Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дилема или проблем...

Featured Replies

преди 33 минути, oic написа:

Вариант 1 (закърпване):

Asus-a да го продадеш. Със средсвата вземаш едно SSD, и caddy за HP-то и RAM DDR2L втора ръка

Или сам RAM (при малъл бюджет). За рам-а ще трябва да инсталираш Spеccy (free) или AIDA64, и търсиш паметта със параметрите показана от програмата.

2 x 4 GB Kit или 1 x 4 Gb. Инсталираш си 7-ца (x64) или в най- добрият случай Windows 8.1 (x64)

Написаното е за HP-то, нали?

• Отговори 51
  • Прегледи 2,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абсолютно е ясно. Мизерният "Атом" процесор, не стига че по принцип си е кофти, ами е и от моделите с едва малко над 1 гигахерц работна честота, има и значително по-бързи(от описаният) "Атом-и", които горе-долу "стават" , но не и в тази машина, вероятно и дисковата му подсистема, е с нещо дърто и бавно набутано там, за да се разкара от складовете за вехтории. А както знаем, най-бавният компонент в компютрите е именно твърдият диск.

Процесора има увеличаване на честотата, но въпроса е дали е разрешена и в какъв период успява да я задържи, какви температури постига в този момент.

Може ли една снимка на Task Manager от бавният лаптоп Aзис докато се бави да се види натоварването на cpu, ram, disk...🙂

преди 1 час, aivanov1 написа:

Водих го на сервиз. Там са го тествали и казаха, че лаптопът и частите му са в перфектно състояние. Чудя се вече... Асуса го ползвам за уърд текстове, филми, сърфиране и вайбър.

Частите може да му са перфектни, но процесорът му е слаб. Поради тази причина каквото и да правиш няма да може да го използваш за сърфиране, вайбър и филми. Той дори заявките на Windows 10 не може да обработва.

На мнението на Пламен съм. Само че, вместо единия, да продаде(да се отърве и от двата лаптопа и с подсказка от някой сведущ колега тук, да си вземе нещо нормално, което ще работи повече и от двата кошника взети заедно). Дори да е втора ръка, с пълноправен четириядрен i5, или i7, не от моделите със ултра-ниско потребление. 8ГБ оперативна памет и HDD+SSD или само с SSD. Май напоследък се намират на поносими цени подобни модели из магазините за втора ръка машини(дори май може да се намерят и под 500лв)

преди 6 минути, sliderum написа:

може да се намерят и под 500лв

Между 300 и 500 има богато разнообразие от марковиу реновирани или аутлет машини.

Защо не направите едно официално запитване до Майкрософт?

Според мен нещо е "омазано", т.е. инсталирането на ОС на въпросния лаптоп с проблем не е направено правилно.

https://www.microsoft.com/bg-bg/windows/windows-10-specifications

Успех!

преди 2 минути, ДИоNД написа:

Защо не направите едно официално запитване до Майкрософт?

Според мен нещо е "омазано", т.е. инсталирането на ОС на въпросния лаптоп с проблем не е направено правилно.

https://www.microsoft.com/bg-bg/windows/windows-10-specifications

Успех!

Всичко си е инсталирано коректно. Постващият темата не е първия, който се оплаква от такова нещо. В сервиза на моя познат постоянно носят такива скопени машини и искат да ги забърза.Просто хардуерно тази машина не струва.

И аз преди се оплаквах, че имам "лаг" при звука когато бях с процесор Q6700. Не се оправи при Windows 10. При Линукс го нямаше.

След като си сглобих нов компютър и всичко се оправи.

За хубаво или за лошо - това е положението. Трябват нови процесори и памети, който иска Windows 10 Pro.

преди 15 минути, Емил Костов написа:

Просто хардуерно тази машина не струва.

