Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за машинното гласуване

Featured Replies

на 24.07.2023 г. в 6:46, Мърдокс написа:

електронно гласуване, aka машинно гласуване.

aka тъп си кат гадулка и повтаряш вкиснали герберски опорки, как машинното гласуване било електронно гласуване. 

• Отговори 304
  • Прегледи 23,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз си ми е кеф на бюлетината да пиша, че гласувам за Христо Стоичков, ако нема такава опция в машините, ще ги пропусна.

• Аз съм бил в СИК в секция с машинно гласуване. Те ги докараха предния ден в пломбиран куфар. Дадоха ни и 4 карти , по една за председателя и секретаря и две за гласоподавателите, и една флашка за афт.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

дървени, а програмистите железни Логиката не ти е силната страна. Нали машината ти печата бюлетина, която пускаш в урната. В края на изборния ден комисията и наблюдателите броят, камер

Публикувани изображения

преди 14 часа, N1K17Y написа:

aka тъп си кат гадулка и повтаряш вкиснали герберски опорки, как машинното гласуване било електронно гласуване. 

Като погледнеш в края на краищата, гласуването с машина в изборната секция също е електронно. Тъп може да си ти, щото не го осъзнаваш.

Не към теб: доста години преди у нас въобще да се заговори за машини, четох американска научно-популярна статия с мнението на екип от много и разнообразни специалисти, общият извод в която беше, че по-сигурно от хартиено гласуване с лично явяване засега няма.

Едно време бях в "Честни избори" и явлението ме интересува.

преди 1 час, Мърдокс написа:

Като погледнеш в края на краищата, гласуването с машина в изборната секция също е електронно. Тъп може да си ти, щото не го осъзнаваш.

Не към теб: доста години преди у нас въобще да се заговори за машини, четох американска научно-популярна статия с мнението на екип от много и разнообразни специалисти, общият извод в която беше, че по-сигурно от хартиено гласуване с лично явяване засега няма.

Едно време бях в "Честни избори" и явлението ме интересува.

Идиотите все ще си опростявате нещата "в края на краищата" щото нямате акъла да схванете какво реално е, а трябва да си свалите всичко на вашето ниво, че да го "разберете", та така и с машинно и електронно гласуване. Не били компютри, а компоти.

преди 7 минути, N1K17Y написа:

Идиотите все ще си опростявате нещата "в края на краищата" щото нямате акъла да схванете какво реално е, а трябва да си свалите всичко на вашето ниво, че да го "разберете", та така и с машинно и електронно гласуване. Не били компютри, а компоти.

Не можеш, но пробвай и сравни нивото на моето участие с твоето.

Не, разбирам, че си на центове от Козяк...

... но, ако ти е интересно да разбереш къде си в живота по вертикала, пробвай да се помислиш – извън центовете.

Божият син е предложил да обичаме ближния.

преди 53 минути, Мърдокс написа:

Не можеш, но пробвай и сравни нивото на моето участие с твоето.

Не, разбирам, че си на центове от Козяк...

... но, ако ти е интересно да разбереш къде си в живота по вертикала, пробвай да се помислиш – извън центовете.

Божият син е предложил да обичаме ближния.

Какво да сравнявам, тролски профил регистриран преди месеци, пишещ ексклузивно в защита на Матушката ли ? :giggle1:

Не мога, признавам. След няколко месеца ще си заминеш и ще си пиша с някой друг твой клонинг. 

преди 2 часа, Мърдокс написа:

Не можеш, я!

Вие сте кокошчиците на собственика на сайта, който взима пари от гугълската реклама, а тя е цензурираща неудобните демократам мнения, така че аз, като недемократ негугълски най-вероятно е да бъда баннат по оплакване на вас, козяшките кокошчици.

Бо и собственикът, и вие сте жалки лайнени дупедавчета.

Ми... не, просто на идиотите съвсем ви избиват нервите и почвате да си псувате все едно сте си на село, затова ви и банват, но както всеки може да види в темата за Украйна, постоянно се появяват нови профили :) 

преди 13 часа, N1K17Y написа:

Ми... не, просто на идиотите съвсем ви избиват нервите и почвате да си псувате все едно сте си на село, затова ви и банват, но както всеки може да види в темата за Украйна, постоянно се появяват нови профили :) 

О, да, истината за вас, дупедавчетата, трябва да бъде казвана, пък нека я банват; това, обаче не я отменя.

