Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стържещ звук от M.2 SSD ; ОЕМ М.2 SSD Dell

Featured Replies

Здравейте,

от около 3-4 месеца ползвам един лаптоп на Dell, 7ма серия Latitude. Оригинално лаптопа е с М.2 SSD но поради по-малкият му капацитет реших да го заменя с по-голям, като преди дни му сложих WD Blue, 500 GB. Колкото и да е странно, 1 ден по-късно свалих и върнах продукта, тъй като според мен диска беше дефектен и се случваше следното:

При натоварване (прехвърляне на по-големи файлове над 15-20GB), диска ставаше значително по-шумен. Да, SSD диск е, но въпреки това се чуваше някакво стържене. Чел съм, че е възможно при SSD-та и те не винаги са абсолютно безшумни, но за първи път ми се случва толкова осезаем да е звука от него. Разбира се, най-отчетлив беше при достигане на температури от 50-55 градуса, а в последствие при спад на температурата и почти никакво натоварване - чуваше се значително по-тихо, но все пак се чуваше. Звука е идентичен с този от този клип, което според коментарите донякъде е нормално, но аз лично имам 2 сини WD на други машини, този реално ми е 3-тия, та в сравнение с тях, този е доста шумен!

Както и да е, свален е и е върнат обратно, тъй като според мен е дефектен, но в същото време сложих оригиналния си, който е със сериен номер на Dell, но е произведен от Liteon. На чиповете на този диск има някакви като метални крачета. Не ги знам точно за какво са. Питам понеже оригиналния си работи идеално, като дори при натоварване едвам достига температури от 35-40 градуса, а когато ползвам системата без да прехвърлям файлове а просто за сърфиране, работи в рамките на 25-28-30 градуса, което за SSD според мен е перфектно. Също така диска според всички програми с които го тествам: HDSentinel, Aida64, CrystalDiskInfo и другите подобни, показва около 20 дни на работа, като аз със сигурност съм го ползвал поне няколко месеца.

Любопитно в случая е, има ли някаква особеност при OEM дисковете специално с такива метални пинчета, начина по който работят и защо след няколко месеца работа, показва само 20 дни? Също така, тези метални пинове, свързани ли са по някакъв начин с охлаждането, тъй като както казах държи изключително добри температури?

Ще се радвам ако някой има по-детайлна информация по въпроса, да я сподели. Благодаря.

IMG-3239.jpg

• Отговори 100
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Първо SSD са безшумни и второ 60 градуса за SSD, че и за хард диск са си голям проблем.

• Автор

Първо, не са съвсем безшумни и се случва понякога да са шумни заради кондензаторите и линиите по които върви информацията. Да, някои са значително по-тихи от други и не се чуват, дори в сравнение с механичните твърди дискове са безшумни, но това не означава съвсем, че са буквално такива. Както и да е, не питам за това и не питам дали е проблем температурата, аз температурата ми е ясна кога е проблем, питам какви са пиновете на 2-рия диск, свързани ли са с охлаждането и защо след няколко месеца ползване, показва само 20 дни?

преди 1 минута, callmebu написа:

Първо, не са съвсем безшумни и се случва понякога да са шумни заради кондензаторите и линиите по които върви информацията. Да, някои са значително по-тихи от други и не се чуват, дори в сравнение с механичните твърди дискове са безшумни, но това не означава съвсем, че са буквално такива. Както и да е, не питам за това и не питам дали е проблем температурата, аз температурата ми е ясна кога е проблем, питам какви са пиновете на 2-рия диск, свързани ли са с охлаждането и защо след няколко месеца ползване, показва само 20 дни?

Няма как SSD да шуми. Не знам за какви кондензатори говориш. Чуват ли се шумове, чегъртания и каквото още се сетиш има сериозен проблем. SSD няма механични части.

• Автор

Добре, окей, да кажем, че клипа от ютуб не си го отварял и не си погледнал, как в действителност шуми SSD, да кажем, че не си прочел и коментарите, в които изрично се споменава че този нискочестотен звук е напълно възможен и го казват няколко стотин човека. Всичко това така или иначе съм го изяснил за себе си, но аз питам нещо съвсем друго...