Според мен машината е била скроена за друг вид ОС, а че Майкрософт са я изключели от поддържаните конфигурации е друга тема. До колко от Асус са пригодили свои драйвери към въпросната ОС е пък трета тема. Затова и го попитах, защо първо не направи официално запитване към Асус или Майкрософт. Да, знам, че от там ще подходят с мълчание, но все пак в този случай ще може да се обърне към защита на потребителите за продадена стока неотговаряща на някакви изисквания.

Не знам до колко е удачно да му помагаме в случая след като има и други неизвестни, а и едно незнание по отношение на политиката на Майкрософт спрямо Асус.

преди 10 минути, ДИоNД написа:

Според мен машината е била скроена за друг вид ОС, а че Майкрософт са я изключели от поддържаните конфигурации е друга тема. До колко от Асус са пригодили свои драйвери към въпросната ОС е пък трета тема. Затова и го попитах, защо първо не направи официално запитване към Асус или Майкрософт. Да, знам, че от там ще подходят с мълчание, но все пак в този случай ще може да се обърне към защита на потребителите за продадена стока неотговаряща на някакви изисквания.

Не знам до колко е удачно да му помагаме в случая след като има и други неизвестни, а и едно незнание по отношение на политиката на Майкрософт спрямо Асус.

Това не е свързано с политиката на Майкрософт за Windows 10. Не е само при Асус моделите. Има доста машини, които се продават евтино и са с подобни процесори. Измамен от рекламите потребителят ги купува, а после се оплаква, че са бавни и не работят. Дори и Линукс да се инсталира на тази машина, тя пак ще се зори при филми, сърфиране и ползване на софтуери за чат и комуникация.

преди 1 час, sliderum написа:

Абсолютно е ясно. Мизерният "Атом" процесор, не стига че по принцип си е кофти, ами е и от моделите с едва малко над 1 гигахерц работна честота, има и значително по-бързи(от описаният) "Атом-и", които горе-долу "стават" , но не и в тази машина, вероятно и дисковата му подсистема, е с нещо дърто и бавно набутано там, за да се разкара от складовете за вехтории. А както знаем, най-бавният компонент в компютрите е именно твърдият диск.

Не е точно atom - pentium се води. Също го водят и икономичен и е с 4 ядра, за разлика от двуядрения 11 годишен P8400, като лаптопа най-вероятно е на подобна възраст. Още един плюс за N4200 е в пъти по-доброто видео, което поддържа и 4К хардуерно декодиране:

https://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-505.182722.0.html

Най-вероятно системата се бави поради липса на SSD. Без информация от task manager за натоварването на процесора и диска при работа, както и състоянието на твърдия диск, в момента само си чешем клавиатурите.

Не мога да се съглася, че не могат да се гледат филми на този лаптоп.

Със сигурност има какво да се пипне софтуерно по лаптопа за да се изцеди всичко от него, а после идва и хардуерното оптимизиране.

Да за сърфиране в тежки сайтове може би трябва много търпение и не е комфортно.

преди 3 минути, Мария Витанова написа:

Windows 10 e  тежък за машини с 4 GB ram

Това са официалните изискванията за Windows 10:
Цитат

Процесор:

1 гигахерц (ГХц) или по-бърз процесор или еднокристална система на чипа (SoC)

RAM памет: 

1 гигабайт (ГБ) за 32-битова ОС или 2 ГБ за 64-битова ОС 

Място на твърдия диск:

16 ГБ за 32-битова ОС или 32 ГБ за 64-битова ОС

Графична карта:

DirectX 9 или по-нова версия с драйвер WDDM 1.0

Дисплей:

800 x 600

Интернет връзка:

За да осъществите актуализации, да изтегляте и да се възползвате от някои функции, ви е необходима интернет връзка. Windows 10 Pro в режим S, Windows 10 Pro Education в режим S, Windows 10 Education в режим S и Windows 10 Enterprise в режим S изискват интернет връзка по време на първоначалната настройка на устройството (представяне при първо изпълнение или OOBE), както и акаунт в Microsoft (MSA) или акаунт в Azure Activity Directory (AAD). Излизането от режим S на устройство с Windows 10 също изисква интернет връзка. Научете повече за режим S тук.

