Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калдатски факултет по история

petie1

Препоръчан отговор

на 31.12.2021 г. в 15:41, БаалБек написа:

Вие какво мислите? 

Мисля, че от Съединението нататък Руската политика е просръбска и антибългарска. С което Русия е вражеска на България страна. Особено в настоящото състояние на международните отношения. Ние, обаче сме на принципа "бие ме, значи ме обича" и дадохме 3 млрд. за руски тръби. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, васил козарев написа:

Мисля, че от Съединението нататък Руската политика е просръбска и антибългарска. С което Русия е вражеска на България страна. Особено в настоящото състояние на международните отношения. Ние, обаче сме на принципа "бие ме, значи ме обича" и дадохме 3 млрд. за руски тръби. 

Не е от Съединението.  При Съединението Русия го играе като "разсърдената кака", но продължава да гледа само своя интерес. 

Преломния момент е Балканската война и за съжаление късогледата българска дипломация, която не се задоволява с граница по Мидия-Енос,  а настоява за Мидия- Родосто.  А Родосто е вече на Мраморно море и твърде близо до Цариград,  към който Руската империя се стреми от два века.  И Русия възприема България като опасност и конкурент за Цариград,  което е абсурдно,  но за една империя е задължително да премахне дори и абсурдните хипотетични опасности.  Това е и причината за провокациите за Междусъюзническата война, както и за антибългарската политика на Русия след това.

В крайна сметка,  не българите, а болшевиците попречиха на Русия да владее Цариград. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм тия руснаци не се спряха с глупостите за кирилицата

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 31.12.2021 г. в 15:41, БаалБек написа:

Вие какво мислите? 

Мисля, че сме на правилното място. Другото вече е без значение за мен. Доволно години бях на гурбет в шоплука. 

Реално България вече е разделена на зони на влияние. Не очаквам в скоро време девизът "Съединението прави силата" изписан на Народното ни събрание да се задейства. 

Като българи си знаем. Чака ни ново робство. До тогава = Да съхраним българското! Амин

Аз казах!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

https://www.facebook.com/STTrifonov/posts/474331144058452

Не обичам паметници. Струва ми се, че паметник трябва да е това, което си направил. И колкото е по-велико то, толкова повече хората да говорят за него. Поколение след поколение. Това е истинският паметник. Но има един паметник в София, на който днес аз поставих цветя. Защото хората много не говорят за човека, увековечен на него. А за този човек трябва да се говори. Поколение след поколение. За неговото дело трябва да има памет. Този човек не е българин, но е направил за България толкова много, че направо си е българин. Той се казва Томас Удроу Уилсън – 28-ят президент на САЩ. Днес се навършват 98 години от неговата кончина. Защо е толкова важен този човек за България?
След Първата световна война ние сме от страната на загубилите държави, което дава повод на нашите съседи да предявят убийствени териториални претенции към България. Планът на Гърция, подкрепен от Сърбия и Румъния е за заличаването на Царство България и разкъсването му на три области, подчинени именно на Гърция, Сърбия и Румъния. Планът фактически означава ликвидиране на България като държава. Това предложение среща категоричен отпор от американския президент Томас Удроу Уилсън. Той присъства лично на мирната конференция във Франция и настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенно устройство. И не приема например претенциите на Белград да получи над 13 хиляди кв. км. площ от България, включително Видин, Кула, Белоградчик, Трън, Цариброд, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич, където живеят половин милион българи. Не приема и претенциите на Румъния за Южна Добруджа и на Гърция за Беломорска Тракия. Удроу Уилсън заявява следното: „По-скоро ще напусна конференцията, отколкото да се съглася с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.“
Това е човекът, на чийто паметник днес заносех цветя. Нищо не е, но ще е добре ако на паметника има повече цветя.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, M.Николов написа:

Мирча, този не беше ли чалгар, бре?

Да. Затова и коментирам не в политическа тема, а в "история".

Защото паметника и президента заслужават уважение.

Нещо против ли имаш ?

:hit:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, miro20 написа:

Нещо против ли имаш ?

Аз нямам нищо против. 

Само, че за мен друг е по-велик: Александър I Български

Казваш, че е по-българин от нас, добре, но за да е България която Уилсън да "защити", то има създател. 

Добре знам Мире, че в САЩ има добри хора, а и не само там които са помогнали на България, както и в Англия - Гладстон примерно ... 

Но да се пренебрегва руската закрила получавана не е пристойно. 

