Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Купуване на нов компютър

Препоръчан отговор

Продаваш, подаряваш или съхраняваш за времето когато ти потрябва 2-ра машина или основната е "заета" сега.

Изхвърляне на работеща техника - никога! А в кофата за боклук също никога!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Как не се сети никой да му препоръча на IVOV два монитора на стойка за такива, 24 инча, Dell VA матрица или нещо подобно с редуцирана синя светлина, защото хем по-цял ден ги гледа и трябва да си пести зрението, хем ще си върши по-бързо работата, ако на единия монитор гледа борсите, а на другия обработва сделките. Верно е, че и той не помогна с изисквания... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, ivov написа:

Вие как постъпвате със старите си компютри и монитори?

Оставям ги за резерва. Примерно ако се развали моя компютър или този на брат ми и ремонтът би отнел около месец, просто свързвам стария докато се реши проблема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 8.12.2020 г. в 21:18, plamen_petrov_80 написа:

Дали ти трябва външно видео?

Имат телефон!

Windows 10 Home не е безплатен! Няма безплатен Windows!

Но Windows 10 можеш да го ползваш без активация.

Напротив, напълно легално и безплатно е да го ползваш без лиценз и без активация:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_licensing/windows-10-legal-without-activation/d7491774-4dd7-490a-862f-2c0d6febd0bd?auth=1

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, stefannankov написа:

Как не се сети никой да му препоръча на IVOV два монитора на стойка за такива, 24 инча, Dell VA матрица или нещо подобно с редуцирана синя светлина, защото хем по-цял ден ги гледа и трябва да си пести зрението, хем ще си върши по-бързо работата, ако на единия монитор гледа борсите, а на другия обработва сделките. Верно е, че и той не помогна с изисквания... 

Ами изобщо не е късно за нови предложения. Още повече, че аз не съм хукнал да купувам спешно монитор, но ако възникне нещо интересно не бих се отказал. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Raze написа:

без активация

Много важен момент!

Така можеш да ползваш и 8.1, 7 ... Office пакетите 2019-2007, но всичко това с някакви ограничения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Raze написа:

Напротив, напълно легално и безплатно е да го ползваш без лиценз и без активация:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_licensing/windows-10-legal-without-activation/d7491774-4dd7-490a-862f-2c0d6febd0bd?auth=1

Аз лично си инсталирах Windows 10 Pro с легално закупен ключ и смятам, че така е правилно. 

Ето например, когато ми дойде новия компютър през   мениджъра на устройствата видях, че плаче за някакъв драйвер. 

За някакво непознато устройство на дънната платка. Аз обаче ползвам платена антивирусна програма. 

Тя може да ъпдейтва всички драйвери и лесно се справи с този проблем. Ако сам трябваше да се боря 

щеше да ми отнеме доста време и нерви.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ivov написа:

За някакво непознато устройство на дънната платка. Аз обаче ползвам платена антивирусна програма. 

Тя може да ъпдейтва всички драйвери и лесно се справи с този проблем. Ако сам трябваше да се боря 

щеше да ми отнеме доста време и нерви.  

Антивирусна и ъпдейт на драйвери? Сигурен ли си в това, което пишеш? Я провери пак! Windows сам си инсталира нужния драйвер, стига да го намери. Но не винаги той е правилния и не е сигурно дали ще работи правилно. Драйвери се инсталират от сайта на производителя на хардуера!

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Много важен момент!

Така можеш да ползваш и 8.1, 7 ... Office пакетите 2019-2007, но всичко това с някакви ограничения.

А ти прочете ли това, което ти пратих? Говорим за безплатно ползване. Офис пакетите на microsoft не са безплатни все още, там дават пробен период месец, след това спират да работят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Raze написа:

Офис пакетите на microsoft не са безплатни все още, там дават пробен период месец, след това спират да работят.