Докладвайте, банвайте, заработвайте центовете си, жалки същества!

• 2 месеца по-късно...

Изборите наближават! Нека всеки прецени, кое е по-добро!

/Иван Бакалов/

Извадих малко данни от ЦИК за изборите в последните 10 години.

Една звезда от YouTube - Цанов напред и нагоре - раздухва теория на конспирацията за машините за гласуване. Не е неочаквано за него, като човек от телевизия Алфа- Атака. Обаче и Слави Трифонов му приглася и казва, че това е "чудовищен скандал".

Заради тях направих справка защо толкова мразят тия машини. Пръв Борисов каза пред телевизиите: "Пипат машините!" (цялата статия по темата - линк в коментарите).

Всъщност искат да махнат машините, защото прецакаха стройната отработена система за купуване на гласове и подмяна на резултати с недействителни бюлетини.

Ето по данните от ЦИК:

Парламентарни избори октомври 2014 г. – 218 хил. недействителни гласове в урните. Гласуването е изцяло с хартиени бюлетини. Този брой е над 6% от подадените гласове, колкото за една цяла партия.

Парламентарни избори март 2017 - 169 хил. недействителни гласове в урните. Гласуване само с хартиени бюлетини.

Местни избори октомври 2019 - 661 хил. недействителни гласове (!). Гласуване само с хартиени бюлетини.

Рекордният брой недействителни бюлетини е и заради въведените преференции, но и заради увеличен брой манипулации и фалшификации. Една действителна бюлетина, пусната в урната, може да стане недействителна само с една драсване на химикалката в още едно поле за партия или кандидат. Има и др. методи. Това, види се, е масова практика. Преди години бъдещият кмет на Пловдив беше записан да инструктира местния актив на ГЕРБ как да постигат успехи като увеличават недействителните бюлетини (виж тук). Вместо в затвора, той влезе в кметството.

Парламентарни избори април 2021 – 86 хил. недействителни гласове (бюлетини) в урните. Намалели са, защото освен хартиени бюлетини въведоха и машинно гласуване по избор, което голяма част от гласоподавателите предпочетоха. И при него не може бюлетините да се подправят на невалидни.

На парламентарните избори юли 2021, ноември 2021, октомври 2022 имаше само по 9 хил. до 11 хил. недействителни бюлетини. Гласуването беше машинно навсякъде в секциите с над 300 души.

И на парламентарните избори април 2023 – 44 хил. недействителни гласове от хартиени бюлетини. Отново се увеличават, защото върнаха смесеното гласуване - хартиени бюлетини и машини, които служат само като принтер за разпечатване на бюлетини.

Мен ми стана интересно кои бяха активирани за ченгесарското активно мероприятие "костинброд 2" :)

Както и кои защитават, и кои плюят машинното .

Копейките ореваха света с инструкции и заплахи как да се гласува само с хартии, и аз бях взел логично решение че задължително трябва да гласувам НА машина.

Защото аксиомата е каквото говорят копейките, значи правилното е обратното .

:)

Уви, вече няма да може.

И разбира се че със снимане на кодове нищо не може да се бута или манипулира.

Акодори да има манипулация, то няма да е точно такава, и опасностите са цитирани /включително и от мен/ много отдавна .

Това "снимане на кодове" бе направено просто за да изглежда по ефектно пред простолюдието , които да цъкат с език и да се мислят в холивудски филм, и как "явно ги манипулират "

Прост народ, слаба държава.....

преди 2 часа, miro20 написа:

Мен ми стана интересно кои бяха активирани за ченгесарското активно мероприятие "костинброд 2" :)

Копейките ореваха света с инструкции и заплахи как да се гласува само с хартии, и аз бях взел логично решение че задължително трябва да гласувам НА машина.

Уви, вече няма да може.

Акодори да има манипулация, то няма да е точно такава, и опасностите са цитирани /включително и от мен/ много отдавна .

Това "снимане на кодове" бе направено просто за да изглежда по ефектно пред простолюдието , които да цъкат с език и да се мислят в холивудски филм, и как "явно ги манипулират "

Истината е че и вашите и Просто Кирото и останалите си въртят далаверите за сметка на хората, то бешше ясно още от самото начало че тия машини и бебе може да ги манипулира, те целия институции хакват някакви пикливи машини няма да могат, ся утре ще има чора-мора с хартиените и накрая ще разберем кой е по-по най в тая работа.
А цирка как едните обвиянват другите буди само смях.

