Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дилема или проблем...

Featured Replies

Здравейте, специалисти! Имам въпрос. Имам два лаптопа с еднакви параметри. Единствените разлики са, че единият е с 2 gb RAM и с инсталиран 32 bit Windows 10, а другият е с 4 gb RAM и с инсталиран Windows 10 64 bit. Е, лаптопът с по-ниските параметри работи много по-бързо от този с по-високите. Моля Ви за съвети и помощ. Иначе лаптопите са чисти, няма инсталирани глупости на тях, които да бавят примерно и пр. Някои съветват да инсталирам на този с 4 gb RAM 32 bit Windows, но не знам доколко ще е правилно и дали това ще подобри производителността. Моля за съвети. Прикачвам и скрийншот на характеристите на процесора на въпросния тромав лаптоп.

Поздрави! Лек и спокоен ден пожелавам на всички! 🤗🍀😊

• Отговори 51
  • Прегледи 2,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 минути, aivanov1 написа:

работи много по-бързо

Това е много относително понятие.

Едни и същи програми ли работят с различна скорост или зареждането на ОС?

Колко по-бързо? 1-2 минути разлика ли?

Днешните версии на Windows 10 (x64) са тежки и трябва минимум 8 GB RAM, и SSD (като системен) за комфортна работа.

На този със 4 GB, ако имаш възможност (има слот), добави мy още 4 GB RAM.

Не си казал какви са параметрите на машини за да ти се отговори и дали има смисъл от ъпгрейд на лаптопите.

Много важен компонент е процесорът - ако и на двата има селерони примерно, този с Х64 ще е твърде тромав. Зависи и какви драйвъри са инсталирани.

преди 2 минути, vpvelev написа:

Това е много относително понятие.

Едни и същи програми ли работят с различна скорост или зареждането на ОС?

Колко по-бързо? 1-2 минути разлика ли?

Не знам дали отговарям на правилното място в темата ми, тъй като досега не съм писал във форум. Простете! Ами, всичко работи с различна и много осезаема скорост между двата лаптопа. Става въпрос за едни 15–20 секунди забавяния на този тромавия лаптоп, а често и забивания или прескачания на курсора например.--

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Много важен компонент е процесорът - ако и на двата има селерони примерно, този с Х64 ще е твърде тромав. Зависи и какви драйвъри са инсталирани.

Драйверите на тромавия са си от официалния сайт на Асус, а на HP-то са от Windows Update...

Сега - един път казваш, че са еднакви, а после се оказва, че са различки марки.
Я разпиши спецификациите на двете машини.

Много сте бързи. Аз докато се усетя кое как... :D  Ето ги фактически двата лаптопа. 

0-02-05-0a1a1c0d6ccc06ace4936701615963f05ea7b7d040432673efa3eeb8b63adddd_6d7b3fb.jpg

0-02-05-f2aef1eb51e3e3396bee6c0b489768d1af0a68590b9cd71ef491ded98e06cf91_833ab31b.jpg

Напиши ги в текстов вид за да ги намира търсачката.Модели, процесор и т.н.  Няма защо другите да се кьоравят по картинки.

Първата разлика - лаптопът с 2GB RAM работи с процесор на 2х по-висока честота!
Просто двете машини изобщо не моогат да се сравняват!
Освен това не се знае с какви версии на BIOS са. Възможно е да има по-нови оптимизирани версии.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Първото което е, абсолютно не са еднакви двата процесора - 4 ядра и 2016 година за първия - N4200, 2 ядра и 2008 година за втория!

http://www.cpu-world.com/Compare/121/Intel_Core_2_Duo_Mobile_P8400_(BGA)_vs_Intel_Mobile_Pentium_N4200.html

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Pentium-N4200-vs-Intel-Core2-Duo-P8400/m196248vsm307

Това, кое как отваря приложения и реагира на цъквания, е много относително. Провери на първо време състоянието на твърдия диск, след това пусни някой и друг тест за производителност. Възможно е да има омазана ОС, по-бавен диск и така нататък.

