Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Електромагнит за домашна входна врата

Featured Replies

Спал съм на отключена врата, никога не съм пропускал гости.

Имаш още много хляб да изядеш.

• Отговори 50
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

С човек, разсъждаващ по този начин, е безсмислено да споря. И аз съм спал на отворена врата веднъж, защото бях забравил да я затворя дори, след прибиране вечер. Това е смешен "довод", защитаващ незнайно каква теза.

Няма какво да спорим!

Има си физични закони (все още), няма такъв филм ти да влезеш в моя дом и аз да не разбера за това.

Няма как ти да ме изненадаш и да влезеш тайно в моя дом докато аз примерно спя.

Единствения шанс за това е ако се казваш Каспар и преминаваш през твърди предмети без усилие и следа.

Мисли малко извън кутията!

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Няма какво да спорим!

Вярно е - няма какво да се спори! Не си виждал и дай боже да не се срещате - има такива магьосници, които нищо не ги спира! 
А и по принцип всяка заключваща система има за цел да покаже, че на собственика не му е приятно да се влиза зад системата.
Няма непреодолими заключващи системи!

преди 2 минути, DarkEdge написа:

Вярно е - няма какво да се спори! Не си виждал и дай боже да не се срещате - има такива магьосници, които нищо не ги спира! 
А и по принцип всяка заключваща система има за цел да покаже, че на собственика не му е приятно да се влиза зад системата.
Няма непреодолими заключващи системи!

Не говорим дали може или не може някой да отвори дадена врата, говорим дали аз ще разбера, че вратата е отваряна - това е съвсем друго нещо.

Колкото и добри да са - как се разбива врата, която я няма?

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Не говорим дали може или не може някой да отвори дадена врата, говорим дали аз ще разбера, че вратата е отваряна - това е съвсем друго нещо.

Няма и да разбереш, че отваряна (не разбивана, рязана...), ако те искат да е така.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

как се разбива врата, която я няма?

Това са вече глупости в стил "Моята крава е мъжка". Врата, която я няма, не се разбива, а просто се преминава през отвора, предназначен да се прегражда.

преди 2 минути, DarkEdge написа:

Няма и да разбереш, че отваряна (не разбивана, рязана...), ако те искат да е така.

Да сложа една отворена бутилка с олио зад вратата и да го видя колко е добър с парцала после.

Казах да мислите извън кутията.

А аз казах, че си има хора за всичко. Добрите първо проучват колко време е необходим и след като са снабдени с необходимата информация, пристъпват към задачата.
Казва се "Бай, бабо, да не ме среща мечка"

Може да ги редувам, олио, оцет, червено вино, китайски порцелан, л@1** и т.н.

Ако никога не си бил с нас от къде ще знаеш къде държа парцала?

Ако аз трябва да знам дали една врата е отваряна или не, то вярвай ми никога няма да ме победиш.

• Автор

Ако се сложи алармена система (независимо в какъв вид, кофа, олио, или друго "извън кутията"), е ясно, че много ще се затрудни този аспект с разбирането дали е влизано. Затова смятам и някоя алармена системка да сложа. Остава факта, че почти всеки може да отключи и заключи след себе си, дори да не отвори самата врата, а като сметнем, че 99.99% от хората не правят такива въртели като кофи с вода.

Остава обаче въпроса с тия шишета с олио, какво става когато си навън и няма никой вкъщи. Как слагаш шишето горе. Айде като влизаш, може с дъждобран за да се предпазиш.. Щото като съм вътре мога да пусна едно голямо резе, което да не може да преодолее без разбиване, ама повече въпроса е като няма никой вкъщи!

преди 31 минути, teglicha написа:

Ако се сложи алармена система (независимо в какъв вид, кофа, олио, или друго "извън кутията"), е ясно, че много ще се затрудни този аспект с разбирането дали е влизано. Затова смятам и някоя алармена системка да сложа. Остава факта, че почти всеки може да отключи и заключи след себе си, дори да не отвори самата врата, а като сметнем, че 99.99% от хората не правят такива въртели като кофи с вода.

Остава обаче въпроса с тия шишета с олио, какво става когато си навън и няма никой вкъщи. Как слагаш шишето горе. Айде като влизаш, може с дъждобран за да се предпазиш.. Щото като съм вътре мога да пусна едно голямо резе, което да не може да преодолее без разбиване, ама повече въпроса е като няма никой вкъщи!

