Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

труден избор на усилвател / ресийвър

Featured Replies

Основната идея на многоканалните ресивъри - 5.1, 7.1, 7.2 и т.н., е да се използват при гледане на филми с многоканален звук, кодиран в някакъв Долби формат. Ти имаш пет тонколони, имаш и добър, но старичък ресивър. Доколкото разбрах, основно го ползваш за музика от ЮТюб от телевизор.

Каква е идеята за ползване на съраунд колоните в този случай? Някои ресивъри примерно имат режим All chanel stereo. Ти така ли слушаш музика, записана в стерео? Или съраунд колоните ги използваш за филми с многоканален звук?

За филми аз ползвам външен мултимедиен плейър Dune, който поддържа всякакви Долби формати, свързан към ресивър. А също и блурей плейър Сони за блурей дискове. И двата плейъра са свързани по HDMI към ресивъра, а през него и към телевизора.

Относно звученето на съвременните ресивъри. Не съм слушал много модели ресивъри и не мога да правя сравнения примерно с твоя ресивър. Преди 2 години аз се снабдих с ресивър, модел 2017 година, ако не се лъжа - Onkyo TX-RZ810, от ценови клас около 2000 лева и отгоре. Идеята ми от самото начало беше да не го използвам самостоятелно, а сигнала за фронт колоните от предусилвателя на ресивъра да го подавам към крайно стъпало на стерео усилвател, а оттам - към предните (фронт) колони. Останалите съраунд колони се захранват директно от ресивъра. Нивото на усилване на всички колони се регулира от ресивъра при такава схема на свързване. При захранване на фронт колоните в режим стерео от самия ресивър звученето е много добро, но през качествено крайно стъпало (стерео усилвател) е още по-добро.

Щом ти харесва звукът от сегашния ти ресивър, има опасност да останеш разочарован от звученето през по- модерен ресивър с HDMI, ако не е от висок клас и със съответна цена.

А относно събуфер - аз също не ползвам събуфер. Защото предните ми колони са яки американски сандъци с 12 инчов басов говорител плюс 15 инчов заден пасивен басов говорител (без бобина и магнити) вместо бас рефлекс (т.е. вместо фазоинвертор). Естествено в настройките на ресивъра съм задал режим без събуфер.

• Отговори 117
  • Прегледи 15,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

За съжаление сегашният ми ресийвър Technics SA-TX30 няма опция ALL CH Stereo , а Marantza NR1501 има такава опция и не звучеше много зле всички колони в стерео режим, просто изрязваше  малко високите и средите, по дефолд бяха центъра и задните на 80Hz , разиграх ги всички и най-добре се чуваше на FULL тоест без изрязване, но техниксчето няма такава опция и затова си го слушам на стерео а когато гледам филм ( което не се е случвало скоро ) минавам на 5 CH Cinema. Не търся супер звука на съраунд защото  центъра ми е малък, и доста му убягват високите. Както и при теста на маранца високите на центъра бягат.

Може и да не го сменям ресийвъра, но ми трябва конвертор ( хубав ) на сигунала от оптика на rca, то всъщност и това е зора за смяната му ... не,че не ми харесва как свири или нещо подобно.

В такъв случай може да помислиш да добавиш един приличен DAC ( digital analog converter) към системата без смяна на ресивър.

DAC-ове има най-различни, като  всички съвременни задължително имат три вида цифрови входове - USB  (за връзка с компютър и получаване на цифров сигнал от компютъра през софтуерен плейър), оптичен и коаксиален.

Ти на практика ще използваш една малка част от възможностите на DAC-а.

Препоръчвам ти да не купуваш много евтин DAC.

Примерно ето един много приличен DAC:

spacer.png

Ето и подходяща обява за него:

https://bazar.bg/obiava-28905595/usb-dac-topping-d30-yusb-dak

Ето и ревю:

https://www.soundphilereview.com/reviews/topping-d30-review-768/

"Ти на практика ще използваш една малка част от възможностите на DAC-а.

Препоръчвам ти да не купуваш много евтин DAC."

