Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стържещ звук от M.2 SSD ; ОЕМ М.2 SSD Dell

Featured Replies

Костов ... 😄 Мойте уважения, но ако наистина това е реалното ти мнение, си много скаран с електрониката. Ти за хармоници да си чувал? Не съм куче, китарист съм, занимавам се с музика и имам по-тренирано ухо, но не съм извънземен и не чувам над 16KHz. И те уверявам - за последно слушах да ми "пее" SSD-то на ASUS ZenBook UX303.

Освен това, NAND-чиповете в SSD-тата, както и контролерните им чипове ... и кеша ... не са направени от преднапрегнат силиций, казваш? А от какво ги правят, според теб? От титаний? Или от захар? 😆 Тази тема започва да ми прилича на дежа-вю от Хардуер.БГ

За едно си прав - при нормални условия, SSD няма потенциала да достигне до 105 градуса целзий.

Поздрави

• Отговори 100
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Костов ... 😄 Мойте уважения, но ако наистина това е реалното ти мнение, си много скаран с електрониката. Ти за хармоници да си чувал? Не съм куче, китарист съм, занимавам се с музика и имам по-тренирано ухо, но не съм извънземен и не чувам над 16KHz. И те уверявам - за последно слушах да ми "пее" SSD-то на ASUS ZenBook UX303.

Освен това, NAND-чиповете в SSD-тата, както и контролерните им чипове ... и кеша ... не са направени от преднапрегнат силиций, казваш? А от какво ги правят, според теб? От титаний? Или от захар? 😆 Тази тема започва да ми прилича на дежа-вю от Хардуер.БГ

За едно си прав - при нормални условия, SSD няма потенциала да достигне до 105 градуса целзий.

Поздрави

Аз също съм музикант и ти гарантирам, че няма как да чуваш звук и стържене от SSD диск. И да, това е реалното ми мнение. Може да се хванем на бас, да се съберем двамата, ти ще снимаш да видим какви звуци ще се чуят от безшумно устройство. Ако SSD има някакъв проблем с електроника дъното откача и не го приема. Та да спрем с глупостите.

Братле, лаеш по грешното дърво. 😉 И аз предлагам да спрем с глупостите дотук. Като ти гледам характера, ти дори и да чуеш пищенето от SSD, ще отричаш до последно, само и само да излезеш като каймак в чашата и да стане на твоята. 😄Те сигурно и каскадите не пищят. И вентилаторите на компютрите при underload не пищят ... 100 човека ти казахме едно и също, ти "не", та "не". Няма значение.

преди 6 минути, Rammkopf написа:

Братле, лаеш по грешното дърво. 😉 И аз предлагам да спрем с глупостите дотук. Като ти гледам характера, ти дори и да чуеш пищенето от SSD, ще отричаш до последно, само и само да излезеш като каймак в чашата и да стане на твоята. 😄Те сигурно и каскадите не пищят. И вентилаторите на компютрите при underload не пищят ... 100 човека ти казахме едно и също, ти "не", та "не". Няма значение.

О не, нито лая нито е по дърво. Характерът не ми го познаваш и заставам милиард пъти за думите си. Ако си отоврен може да тестваме шумове на SSD.  А вие и 10000 човека може да пишете глупости все тая. На SSD нищо не може да чуеш и го гарантирам. Можем да се обзаложим и да го тестваме когато и където пожелаеш. Ще ти спра спикъра да един компютър, ще дойда при теб с 10000 лева и ще чакам да слушаме звуци от SSD. Може и докторска слушалка да ти дам.

Това го пиша не да споря. Който иска може сам да го разбере, но понеже вече е модерно да се пишат глупости на милиардна степен, поне някой, който чете да се замисли. Нищо лично към теб. Държа да отбележа.

За твое сведение от 14 годишен се занимавам с компютри. Другото няма значение. За музиката 4 години акордеон и 2 години кирата. Та за звуци и хармоници не е нужно да си говорим . Хармониците няма как да ги и чуеш ако не си сляп и не ти е развит слухът на максимум. За твое сведение аз съм полуслям. Нося очила от 6 годишен та със звуците съм на мегати. Доказано е и от прегледи. Та пий една ракия  за празника ( ако пеиш алкпхол) и да не спорим за глупости.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Вече се държиш грубо и надуто. Пак ти казвам, че спориш с грешния човек. 😉

Специално за теб, записах SSD-то на единия си лаптоп. Пуснах един трансфер на някакви имиджи и опрях телефона точно над SSD-то. Говорителите на компютъра са чак на майната си. Прослушвайки видеото, забелязах, че микрофонът е доловил само пиковете, не е прихванал фоновото църкане, но нищо. Дори това би трябвало да ти покаже, че шум от SSD, все пак има. Горе-долу на по секунда и половина се чува един отявлен пик. Пази си 10-те хиляди лева.