Тъпото е, че електоратници като теб не се интересуват кое какво, а само кое е хубаво за любимата партия.
Ако утре вържат 12% избирателна активност ура трябва да викат.

преди 29 минути, Bubbles написа:

то бешше ясно още от самото начало че тия машини и бебе може да ги манипулира, те целия институции хакват някакви пикливи машини няма да могат,

ама разбира се.. всяко дете го знае това

:giggle1:

преди 2 часа, miro20 написа:

както казах и се потвърди веднага :) 

преди 38 минути, miro20 написа:

ама разбира се.. всяко дете го знае това

:giggle1:

както казах и се потвърди веднага :) 

За теб знаем.

преди 4 часа, miro20 написа:

Уви, вече няма да може.

СтанА време да признаеш, че герб са копейки?

396506957_717116663796415_1028042235722853989_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=RNz-TOSs5MIAX-d0OGe&_nc_ht=scontent-sof1-2.xx&oh=00_AfBsG2o3DuUWj9Me2jisSb7PBHuMFZ86CoeWlE_5-vARyw&oe=65420938

image.png.1ff4268bacf3a3eed13be903318d7b5f.png

хехе :)

Спекулираш .

Както бях казал, всеки обвинява опонентите че им е било изгодно манипулации с машини.

Включително че било изгодно на ГЕРБ и ДПС  . а де ?

То това бе целта на активното мероприятие в последния ден де... Избирателя тотално да бъде объркан

Само Мирко не е прозд с тез 13 висши по връткане на партията. Докато сучеше от бойковата сиска, тиквата беше #1. Сега се чудя откъде бозае, дпс май?

Уте ще гласувам за кандидата на ГЕРБ/СДС , що ? :) 

С машина ако не може, с хартия. :) 

26 мин  ·

Машините са готови, софтуерът за гласуване е инсталиран, а те самите са заключени в охраняем склад на БНБ (мисля).
Два дни по-късно зам.-министърът влиза, заедно с цялата комисия, в някаква стачика и "билдва" (изгражда) наново софтуера за гласуване.
Снима нещо, каквото и да е то, което не е важно и не е рисково, защото важните "неща" (хешове, ключове и пр.) се пазят в и от ЦИК и нямат НИЩО OБЩО с МЕУ и неговите експерти. Снима и качва нещо на флашка, поне според Тошко и някои медии.
Самият ХЕШ на машините е публичен.
ПУ БЛИ ЧЕН.
И удостоверява, че машината, на която сте гласували, е с валиден инсталиран софтуер.
А ключовете - публичен и частен, служат за подписване на инстаклирания на машините софтуер.
Заключение: каквото и да е правил зам.-министърът в стаята с компютъра, на който е изграден (билднат) софтуера за гласуване, това по НИКАКЪВ НАЧИН не компрометира машините за гласуване, на които осфтеурът отдавана е инсталиран и те са под охрана. Близо 12 хиляди машини.
Възможно е зам.-министърът да е извършил административно нарушение. Възможно е, но никой не е посочил какво, той да е нарушил някой закон. За това се носи правна или политическа отговорност.
Но това НЕ ДАВА право на ДАНС, Тошко, Пеевски или който и да е друг да суспендира изборния кодекс и да отмени 1/2 от гласуването.
Повтарям!
Софтуерът е билднат (изграден) и инсталиран на машините, а те самите са заключени и охранявани в склад.
Разбирате ли какво точно е направил ДАНС?
Фактически ДАНС суспендира изборния закон, а ЦИК "узакони" намесата на ДАНС в изборния процес.
преди 3 часа, miro20 написа:

Уте ще гласувам за кандидата на ГЕРБ/СДС , що ? :) 

С машина ако не може, с хартия. :) 

Ама те още ли съществуват?

Така и не се разбра как или по какъв начин машината може да манипулира вота, след като ще принтира бюлетината с нашия избор и в следствие тези бюлетинки от урната ще се броят, няма да се гледа крайната квитанция, която се генерира в края на изборния ден, няма да се ползва флашка за изтегляне на бройките от нея или ще е прост принтер? Знам обаче едно, че такава бюлетинка не може да ми я направи някой невалидна/недействителна и още знам, че няма как да има предварително дадена готова бюлетинка с която да се гласува!

