Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за нивелация на пералня

Featured Replies

Колко е важно пералнята да е идеално нивелирана? Също така ме интересува дали развиването на крачетата крие потенциална опасност. Не разбирам от перални, но имам впредвид, че това се държи на резба и когато тази резба се развие приемерно 7 милиметра не става ли по уязвима.

Проблема е, че когато започне за центруфугирна на по0високи обори започва да дрънчни. Пералнята е по-малко, т.е. и по-лека.

Също така има ли значение от количеството на прането?

Краччетата са с губем накрайник, но ме посъветваха да сложа под всяко от тях парче от вътрешна автомобилна гума. Аз се начетох на сумати мнение и оплаквания на различно хора как пералнята им "танцувала", но не искам да я повредя, това дрънчене не ми изглежда нищо хубаво.

И да поясня, че под пералнята е добре нивелиран грапав цимент.

• Отговори 54
  • Прегледи 27,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако е добре нивелирана настилка завиваш крачетата до край и я слагаш на мястото й. При нужда леко развиваш там където е най-ниската точка и после проверка и така докато стане нивелирана и здраво стъпила на 4 точки.

Не беше лошо да споделиш модела на пералнята.

Разбира се, че има значение теглото на прането, както и това как точно ще се подреди то в барабана преди и по време на центрофугата.

За вътрешната гума - може  би е добра идея, не толкова заради намаляване на шума, колкото до това да не си заминат бързо крачетата на пералнята в грубия цимент.

Прегледай този клип и ще разбереш защо е важно да е нивилирана пералнята. А и не само тя. Надявам се сега да не сме луди или пияни!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

24754_54943_598113.jpg5-6 лева струват,не казвам че с картона не става ама си трябва и хубаво нивелиране 

Задължително е да бъде добре нивелирана, защото при центрофугиране започва да подскача и да играе хоро, което скапва лагерите след време. Даже е възможно дори да се нивелира идеално, ако дълго време не е била да продължи да играе и шуми.

Да, много е важно пералнята да е нивелирана, защото ако не е от вибрациите, не само че може да се измести и да изскубе маркучи, а и да разбие корпуса. 
Колкото до крачетата, те точно с цел да се регулират са поставени на резба, и не тя няма да се срине, защото има втора гайка, която се притяга и възпрепятства сриване на резбата.

KAKI_BAWAH_PLUS_KARET_ORIGINAL_MESIN_CUC
След като приключите с регулирането, натягате въпросната гайка плътно към корпуса, тя възпрепятства сриването на резбата. 

Дрънченето е нормално при по-евтините модели, защото корпусът не е облепен с шумоизолация от вътрешната страна. За да е по-стабилна не е важно толкова килограмите пране, колкото то да е еднородно. Примерно когато половината барабан е пълен със синтетика, която слабо задържа вода и е лака като се намокри, а другата половина е с памук, който задържа много вода и става доста тежък при намокряне се получава силен дисбаланс. 
Друг важен фактор е барабанът да не се тъпче, а да се запълва на максимум 70%, за да може машината да балансира (разпредели) прането из барабана преди да премине към центрофуга. 

На машината не са ѝ нужни никакви подложки. 

• Автор

ЧНГ

Е, браво. Най-накрая получих смислени и полезни отговори и то доста, откак задавам въпроси тук. Досега по разни проблеми си задавах въпроси и накрая си отговарях сам.

Ест има и талаш, но както и да е :)

Иначе е много малко мястото, от ляво на 5 санта е стена, отдясно на 10 санта е супер тежък фризер. Трудна работа ще е.

на 30.12.2019 г. в 23:57, tepmu написа:

Задължително е да бъде добре нивелирана, защото при центрофугиране започва да подскача и да играе хоро, което скапва лагерите след време. Даже е възможно дори да се нивелира идеално, ако дълго време не е била да продължи да играе и шуми.

Да попитам доколко е задължително? Смисъл до перфектно нивелиране ли?

на 30.12.2019 г. в 19:49, MS 24 написа:

ако не е нивелирана  добре  датчика  за нивото на водата  няма да работи правилно  според предвиденото от производителя 

или  ще пълни  вода  по - малко или повече според зависи от наклона

естествено че има

като е по малко се пере  по качествено

ако пълна до край все едно са натопени и половината са минали само през водата -намокрени   без да са прани 

ни важен цимента а уреда дали е нивелиран 

където е нужно ако е нужно сложи картон под крачетата

Цимента е важен, трябва да е грапав.

