Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кои сме ние?

Featured Replies

преди 11 минути, petie1 написа:

Хей не сме ли марсианци?

Чакаме полет и ще разберем. Но едва ли ще стане, защото НАСА е илюзия.

• Отговори 154
  • Прегледи 11,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 36 минути, petie1 написа:

Хей не сме ли марсианци?

Само ти. Аз падам от Луната. Жените от Венера. Бай чери от черешата.

преди 25 минути, acnekt написа:

Чакаме полет и ще разберем. Но едва ли ще стане, защото НАСА е илюзия.

С 22,6 млрд. долара бюджет е бая скъпа илюзия. А за прилуняването са били на заплата 500 000 души.

преди 42 минути, Myanmar написа:

Само ти. Аз падам от Луната. Жените от Венера. Бай чери от черешата.

А аз се чудех защо сме толкова гламави... А то било от падането :)

Новата вяра 

n2esdjua.png

https://www.lentata.com/page_20419.html

На снимките са Павлик Морозов от село Герасимовка Русия и ... Хелена Дюк от Масачузетс.
9906bed9f879557728ebc0040706999fdacb133c

За по-младите ще кажа, че Павлик Морозов е детето “герой”, което е предало баща си на комунистите.
Предало го, като противник в установяване на комунистическата власт в селото им.
Бил скрил жито, за да не го секвестират, както и като кмет е издал документи на заточеници, с които те да избягат...
Негови са думите:
“Гад си ти, тате!”
Тази история е вдъхновила четения, поеми, песни, пиеси, една опера и шест биографии!
Що се отнася до 18 годишната Хелена от Масачузетс, тя преди дни докладва на полицията майка си, чичо си и леля си, за това, че са участвали в протеста при Капитолия.
Момичето изпратило видео и снимки, на които ясно се виждат лицата им.
Казва, че го е сторила след вътрешна борба, питала се е “дали това е редно”, но принципите и са надделели.
Близките ѝ роднини са арестувани незабавно, а майката е уволнена от работа!
...и понеже родителите ѝ, след това уволнение, не могат да плащат за колежа, Хелена си открила дарителска сметка.
В нея момичето вече има събрани над 58 000 долара.
Помните ли...
Оруел беше описал детската организация, която е длъжна да подслушва родителите си и да докладва...
Изглежда това ще е света ни.
Новото нормално.
  • Автор
току-що, Белгиеца написа:

Отговорът е, че сте същите като вчерашните.

Абе не са всички вчерашни.

Въпросът е помним ли кои сме като идентичност. И отговорът е сложен.

преди 16 часа, Myanmar написа:

В темата питам днешните българи кои сме. Изключвам един етнос с българско гражданство, който не желае да се интегрира.

С какво допринася една фалшива гледна точка?

Ето на, преписвам го повторно - "доказателството", че Тангра бил върховен бог на прабългарите. Оцветявам, ако не личи:

(1) [Κανα συβηγη]                                                    

(2) Оμου[ρταγ ο εκ  Θεου                           ] αρ-     

(3) ХОΝΟ (О или Θ) [ ……………… … ] ΗΤ      

(4) О ωΔ […………………….. κε επυησ]Ν     

(5) ΘΥО[ηαν ησ τον                           θεο]ν ΤА     

(6)ΓΓΡΑν ………………………………ΗСН        

(7) ΓΥΙΡΓ [ου κολοβροσ ]   ……………ΓΧΥ         

(8) ΤΥΓ ……………………………      ΡΗΕ

(9) ПІ ………………………………     ΡΥСΕ

(10) К …………………………………   ΑΒΑ

(11) ……………………………………  ΝΚΑ

(12) ……………………………………  ΝΕΝ

И защо реши, че това е единственото доказателство? Цялата племенна група към които са принадлежали и прабългарите са почитали Тенгри. Логично е да се предположи, че прабългарите не са изключение. И не знам като какъв аргумент посочваш, че думата означава Бог. Какво друго трябва да означава? Или очакваш да е нещо като Иванчо или Стоянчо. Самият факт, че титлата на владетеля при българите е хан (което всъщност означава "господар") и същата титла се среща в словосъчетание с Тенгри, трябва да ти подскаше за връзка между прабългарите и Тенгризма. 

преди 14 часа, Myanmar написа:

Въпросът е помним ли кои сме като идентичност. И отговорът е сложен.