Тежък за коя малка памет моля?!

преди 13 минути, Мария Витанова написа:

Пробвайте Windows 7 , Windows 10 e  тежък за машини с 4 GB ram има много знайни и незнайни процеси  правещи незнайно какво .

Ако напишеш драйвери за 7 може и да стане

преди 2 часа, aivanov1 написа:

Водих го на сервиз. Там са го тествали и казаха, че лаптопът и частите му са в перфектно състояние. Чудя се вече... Асуса го ползвам за уърд текстове, филми, сърфиране и вайбър.

Ако ти показва добре видео във фул ХД 1920х1080, тогава можеш да пробваш безплатно от флашка (без инсталация) как ще се държи един лек Линукс.
Аз имам един немощен лаптоп с Уин 10 и е много бавен. А на една флашка 32 ГБ съм инсталирал Андроид и като го подкарвам него всичко е много бързо. Даже Вайбъра го мисли за смартфон лаптопа и се инсталира на него, без да иска да има първо инсталация на телефон.

преди 26 минути, Емил Костов написа:

Дори и Линукс да се инсталира на тази машина, тя пак ще се зори при филми, сърфиране и ползване на софтуери за чат и комуникация.

Това не пречи да я ползва за друго, т.е. просто да не я ползва за интернет. Има друга, така, че не виждам точно в какво му се състои проблема в този случай, т.е. не стана ясно къде се бави въпросната машина ...

Какво да се прави, някои продават морално остарели компютърни конфигурации ... та трябва да се внимава при покупката на въпросните.

По отношение на Линукс не ще си позволя да коментирам нещо точно тук. Някой дебнат само това.

Примерно: Имам машина с Пентиум на която съм качил 7-ца, да бави при ползване на интернет, но за всичко останало си е супер. Да, не съм я изключил от връзка с мрежата, но тя е във вътрешна мрежа и при положение, че спре поддръжката на седмицата, то евентуално тогава ще и кача и 10-ка, а и ще и сложа и някоя Линукс дистрибуция стига въпросната да я поддържат за 32-ва битова машина.   

преди 2 минути, Мария Витанова написа:

А за 10 има ли ? Защото не виждам да има и за 10

https://www.asus.com/Laptops/X541NA/HelpDesk_Download/

Има, но гледайте по-внимателно или през друг браузър!

преди 29 минути, Емил Костов написа:

Ако напишеш драйвери за 7 може и да стане

Освен ако не стане

преди 48 минути, Raze написа:

Не е точно atom - pentium се води. Също го водят и икономичен и е с 4 ядра, за разлика от двуядрения 11 годишен P8400, като лаптопа най-вероятно е на подобна възраст. Още един плюс за N4200 е в пъти по-доброто видео, което поддържа и 4К хардуерно декодиране:

https://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-505.182722.0.html

Най-вероятно системата се бави поради липса на SSD. Без информация от task manager за натоварването на процесора и диска при работа, както и състоянието на твърдия диск, в момента само си чешем клавиатурите.

Процесорът е от серията  Apollo Lake демек чист "Атом" си е, мани я таз фейкщина, че му е присадено име "пентиум" . Характеристиките в серията гледай, не имената. Един вид ребилднат три години по-късно Intel Atom® x7-E3950 с променено име и малко качена бууст честота.

преди 9 минути, Мария Витанова написа:

Точно с тези най-няма да стане. Отсега гарантирам проблеми със звук, чипсет, блутут и прочие.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 минути, sliderum написа:

Един вид ребилднат три години по-късно Intel Atom® x7-E3950 с променено име и малко качена бууст честота.

Научните калкулаторите са по-мощни

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.