Приятно гледане.

https://www.dropbox.com/s/icf94emcimu8bdm/SSD-noise.mp4?dl=0

преди 20 минути, Емил Костов написа:

Та пий една ракия  за празника ( ако пеиш алкпхол) и да не спорим за глупости.

Пия, разбира се, даже преди да запиша видеото допих последната за тая вечер. Наздраве, ако и ти пиеш! 🙂

току-що, Rammkopf написа:

Вече се държиш грубо и надуто. Пак ти казвам, че спориш с грешния човек. 😉

Специално за теб, записах SSD-то на единия си лаптоп. Пуснах един трансфер на някакви имиджи и опрях телефона точно над SSD-то. Говорителите на компютъра са чак на майната си. Прослушвайки видеото, забелязах, че микрофонът е доловил само пиковете, не е прихванал фоновото църкане, но нищо. Дори това би трябвало да ти покаже, че шум от SSD, все пак има. Пази си 10-те хиляди лева.

Приятно гледане.

https://www.dropbox.com/s/icf94emcimu8bdm/SSD-noise.mp4?dl=0

Не, не се държа грубо и надуто. Както го казах и по-горе  държа на постовете си. Приемам предизивкателството на описаното от мен по-горе. Колкото до клипчето. Това не е шум от SSD. Махни спикъра на компютъра и ще видиш изненадваща разлика. И ако ми кажеш къде чуваш стържене ще ти дам 100000 лева.

Всяка една електронна джаджа издава някакъв звук. Аз не съм музикант и не претендирам за развид слух, но има звуци който ме побъркват. Чувам зарядните на телефоните,  чувам как жужи лед крушка, чувам и часовник които се води безшумен. Мога да спя на музика, докато комшията кърти стени или багер копае под терасата но такива високо честотни звуци направо ме побъркват.

SSDто няма как да го чуя защото имам 5-6 вентилатора в компа, но сигурно и то издава някакъв шум. 

току-що, Rammkopf написа:

Караш ме да си разглобявам лаптопа по нощите ... от проклетия, ще го направя. Хващам отвертката. 😄

Не, нищо такова не те карам. Когато имаш време, спри всички звуци издавани от една машина и случай SSD за шумове или стържене. Няма да как да ги чуеш, но виж от хард диск ще чуеш цяла симфония дори и да е здрав.

преди 1 минута, П.е.т.ъ.р написа:

Всяка една електронна джаджа издава някакъв звук. Аз не съм музикант и не претендирам за развид слух, но има звуци който ме побъркват. Чувам зарядните на телефоните,  чувам как жужи лед крушка, чувам и часовник които се води безшумен. Мога да спя на музика, докато комшията кърти стени или багер копае под терасата но такива високо честотни звуци направо ме побъркват.

SSDто няма как да го чуя защото имам 5-6 вентилатора в компа, но сигурно и то издава някакъв шум. 

Няма как да чуеш зарядно на телефон или лед крушка посмъртно. Имаш проблем с нервите. Това ти го гарантирам. Ще ми благодариш след време.

Хах, човече, и зарядното на таблета чувам. 😆 Нали не изхождаш единствено от мисълта, че ключовият режим на драйвера е в диапазона 20-30KHz?

Ето, записах ти ново видео. Ще се наложи да го чуеш на слушалки - едно чувам с ухо, допряно на SSD-то, друго чува телефонът. Микрофонът на телефона малко променя микса, но въпреки това, от 30-тата секунда, до сами края на клипа, ще чуеш един шум, който се пявява, малко след като започна трансфера и спира секунда-две, преди да приключа.

Ето: 🙂

https://www.dropbox.com/s/8d1fammsit6r1y8/SSD-noise-2.mp4?dl=0

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не, нищо такова не те карам. Когато имаш време, спри всички звуци издавани от една машина и случай SSD за шумове или стържене. Няма да как да ги чуеш, но виж от хард диск ще чуеш цяла симфония дори и да е здрав.

Няма как да чуеш зарядно на телефон или лед крушка посмъртно. Имаш проблем с нервите. Това ти го гарантирам. Ще ми благодариш след време.

чуват се и още как. на границата на слуха. едва доловим леко жужаш звук. 

Преди време върнах компютърно захранване заради жужене.

Силните шумове и звуци не ми пречат, имаме котка цяла нощ обикаля и прави бели рядко ме буди. Но има един куп звуци които повечето хора не чуват,а мен ме побъркват. 

И понеже темата е за SSD съм убеден ,че и то издава звук. 