Продължаваш да не мислиш. Няма значение ти от коя страна на вратата си, маркер винаги можеш да си поставиш. Не се хващай само за олиото - ти какво искаш да ти кажа всичко на готово ли?

• Автор

Не. И не това интересува масата хора. Казах го просто между другото тогава. Каквито и маркери да се измислят, това е по-скоро в сферата на фантазиите и голямата не съвсем здравословна параноя. Естествено, че той ако влезе, 99% от случаите няма да е за да не разбереш, а ще открадне нещо. Ако е нещо дребно, накити и т.н., може и да заключи след себе си. Въпроса беше да се затрудни максимално. Той ако разбие вратата, ще се разбере веднага, Но ако не може да преодолее някоя заключваща система, е най-добрия вариант.

За мисленето, това е публична тема. Ако имаш нещо да кажеш, кажи го. Просто не ми е било цел да мисля точно в тази насока да измислям щури неща. Аларма е следващото умно нещо, което може да се сложи, с повече ползи от това да мисля как точно да разбера дали някой е влизал незабелязано. Алармата има и gsm комуникатор за незабавно уведомяване с смс или друго.

Както сам каза няма ключалка която да не може да се отвори и врата която да не може да се разбие.

Но ако няма врата и няма ключалка - какво ще преодолее?

• Автор

В контекста на електронната ключалка и нейното преодоляване (нали, не говорим за разбиване, което в реалния свят винаги може да стане сравнително бързо) - по същата логика няма и WinRAR архив, който да не може да му се нацели паролата... след NNNN на брой години при достатъчно computing power. Дистанционните в случая работят с 64 битов скачащ код, което е около 2х10 на 18-та степен. За мен това (при условие че вече е разбрал с какво си има работа крадецът) е много по-трудно да се отвори пред наличните патрони на пазара. Защото винаги говорим за вероятности, шанс нещо да се случи, и ако едното може всеки среден ключар (и не само) да го отвори за минута-две, другото изисква доста повече познания, апаратура, време (евентуално). Надявам се няма да започнем спор по тема като Нуждата изобщо от заключване, файруоли, пазене, проактивни защитни действия...., да оставим отключени апартаментите си, и без това повечето не са страдали от домови кражби.

Оф, колко приказки … за нищо!
Старите хора са казали - „Врата се заключва, за да се знае, че стопаните ги няма. Не, за да не може, да се влезе!”
Ако ще, да е като на банков трезор (1 метър дебела) - всяка врата се отваря!

преди 23 минути, jhoro написа:

Старите хора са казали - „Врата се заключва, за да се знае, че стопаните ги няма. Не, за да не може, да се влезе!”

Стопанинът го няма и не му е приятно друг да минава зад заключването.
Нещо, което е направено от човек, няма начин да не може да се преодолее от човек.

• Автор

Добре де, нали е ясно (и май казано и в темата), че става дума за нива на трудност/сигурност и т.н.?! По-сложните заключвания идеята им е да възпират от възможност лесно да влязат все по-големи групи хора/престъпници. Ако си държиш вратата хептен отключена и това започне да се разбира/знае/разпространява с все повече хора, тогава всеки случаен минувач ще може да влезе, и все повече "минувачи" ще влизат. Отключването на "физически" патрони е достатъчно лесно почти всеки да може да влезе. Една невидима брава/ключалка без физически ключ е няколко идеи по-голямо предизвикателство за разни ключари и "ентусиасти" на шперца. И по-голямо спокойствие за живущия. Никъде не е ставало дума, че се иска перфектност, неразбиваемост, непроникваемост на 100%, такива неща не съществуват ;) .

Мисля, че дадох пример, но да се повторя - силна парола в WinRAR - може да се преодолее, но на цената на много години, което обезсмисля начинанието. А в случая с обикновените патрони е пълно с "дупки" в "алгоритъма" им, вкл. на производство, което дава възможност доста по-лесно да се преодоляват дори без да се минава през същински брут форс (в смисъл тестване последователно на всяка една възможна комбинация per-se).