преди 1 час, Камен Петров написа:

Да попитам доколко е задължително? Смисъл до перфектно нивелиране ли?

Хващате нивелир и я нагласяте възможно най-прецизно, след това затягате стопорните гайки. 

Нищо не е задължително, то си е на ваша отговорност, но да ви предупредя, че слиже ли резбата на крачетата или скъса корпус, гаранцията изобщо няма да ви я признаят. Ето това се случва, когато дълго време пералнята се тресе зле нивелирана: 
36798796_8d00d78c

• Автор
преди 44 минути, Soviet Soldier написа:

Хващате нивелир и я нагласяте възможно най-прецизно, след това затягате стопорните гайки. 

Нищо не е задължително, то си е на ваша отговорност, но да ви предупредя, че слиже ли резбата на крачетата или скъса корпус, гаранцията изобщо няма да ви я признаят. Ето това се случва, когато дълго време пералнята се тресе зле нивелирана: 
36798796_8d00d78c

Аз я спрях, като видях как тресе на центруфугата. на 900 оборота. Откак съм пуснал темата не е в ключвана. Сега НГ и т.н. не остана време. Но наистина ти благодаря, даде ценни съвети, които ме насочиха. И особено сега, това за гаранцията. Ще внимавам.

А какво е циментовата замазка?

Съветвам те да запазиш мълчание, да видиш какво точно си написал и да прочетеш малко нещата.

Честита Нова Година.

• Автор

Много е тясно и ши бано за работа. Затова да питам има ли смисъл да завия крачетата всички докрай първо и да видя как е. Капака мае не е точен защото нивелира дава разлика ако го поставя отляво надясно и на кръст. 

преди 15 минути, Камен Петров написа:

Много е тясно и ши бано за работа. Затова да питам има ли смисъл да завия крачетата всички докрай първо и да видя как е. Капака мае не е точен защото нивелира дава разлика ако го поставя отляво надясно и на кръст. 

Ти знаеш ли как се нивелира?

преди 11 минути, Камен Петров написа:

По принцип така се прави, крачетата се завиват максимално, след това с нивелира се ориентирате, от коя страна, по колко да отпуснете. Спомням си преди години къв зор видях, докато нивелирам моята, защото аз правих заливката в банята и лепих плочките. Та като непрофесионал пробващ се за първи път подът ми се получи малко крив, а на всичкото отгоре от мързел да търся нивелир се опитах да нивелирам с едно приложение за телефона, което пък се оказа некалибрирано и все не ми излизаха сметките, все машината стоеше неправилно. Почнах по едно време да си мисля, дали корпусът не е крив, докато не взех читав нивелир и не оправих нещата. 

• Автор
преди 4 часа, Soviet Soldier написа:

По принцип така се прави, крачетата се завиват максимално, след това с нивелира се ориентирате, от коя страна, по колко да отпуснете. Спомням си преди години къв зор видях, докато нивелирам моята, защото аз правих заливката в банята и лепих плочките. Та като непрофесионал пробващ се за първи път подът ми се получи малко крив, а на всичкото отгоре от мързел да търся нивелир се опитах да нивелирам с едно приложение за телефона, което пък се оказа некалибрирано и все не ми излизаха сметките, все машината стоеше неправилно. Почнах по едно време да си мисля, дали корпусът не е крив, докато не взех читав нивелир и не оправих нещата. 

Мда, логически затова го предположих, но мн е шибано и тясно място. Бетона, поне според майстор на перални е добре направен - трябвало да бъде грапав, той е грапав. то е метър на метър някъде, няма и толкова. Забравих да го тествам навсякъде, ще трябва да го тествам дали пода е добре нивелиран. На мен ми се струва, че капакът не е идеално водоравен, по принцип.

Мене тези крачета малко ме съмняват, какво е това някакъв вид силикон е отгоре, а отдолу какво е? Все си мисля, че е най-добре катъо я нивелирам да сложа вътрешна авто гума. Има логика ще абсорбира вибрациите.

Просто е много тясно, трябва да местя фризера. Ама тъй или иначе ще трябва.

И друг въпрос - доколко е важно или потенциално опасно маркуча за мръсната вода да не според инструкциите. Според тях трябва да е на ниво между 65 и 100 см. Той обаче, не е и за да се направи да е ще е голяма играчка, пробиване на стени и т.н.

Нивелира е ОК.

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ти знаеш ли как се нивелира?

Какво трябва да знам?