Аз ти гарантирам че моята собствена идентичност няма нищо общо с евентуални религиозни вярвания на някоя прабаба.
Или викаш че като съм атеист, а не съм набожен, значи не съм славянин от България - така ли ?
По наследство се предава само генетична обремененост, културната не е задължителна да бъде предадена. Особено ако си се пръкнал по-умен от баща ти.
А моят син български не знае, защото аз не искам да се подлъже да ходи да живее у моята родина и да мизерства там, като един от този форум задал въпрос в тема какъв компютър на старо да си купи негов приятел, ама за само 70 лв.
А на мене тука месечният ми абонамент към Интернет е 70 лв.

Не ми трябват никакви религиозни идентичности от лето 681 до 1944г. и след 1989г.
По времето на свирепата комунистическа диктатура, поне с религии не ми досаждаха по телевизиите.
Е, те пък искаха да вярвам на Маркс, Ленин и Бае Тошо от Правец, ама аз си питах ушите.

Това да се идентифицираш само с един народ от само някаква ограничена територия, е признак за ограничен мироглед и мислене.
На мен ми е възможно да се идентифицирам с белокожите атеисти и атеистки от цялата планета Земя.

• Автор
преди 5 часа, Shiniasu написа:

Логично е да се предположи...

Сам си отгово́ри защо Тангра НЕ Е била бог на българите. Защото история не се пише с предположения, а с артефакти. А такъв няма и един.

За сметка на това има летописци, живели с българите по това време и те не свидетелстват за нищо тангристско. Нема такова животно.

Какво друго трябва да означава? Или очакваш да е нещо като Иванчо или Стоянчо.

Точно като Иванчо или Стоянчо очаквах. Или като Господ.

Но това са популярните заблуди на неграмотни хора, които пишат "таггра" като "Тангра". И ти си в кюпа, като гледам haha.png

Самият факт, че титлата на владетеля при българите е хан...

Кан е, не хан. Спри да се излагаш, нямаш знания да говориш за история. Придържай се към езотериката, там си развивай въображението.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кан_(титла)

преди 3 часа, Белгиеца написа:

А моят син български не знае, защото аз не искам да се подлъже да ходи да живее у моята родина и да мизерства там, като един от този форум задал въпрос в тема какъв компютър на старо да си купи негов приятел, ама за само 70 лв.
А на мене тука месечният ми абонамент към Интернет е 70 лв.

Страшна логика. В България нета не е 70 лв, а е по-бърз от твоя там в Белгия. И какво да не ходим в Белгия ли?

преди 3 минути, acnekt написа:

Страшна логика. В България нета не е 70 лв, а е по-бърз от твоя там в Белгия.

И с какво е бърз нета ни в БГ ? Вечер след 20 часа като се напълни суйтча  и ще видиш как ще ти падне скоростта на половина .

Имаме най-ужасната инфраструктура на нет стълбове , хвърчащи кабели , счупени кутии  , ръждясали шкафове ... Напиши в гоогъл  оптик шкаф и гледай снимки как е подрредена вътре една оптична централа и  тогава ми говори колко е бърз и надежден нета ни .

преди 1 час, Myanmar написа:

Сам си отгово́ри защо Тангра НЕ Е била бог на българите. Защото история не се пише с предположения, а с артефакти. А такъв няма и един.

Какъв? Опиши ми какъв артефакт би подсказал, че прабългарите са били тенгристи. Все пак като се търси нещо, следва да се знае какво. 

Но това са популярните заблуди на неграмотни хора, които пишат "таггра" като "Тангра". И ти си в кюпа, като гледам

Ами прабългарите са го наричали Тангра през 7 век. Думите се променят с врвмето и в различните места по света. Това че се срещат и трите форми - Тангра, Тенгри и таггра е нормално. Не знам в какъв кюп съм, но ти определено си доста глупав (въпреки претенциите). 

Кан е, не хан.

Сериозно ли. Казах ти, че си глупав.

• Автор
преди 35 минути, Shiniasu написа:

Какъв? Опиши ми какъв артефакт би подсказал, че прабългарите са били тенгристи.

Продукт на човешка дейност, който се отнася най-често за археологически, социален или културен артефакт. Ходих до Уикипедия, че те мързи теб.

преди 36 минути, Shiniasu написа:

Казах ти, че си глупав.

haha.png haha.png haha.png

Пълен смешник. Ти на моето знание срещу мен да бягаш не можеш ме стигна.

преди 38 минути, Shiniasu написа:

Това че се срещат и трите форми - Тангра, Тенгри и таггра е нормално.

Недей шикалкави, хванах те, че бъкел си нямаш от нещата, за които говориш. Съчинявай си в езотериката, за историята си има учени. Даже аз съм допринасял за филм на БАН, ама твоята наглост и глупост са те докарали дотам да пишеш по форумите, че останалите са глупаци. Приличаш на Миро20, който опитва да се ограмоти от Уикипедия, а там чете това, което аз съм писал. Пародия сте и ти и той.