Дали някой има идея какви са металните пинчета на 2-рия диск и защо след месеци ползване, показва само 20 дни?

Емо, и аз не съм чувал точно SSD да издава звук, но бих си го обяснил като coil whine при видеокартите - не е механичен звук, свързан с вентилатори или каквото и да било, но понякога го има. За жалост в общия случай по-скоро не се признава за дефект, ако няма други проблеми.

Температурите под товар са нормални за М.2 NVMe, някои достигат дори докъм 70 градуса, затова и част от настолните идват с радиатор.

Колкото до тези метални крачета - изглеждат ми като крачетата на чиповете памет (т.е. тези са с крачета, иначе в другия случай са BGA - т.е. топчета спойка, които са между чипа и платката и не се виждат).

Времето на работа се брои час по час в S.M.A.R.T., най-вероятно така се събират 20 денонощия - предполагам не е работил 24/7 през това време.

Шума има ли го при изключено зарядно? Ето подобна тема, където няма решение:

https://www.dell.com/community/Laptops-General-Read-Only/SSD-is-noisy-Dell-XPS-15-Samsung/td-p/4327653/page/2

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Първо SSD са безшумни и второ 60 градуса за SSD, че и за хард диск са си голям проблем.

За механичен диск може, но защо реши, че и за SSD са проблем такива температури, особено M.2? Там могат да достигнат и минат 75 градуса, над това диска тротълва, но няма ефект върху живота му.

преди 3 минути, callmebu написа:

Добре, окей, да кажем, че клипа от ютуб не си го отварял и не си погледнал, как в действителност шуми SSD, да кажем, че не си прочел и коментарите, в които изрично се споменава че този нискочестотен звук е напълно възможен и го казват няколко стотин човека. Всичко това така или иначе съм го изяснил за себе си, но аз питам нещо съвсем друго...

Дали някой има идея какви са металните пинчета на 2-рия диск и защо след месеци ползване, показва само 20 дни?

Клипът го видях. SSD НЕ ШУМИ. То няма механични части. Шумът се издава от говорителя на машината, а защо се издава това е друг въпрос. Въобще за кондензатори на SSD даже няма и да говоря, че ми е даже и смешно. SSD не може да работи нормално на 55 грауса. Щом загрява има проблем.

току-що, killchain написа:

Емо, и аз не съм чувал точно SSD да издава звук, но бих си го обяснил като coil whine при видеокартите - не е механичен звук, свързан с вентилатори или каквото и да било, но понякога го има. За жалост в общия случай по-скоро не се признава за дефект, ако няма други проблеми.

Температурите под товар са нормални за М.2 NVMe, някои достигат дори докъм 70 градуса, затова и част от настолните идват с радиатор.

Колкото до тези метални крачета - изглеждат ми като крачетата на чиповете памет (т.е. тези са с крачета, иначе в другия случай са BGA - т.е. топчета спойка, които са между чипа и платката и не се виждат).

Времето на работа се брои час по час в S.M.A.R.T., най-вероятно така се събират 20 денонощия - предполагам не е работил 24/7 през това време.

Знам за какво говориш, но няма как да стане това нещо. През ръцете са ми минали доста SSD и флашки, но никоя не е шумяла, пяла или пърдяла. Виж щом има проблем обаче компютърът откача.

преди 1 минута, Raze написа:

https://www.dell.com/community/Laptops-General-Read-Only/SSD-is-noisy-Dell-XPS-15-Samsung/td-p/4327653/page/2

За механичен диск може, но защо реши, че и за SSD са проблем такива температури, особено M.2? Там могат да достигнат и минат 75 градуса, над това диска тротълва, но няма ефект върху живота му.