Виж пък и мен как не ме е срам. Да не съм запознат с новите технологии. Сега даже се поинтересувах. Новите SSD даже лаят и ръмжат ако влезе чужд човек в дома ви или пипне компютъра без разрешение

Прекратявам тези глупости и спирам известията от тази тема. Приятно търсене на звуци, стъргане и хармоцини от SSD дискове, рам памети, кабели, бобини, кондензатори и каквото още се сетите. 

Няма смисъл.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 21 минути, П.е.т.ъ.р написа:

И понеже темата е за SSD

Невярно! За М2 е!

Но това е важното:

преди 41 минути, П.е.т.ъ.р написа:

SSDто няма как да го чуя защото имам 5-6 вентилатора в компа

Аз имам заглушена кутия и само 3, но пак е абсурд.

Обаче тема за спам - как шумят дънните платки? ;)

Явно и аз имам проблеми с нервите понеже чувам зарядните... Като цяло виждате че Емил се смята за абсолютен капацитет и колкото и доказателства да му дадеш, не може да му промениш мнението. Познавам още един такъв като него, същата работа е. Аз-ът му е прекалил с растежа (или се чувства некомфортно)...

Аз също чувам зарядните даже едно го махнах че го чувах през нощта и ми пречеше да спя. Също имам в компа едно евтино ССД Team GX2 за резервната ОС Линукс и когато го ползвам и то издава слаб църкащ и пищящ звук така че чуват се подобни звуци от лед крушките също имам една с доста силно изразено жужене. Не знам с нервите как съм но тези дето не чуват подобни неща сигурно имат проблем със слуха.

• Автор
преди 21 часа, Rammkopf написа:

Да се разпиша и аз в темата, с моите 2 с'тинки, ако позволите? 😊

Да, SSD-тата имат собствен шум, дължащ се предимно на ШИМ-а на сигналите по шината. Шумът се появява при четене и запис, има го и в 2,5" SSD, не само при M.2. Съвсем в реда на нещата е импулсите да се превръщат в акустични трептения по платката, които в определен честотен диапазон преминават през чуваемия спектър, подобно на ефекта на повърхностно-акустичен филтър от радиотехниката. Това "стъргане", аз лично го определям повече като "църкане", много подобно на високоволтовия шум в диодните каскади на старите телевизори, например. Да, малко дразни в тиха стая, но това е положението.

Относно пиновете, които се виждат встрани от чиповете - вече имаше отговор, че тези чипове просто не са BGA, с "невидимите" спойки. 😉

Абсолютно в реда на нещата е SSD да развиват високи температури под голямо натоварване. Ако ви е правило впечатление, още навремето, флашките можеха да загряват до такива температури, че не можеш да си държиш пръста отгоре им. Така са и microSD -картите, например. Силициевият кристал започва да деградира при температури над 105 градуса, доколкото си спомням, та тези 50 градуса никак не са му фатални. А връзката между шума и повишаващите се температури си я обяснявам с високото моментно натоварване на SSD-то. Ако забелязваш, че шумът се засилва с увеличаване на температурата, това мога да си го обясня с факта, че температурните разширения при загряване на SSD-то, макар то да запазва общата си маса, понижават общата му резонансна честота, което може би леко "сваля" високочестотното църкане още по-надолу в честотния спектър, по-близо до персоналния ти слухов диапазон, като същевременно увеличават и площта на излъчване. Това, може би, би обяснило и по-осезаемото долавяне на шума от ухото ти, при повишаване на работната температура на устройството.

Първо - благодаря за мнението. Точно такъв тип мнения уважавам. Адекватни и обосновани. Когато човек по някакъв начин има някакъв капацитет и може да даде примери или да се обоснове, то на такъв човек мнението няма как да не значи нещо.

Второ - аз след последните коментари на Емо, въобще спрях да пиша, защото тука всеки написа адекватен коментар, само Емо нито е подплатил тезата си с някакви аргументи, нито е написал нещо съществено от това видиш ли, той какъв капацитет е, а другите на фона на него са абсолютни глупаци. Аз му казвам, че съм го доловил този нискочестотния звук, той пак дрънка, че не е възможно. Аз му давам примери със същия диск, размяна на слотове, размяна на платки, размяна в настолен комп, после размяна в лаптопа и единствено където и да поставя въпросния диск - само той се чува... той пак ми говори колко разбирал от компютри и как било невъзможно. Тоя човек не може да проумее, че очевидно това нещо е ВЪЗМОЖНО да се случи, макар и "богатия" му опит с компютри. Най-малкото ако беше поне малко разумен, трябва да млъкне и да приеме, че щом 10 човека му казват, че долавят фонови шумове и че е съвсем възможно това да идва от SSD, а и не просто, че е възможно ами и направо му е показано във видео клип... просто трябва да млъкне и да проумее, че в тоя живот има още какво да види. Да вземе Емо един лекар да стане, че като гледам на сумати народ диагноза постави - кой с проблем със слуха, кой куче, кой не знам си още кво.