току-що, Филипов написа:

Напиши ги в текстов вид за да ги намира търсачката.Модели, процесор и т.н.  Няма защо другите да се кьоравят по картинки.

Ох, приятели, като не знам как... Аз се ошашавих. Значи този, който ми бави, е Asus X541NA, а този, който е като самолет, е HP 6530 b.

За Asus-a има нова версия на BIOS (323) която е с оптимизирана прозводителност:
https://www.asus.com/Laptops/X541NA/HelpDesk_BIOS/

Взех да се отчайвам направо. 

преди 1 минута, DarkEdge написа:

За Asus-a има нова версия на BIOS (323) която е с оптимизирана прозводителност:
https://www.asus.com/Laptops/X541NA/HelpDesk_BIOS/

Да, инсталирах я... Но... Нищо не помогна това, приятелю...

преди 4 минути, aivanov1 написа:

Ох, приятели, като не знам как... Аз се ошашавих. Значи този, който ми бави, е Asus X541NA, а този, който е като самолет, е HP 6530 b.

Нормално е асусът да бави с този скопен процесор. Не знам HP, то как ще лети на пушка. И двата компютъра не стават за 10 и са със слаби параметри.

Ако пробвам да сложа на Асуса Windows x32 bit дали ще се подобри производителността?

Asus-a е с таблетен процесор. Който е адски бавен.

Вариант 1 (закърпване):

Asus-a да го продадеш. Със средсвата вземаш едно SSD, и caddy за HP-то и RAM DDR2L втора ръка

Или сам RAM (при малъл бюджет). За рам-а ще трябва да инсталираш Spеccy (free) или AIDA64, и търсиш паметта със параметрите показана от програмата.

2 x 4 GB Kit или 1 x 4 Gb. Инсталираш си 7-ца (x64) или в най- добрият случай Windows 8.1 (x64)

Вариант 2. Продаваш и двата лаптопа и събираш за нов лаптоп или настолен/стационарен компютър.

(по добрият вариант).

Вариант 3. Инсталираш на HP-to Windows 7  x64. И си го използваш ,докато събереш пари за нов лаптоп.

Цитат

Ако пробвам да сложа на Асуса Windows x32 bit дали ще се подобри производителността?

Не.

преди 2 минути, Viktor Yanakiev написа:

Нещо друго,което забелязах е различна ОС.На единият е Хоум,а на другият Про версия.

И на Асуса беше Про, но прото още повече ми товареше и затова сложих хоум. Дали влияе според Вас?

За какво точно мислиш да го ползваш Asus-a?

Провери състоянието на дисковете си Crystal DiskInfo, а може да провериш и скоростите им.

Провери при начално зареждане кой с колко заета оперативна памет тръгва и какво е положението след отварянето на нужните приложения,  да са еднакви за двата лаптопа, провери и натоварването на процесорите както и техните температури CPUID HWMonitor.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

За какво точно мислиш да го ползваш Asus-a?

Провери състоянието на дисковете си Crystal DiskInfo, а може да провериш и скоростите им.

Провери при начално зареждане кой с колко заета оперативна памет тръгва и какво е положението след отварянето на нужните приложения,  да са еднакви за двата лаптопа, провери и натоварването на процесорите както и техните температури CPUID HWMonitor.

Водих го на сервиз. Там са го тествали и казаха, че лаптопът и частите му са в перфектно състояние. Чудя се вече... Асуса го ползвам за уърд текстове, филми, сърфиране и вайбър.

Другият вариант е да му инсталираш скопена Windows 10 - ~700MB е инсталаторът.
Windows 10 Enterprise 2016 LTSB x64 v5 lite (ivankehayov)

преди 26 минути, oic написа:

Инсталираш си 7-ца (x64) или в най- добрият случай Windows 8.1 (x64)

Освен ако не може заради липса на драйвъри.

преди 6 минути, DarkEdge написа:

Освен ако не може заради липса на драйвъри.

Ще може, защото това е за HP-то, а не за Asus-a.

Каква хубава каша стана цялата тема :)

Напротив - смотаният лаптоп е Асусът и за него са само драйвъри за 10-ка

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.