисти то.Евентуално при проверки от банки ,застрахователи и тн. в Централният кредитен регистър това вземане ще лъсне като неплатено .Те не виждат какво е то точно за тях вие сте или изряден и чист  или с висящи взимания -неизряден. То може да бъде взето предвид при изготвянето на вашият кредитен профил за това колко благонадежден сте в бъдеще като кредитополучател и да рефлектира в/у вашите премии, лихвипо кредити и тн .

• Автор
преди 6 минути, Alletheya написа:

Нищо не е изтекло. 10г е абсолютният давностният срок за всички държавни взимания Ще го препратят на Държ. ЧСИ , който ще ви покани да си го платите.Изтекло е  юридически правото да я събират едва ако минат10г. Глобата обаче ще си остане висяща така и ще си виси във вечността и няма да изчезне никога , докато не я платите. Просто те вече уж няма да имат правото да ви тормозят за нея, но ако отидете за оформяне на документи през това време в КАТ например ,смяна на книжка преглед , регистрация на нов автомобил те ще ви накарат да си я платите наведнъж всичките задължения. С  всичките висящите лихви които също се трупат 10г. . Иначе ако не платите КАТ  няма да ви оформят документите .Номера с изтекла давност засега минава само за  просрочени паспорти за които над определен изминал срок нямат право да ви пишат глоби.Във всички други случаи на държавни  взимания тече абсолютният давностен сток по ДОПК който е 10 г. след който ако имате задължения към държавата независимо осигуровки, ДДС, Глоби, и тн. каквото и да е то висящо взимане то се обезсилва единствено и само ако вие лично отидете в офис на НАП По образец поискате и подадете формуляр искащ анулирането и обезсилването на конкретното взимането. Ако е минал абсолютният давностен срок от 10г. по ДОПК те ви връщат автоматично на адрес писмо с което ви уведомяват ,че това вземане  е обезсилено вече.И  те съответно вече нямат правото повече да го търсят за да го събират от вас по законен път. (и  пак казвам давностното прекратява ЕДИНСТВЕННО законово правото на държавата да търси конкретното взимане) Самото вземане си остава да виси и то не изчезва никога и вие винаги може да си го платите за да се очисти то.Евентуално при проверки от банки ,застрахователи и тн. в Централният кредитен регистър това вземане ще лъсне като неплатено .Те не виждат какво е то точно за тях вие сте или изряден и чист  или с висящи взимания -неизряден. То може да бъде взето предвид при изготвянето на вашият кредитен профил за това колко благонадежден сте в бъдеще като кредитополучател и да рефлектира в/у вашите премии, лихвипо кредити и тн .

Ок, значи все пак трябва да я платя, въпросът е, че не искам да я плащам сега. Имат ли право да ми вземат книжката при спиране за проверка и установяване че имам неплатена тази глоба от 2014 или може когато дойде време за подновяване на книжката?

преди 2 часа, The Man Of Steel написа:

Имат ли право да ми вземат книжката при спиране за проверка и установяване че имам неплатена тази глоба

не

Забравих си книжката у дома е равно на 20 или 50 лева глоба.

Някои пак се изказват неподготвени. ЗАНН:

Цитат
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането и в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Максимум 3 години, ако не са го пратили към НАП за принудително събиране. Тогава тръгва нова  5 годишна давност. Върху глобите и актовете поне няма лихви.

Така че им пишете да отпада по давност. С входящ номер.

То и трябва някой да те светне за възможностите. Мен преди няколко години ме светна една служителка, когато отидох да си плащам данъците за отдавна заминала на вторични суровини кола. Аз бях готов да платя и да се отърва, но служителката ми каза, че има възможност да попълня молба за опрощаване на данъци, но само ако нямам други задължения. Така платих данък само за половин година и ми заличиха дължимото за 10 години.  Та не съм сигурен, че тая глоба може да се заличи, ако има и други глоби и дължими суми преди това. Ако е първа, ОК, съществува вероятност за опростяване след попълване на молба. Но трябва и някой да ти каже за тая възможност, щото никой служител не печели нищо, като ти го каже ;)

преди 6 часа, Кико написа:

Ако е първа, ОК, съществува вероятност за опростяване след попълване на молба. Но трябва и някой да ти каже за тая възможност, щото никой служител не печели нищо, като ти го каже ;)

Нищо подобно не съществува.В такива раздели  не трябва да се плещят простотии.

преди 13 часа, badr написа:

Нищо подобно не съществува.В такива раздели  не трябва да се плещят простотии.