Това е много важно за да си доволен. А и цената на този модел не е висока. Тук в Търново го има мой познат и е много доволен от него. 

преди 35 минути, Петър Воденичаров написа:

О, аз не търся евтин дак смисъл дори не ичаквах да ми предложите тук за 200 лв дак... Този ми се вижда добър и ше го взема

Аз мога да ти предложа и много по добър, но няма смисъл от него, защото само кабелите му за свързване са около 180 английски лири. Влез в групата на FusE и ще го  разгледаш подробно.

преди 2 минути, Колев60 написа:

Аз мога да ти предложа и много по добър, но няма смисъл от него, защото само кабелите му за свързване са около 180 английски лири.

Примерно ДАК на Chord или Naim? 😄

преди 6 часа, Михайлов написа:

Относно звученето на съвременните ресивъри. Не съм слушал много модели ресивъри и не мога да правя сравнения примерно с твоя ресивър. Преди 2 години аз се снабдих с ресивър, модел 2017 година, ако не се лъжа - Onkyo TX-RZ810, от ценови клас около 2000 лева и отгоре. Идеята ми от самото начало беше да не го използвам самостоятелно, а сигнала за фронт колоните от предусилвателя на ресивъра да го подавам към крайно стъпало на стерео усилвател, а оттам - към предните (фронт) колони. Останалите съраунд колони се захранват директно от ресивъра. Нивото на усилване на всички колони се регулира от ресивъра при такава схема на свързване. При захранване на фронт колоните в режим стерео от самия ресивър звученето е много добро, но през качествено крайно стъпало (стерео усилвател) е още по-добро.

А в същност е обратното, Михайлов с много кинти си изгражда хобито, но нищичко не разбира!

Идеята е една и проста - да се избегне по всякакъв начин цялата предусилвателна част на съответния рисийвър, на който и да е рисийвър!

А Петър все нещо ще направи...

преди 1 час, JKirilov написа:

А в същност е обратното, Михайлов с много кинти си изгражда хобито, но нищичко не разбира!

Идеята е една и проста - да се избегне по всякакъв начин цялата предусилвателна част на съответния рисийвър, на който и да е рисийвър!

А Петър все нещо ще направи...

Михайлов наистина с много или малко пари си е изградил до сега хобито, но ти явно му завиждаш на човека, наместо да се радваш като другите. Пък и от къде пари за такова хоби, като по цял ден и нощ седиш  по форумите и се чудиш каква нова простотия да напишеш. Това, като на Михайлов се постига в течение на времето, но в твойта кратуна няма толкова акъл за да си избереш подходящи компоненти за една качествена домашна аудиоапаратура. То не е само да разглеждаш списанията за тази техника и да преписваш какво си прочел, а трябва и много време да си се занимавал, за да ти стане хоби. Никой от този раздел не го е еня за теб и не дава и 5 пари, какво пишеш. Единственото е, че по правилата на форума ти се разрешава да пишеш каквото искаш. Погледни си всичките постове из форума. Ето и тук: "А Петър все нещо ще направи..." Ама какво - ти си знаеш. А за това че ще направи Петър, в това няма и съмнение, щото явно не е от твоята черга.

Ти явно си болен човек, за да вървиш след всеки и да му коментираш постовете. Или някой ти е казал на 4 очи, че си професор по електроника, а ти си му повярвал.В този подфорум има и други, които се занимават в тази област, като Кенуб, Евлампи и още няколко човека, но никога не са си позволявали да си изказват мненията срещу другите, занимаващи се с хобито си. Ама явно, ни си ги чувал, ни си ги виждал. А и като погледнах списъка на HI-FI маняците, не те видях да присъстваш в него. 

Кой беше, дето често казваше "айде у лево", че не си го спомням. Този подфорум и много други, явно не са по твоите сили. А е толкова просто - не ги посещавай!