преди 16 минути, Камен Петров написа:

Мене тези крачета малко ме съмняват, какво е това някакъв вид силикон е отгоре, а отдолу какво е? Все си мисля, че е най-добре катъо я нивелирам да сложа вътрешна авто гума. Има логика ще абсорбира вибрациите.

Крачетата са гумирани, не с цел да абсорбират вибрациите, а просто да не драскат пода и да не се измества машината с приплъзване. Вътре самия казан се държи на пружини и амортисьори, те отговарят за това машината да не вибрира и да не се измества, но това е възможно само при положение, че тя е стъпила плътно на крачетата си. Не е необходимо да подлагате каквото и да е било, само нивелирайте добре и затегнете сторопните гайки на крачетата към корпуса.

преди 17 минути, Камен Петров написа:

И друг въпрос - доколко е важно или потенциално опасно маркуча за мръсната вода да не според инструкциите. Според тях трябва да е на ниво между 65 и 100 см. Той обаче, не е и за да се направи да е ще е голяма играчка, пробиване на стени и т.н.

Маркуча ще го фиксираш на това ниво на задната част на пералнята, под капака. Даже трябва да има оставена там пластмасова скоба за целта. След това може да ходи където си иска. Можеш да го спускаш надолу, да го удължаваш, и т.н. Няма нужда да пробиваш допълнително.

преди 35 минути, Камен Петров написа:

До толко е важно, че ако маркучът е под 65см водата от казана може да не се задържа, а директно да изтича в канала и това може да не се случва при всяка програма, защото те са с различно ниво на пълнене. Пък при височина над 100см, машината не може пълноценно да източи цялата останала мръсна вода от казана. 
Най-зле е, когато нивото на маркуча е малко под допустимото (примерно на 50см от пода), тогава изобщо на пръв поглед може да не забележите проблем, но по време на пране водата полека да изтича, а пералнята да допълва периодично вода, което значи, че машината ще изразходва повече ток и вода, или изобщо да не допълни, което пък означава по-лошо изпиране. Варианти много, за това написаното в инструкциите не бива да се пренебрегва. 

• Автор

Тъй, в момента не мога да схвана логиката на следното (може би щото вкарах две бири).

1. Оказа се, че подът не е ИДЕАЛНО нивелиран. Добре е нивелиран, почти, но не ИДЕАЛНО.

2. Крачетата нямат втори поддържащ болт. Не знам дали е липса или е такъв модела.

3. Нагласил съм крачетата така, че няма и милиметър луфт и клатене. Като се опиташ да я буташ насам натам си стои масивно, няма никакъв луфт. Сложих и по едно парче вътрешна гума под тях. Проблема е по диагонал. При напълно затворени всички крачета има луфт по диагонал. развъртял съм по малко и двете за да стабилизирам.

4. В различни позиции върху капака, нивелира дава малки отклонения между различните позиции. Като цяло на капака никъде не е ИДЕАЛНО нивелирано. 

Пуснах я преди малко, като дойде центруфуга тайм, ще разбера как е. Но има и нещо друго. Пералнята е като цяло е лека за пералня. Тя е и по-малка. Сравено с предишната, е може би 30% по-лека.

Тъй, много хора се оплакват, че им танцували пералните. Ще видим. То да си вибрира и малко да прави цък-цък е нормално, ама чак да тресе не е.

Ето снимки от нивелира

https://imgur.com/gallery/fldGBLo

Няма как да няма фиксация. Може да не са болтове, а пластмасови шайби, като тези: 
img_1535545939_big.png

Щом няма луфт и машината не се клати, би трябвало да работи нормално. Колкото до това, че е по-малка и лека, вероятно става дума за пералня с намалена дълбочина, така наречените "Слим", те са хем леки, хем площта, на която стъпват е малка и са склонни да се изместват. Най-често от слимките на Candy и Beko има подобни оплаквания. 

Какъв модел е пералнята?

Ако замазаката не е добре направена се поставя дървен плот ( примерно) и тогава се прави нивелация. Това ще предпази и пералнята от ръждясване.

• Автор

Мне, няма нищо за фиксация отдолу. Само това е. Но са хектагон, т.е. за ключ примерно, не са кръгли. Пералнята е слим, да. Indesit. Почти като тази е, мъничко по-ралична и с дисплей. 

Да допълня за крачетата по-диагонал. Относно нивелацията, аз съм ги развъртял долу-горе да са по равно, мисля, че може да се нивелира по-добре ако развъртя едното повече, а другото по-малко.

Обаче, не схващам логиката, като въртя нивелира върху капака, да дава малки отклонения. Освен капака да не е идеално водоравно направен, не се сещам за друго.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.