Аз споделям опита си. Който иска да чете.  Виждам, че и ти си от четата на Синбад мореплавателя ;) 

преди 20 часа, Кико написа:

Аз споделям опита си. Който иска да чете.  Виждам, че и ти си от четата на Синбад мореплавателя ;) 

Виждам че пишеш дивотии.Опита ти първо касае данък, което е нещо съвсем различно от глоба.И далеч не е ясно какво са ти отписали по давност.

Няма как и кой да ти опрости глоба.Дори и ние, от четата на Синбад, не можем

Вижте,

на 23.11.2019 г. в 3:40, Филипов написа:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

Изминал е 2г. срок по ЗАН означаващ ,че нямат право да ви пипат книжката ,а при евентуално отнемане на книжка при дело от ваша страна Съдът може да реши в ваша полза.Катаджиите обаче винаги могат да ви направят мръсен номер и да ви вземат книжката за да ви вкарат в филм с Съд адвокати  тн разходи. Според посоката в която духа вятърът и адвоката , който води делото ще е .Уж закона е на ваша страна. Това не означава ,че глобата изчезва или се прекратява не. Тя си стои иостава вечно в регистрите до самото и плащане. Според това което са приели те МОГАТ и имат право да отнемат на водачи книжки и да ги задържат , докато те не платят глобите на място или в банка. Глобата при вас обаче е с изтекъл 2г. срок за събиране по Закона за Административните нарушения и Наказания-,а КАТ работят също по този Закон. дЧСИ обаче и НАП тях не ги вълнува изобщо този закон .Глобата ви отива като несъбираема при тях в НАП при дЧСИ и това е автоматично ,а те работят по ДОПК , който определя 10г. срок абсолютна давност за ВСИЧКИ ВИДОВЕ държ. взимания от здравни осигуровки до последното след който срок никой повече нямат право да търси да пита и  да ви я събират от вас тази сума .Единствено ако вие лично сте поискал отписването на взимането конкретно за всяко едно ,пазейки копие от акт номер и тн на база изтекла абсолютна давност. Прекратяването на правото да търсят не премахва и не изличава вашето взимане от системите.То си остава неплатено завинаги да си виси на вашият кредитен рейтинг и ЕГН и въпреки ,че никой няма право да ви го търси или събира повече при всяка проверка в кредитният регистър вие ще лъщите като НЕИЗРЯДЕН ПЛАТЕЦ и това ще се взима предвид при изготвяне на вашият кредитен профил от частни фирми  иинституции   https://www.lentata.com/page_11292.html

преди 1 час, Alletheya написа:

дЧСИ

Те такова животно няма! Вариантите съм ги написал, не си измисляйте!

на 23 Ноември 2019 г. в 3:40, Филипов написа:

ако не са го пратили към НАП за принудително събиране. Тогава тръгва нова  5 годишна давност.

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:

к) (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) на собственик, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане - до заплащане на дължимата глоба;

(4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) В случаите по чл. 171, т. 2, букви "в", "к", "л", "м", "н" и т. 2а свидетелството за регистрация на моторното превозно средство се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение на лицето, управлявало моторното превозно средство, а в случаите на чл. 171, т. 2а се изземват и табелите с регистрационен номер

Това е гадният нов текст, но нищо не се казва за несобственик, управляващ МПС.

преди 12 часа, Филипов написа:

ако не са го пратили към НАП за принудително събиране. Тогава тръгва нова  5 годишна давност.

Няма нова и стара давност деменцио има една абсолютна от 10 години за всички държавни взимания.Всичко се праща на Държавен Частен Съдебен изпълнител  това да не е твоята мисъл ако дойде па ако не дойде...

преди 12 часа, Филипов написа:
преди 13 часа, Alletheya написа:

дЧСИ

Те такова животно няма! Вариантите съм ги написал, не си измисляйте!

Държавен Частен Съдебен изпълнител е длъжност на държавна заплата и той събира всички установени държавни задължения независимо срокове щом те попадат в 10г на абсолютна давност! Почивай чиче и не пиши повече глупости и не ме цитирай със старческите си цитатчета на нелепи закони. Никой не го вълнуват  ЗАН ,ЗДП и останалите закони пред ДОПК те са ала бала що касае установени държавни взимания. ДЧСИ не работи по ЗАН -запиши си го в  старческия неврон ,че 10г. е за всички хора в България абсолютният давностен  срок за всички установени държ. задължения  и никой не го вълнуват 2г. 5 г и прекъсвания спирания  и тн. Отвори ДОПК и чети.