Ех, Кирилов, Кирилов... Мързи ме да обяснявам. Затова - ето ти една прекрасна статия по въпроса от сайта на AVGuide - "Домашно кино и висококачествено стерео - как да ги съчетаем без компромиси":

https://www.avguide.bg/?page_id=230

преди 1 час, JKirilov написа:

...

....

Да, идеята е наистина е проста, но е обратна на това което си написал - правилното е да се избегне крайното стъпало на съответния ресивър!

А за това, което ти си написал - ако ще използваш многоканален ресивър по предназначение - за филми с многоканален звук Долби нещо си, много ми е интересно как ще калибрираш с програмата на ресивъра и съответния микрофон от комплекта на ресивъра силата на звука през отделните тонколони, ако не използваш предусилвателя на ресивъра? И как ще регулираш едновременно общото ниво на звучене на всичките канали на калибрирания ресивър, ако не използваш предусилвателната му част?

А ако имаш предвид слушане на висококачествена музика - стерео през крайното стъпало на ресивър, като директно подаваш сигнал на крайното стъпало директно примерно от ДАК с вграден предусилвател или регулираш линейния сигнал с  атенюатор - аз изобщо не слушам музика /стерео/ през ресивъра... Дори за фронт каналите на ресивъра имам друго отделно стерео крайно стъпало.

А качествена стерео музика слушам през друго крайно стъпало.

Според мен е най-добре да разкараш сараунд колоните и центъра  - и без това ползваш стерео сигнал от телевизора. Yamaha rxv 2600 има шум и без подаден сигнал. Може да си направиш опит като изключиш всички кабели за входящ сигнал и усилиш - ще останеш изненадат от това какъв шум има. Твоя многоканален Техникс няма да го коментирам, само ще ти кажа, че Signal-To-Noise  70 dB e ОК за  Phono-ММ/МС ама за line трябва да се целиш от 100 dB нагоре ако ще купуваш нещо. Има много модели стерео усилватели с оптичен вход и според мен натам трябва да се насочиш. Да слушаш стерео на многоканален ресивър е компромисен вариант.

Поздрави и не бързай да купуваш, преди да си проучил всичко за дадена машина и да си я чул. 

• Автор

Мисля да си вземя един дак инд а приключвам въпроса. Един ден като си направя стая да слушам музика и да гледам филми, тогава ше му мисля повече, тъй като инвестицията в стаята и всичко край нея няма да е малка. Благодаря за отговора.

преди 5 часа, Михайлов написа:

една прекрасна статия по въпроса от сайта на AVGuide - "Домашно кино и висококачествено стерео - как да ги съчетаем без компромиси"

Прекрасна, ама друг път! Меркантилна, с цел да си пробутаме стоката. Познавам автора, познавам и всички коментирали, без Даниел...

Ако разбирахте от електроника, щеше да се изясни картинката, а виждате, че все пак Петър нещо ще свърши. ;)

на 4.06.2020 г. в 15:58, Петър Воденичаров написа:

търся по ново поколение усилвател само заради вход HDMI или оптика, тъй като Technics-а си няма и в момента преобразувам сигнала с една тъпа кутийка, която струва 15лв. ... нали се сещате,че за 15 лв качеството на тоя сигнал е някъде по трасета

Петре, предлагам ти нещо. Намери си в YouTube някоя (или някои) от любимите ти песни, която слушаш от телевизора през усилвателя. Отиди на компютъра, свали си я (има програми за целта), и я запиши на диск. Един празен CD носител е стотинки, няма да се охарчиш много. И след това я пусни, но на CD плеъра, и сравни качеството с това от телевизора. По този начин ще избегнеш евентуалните загуби на качество от "тъпата кутийка за 15 лв", и ще разбереш изобщо има ли смисъл от купуването на каквото и да е.

Като вземеш DAC-а, не го свързвай към ТВ, а към компа. Така ще избегнеш

преди 13 часа, RudeBoy написа:

запиши на диск

ако и да е стотинки!

Втори опит - от кой град си?

преди 37 минути, Петър Воденичаров написа:

Този topping D30

Не е лош избор, DAC CS4398 и ОУ OPA2134. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.