Сериозно? Моя MS Office 2010 си работи, с един предупредителен надпис и горе в лентата с изкрящо червено вече ... не знам толкова много години. Може да има и други ограничения, но все още не съм ги намерил.

Гледах го отгоре отгоре ... - цитирай най-важното!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За по-стария офис може. Това не го разбрах. Но windows 10, за което става въпрос, си е безплатен, а не както ти твърдиш, че не е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Raze написа:

Антивирусна и ъпдейт на драйвери? Сигурен ли си в това, което пишеш? Я провери пак! Windows сам си инсталира нужния драйвер, стига да го намери. Но не винаги той е правилния и не е сигурно дали ще работи правилно. Драйвери се инсталират от сайта на производителя на хардуера!

Да. Естествено, че съм сигурен. Ето ти картинка сам да се убедиш. При инсталацията Windows 10 се справи с драйверите сам, но е факт, че един нещо се водеше като неработещ. 

Едва ли беше нещо важно, но пуснах 360 ТС да провери нещата и тя ми намери подходящ драйвер и грешката изчезна. От производителя ги тегли, разбира се.

360ТС.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли ги тегли от сайта на производителя, по-скоро си има собствена база данни, която обновяват. А под производител имах в предвид за съответното устройство, не за отделния хардуер. Например дънните платки ползват звуков хардуер на различни производители, различни чипсети и така нататък, които понякога модифицират според нуждите си. Затова драйвери за дънна платка или лаптоп например се теглят от сайта на съответния производител за модела. А относно тази "антивирусна", която предлага 100 функции и я няма в никакви класации, аз бих се замислил дали изобщо има смисъл да се ползва и да товари машината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Kaspersky  също ъпдейтва ако му позволиш. За драйвъри не знам,но за програми постоянно пита с идеята ,че новите версии затварят дупки в сигурността. Не виждам защо толкова дъвчете лиценза за Уиндоус,като има ключове за 10 про за по 2 евро. Напълно легални и действащи. Колкото и да е тарикат и скръндза човек, все пак 4 лева за операционна система е добра цена и най-малкото си струва заради профила и възможността да не правиш настройки на всяка нова машина или нова инсталация. Просто се логваш и всичко ти е направено. Това за мен е незаменимо удобство и бих дал и повече пари за него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Търся да купя нов лаптоп. Ще бъде подарък за сестра ми, която скоро ще има кръгла годишнина. Аз обаче никога не съм имал лаптоп и затова се нуждая от съвети в тази област.

Няма да се ползва за игри, а основно за сърфиране в интернет, гледане на ютуб видеа и слушане на музика. Важното е да е бърз и да не забива. 

Благодаря предварително на тези, които ще се включат в темата.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, ivov написа:

Търся да купя нов лаптоп. Ще бъде подарък за сестра ми, която скоро ще има кръгла годишнина. Аз обаче никога не съм имал лаптоп и затова се нуждая от съвети в тази област.

Няма да се ползва за игри, а основно за сърфиране в интернет, гледане на ютуб видеа и слушане на музика. Важното е да е бърз и да не забива. 

Благодаря предварително на тези, които ще се включат в темата.  

Бюджет?

Ще се разнася ли, ще се ползва ли често на батерия?

С какъв размер се търси?

Тя знае ли за това или какво използва в момента като лаптоп тя?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Бюджет?

Ще се разнася ли, ще се ползва ли често на батерия?

С какъв размер се търси?

Тя знае ли за това или какво използва в момента като лаптоп тя?

1700 - 2000 лева дали ще стигнат? Да, тя ползва един стар Делл, който на времето си беше "пушка", но след 10 години вече не е на ниво.  

Няма да се изнася и батерията не е важна. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, plamen_petrov_80 написа:

С какъв размер се търси?

преди 28 минути, ivov написа:

тя ползва един стар Делл, който на времето си беше "пушка", но след 10 години вече не е на ниво. 