Погасителна давност по ДОПК

гост автор: Мария Янчева

Един от способите за погасяване на публичните вземания е по давност (чл.168, т.3 ДОПК). С изтичането на определен в закон давностен срок се погасява правото да се предяви иск и да се събере по принудителен ред дължимото. Това е правната последица, в случай че държавните или общински органи не са използвали активно възможностите си да удовлетворят своята претенция и са бездействали в продължение на нормативно определен период. В същото време се запазва възможността задължението да бъде доброволно изпълнено от длъжника, като в тази хипотеза то не подлежи на възстановяване, макар и отписано по давност (чл.174 ДОПК), т.е самият дълг продължава да съществува, макар и да не може да се иска изпълнението му. Запазва се и възможността за прихващане, в случаите когато вземането на длъжника е станало изискуемо, преди задължението му да бъде погасено по давност (чл.128, ал.1 и чл.170, ал.3 ДОПК).

Правилата за погасителната давност са приложими за всички публични вземания по чл.162 ДОПК, като те могат да бъдат държавни, общински, на бюджета на Европейския съюз и на държави членки на Европейския съюз.

Общото правило е, че с изтичането на 5-годишен давностен срок се погасяват публичните задължения, като срокът започва да тече от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да бъде платено задължението (чл.171, ал.1 ДОПК). Този срок обаче може да бъде спиран или прекъсван съгласно чл.172 ДОПК (например при започнало производство по установяване на публични взмеания, при обжалване, при дадено разрешение за отсрочване и разсрочване, при налагане на обезпечителни мерки, при предприемане на действия по принудително изпълнение и други). От датата на прекъсването започва да тече нова давност.

Независимо от спирането и прекъсването се прилага така наречената абсолютна давност – публичните задължения се погасяват с изтичането на 10 години от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да бъде платено задължението (чл.171, ал.2 ДОПК). Изключения от това специално правило са случаите на отсрочване и разсрочване, както и случаите на спиране на изпълнението по искане на длъжника.

Специални правила за погасителна давност и за приложимо законодателство в тази връзка са въведени по повод процедурите за взаимна помощ с държавите членки на Европейския съюз при събиране на публични вземания (чл.269т и чл.269у ДОПК).

Общ принцип в правото е, че погасителната давност не се прилага служебно (чл.120 ЗЗД), а длъжникът трябва да се позове на нея. Но с измененията на ДОПК, в сила от 01.01.2016г., изрично се въведе служебно отписване на публичните задължения с изтичането на десет годишния давностен срок по чл.171, ал.2 ДОПК (чл.173, ал.2 ДОПК).

Докато общата 5-годишна давност следва да се приложи по инициатива на длъжника и той трябва да направи изрично волеизявление (например искане за погасяване на задължения при изтичане на срока или възражение за изтекла давност в хода на производство по изпълнение), то служебното отписване на публичните вземания след изтичане на абсолютната 10-годишна давност е задължение на съответните компетентни органи.

преди 1 час, Alletheya написа:

Държавен Частен Съдебен изпълнител е длъжност на държавна заплата

Няма такова животно!  Не може едновременно държавно и частно. Нещо като дървено желязо. В НАП длъжността е публичен изпълнител.  И се съмнявам че са го изпратили там, след като не е получил "любовно" писмо с обратна разписка. Затова и 2 пъти натъртвам ако.

Та ако стигне в НАП за принудително събитане се образува изпълнително дело. И с образуването му тръгва нова давност сумите, предмет по него. И преди да се образува се праща съответно писмо.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Та ако стигне в НАП за принудително събитане се образува изпълнително дело. И с образуването му тръгва нова давност сумите, предмет по него. И преди да се образува се праща съответно писмо.

И още едно ако - ако НАП си „бутнат задниците”, са свършат тази работа.
Лично аз съм искал (и получавал) анулиране на задължение, поради изтекъл давностен срок.
  • 2 години по-късно...

Здравейте, 

Съществуват няколко вида давностни срокове действащи по отношение на санкциите налагани от КАТ. Двугодишната давност, която погасява възможността за принудително изпълнение на глобата, започва да тече от влизане в сила на аката, с който е същата е била наложена. Преди влизане в сила на акта, с който е наложена сакнцията, тече давностен срок, който изключва възможността за административнонаказателно преследване- обикновената давност е три години /която може да бъде прекъсвана/, а абсолютната - 4 години и половина /без значение прекъсването на обикновената давност/.

Цитат

Какво да правя, ако актът/постановлението са отпаднали по давност и при все това ме “търсят”?!

Давността не се прилага служебно. Това ще рече, че е необходимо аз да се позова на нея. Затова, ако получа “честитка”, ще ми се наложи да подам молба до органа, издал акта, в която да се позова на настъпилата давност, водеща до отпадане на правото да ми бъде издадено наказателно постановление или наложеното ми с издаденото наказателно постановление наказание да бъде изпълнено.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.