Ще минат, ама друг път. Не могат да работят на такива темепратури.При 75 градуса всичкито наблъскано елемент в този хардуер става на каша. Това какво ми го пишат производителите могат да ме разведат по левия край на игрището.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Клипът го видях. SSD НЕ ШУМИ. То няма механични части. Шумът се издава от говорителя на машината, а защо се издава това е друг въпрос. Въобще за кондензатори на SSD даже няма и да говоря, че ми е даже и смешно. SSD не може да работи нормално на 55 грауса. Щом загрява има проблем.

Хайде спри се с конспиративните си теории. Не пиши неща, които не разбираш.

преди 1 минута, Raze написа:

Хайде спри се с конспиративните си теории. Не пиши неща, които не разбираш.

Е нека аз да не разбирам. Проблем нямам аз, а постващият. Оправете му го. Няма как SSD да шуми и да работи на 55 градуса.

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Шума беше абсолютно еднакъв и без зарядно и с зарядно. Леко стържещ, абсолютно идентичен с клипа от ютуб, смея да твърдя дори по-силен при натоварване и прехвърляне на файлове. Абсолютно същия диск сложих в настолната ми машина, която също има WD Blue, там отново издаваше същия звук. После сложих М.2 диска от настолния ми - в Dell-a, този звук го нямаше. От това си правя заключение, че точно тази бройка на WD Blue има някакъв конструктивен дефект, тъй като шумеше така само при натоварване, а при нормална работа - пак се усещаше, но не толкова отчетливо. Аз съм категорично убеден, че звука идваше от SSD-то, както ти самия казваш и посочваш темата във форума на Dell... това нещо е абсолютно възможно да се случи и със сигурност някой който разбира от електроника би имал логично обяснение как и защо е възможен. Ама съфорумника Емо, казва, че е абсолютно невъзможно тъй като през ръцете му били минали много дискове. Е ...очевидно не са минали всичките на света, за да е запознат с проблема. А и щом казва, че 60 градуса е проблем за SSD, ми те повечето 970 Evo и Pro ги достигат при натоварване, ама не е като да са гътнали. Та нямам какво да му отговоря повече.

Всъщност дилемата с диска е ясна - за мен е дефектен и заради това е върнат. Случая с него е приключен. Въпроса беше как ОЕМ-ския диск чете данните и защо записва само 20 дни при наличието на работа от няколко месеца, както и какви са пиновете, но в случая killchain ми отговори донякъде.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Е нека аз да не разбирам. Проблем нямам аз, а постващият. Оправете му го. Няма как SSD да шуми и да работи на 55 градуса.

Ето ти например за Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe M.2, може да видиш, че при температури до 65 градуса работи нормално, като контролера му минава 70 градуса:

https://www.guru3d.com/articles-pages/samsung-970-evo-plus-2tb-nvme-m-2-ssd-review,6.html

• Автор
преди 19 минути, killchain написа:

Върнат е, не е проблем. Има някакво логично обяснение за случващото се от къде и защо се появява, но реално аз имам база за сравнение тъй като имам още точно такива дискове и само този издаде този шум. Респективно, няма как 1 от общо 3-те да вади звук и да се води, че е нормален. 

А относно крачетата и SMART-a, явно и тука има някаква допълнителна щуротия, понеже имам NVMe както и стандартен M.2 SATA в настолна машина, които са на ползване от около месец и вече са записали в HDSentinel - 14 дни работа. Докато Dell-чето е на НЯКОЛКО месеца а в същото време е записал само 20 дни работа. С тва темпо на ползване - настолната ще го догони и изпревари, макар и по-малко ползвана. Тоя казус ми беше любопитен. :D

преди 14 минути, Raze написа:

Ето ти например за Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe M.2, може да видиш, че при температури до 65 градуса работи нормално, като контролера му минава 70 градуса:

https://www.guru3d.com/articles-pages/samsung-970-evo-plus-2tb-nvme-m-2-ssd-review,6.html

Вземи си такова животно и го нагрей до 70 градуса да видим колко ще ти устиска в ръцете. ОХЛАЖДАНЕ иначе заминава. Не случайно при работещ натоварен хардуер се поставят климатици, за да го охлаждат. А този дето ми ги е писал тези работи ще ме разведе отново по левия край на игрището.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 34 минути, Емил Костов написа:

Клипът го видях. SSD НЕ ШУМИ. То няма механични части. Шумът се издава от говорителя на машината, а защо се издава това е друг въпрос. Въобще за кондензатори на SSD даже няма и да говоря, че ми е даже и смешно.

