Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Имате ли любим софтуерен плейър?


Препоръчан отговор

Като слушате музика от компютър по USB през външен ЦАП (DAC), имате ли предпочитания към софтуерния плейър?

Би трябвало всички плейъри да свирят еднакво, но на практика не е така. Поне за мен. Аз се интересувам от плейъри, които "разбират" от цифрови файлове в HiRes формат и най-вече които се спогаждат с DSD и SACD ISO файлове. И които могат да подадат такива файлове в "нативен" вид към DAC, който може да чете и конвертира DSD в нативен  (т.е. натурален) вид, а не плейърът първоначално да преконвертира DSD файла в PCM, преди да го подаде към DACa, т.е. в DoP - DSD over PCM.

Та при такива изисквания аз пробвах и слушах през следните плейъри - безплатния Foobar2000 и платените JRiver, HQPlayer, Audirvana и Roon.

Разбира се част от платените плейъри може да се "напазаруват" от руския денонощен безплатен магазин.

Фубарът има прекрасни възможности и звучи много добре, но е малко сложен за начинаещи - има купища компоненти, които разширяват възможностите му, но трябва да се свалят поотделно и инсталират допълнително. Освен това настройките му са много и леко объркващи.

ДжейРивърът е лесен за инсталация и настройка, свири чудесно, като има и разни софтуерни "подобрения" на звука - цифров loudness, и разни DSP-та.

ЕйчКю Плейърът е с объркващо меню и с почти безкрайни възможности за настройки на един куп цифрови филтри за DAC-a. Свири много добре.

Аудирваната свири чудесно, има лесни настройки. За някои може да е недостатък, че не може да отваря наличните музикални файлове, както са по папки. Трябва да си направи собствена библиотека на наличните файлове и да ги каталогизира. След това ги представя като обложки на албуми. Т.е. представя библиотеката по три начина - по албуми, по артисти и по тракове. Изисква мощен компютър, операционна система Уиндоус 10 и няма засега "безплатна" версия под Уиндоус. Т.е. еднократно трябва да се платят 200 лева. При наличие на абонамент за стрийминг услугата Tidal, тя се интегрира в Аудирваната.

Roon e много подобен на Аудирваната, но с още по-богати възможности. В Руун се интегрира ЕйчКю Плейърът, ако е инсталиран. Цената на Roon е абсолютно нехуманна - доживотният лиценз в момента е 800 долара или евро, не помня.

Има и още нещо - ако имате някакъв по-екзотичен DAC, може да се окаже, че USB драйвърът му не е напълно съвместим с някой плейър и да не може да възпроизвежда DSD и SACD ISO.

Аз съм инсталирал Foobar2000, JRiver и Audirvana плюс абонамент за Tidal.

Най-много ми харесва звукът през Аудирваната. Другите ги използвам по-рядко. Най-вече защото имат проблем с драйвърите на R-2R DAC-a ми Denafrips Pontus.

 

А вие какво използвате?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тъй, като избягвам излекуваните програми  предпочитам безплатните аналози. Като съм опитвал почти всички безплатни аудио плеъри: AIMP, Foobar2000, MediaMonkey, VLC,  MusicBee. 

Foobar2000, го използвах няколко месеца и го разкарах изключително бъгав плеър не ми показва таговете коректно при сменяне на песен понякога, се получава неприятно пукане. 

От 3 години използвам "Пчеличката" със настройка на звука Wassapi Exclusive Digital Spdif. 

Заредил съм  цялата музика, която имам във  муз. библиотека. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Преди 6-7 години (или малко повече, не помня вече) окончателно пенсионирах Winamp и минах на Foobar2000. Мен ме печели точно заради компонентите и възможността библиотеката да е с каквито изгледи поискам - по изпълнител, жанр, година, държава и каквото още напълня в таговете. Чудесно се справя и с това да показва няколко издания на един и същ албум, без да ги смесва - само иска да се зададе някаква отличителна черта - например ISRC или номер по каталог. Библиотека от около 400 GB FLAC я зарежда за има-няма минута. Случва се да прескочи тук-таме, но може би нещо не съм уцелил с настройките на кеширането.

@oic при теб може би става въпрос за липсващи или грешни тагове.

По отношение на сработване с DAC-а няма проблеми, но така или иначе 99% от нещата са ми на 16/44.1 (толкова е и таванът на DAC-а, или най-много да е 48 KHz, но определено е 16-битов). Пробвал съм bit perfect плейбек с WASAPI, но не отчетох разлика, за сметка на това обаче ми въведе разни неудобства - не мога да си спра на пауза музиката и да пусна например някое видео в браузър, не може да вървят два потока звук (от време на време слушам музика, докато играя някоя игра).

Редактирано от killchain (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чакам отзиви за JetAudio, иначе ползвам VLC и DAUMPot, устройват ме...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, KoiAzLiWe написа:

Последната версия PotPlayer 1.7.21231

Pot.jpg

Може да е нещо от боклуците, които опитва да сложи по време на инсталацията (които Unchecky хваща) - за съжаление това е бизнес моделът на някои програми в момента. Ако е нещо повече - лошо...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@nikolaycho, @KoiAzLiWe, обърнахте ли внимание за какъв клас музика се пите

преди 7 часа, Михайлов написа:

Аз се интересувам от плейъри, които "разбират" от цифрови файлове в HiRes формат и най-вече които се спогаждат с DSD и SACD ISO файлове. И които могат да подадат такива файлове в "нативен" вид към DAC, който може да чете и конвертира DSD в нативен  (т.е. натурален) вид, а не плейърът първоначално да преконвертира DSD файла в PCM, преди да го подаде към DACa, т.е. в DoP - DSD over PCM.