Добре де, нали е ясно (и май казано и в темата), че става дума за нива на трудност/сигурност и т.н.?! По-сложните заключвания идеята им е да възпират от възможност лесно да влязат все по-големи групи хора/престъпници …

Тъй, тъй - а „утре”, ако се наложи да влизат от Пожарната или Бърза помощ …
К'во праим???
преди 2 минути, jhoro написа:

ако се наложи да влизат от Пожарната

Те не питат много - клъц, дум и са вътре.

преди 2 минути, jhoro написа:

или Бърза помощ

Викат първите

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Те не питат много - клъц, дум и са вътре.

Да бе - блиндирана врата с „,n-кратно” заключване. По-скоро ще вкарат, няколко кубика вода през прозореца!
преди 15 минути, jhoro написа:

Да бе

Е, да не ти се налага да ти влизат...
Ако си на 12.-15 етаж?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор

Дай ся заради едно събитие което я се случи я не на 30-40 години на средностатистическия апартамент, да сложим най-простото заключване, че видиш ли всеки момент може да се наложи да влиза БП или пожарна докато няма човек вътре да отключи.
Средната ключалка може да изисква средно 1-2 минути да се отключи от ключар (примерно), или ако са 2 врати или 2-3 ключалки, както са повечето днес?! Пожарната ще седне да отключва с шперцове....

Вратите са си разбиваеми, въпросът е ключалките да не могат да се отключат (лесно) по тихия метод.

• 3 седмици по-късно...

До автора на темата:

Аз също имах подобен проблем и дълго се чудех какво да направя и кой тип брави да избера.

Предлагам ви 3 варианта:

1. Допълнителна брава GERDA TYTAN ZX с цилиндричен ключ. Самите ключари са ми признавали че досега няма шперцове за нея и не може да се отвори. Има усилена защита срещу взлом и разпробиване. Цена - около 200 лв. (не помня точно колко).

https://bravite.com/bg/цена-Брава-Герда/1

2. Патронник Abloy Protec-2 - израелски патронник с уникален дисков механизъм , който може да замени всеки нормален патронник. Досега няма случаи на отваряне със шперц. Усилен срещу взлом и разпробиване. Цена - около 250-270 лв.

3. Електромагнитна брава, НО НЕ от тази за която вие пишете - с елекромагнити, които са близко един до друг, а с щифт/ове влизащи в касата на вратата. Нарича се: електромагнитна брава тип "болт". Има ги из интернет и са от 30 до 60 лв. Търсете такава от тип НОРМАЛНО ЗАТВОРЕНА (при спиране на захранването да си стои затворена с изваден шип/ове). За да си гарантирате отваряне си купете и монтирайте допълнително захранване - акумулаторна батерия. Можете да отключвате такава брава или с чип-четец или дистанционно като при автомобилите. Бравата се купува отделно а модула с управлението също е отделно.

Такива брави обикновено издържат минимум 1000 кг натиск.

Електромагнитна брава BulKey тип Болт BKB100-pic 1.jpg

• Автор

Мерси за мнението.

Тази герда от номер 1 наистина изглежда доста по-трудна от останалите, но в ютюб намерих че продават китове и за нейното отключване, което не е толкова невъзможно, и ставало за няколко минути. Реално за почти всичко, което е на принципа с пинове и ямки, има начини за пикване/отключване.
Системата със скачащ код ми се струва, че е много по-сигурна, особено ако е направена както трябва с примерно някакъв защитен период след всеки код (анти-брут форс от някакъв тип).
Освен това тази брава не се слага на мястото на обикновената и трябва да й се прави специално място, а и за външна врата с външно отваряне, насрещника не виждам как бих го монтирал директно в самата каса (трудно).

Този Abloy Protec2 изглежда интересно. Определено бих го имал предвид, но засега цената от около 300 лв ми се струва леко далечна, особено на фона на изградената ел-магнитна система вече. Но може да ми щукне да взема един такъв. Между другото ел-магнитната система вече месец си работи нормално, при средно 4-5 цикъла на ден.

За номер 3 с ел-магнитната брава - тези болтовите, вкл. на снимката и която аз взех, най-често са нормално отключени (без ток отключват, прибират щифта). И при тях има акумулатор, който обаче гарантира заключеното състояние при спиране на тока (за 1-2 дни обикновено). Тези, при които щифта(овете) остава заключен при липса на ток, са обикновено електромеханичните, но те са съвсем друг тип, и изискват друга контролна система.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.