И трето... като цяло благодаря за коментарите. Очевидно не съм първия, който е доловил подобно нещо и тва на практика се оказва съвсем възможно. Да ... не ми се беше случвало никога преди това да дочувам стържене от M.2 диск, но очевидно за всичко си има първи път. И както казах и още в началото - за мен диска беше дефектен, още повече, че имам база за сравнение с абсолютно същия диск WD Blue, който пък въобще, ама въобще не се чува, дори и при натоварване и си седи във втория слот на дънната ми платка в настолния пи си. Благодаря и за отгворите относно спойките и крачетата на Liteon-ския диск.

Абсолютно същия звук имам на чисто нов лаптоп с Micron m.2 nvme. До скоро се чудих дали не е видео карта или нещо друго. Скоро ще го карам на сервиз да видим какво ще кажат, че ми е доста интересно :).

Искрено се надявам всички тия глупости да са единствено в резултат на карантината/изолацията! Ако бяхте в щатите, белите престилки вече щяха да са забравили, че са идвали у вас. ;)

Тези малки платчици издават някакви звуци, ОК. Но да ги чувате на фона на същите звуци от 20 пъти по-голямата дънна платка, захранващия блок и най-вече 5-те или 6-те вентилатора - да бе, ама друг път.

При лаптоп е по-възможно, но ето обсесията - нов лаптоп ще ходи на сервиз, едно време лаптопите не бяха виждали такова жуотно, съсипахте я тази държава. И да не забравя

на 6.05.2020 г. в 23:50, Rammkopf написа:

Типично за устройство, което работи с ШИМ-ирани сигнали

xxxxxxx, ОК - научил си една дума, хвала. Ама не я използвай без да я разбираш и навсякъде!!! Дори и да работиш с електродвигатели, пък и не знаеш какво е D50...

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

преди 19 часа, JKirilov написа:

Искрено се надявам всички тия глупости да са единствено в резултат на карантината/изолацията! Ако бяхте в щатите, белите престилки вече щяха да са забравили, че са идвали у вас. ;)

Тези малки платчици издават някакви звуци, ОК. Но да ги чувате на фона на същите звуци от 20 пъти по-голямата дънна платка, захранващия блок и най-вече 5-те или 6-те вентилатора - да бе, ама друг път.

При лаптоп е по-възможно, но ето обсесията - нов лаптоп ще ходи на сервиз, едно време лаптопите не бяха виждали такова жуотно, съсипахте я тази държава. И да не забравя

, ОК - научил си една дума, хвала. Ама не я използвай без да я разбираш и навсякъде!!! Дори и да работиш с електродвигатели, пък и не знаеш какво е D50...

Опа, май малко попрекрачихме границата, а? Както казахме, не само малките платчици, а и по-големите им батковци издават шумове. Сам си си отговорил - в лаптопите (особено УЛТРАБУЦИТЕ), този ефект понякога се чува много отчетливо. 

Не знам кого наричаш "xxxxxxx" - мен, или на баща си сина му - но с тези изразни средства се самозаписваш в една специална категория "хора". 😄 Все пак отстъпвам и ти давам думата, за да изпъкнеш като научен капацитет и да ме заринеш в земята. Може да ми разясниш пред всички, що е то широчинно-импулсната модулация, как е и защо свързана с отскока на импулса, който причинява дрейф на нулата, как това, изхождайки от постулата, че протичането на ток е частен случай на микроМЕХАНИКАТА, при мощен pull-up без демпфиращ капацитет на rise-a спомага за преубразуването на правоъгълни импулси с много стръмен фронт в акустични трептения, с обертонове, често преминаващи през чуваемия спектър, не само на кучетата, котките, мравките и дълбоконадводните баламуди, а и на такива като нас, дето си позволяваме да знаем и говорим за шумящи SSD-та. Предполагам, че за да наричаш мен с обидни имена, си в пъти по-наясно от овнешката ми глава, как е организирана сигнализацията в компютъра, нали? Ето, дискредитирай ме и ме смачкай публично. Изобщо, кой съм аз, че си позволявам да говоря за ШИМ в контекст, различен от захранване и управление на синхронни и асинхронни електромотори??? 😄 Чувал съм ти аз за микроелектроника, компютри, сигнален анализ ...

А, да, може накрая да си сложиш и короната на главата, като ми обясниш на всеослушание и за D50 - модел лаптоп ли е, 50% duty-cycle ли е, аналният ти лубрикант ли е ...

Поздрави

преди 12 часа, Rammkopf написа:

си се кръстил сам, аз съм невинен! ;)

D50 e Roland, аналогов върхов синтезатор, за който правилно предположих, че даже не си чувал, в който наистина има ШИМ, за разлика в комповете (освен в захранването, разбира се.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.