Освен това не мисля, че темата е за обсъжане на зарази!
Моля, не оплесквайте темата на @Михайлов!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic_s:

Без претенции,ама доколкото знам JetAudio плейва HiRes,Hi-Def...Още си пазя и един страхотен скин на плеъра...

Screenshot-2.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, DarkEdge написа:

Чакам отзиви за HYSOLID

HYSOLID се опитах да го инсталирам още преди няколко месеца. Не знам дали това е по-нова версия, но тогава не успях да подкарам приложението за мобилен телефон на HYSOLID, през което програмата работи. Предполагам, че приложението за телефон изпълнява ролята на дистанционно и т.н. Дава ми някаква грешка. А телефонът ми никак не е лош - Xiaomi Redmi Note 8 Pro.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След инсталирането на десктоп плейъра, създаде ли акаунт през приложението(един компютър на един акаунт, иначе иззхвърля от плеъра)? Едва след това инсталирай и логни на телефона.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Там е работата, че и десктоп приложението не тръгваше... Стигаше само до екрана, където се задава кой ASIO драйвър за кой DAC да се избере /аз съм с няколко ДАК-а.../ И дотам. Та изобщо не съм стигал до момента на създаване на акаунт.  И повече не се занимавах. Тогава слушах основно през Джей Ривъра и Фубара. Явно трябва да деинсталирам всичко, и да пробвам отново, като следвам стриктно стъпките, които са указани в твоя линк.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам само фубар. Ако ми остане време бих пробвал джейривър-а, но съм предубеден.

Форматът DSD се оказа много надценен, а и на мен не ми върши работа, защото слушам предимно албуми от преди него!

А наличието на

преди 13 часа, Михайлов написа:

разни софтуерни "подобрения" на звука - цифров loudness, и разни DSP-та

е гнъс и е желателно всички да я избягват, за да не се получи както с Пешо - Technics-a  да свири 25 пъти по-добре от Yamaha-та... ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Естествено че трябва да се избягва, особено ако усилвателят и колоните са качествени. При мен усилвателят (Naim) е без всякакви "екстри" от рода на лауднес и тонкорекции. А колоните са с 12 и 15 инчови "джапанки".  По-горе просто споменах при разглеждането на софтуерните плейъри за "екстрите" на ДжейРивъра. Всъщност май и във Фубара имаше някакъв еквилайзер. Докато останалите плейъри, които изброих, са напълно лишени от такива шукарии.:)

Немската фирма RME, от която е единият ми DAC, на сайта си е публикувала тестови HiRes файлове съвместими с фърмуера на ДАК-а, с които потребителят да тества софтуерния плейър, който използва, дали плейърът подава файловете в bit perfect към ДАКа, или ги "разкрасява".  Резултатът излиза на дисплейчето на ДАК-а като отчет.С тези файлове тествах Фубара, ДжийРивъра и Аудирваната. Оказа се, че Фубарът и Аудирваната са точни и коректни при всякакви честоти, а ДжейРивърът украсява.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На Андроид ползвам Onkyo HF Player, който работи и с DAC които не са на марката, удобен ми е, не използвам тонкорекцийте и не мога да кажа за тях повече. На Windows Foobar, а на Linux Audacious player също без тонкорекций, компенсатори и прочие. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Онкио плейърът и аз го използвам на телефона, много е добър.

Всъщност и телефон може да се използва като източник и транспорт, от който да подаваш файлове по USB към външен ДАК и стерео система. Стига да имаш достатъчно гигабайти памет в телефона. Необходимо е да си инсталираш подходящ USB плейър на телефона - безплатния Hiby Music или платения USB Audio Player Pro, който струва само няколко левчета. И без всякакви компютри и драйвъри може да слушаш висококачествена музика, включително и DSD, с източник телефон, през хубава стерео система. Много е удобно, примерно ако си някъде на гости.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Михайлов написа:

С тези файлове тествах Фубара, ДжийРивъра и Аудирваната. Оказа се, че Фубарът и Аудирваната са точни и коректни при всякакви честоти, а ДжейРивърът украсява.

Това е много ценно, но аз го знам още от версии 16-17. Все пак бих го ползвал някога...

Освен това не трябва да се обиждат хората, които предпочитат някакви украсявания, най-често т.нар. лястовичка. Просто всеки трябва да си намери своя път. Много зависи и от записите!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отново пробвах Hysolid. Не тръгва. Проблемът при мен е в мобилното приложение. Забива и не тръгва още при първоначалния старт след инсталиране на мобилното приложение и логване в акаунта, който създадох. Най-вероятно проблемът е, че телефонът ми е с Андроид 10, а приложението е обновявано последно през 2016 година. Така че - уви не мога да го пробвам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Михайлов написа:

еквилайзер

Ползвам еквалайзъра на Equalizer APO

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване