Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

М2 слот и видеокарта

Featured Replies

Здравейте,

Нужна ми е малко помощ за по-добра ориентация. Дъното е ASROCK Z97 Extreme 4. Обмислям да взема М2 SSD, което поражда 2 въпроса:

1. Видеокартата е сложена на PCI-E 5 слота и покрива М2 слота. Това ще попречи ли?  - http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/Z97%20Extreme4.pdf

2. Виждам и някакви изисквания да не са заети определени слотове. При мен SATA-е слота ми е свободен. Двата заети SATA-e слота могат да се разместят за да освободя съответната линия. Като гледам остава въпроса само да не си пречат с видеото?

3. Слабо съм се итнересувал до момента от М2 ССД-та. Това подходящо ли е? Чета в техн. книжка на дъното че поддържа до Gen2, което си представям че означава, че ако сложа Gen 3 ще е по-бавно?

Благодаря!

Трябва да си избереш кой от трите ще ползваш:

Цитат

** The M.2 Socket, SATA3_4, SATA3_5 and SATA Express share lanes. If either one of them is in use, the others will be disabled.

10 гигабита са около 1.25 гигабайта, така че въпросното SSD ще работи със скорости вместо 3500 на четене да кажем около 1200. Реално няма да можеш да го ползваш на 100%, може да вземеш и някое по-бавно, въпреки че това си има и други предимства. Защо не си сложиш видеокартата на първия слот до процесора? Не би трябвало SSD да пречи, дори и над него да има видеокарта.

• Автор
преди 12 минути, Raze написа:

Трябва да си избереш кой от трите ще ползваш:

10 гигабита са около 1.25 гигабайта, така че въпросното SSD ще работи със скорости вместо 3500 на четене да кажем около 1200. Реално няма да можеш да го ползваш на 100%, може да вземеш и някое по-бавно, въпреки че това си има и други предимства. Защо не си сложиш видеокартата на първия слот до процесора? Не би трябвало SSD да пречи, дори и над него да има видеокарта.

Не ми се иска защото видеото почти ще се залепи за охладителя на процесора (доста голям е). Остава около 1см само.

преди 26 минути, Игнатов написа:

Не ми се иска защото видеото почти ще се залепи за охладителя на процесора (доста голям е). Остава около 1см само.

И какво пречи това? Обикновено охладителя на процесора засмуква отстрани въздух и видеокартата не влияе, ако се притесняваш за температурите на процесора. Обратното също е невероятно, щото радиатора на процесора обикновено е доста студен в областта на видеокартата. Ако се притесняваш, че видеокартата ще загрява повече...ами обдухвай я със страничен вентилатор. Нещо логиката ти не мога да я схвана - какво искаш да пазиш - видеокарта или процесор? Аз съм с RTX2080, CM 612 охладител и i7 6700K. Даже нямам и страничен капак на кутията. Радиаторът на охлаждането е студен и няма как да влияе на видеокартата. Въздух от или към процесор/видеокарта, не се движи, освен от вкарващия вентилатор. 

Аз съм с дъно Asrock Z170 Extreme 6, при което M.2 слота е под видеокартата. Просто така са го направили. Отделен е въпросът, кои линии споделя M.2. При предния ми Asus Z170, М.2  бе по-надолу от видеокартата. 

Загрява си процесора, все пак отдолу си му включил допълнително печка. Но въпроса е да се тества и как е въздушния поток в кутията. Ако температурите са нормални, няма място за притеснение.

преди 8 часа, Игнатов написа:

1. Видеокартата е сложена на PCI-E 5 слота и покрива М2 слота. Това ще попречи ли? 

Няма да попречи. SSD-то застава ниско до дъното и няма да пречи на видеокартата.

преди 11 часа, Игнатов написа:

Стига да не се допират, не пречи. Ако охладителят е монтиран правилно, няма магически да увисне.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Проблем евентуално може да възникне ако на ssd  се монтира охладител

То си е твоя работа, ако искаш и отвън го свързвай, но не разбрахме дали има разлика в температурите на видео/процесор, ако видеокартата ти е на горния слот? Или ти просто така си решил, че трябва да е по-надолу?

• Автор

Нямам проблеми с температурите. Картата никога не е била на горният слот и нямам наблюдение. Разлика би имало само при рендване (предполагам в рамките на нормалното).

Ами тогава, за да си сигурен, пробвай какво ще е положението на горния слот - имаш работа за 2-3 минути максимум да преместиш видеокартата, след това ще си проличи при игра и рендиране, за да имаш алтернатива, ако случайно SSD не се събере. Не виждам какво толкова има да го коментираме това, преди да си тествал. Също можеш да видиш горе-долу какво разстояние ще ти остане под видеокартата за SSD, дори ако трябва да извадиш дъното извън кутията и така да я монтираш. Тук в момента само си чешем клавиатурите.

преди 13 часа, Raze написа:

Загрява си процесора, все пак отдолу си му включил допълнително печка. Но въпроса е да се тества и как е въздушния поток в кутията. Ако температурите са нормални, няма място за притеснение.

При мен няма никакво влияние. Когато процесорите ми бяха с боксово охлаждане, което засмуква въздух не отзад, а отстрани, тогава видеокартата оказваше голямо влияние. Тествал съм, че температурата се вдига едни 10 градуса.  Но откакто съм с голям охладител, то охладителя си е студен. Достатъчно големи ребра има, за да не оказва почти никакво влияние видеокартата на процесора. Вече ако видеокартата е прекалено мощна за процесора и процесора постоянно е натоварен при игра, примерно това може да се случи при Crysys 3, ще са от значение температурите. Тия случаи са рядкост, обикновено или процесора не се товари много при игри, от там и не държи високи температури или  видеокартата е спъната от процесора и самата видеокарта не вдига високи температури.  Но си прав, ако няма проблеми, значи всичко е ОК :)  Значи, то тест лесно може да се направи с някоя програма, дето първо да се товари процесора на макс, после да се пусне заедно с видеокартата.  Ако няма голяма разлика, защо човек да се мъчи с подобни изпълнения? А и има и друго. Дори видеокартата да по-надолу, то горещия въздух се издига нагоре. Тоест, пак отива към процесора. И ако няма добър поток на въздуха от вентилаторите на кутията, ефектът май ще е точно 0 от преместената надолу видеокарта. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.