Да, българите сме признателни към всички чужденци които не разкъсват България, а дават шанс на българската етнос да има държавност.

Не трябва да наблягаш на определен "полюс" Мире. ;) Политическите събития не са като "постоянния ток". Там няма насочено движение от катод към анод или обратно. 

В исторически аспект, то първо се вижда кой е направил положителното, а не предотвратил отрицателното. ;) 

ОК, въпросният не позволил нещо отрицателно да се случи, но не му е чак толкова възвишен приноса му, защото 

Цитат

Въпреки това новата организация не успява да наложи стабилен световен ред. По-късно това ще доведе до избухването на Втората световна война.

и отново сме от към неправилната страна на победителите. ;) 

Сега САЩ на тикат към пак вземане на страна угодна за НАТО. Та, до колко САЩ са политически стабилни и се съобразяват с ООН или със своя президент?! 

п.п. Нищо лично към гражданите на САЩ или президента им, но уви там въпросният е "кукла на конци", защото си има невидима политика за българите и съответните "кукловоди" в САЩ. 

Помисли за себе до колко не си "кукла на верига"?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, dioib написа:

Не трябва да наблягаш на определен "полюс" Мире

Само, че за мен друг е по-велик

Виждаш ли как си противоречиш.

Слагаш кой по по най, кой по отпред... и казваш .. не трябва да наблягаш на определен полюс...

демагог. :getout:

Затова отдавна съм ти казал - словоблудстваш и филосовстваш колкото да си чешеш езика.:hit:

Помисли за себе до колко не си "кукла на верига"?! 

Мен никой не ме натиска или притиска за да чета, оценявам и анализирам /както е модерно напоследък/ най различни източници.

Както десни, както "западни" , така и руски , и то руски пропагандни официални, така и руски опозиционни /най вече/

Това ми дава много по широк спектър и мироглед, отколкото твоя задръстения със соц пропаганда, червени утопии и блянове по СССР.

Именно това ми дава свободата да преценя че проевропейското ни бъдеще ни дава много повече  отколкото несигурността на про-евроазиатското.

Давал съм за пример и сравнение страните от бившия соц лагер които са в ЕС, и котио са извън ЕС и НАТО.

Трябва да си тотално сляп за да не виждаш коренните разлики  в развитието им и националното самчувствие. 

В полза на проевропейските разбира се. :)

За военните кризи дори не споменавам, но и те са важен фактор не в твоя полза.

Защо таквиа като теб пропагандират обратното и работят против България , аз идея си нямам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, miro20 написа:

демагог. :getout:

Ти си такъв Мире. :) 

Не го правя по по, а кой е първия чужденец приел България за своя Родина и я е обединил. ;) 

УКАЗ № 27 НА КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕКЗАРХИЙСКИЯ УСТАВ В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ - Документ - Съединението на България (saedinenieto.bg)

От там на сетне е ПСВ и забележи кога САЩ се намесва ... = та така ... 

Без въпросния указ дали е щяло да има спорове за земи по Балканския полуостров?! 

Кои в последствие след ВСВ са избягали в САЩ и същата им е дала убежище?! 

До колко фашизмът и нацизмът в САЩ не са успели да вземат властта в тази държава?! 

Друг е въпроса, че моя "идол" е Стефан Стамболов. 

Схващаш ли че не ме интересува нито твоите про САЩ нагласи, а търновец. ;) 

Друг е въпроса, че по предложение на проф Марин Дринов София става столица, защото е град:

Цитат

средищно разположен в българското етническо землище

Считай, че Целият Балканския полуостров е бил такъв, но ... е осакатен от всичките ни към момента съседи... 

Но ние, истинските българи, с основно православно християнско изповедание сме им простили. 

Мда ... предател си ти Мире ... но то е така ... какво ли не прави човек изкушил се за 30 сребърника в повече ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, dioib написа:

Ти си такъв

Тц.Прагматично ти давам примери и сравнения,факти и документи. Няма демагогя от мен, докато  ти си чешеш езика с противоречия, със тотални смешни противоречия, както те цитирах по назад

И комуне  демагог, да има за идол Стефан Стамболов ??? :giggle1:

Айде бе ? ??

кого лъжеш бре :)

Мда ... предател си ти Мире ... но то е така ... какво ли не прави човек изкушил се за 30 сребърника в повече ... :) 

Е как да не завършиш с тази простотия. Предател съм бил...