На тебе ти е смешно, но щом не знаеш, че в едно SSD може да има т.нар, "capacitors", значи е време да се поинтересуваш малко повече. В електрониката, когато има висок пренос на данни и някакъв дефект в кондензатор или някъде по веригата е абсолютно възможно да се възпроизведе нискочестотен звук. Стига с тия глупости, че "няма механички части" и затова било невъзможно, че на мен ми стана смешно.

• Автор
преди 1 минута, Roujin Z написа:

Почва да ми става интересно и очаквам продължението на дискусията...:)

Ами тя май се изчерпа, въпроса беше предимно за металните пинчета на ОЕМ диска и начина по който показва работното време. Другото го вметнах като съпоставка между двата диска, тъй като до сега не бях попадал на звучен така да се каже М.2, ама очевидно за всичко си има първи път, най-вероятно дефектна бройка. А спора... очевидно отиде към това дали шумят или не, което само по себе си не би трябвало да е обект на спор, тъй като е възможно да се долови шум.

преди 42 минути, callmebu написа:

...
Аз съм категорично убеден, че звука идваше от SSD-то, както ти самия казваш и посочваш темата във форума на Dell... това нещо е абсолютно възможно да се случи и със сигурност някой който разбира от електроника би имал логично обяснение как и защо е възможен.
..

Прав си.  Свистене/пищене генерират дросели или керамически кондензатори. Обикновено ги откриват с натиск на дървена клечка. Дросела заливат с компаунд, а керамиката презапояват.

• Автор
преди 1 минута, Profruit написа:

Прав си.  Свистене/пищене генерират дросели или керамически кондензатори. Обикновено ги откриват с натиск на дървена клечка. Дросела заливат с компаунд, а керамиката презапояват.

Абсолютно е възможно, да. Хората дори имат доклади на тая тема свързана с MLCC или т.нар Multi Layer Ceramic Capacitor. До преди дни - преди да попадна на такъв диск, също не знаех, но за всичко за има първи път. Ама Емо е убеден, че оня звук горе бил от колоните, видиш ли понеже много дискове и флашки са му минали през ръцете. Ха ха.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026271418300301?via%3Dihub

преди 29 минути, callmebu написа:

На тебе ти е смешно, но щом не знаеш, че в едно SSD може да има т.нар, "capacitors", значи е време да се поинтересуваш малко повече. В електрониката, когато има висок пренос на данни и някакъв дефект в кондензатор или някъде по веригата е абсолютно възможно да се възпроизведе нискочестотен звук. Стига с тия глупости, че "няма механички части" и затова било невъзможно, че на мен ми стана смешно.

Много ми е интересно как съм се смял или подигравал на някой. Ще го напиша пак. SSD НЯМА механични части, а ти може да се смееш колкото поискаш.  Ето ти 2 статии, ако искаш ги прочети, ако искаш недей

линк1 и линк2.  Продължавай да си търсиш шумове в SSD и да обвиняваш някакви кондензатори.

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

Много ми е интересно как съм се смял или подигравал на някой. Ще го напиша пак. SSD НЯМА механични части, а ти може да се смееш колкото поискаш.  Ето ти 2 статии, ако искаш ги прочети, ако искаш недей

линк1 и линк2.  Продължавай да си търсиш шумове в SSD.

Звук може да се дължи и на нещо друго, различно от общото понятие за механична част. Ако в твърд хард диск имаш игла, която драска върху диск, а в SSD-то имаш чипове с памет, тва не значи, че е НЕВЪЗМОЖНО звук да дойде от проблемен кондензатор или проблем по веригата някъде другаде. Проумей разликите между механична част и нискочестотен звук породен от електрически компоненти. Тука не говорим за звук като в механичен хард диск, а за стържене или по-точно свистене, очевидно породено поради други причини. Защо продължаваш да държиш на тия механичени части, не ми го побира акъла, но както и да е. 