Добре, ама аз нямам идея който точно Dell е това и с какви показатели, нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Добре, ама аз нямам идея който точно Dell е това и с какви показатели, нали?

Аз също нямам идея. Явно не сте ме разбрали правилно. Аз не продавам стар лаптоп, а искам да купя нов.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз попитах:

С какъв размер се търси?

Нямаше отговор конкретен и ако споменаването на Dell на 10 години трябва да ми подскаже това - не, не мога да го разгадая.

Най-вече е добре да се знае колко " се търсят и с каква резолюция, евентуално дали има предпочитания за матрица, покритие.

Може да се погледне горе долу какъв обем данни има сега и да се помисли какъв обем би бил най-подходящ - примерно да има само SSD 500GB.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:

Аз попитах:

С какъв размер се търси?

Нямаше отговор конкретен и ако споменаването на Dell на 10 години трябва да ми подскаже това - не, не мога да го разгадая.

Най-вече е добре да се знае колко " се търсят и с каква резолюция, евентуално дали има предпочитания за матрица, покритие.

Може да се погледне горе долу какъв обем данни има сега и да се помисли какъв обем би бил най-подходящ - примерно да има само SSD 500GB.

Нищо не знам и нищо не разбирам от лаптопи.  Затова питам тук. Ако отида в магазина ще купя първия срещнат. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би говорим на различни езици. От лаптопи не разбираш, а от компютри?

Пак питам - сестра ти знае ли, че ще и купуваш лаптоп? Тя какви предпочитания има?

Какъв е модела на лаптопа който ползва в момента тя? 12" ли е, 17" ли е? HD/ FullHD ... мога да продължавам, но само ако има смисъл.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

Може би говорим на различни езици. От лаптопи не разбираш, а от компютри?

Пак питам - сестра ти знае ли, че ще и купуваш лаптоп? Тя какви предпочитания има?

Какъв е модела на лаптопа който ползва в момента тя? 12" ли е, 17" ли е? HD/ FullHD ... мога да продължавам, но само ако има смисъл.

Да, знае. Колко инча е сегашния обаче не е сигурна. Вероятно около 14-15 като го гледам на око. Иска колкото се може по-голям екран естествено. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи ... като хвана една дряновица и ...

Щом е Dell има сервизен таг - по него и майчиното мляко ще си изпее.

Къде можеш да го намериш - някъде по корпуса, в биос, може да бъде прочетен и от специализирана програма от рода на aida64 ...

Също така сестра ти си слага ръцете в джоба (тоест не купува нищо) и отива и разглежда няколко марки и модели лаптопи наживо - тези който хареса - иска точните им модели, след това споделяте впечатленията тук. Сядате и разговаряте какво има тя в момента, кое не и стига (бави, забива и т.н.) и споделяте и тази информация.

"Иска колкото се може по-голям екран естествено."  - на времето имаше едни "лаптопи" с по 20,1" ... все пак да провери на живо какъв физически екран с каква резолюция е подходящ за найните очи!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Значи ... като хвана една дряновица и ...

Щом е Dell има сервизен таг - по него и майчиното мляко ще си изпее.

Къде можеш да го намериш - някъде по корпуса, в биос, може да бъде прочетен и от специализирана програма от рода на aida64 ...

Също така сестра ти си слага ръцете в джоба (тоест не купува нищо) и отива и разглежда няколко марки и модели лаптопи наживо - тези който хареса - иска точните им модели, след това споделяте впечатленията тук. Сядате и разговаряте какво има тя в момента, кое не и стига (бави, забива и т.н.) и споделяте и тази информация.

"Иска колкото се може по-голям екран естествено."  - на времето имаше едни "лаптопи" с по 20,1" ... все пак да провери на живо какъв физически екран с каква резолюция е подходящ за найните очи!

Ето подробности. Става дума за лаптоп Dell Inspiron N5110 15.35 инча. (39 см).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...