Предатели и антибългари сте вие, комунетата. Които идеологията ви кастрира националното самосъзнание, дето създадохте изкуствено Македония чрез Коминтерна, които поставиха партията на първо място и взривявахте църкви .

Но ние, истинските българи, с основно православно християнско изповедание сме им простили. 

да да... Споменах ли дето взривявате църкви .. .. 

На кого пробутваш тази своя демагогия и простотии,не знам. НЯкой младеж незапознат нито какви сте комунетата, нито каква ви е пагубната антибългарска , атеистична порода и  история, може и да излъжеш.

Но при мен не минават такива евтини демагози като теб :hush:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, miro20 написа:

Предател съм бил...

Е, как -> така ... Не си по-различен от:

На Гости На Третата Планета - Vbox7

:) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...
  • 2 месеца по-късно...

Докато гледате филма Второто освобождение

Да припомня за десерт :

10 май  ·

България НЯМА по-последователен и по-жесток враг от Руската империя, Русия, СССР и Руската федерация сега. От 1828 година до 2022 г. безкрайна поредица от саботажи, намеси и войни срещу нашата родина!
1817-1864 г. - Русия води Кавказката война, последвана от Черкезкия геноцид (1864-1867) довел до прогонването на черкезите и насочването им към българските земи, а те стават башибозук.
1828 г. - Русия обезоръжава българското опълчение, арестува водачите му и ги праща на Заточение в Сибир, където част от тях умират.
1829 г. - Русия помага да се потуши Тракийското въстание и принуждават над 100 000 българи да напуснат родните си места, за да ги заселят в незаселените тогава територии на Кримския полуостров и източна Украйна.
1861 г. - Георги Раковски издава брошурата си „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия в Белград да бъде разтурена.
1861 г. - руския консул в Цариград – княз Лобанов издейства заточение на българските владици Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски в Диарбекир за три години, заради обявената независимост на Българската църква.
1864 г. - граф Игнатиев протестира срещу чл. 10 от екзархийския ферман от 1870 г., открил пътя за присъединяването чрез плебисцит на македонските епархии към Българската 1872 г. По искане и заплахи на граф Игнатиев българските владици Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски са заточени в Измир.
1872 г. - Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква.
1872 г. - граф Игнатиев след лична визита до султана отстранява Махмуд Недим паша, по чиято заповед до привременния български съвет в Ортакьой избира екзарх на основание на фермана.
1873 г. - граф Игнатиев предлага на Турция Левски да се съди и от българи, на които казва, че съдят обикновен крадец, заради думите на Апостола: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.”
1876 г. - На Цариградската конференция за автономия на България никой не знае, че месеци преди това Русия и Австро-Унгария сключват тайното Райхщадско споразумение за поделяне на Балканите
1877 г. - е подписана Будапещенската конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция, да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес.
1877 г. - руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен телеграфически за конвенцията. Веднага започва совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана и му гарантира, че Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите.
1877-1878 г. на връх Шипка рамо до рамо с българските опълченци воювали войните от 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк. Състава на войските там е:
1) Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини) - редови състав 100% българи.
2) 35-ти пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия, Кременчуг, Полтавска губерния - редови състав 100% украинци. Командир е полковник Александър Липински - полски произход.
3) 36-и пехотен Орловски полк - в състава на IX пехотна дивизия, Кременчуг, Полтавска губерния - редови състав 100% украинци. Командир е полковник Густав Линдстрьом - финландски произход.