Премиерът: Докладът на ДАНС е манипулативен, отстраняваме автора му Деньо Денев - Mediapool.bg

След "ала - бала с президента" ( вижте изтеклите записи на парапетките) Денков плаши с уволнение автора на доклада на ДАНС 😄 

Като били обикновенни принтери за какво такъв шум около тях,че сигурността била нарушена? За какво са тия кодове и ала-бала ... 

Доц. Златогор Минчев: Не е ясно в момента с какво са заредени машините - Посоки (bnr.bg)

Цитат

"Министерството на електронното управление разполага с всички нужни инструменти, за да направи не просто снимка, а цялостна компилация, която в Изборния кодекс е записана като доверено изграждане. Не става ясно какво точно се съдържа в неговата работа, но самият факт, че ДАНС сезира Народното събрание, значи има нещо, което не е официално обявено за медиите. Може да бъде произведен друг изходен код, който да се зареди и трябва това да бъде обследвано от страна на ДАНС. Не е ясно в момента с какво са заредени машините. Не става дума за хеш кодовете като такива – те са публични", коментира специалистът пред "Хоризонт".

Доц. Минчев е категоричен, че "може да се създаде друг софтуер, който да се инсталира на машините и за такова нещо има съмнения от страна на ДАНС".

"Има опасност да бъде създаден друг софтуер, който да се качи на машините за гласуване, който по друг начин да отчете резултата."

"На 20-и, когато беше завършен процесът по доверено изграждане, компилация на кода за машините, правени са допълнителни изследвания след това, което е странно. До 20-и имаха може би седмица да правят всякакъв вид такива изследвания, включително в ЦИК са правени такива, но те служат за поверяване преди официалното събитие. След това събитие няма какво повече да се проверява по тази част. Защо са правени друг вид компилации след тази дата, вече е въпрос, който е доста притеснителен", коментира доц. Златогор Минчев.

Слушайте пак изтеклия запис на парапетките и после твърдете,че няма ала - бала 

преди 4 минути, nikssi написа:

Премиерът: Докладът на ДАНС е манипулативен, отстраняваме автора му Деньо Денев - Mediapool.bg

След "ала - бала с президента" ( вижте изтеклите записи на парапетките) Денков плаши с уволнение автора на доклада на ДАНС 😄 

Като били обикновенни принтери за какво такъв шум около тях,че сигурността била нарушена? За какво са тия кодове и ала-бала ... 

Доц. Златогор Минчев: Не е ясно в момента с какво са заредени машините - Посоки (bnr.bg)

Слушайте пак изтеклия запис на парапетките и после твърдете,че няма ала - бала 

Няма доклад, а има докладна записка,  едното е различно от другото!

Е как кой вдига шум, хартиената коалиция, нали трябва да мине корпоративния вот, трябва да се сътворят недействителни бюлетини, малко купен вот и ала-бала се гласят нещата!

преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Няма доклад, а има докладна записка,  едното е различно от другото!

Е как кой вдига шум, хартиената коалиция, нали трябва да мине корпоративния вот, трябва да се сътворят недействителни бюлетини, малко купен вот и ала-бала се гласят нещата!

Не се подвеждай по-медиите и изявленията на партиите ,че не се знае какво ще излезе. ;) Никога не казвай - няма начин. 

преди 1 минута, nikssi написа:

Не се подвеждай по-медиите и изявленията на партиите ,че не се знае какво ще излезе. ;) Никога не казвай - няма начин. 

Няма пък само вие да се подвеждате и ние сме хора и ние искаме един път .... ма много тудно ;)

преди 1 час, nikssi написа:

и после твърдете,че няма ала - бала 

И ти ли  хакваш принтери бре.  :giggle1:

А те мислех за технически  IT грамотен човек :) 

преди 1 час, nikssi написа:

Шума се вдигна от такива като вас, копейки и заблудени дето елементарни неща не разбират.

И ги хващат за шарани в последния ден преди изборите.

Ти нещо от началото на темата прочете ли ? И че при нас , за разлика от реланите  опасности от манипулиране  в други държави,  у нас са сведени РЕАЛНО до принтери, които им броим разписките.

Която поглеждаш и виждаш дали е отпечатано това което си избрал .

Разликата с хартиената бюлетина е че НЕ можеш в последствие да я направиш невалидна .

Каквато пратика очевидно имат в комисиите.

А иначе най много ме учуди че флагмана  в тази фейк костинброд-2 пропаганда е ... Слави с маймунека Тошко .....

Не го очаквах от тях.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.