Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Безопасно ли е съхранение на паролите в Word или други способи

Featured Replies

Предполагам просто написана парла в Word не е най-безопасния начин, но ако word документа е с парола повишава ли се сигурността? Някой от вас използва ли такъв метод? До сега съм предпочит Exell с парола (понеже е удобно в отделни листове от един докмент да се съхраняв от много пароли).

Също се замислям за други 3 способа доколко са по-надежни:

1) Записване на лист хартия. Реално не присъстват физически на компютара, но за много и дълги пароли не е съвсем удобно.

2) Пароли на снимка в компютъра. Тук също е недостатък ако са дълги да се въвеждат ръчно.

3) Записване на сгрешена парола, записване в word, но с добавяне на 1-2 сгрешни символа, които да се изтриват впоследствие.

Последния способ, най ми допада, но не знам дали е надежден.

• Отговори 55
  • Прегледи 3,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Слагал съм пароли дори като име на файл - ако никой не знае с какво потребителско име или за къде е тази "парола" - не му върши никаква работа.

Както ти каза можеш да напишеш само част от паролата или паролата сбъркано

парола > parola > p@rola > par0la > paro1a > paro!a > P@r0!@ .... и т.н.

Най-сигурното място за сега е да е само в главата ти дадена парола.

А за влизане в ресурс е най-добре да не се разчита само на парола, която може да бъде открадната по много начини.

Има си софтуери за помнене на пароли. От теб се иска само да помниш master паролата.

преди 1 час, Eclipse2G написа:

Има си софтуери за помнене на пароли. От теб се иска само да помниш master паролата.

И като я забравиш, а това се случва става идеално. Интересно обаче постващият какво точно крие в Word.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

И като я забравиш, а това се случва става идеално.

И като я запишеш и загубиш листчето ? Кажи как според тебе е най удачно. 

rtaimage-eid-kac4p000000bsi9-feoid-00n1b00000b8tsp-refid-0em4p000000zyss.jpg.f145d26db6a6ac6040c06a40296e5841.jpg

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

преди 4 минути, nikssi написа:

И като я запишеш и загубиш листчето ? Кажи как според тебе е най удачно. 

rtaimage-eid-kac4p000000bsi9-feoid-00n1b00000b8tsp-refid-0em4p000000zyss.jpg.f145d26db6a6ac6040c06a40296e5841.jpg

Не знам постващият от какво се крие и каква точно ценна информация има в Word файл.  Иначе помниш. Аз на работа използвам над 10 пароли и си ги помня. 

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Аз на работа използвам над 10 пароли и си ги помня. 

И какво пречи тогава да се помни една парола ? 

преди 19 минути, Емил Костов написа:

преди 2 минути, nikssi написа:

И какво пречи тогава да се помни една парола ? 

Това питай постващия темата не мен ;)

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Това питай постващия темата не мен ;)

Питам тебе понеже 

и реплекираш с цитат

преди 28 минути, Емил Костов написа:

И като я забравиш, а това се случва става идеално. Интересно обаче постващият какво точно крие в Word.

Затова и зададох аз въпроса си.

преди 1 минута, nikssi написа:

Питам тебе понеже 

и реплекираш с цитат

Затова и зададох аз въпроса си.

Или ще си знаеш паролите или ще плачеш. Няма 2 мнения. 

току-що, Емил Костов написа:

преди 32 минути, Емил Костов написа:

😄😄😄😄😄

• Автор

Все още не съм използвал софтуер за пароли и за това не мога да изкажа мнение. Най-лесния начин е да се запомни една парола разбира се. Можете ли да ми препоръчате някой софтуер който вие използвате за тази цел? Само не знам как стои положението, ако се наложи от друго място да видя паролите (не персоналния компютър), също ли ще трябва  и там да инсталирам този софтер?

От години ползвам KeePass. Има и за андроид. Безплатна. Може би "стандарта" в програмите за помнене на пароли (офлайн).

Мастер паролата ми е дълга и за толкова години ми е станала като тик и някак няма да я забравя. Но наистина това за мен е най-добрия начин. Преди ги пишех по тефтери. На важните акаунти пък е активирана двуфакторна автентикация, така че само паролата не е достатъчна.

Мастер паролата е най-важното да се помни. Сега... ако човек си загуби ума и забрави паролата и други неща, вече гори.