Колкото до смешното дето си се подигравал на някой, та ти сам го написа по-горе във връзка с кондензаторите, а аз коментирах именно тях, та очевидно си се смял на мен и написаното от мен.

Ама както и да е, основната тема всъщност беше със съвсем други въпроси.

преди 8 минути, callmebu написа:

Звук може да се дължи и на нещо друго, различно от общото понятие за механична част. Ако в твърд хард диск имаш игла, която драска върху диск, а в SSD-то имаш чипове с памет, тва не значи, че е НЕВЪЗМОЖНО звук да дойде от проблемен кондензатор или проблем по веригата някъде другаде. Проумей разликите между механична част и нискочестотен звук породен от електрически компоненти. Тука не говорим за звук като в механичен хард диск, а за стържене или по-точно свистене, очевидно породено поради други причини. Защо продължаваш да държиш на тия механичени части, не ми го побира акъла, но както и да е. 

Колкото до смешното дето си се подигравал на някой, та ти сам го написа по-горе във връзка с кондензаторите, а аз коментирах именно тях, та очевидно си се смял на мен и написаното от мен.

Ама както и да е, основната тема всъщност беше със съвсем други въпроси.

Ще ти го напиша пак. SSD НЕ ИЗДАВА ШУМОВЕ. Имаш друг проблем, но както и да е. Бесмислено е да споря. Дадох ти 2 линка. В Goodle има много информация, но ето ти и нещо  любопитно тук и тук  За мен темата е изчерпана, продължи да търсиш шумовете и да се забавляваш!

• Автор

Ако имах друг проблем, щях да продължавам да чувам проблема и на сегашния диск, а именно оригиналния на Dell. Ако имах друг проблем, то същия 'свистящ' SSD диск, нямаше да издава звук и при монтажа му в настолната машина. Защото тя е с други 2 диска, които въобще нямат такъв проблем, а при поставянето му там... отново се чу от него. Аз ти казвам, че един и същ диск го слагам и на лаптопа и на настолен компютър, като и при двете машини звука идва от него, а сега, когато вече диска е върнат и реално ГО НЯМА, няма и никакъв звук... от никъде, но ти пак продължаваш да ми дрънкаш нещо, за което не си прав. Добре. Нека е на твоето.

преди 3 минути, callmebu написа:

Ако имах друг проблем, щях да продължавам да чувам проблема и на сегашния диск, а именно оригиналния на Dell. Ако имах друг проблем, то същия 'свистящ' SSD диск, нямаше да издава звук и при монтажа му в настолната машина. Защото тя е с други 2 диска, които въобще нямат такъв проблем, а при поставянето му там... отново се чу от него. Аз ти казвам, че един и същ диск го слагам и на лаптопа и на настолен компютър, като и при двете машини звука идва от него, а сега, когато вече диска е върнат и реално ГО НЯМА, няма и никакъв звук... от никъде, но ти пак продължаваш да ми дрънкаш нещо, за което не си прав. Добре. Нека е на твоето.

Не се чува от него, а се чува от компютрите, на които си го сложиш, защото това SSD е повредено и машината не може да работи с него. Това е все едно да ми кажеш, че когат една РАМ е повредена или не работи, или пък не контактува добре и се чуват така наречените ( Erros sounds) да ми кажеш, че рампта пищи или се чува шум от нея, а това не е от спикъра на дъното. Хайде спрете се малко вече!

преди 2 часа, callmebu написа:

записали в HDSentinel - 14 дни работа. Докато Dell-чето е на НЯКОЛКО месеца а в същото време е записал само 20 дни работа

Aко спреш да използваш такива тъпи програми, ще ти отпадне и тъпия въпрос, а именно - отговорът от програмката просто не е верен! Отделно дето няма значение за работата...

По другия въпрос - много хора го твърдят, има нещо, ама...

Бяха ли изключени тонколонките?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.