1878 г. - на Берлинския конгрес, Русия взима от Румъния южна Бесарабия, като в замяна я компенсира с българската Добруджа. Руски войски не стъпват в Македония, защото Русия я е предвидила за Турция, както граф Игнатиев обещава на Цариградската конференция.
1885 г. - България обявява Съединението, а Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и провокира султана да въведе армията и да прекрати Съединението или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България. Турция е заплашена от Англия и отказва.
1885 г. - Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб, след като е изтеглила целия офицерски състав още преди Съединението
1886 г. - Русия организира преврат в България за сваляне на княз Батенберг и го и пращат към Русия. Стамболов като председател на Народното събрание прогонва превратаджиите. Руският императорски пратеник в България генерал Николай Каулбарс връчва нота на българските власти, с която настоява за освобождаване на арестуваните детронатори, отмяна на извънредното положение и отлагане на изборите за Велико народно събрание, което трябва да избере новия княз.
1886 г. - След избора на Фердинанд, Русия скъсва дипломатически отношения с България за 10 години
1888 г. – След нота на руския посланик в Цариград Александър Нелидов султанът обявява избора на Фердинанд за български княз за незаконен. Целта е князът да бъде принуден да абдикира и да бъде избран нов в съответствие с Берлинския договор (със съгласието на всички Велики сили), но австроунгарският външен министър Густав Калноки, поддържан от Средиземноморската антанта, блокира практическата реализация на този план.
1889 г. - Руски убийци отравят Захари Стоянов. През 1978 г. по нареждане на ЦК на БКП е направена аутопсия, която отхвърля версията за руско отровителство.
1895 г. - Платени от Русия убийци убиват Стамболов
1903 г. - При избухването на Илинденско-Преображенското въстание Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското правителство го принуждават да не се намесва в конфликта, съгласно Райхщадското и Будапещенското споразумения.
1909 г. - Русия прехвърля турския дълг към България в размер на 82 милиона златни франка или 26 тона злато. Подписан е българо-руски протокол в Петербург, съгласно който България поема дълг към Русия в размер от 82 милиона лева, платими за 75 години при лихва от 4,75 %, без да се обвързва с гаранции и да отстъпва контролни права. Русия приема за основа 125-те млн., която сума изплаща пряко на Високата порта, като я приспада от турския дълг по контрибуциите от войната 1877 – 1878 г., дължими на Русия, и които не са изплащани от 1878 г.
Източник - История на външния държавен дълг на България 1878 – 1990 г.
1913 г. - Русия подкрепя Сърбия и Гърция да задържат окупираните български територии. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея Военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, като подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България.
Източник - Изследването на Андрей Тошев "Балканските войни" Том 2. Пловдив—София, Книгоиздателство „Хр. Г. Данов“, 1931 г.
1915 г. - Русия напада вероломно България и бомбардира с кораби жилищните квартали на Варна.
1916 г. - Русия извършва морски обстрел на град Балчик.
1923 г. - СССР организира Септемврийското въстание.
1925 г. - Агенти на СССР извършват атентат в църквата „Света Неделя“.
1944 г. - СССР напада България, инсталира марионетно правителство и отнема целият резерв на Българската народна банка без никаква отчетност и без да съгласува нито едно свое действие с Политбюрото ЦК на БКП.
1946 г. - Под давление на СССР е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и „македонска“ история през прочита на зараждащата се македонска историография.
1959 г. - целият златен резерв на България е изнесен в Москва.
Източник - Сборник документи. Т. V. 1948–1990 г. В четири части. стр. 35
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, miro20 написа:

Да припомня за десерт :

image.png.c44797e1cc85f2e6acab82ee9dd780e4.png

Я пъ ти ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 7 месеца по-късно...
Велика България
България става истински независима държава едва на 22 Септември 1908 г., когато САМИ обявяваме Независимостта си. Русия, естествено, е против.
А на 6 Септември 1885 г. на практика прекратяваме руската окупация и заявяваме пред света единството на нацията. Най-рязко се противопоставя Русия.
И в двата случая Русия е категорично против всякакви самостоятелно действия на българите. Те ни имат за своя губерния, та и до днес така, с малки изключения.
А днес, на 3 Март се подписва един договор, който узаконява руската окупация на земите, влизащи в обхвата на българската църква. Датата не е избрана случайно - руснаците дълго отлагат подписването на този договор, за да дочакат заветната дата 3 Март - датата, на която в Русия е отменено крепостничеството (робството), за да се сложи общ знаменател на руския и българския народ и да се положи основата на налагането на руското управление в България. За щастие, благодарение на истинските патриоти от онова време - Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Ст, Гешов и много други, руските планова за окончателно завладяване на България не успяват.

Ежегодно напомняне да не прекаляваме с благодарностите:
- 1828г. започва поредната Руско-турска война, която е подкрепена масово от българското население – продоволствия, шпионаж, доброволци. Войната завършва през 1929г. с Одринския мир, с който сърби и гърци получават своята автономност. Българите дори не са споменати. Нещо повече – руските военни започват да обезоръжават българските доброволци и да ги обвиняват в дезертьорство. Окуражени от руската политика спрямо българите, турците започват погроми над българите на много места в източна Тракия.
- През юли 1876г. година руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф и министъра на външните работи граф Дюла Андраши и подписват Райхщадско споразумение, според което Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“. В началото на 1877г. е подписана Будапещенска конвенция, която доразвива Райхщадското споразумение и определя ангажиментите на двете империи.
- 1877г. започва поредната Руско-турска война, която за нас е Освободителна. Традиционно благодарим на руснаците. Обаче в имперската армия воюват украинци, естонци, литовци, латвийци, финландци, грузинци, арменци. Даже един швед от руската армия ни става военен министър. Във войната участва и Румъния – към благодарности май често тези народи ги пропускаме. Като стана въпрос за Румъния – в хода на войната Русия анексира Бесарабия, а Румъния е компенсирана със Северна Добруджа - нещо, което в бъдеще ще доведе до конфликти.
- 1878г. войната е завършила със Санстефанския мирен договор. На 30 май 1878г. Русия и Великобритания подписват Лондоското споразумение, като една от точките му гласи „България ще бъде разделена на две провинции – едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата – на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван в съгласие с Европа.“ Чак след това идва лошия Берлински конгрес, който всъщност само официализира вече направените договорености. На Берлинския конгрес Бисмарк, който не се изказвал ласкаво за Балканите, се противопоставя на английските намерения София и Варна да останат в османско владение.
- Впрочем през 1878г. своя живот започва и външния дълг на България. Свободата на България е оценена от Руската империя на 32,5 тона злато или 10 500 000 рубли и 43 копейки. Изплащането на този дълг надхвърля 20% от бюджета на Княжеството.
- 1885г. Русия се протвопоставя на Съединението. Нещо повече – окуражава Сърбия да нападне България, изтегля своите офицери от Българската войска. По-късно организира преврат и детронира Батенберг – все пак се е осмелил да признае Съединението и да поведе българската армия.
- 1902г. България и Русия подписват военна конвенция, според която всяка от страните се задължава до помогне на другата при война с Румъния. Разбира се, това не пречи на Русия през лятото на 1913г. да помогне за румънската инвазия в България.
- Есента на 1912г. Балканската война е в разгара си. Българската армия напредва към Цариград. И разбира се, братска Русия започва да заплашва, че ако влезем в Цариград, ще изпрати целия Черноморски флот, за да ни унищожи. Впрочем по време на Египетската криза през 1831-33г. Русия помага на Османска империя с част същия от Черноморския флот.
- През 1915г. България влиза в Първата световна война. През 1916г. Русия напада България и нейните войски навлизат в Добруджа, където са разбити. За спомен си имаме и пленени знамена. На 03.03.1918г. е подписан Брест-Литовския мирен договор, подписан е и на български, с който Руската империя напуска победена Първата световна война. Победена е и от България. Дата за подписване на мирния договор не е избрана случайно 😉
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 часа, miro20 написа:
- 1877г. започва поредната Руско-турска война, която за нас е Освободителна. Традиционно благодарим на руснаците. Обаче в имперската армия воюват украинци, естонци, литовци, латвийци, финландци, грузинци, арменци. Даже един швед от руската армия ни става военен министър. Във войната участва и Румъния – към благодарности май често тези народи ги пропускаме. Като стана въпрос за Румъния – в хода на войната Русия анексира Бесарабия, а Румъния е компенсирана със Северна Добруджа - нещо, което в бъдеще ще доведе до конфликти.

Пропуснал си едно.
Румъния - освен, че участва - РАЗРЕШАВА на руските войски да преминат през нейната територия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, jhoro написа:

Пропуснал си едно.
Румъния - освен, че участва - РАЗРЕШАВА на руските войски да преминат през нейната територия.

Къде видя изкуствено създадената държава Румъния?

Ето карта на Европа.

1280px-Tara_Romaneasca_judete_1601-1718.

1280px-Europe_map_1648.PNG

550px-Rom1856-1859.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

Къде видя изкуствено създадената държава Румъния?

Къде прочете „ИЗКУСТВЕНО“?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, jhoro написа:

Къде прочете „ИЗКУСТВЕНО“?

https://www.168chasa.bg/article/8071291

Как румънската нация се роди на гърба на българската

Във воеводствата Влашко и Молдова до средата на ХIХ век се използва кирилицата, а българският е официалният административен език, използван от местната аристокрация до ХVII – ХVIII век (виж влахо-българските грамоти). Старобългарският под формата на "църковнославянски език" се употребява в Румънската православна църква до началото на ХХ век. И още - до 1861 година вулгарната латинска лексика в писмения влашки език е само 20%, а останалите 80% са думи, производни или заемки от български.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...