PS. jordanp, в случая с програмата, която ползвам, тя е офлайн, и работи с криптиран файл с паролите ти. Където трябва да видиш паролите си, трябва да имаш софтуер(а) за да се отвори този файл-базаданни.

Има и онлайн системи за помнене на пароли, но аз като лек параноик, ги избягвам! Където трябва си нося и файла с паролите, общо взето десктопа и телефона.

преди 4 минути, nikssi написа:

😄😄😄😄😄

Е какво искаш да кажеш с това? Виж колко теми има във форума със забравени пароли. 

току-що, teglicha написа:

От години ползвам KeePass. Има и за андроид. Безплатна. Може би "стандарта" в програмите за помнене на пароли (офлайн).

Мастер паролата ми е дълга и за толкова години ми е станала като тик и някак няма да я забравя. Но наистина това за мен е най-добрия начин. Преди ги пишех по тефтери. На важните акаунти пък е активирана двуфакторна автентикация, така че само паролата не е достатъчна.

Мастер паролата е най-важното да се помни. Сега... ако човек си загуби ума и забрави паролата и други неща, вече гори.

Ти го обясни най-добре!!!

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Ако се налага да се използват 35 различни пароли с по 8-12 разлини символа (може и повече), едва ли могат да се запомнят лесно. Варианта с софтуер може би е най-подходящ за целта... надявам се и безопасен.

преди 1 минута, jordanp написа:

Ако се налага да се използват 35 различни пароли с по 8-12 разлини символа (може и повече), едва ли могат да се запомнят лесно. Варианта с софтуер може би е най-подходящ за целта... надявам се и безопасен.

Да, има един вариант. Казва се хард диск с хардуерен чип криптатор. Може да не позлваш никакви пароли за нищо. Но ако забравиш паролата за криптирането и марсианците няма да ти отключат хард диска. Иначе аз нямам 35 пароли но използва поне 15, като поне 10 от тях се сменят всеки месец. Така се изисква от работата ми. Е помня ги.

• Автор
преди 3 минути, teglicha написа:

Подкрепям!!!

преди 8 минути, jordanp написа:

Ами всъщност няма 100% безопасни неща. Винаги има риск. Докато пишеш мастер паролата на компютъра си примерно, ако имаш някой рууткит (грубо казано скрит вирус) или някоя програма за следене на клавиатурата.... може да изтече тази парола. Но трябва следящия да се добере и до файла ти с паролите. Програмата Keepass има някои вградени защити срещу някои такива слонамерени действия, включително мисля имаше криптиране на нещата в RAM паметта си, срещу атаки в оперативната памет, и т.н. Тя даже поддържа и допълнителни автентикации освен мастер паролата - т.е. не само с мастер парола да отключиш паролите си, но и с примерно някой файл на устройството, от което отключваш (компютъра, телефона и др.) като допълнителна защита. Пробвай я и я поразгледай. Т.е. винаги е въпрос на баланс, но този метод по общо мнение е по-сигурен от всякакви писаници по тефтери, по монитора, помнене на паролите или ползване на само 2-3 пароли за всичките стотици акаунти, които човек прави през живота си.

преди 38 минути, Емил Костов написа:

Или ще си знаеш паролите

Ти сериозно ли? При достъп до 50-100-200 уебсайта? Ай стига си ги помнил

току-що, DarkEdge написа:

Ти сериозно ли? При достъп до 50-100-200 уебсайта? Ай стига си ги помнил

Сериозно ли използваш 200 сайта с рализчни пароли. Хайде да спрем с глупостите.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Сериозно ли използваш

LastPass с генерираните от него пароли.

току-що, DarkEdge написа:

LastPass с генерираните от него пароли.

На 200 сайта. Доообре!! 

току-що, Емил Костов написа:

Сериозно ли използваш 200 сайта с рализчни пароли. Хайде да спрем с глупостите.

Аз ползвам минимум петдесет лично. С различни пароли. Да ползваш една парола навсякъде е лудост. 

преди 3 минути, nikssi написа:

Аз ползвам минимум петдесет лично. С различни пароли. Да ползваш една парола навсякъде е лудост. 

Интересно аз къде казах, че трябва да се използва една парола. А сега кажете на постващият какво да прави. Стига с DARK Edge сте ме драли. Аз си помня 20 пароли и си ги използвам. Който не може си e ама лично негов проблем.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.