Продукт на човешка дейност, който се отнася най-често за археологически, социален или културен артефакт. Ходих до Уикипедия, че те мързи теб.

Това не е отговор. Покажи ми тенгристки артефакт от други народи, примерно. 

Пълен смешник. Ти на моето знание срещу мен да бягаш не можеш ме стигна.

Само потвърждаеаш думите ми. Подобна нужда от сравнения имат само комплексари с фалшиво самочуствие. 

Недей шикалкави, хванах те, че бъкел си нямаш от нещата, за които говориш.

Добре че си ти да ме хванеш.... Или май си хванал нещо друго. 

• Автор
преди 2 часа, Shiniasu написа:

Това не е отговор. Покажи ми тенгристки артефакт от други народи, примерно. 

haha.png Абе ти кой си въобразяваш, че си, да ми губиш времето. Учи си сам, ти азбуката не си научил, поет се пишеш.

Такова нещо кои сме ние при българите няма. Има: Кой съм аз?! Има: Какво правя за България?! Това е българския народ. Останалите са чуждо поклонници. Те не са българи независимо, че говорят някакъв български език. Докато има български език ще има и българи. Друг е въпроса, че някои позволяват по територията на България да се употребяват вече повече езици. Този който учи децата си на български е българин. Другите не знаят какво е България. За тях е по-важна територията, а не народа. 

п.п. Официалното вероучение в България е Православието. Другото е дефинирано в Конституцията. В случая може да се говори, че българинът е с неустановена религия. Самото: Да си Българин, е тяхната религия! 

преди 7 часа, Myanmar написа:

haha.png Абе ти кой си въобразяваш, че си, да ми губиш времето. Учи си сам, ти азбуката не си научил, поет се пишеш.

Твърдиш, че няма артефакти свързани с тенгризма, но не казваш какви точно се очаква да са те. Не представяш и снимки от други народи, по които да се ориентира човек... Това подсказва, че самият ти не си наясно за какви артефакти пишеш и вероятно написаното от теб е просто повторение на нечии думи, които не си проверил. 

Няма ли някой да каже от къде тръгва понятието "българин" и е употребено за първи път като характеристика на народ = нация?! 

И друго: Българския език, по-точно слово как се е образувал?! В следствие на кое звучене?! Нима има славянско звучене ли?! Тея пък славяни от къде са дошли?! Словото си е слово, но то на какъв език е?! На подобен на някакъв древен източен ли е?! 

Да не би да се окаже, че всичките сме гърци, а?! То пък много общо имаме с този език или че говорим македонски ... :) о ... това пък що за език е ... :) 

Нека да видим как са звучели древните прабългари дошли от Монголия?! После да се докаже, че прабългарите са говорили на друг език който е подобен на източните и чак след това, че прабългарите са вярвали в Тангра. ...  

Едно мога да споделя: Ние сме тъмни балкански субекти ... :) Я да видим какво означава и от къде е тръгнало това понятие "Балкан" = не е ли Български Хан?! :) Примерно ... :)  Бълхан ... :) 

преди 1 час, dioib написа:

п.п. Официалното вероучение в България е Православието. Другото е дефинирано в Конституцията.

В Конституцията пише това: Чл. 13(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание. Пише традиционна, а не официална.

зо

преди 18 минути, ncl написа:

Пише традиционна, а не официална.

Виноват! 

п.п. Какво мога да споделя от посещението ми в Албания.

Има много български топоними. 

п.п.2 Това е в момента през "Северна Македони", но за нас Западна Македония ... :) 

Последно ние сме македонци, славяни или гърци?! :) Пардон елини ... :)  или някакви Пра китайци ... :) или монголци ... :) 

От там на сетне е лесно с вероизповеданията и религията ... :) 

Според най-разпространената теория българската народност се формира основно в резултат на сливането на три отделни племенни групи на Балканския полуостров в периода VI – X век – тракиславяни и прабългари. На практика етногенезисът на днешните българи е по-комплексен. През VI-VII век част от славяните заселва Източните Балкани – Мизия, Тракия и Македония, където се смесва със завареното византийско население, съставено предимно от елинизирани и романизирани траки, пеони, гети, келти, римски и гръцки колонисти и други предславянски народи. Втората фаза в образуването на етническия облик на съвременния български народ започва с образуването на Дунавска България от Аспаруховите прабългари и заселването на Куберовите прабългари в дн. Северна Македония през VII век и се утвърждава след приемането на християнството за единна религия и на славянския език за официален в страната през IX век.[1] През X век на Балканите се утвърждава и етнонимът българи, като в следващото половин хилядолетие към етногенезата на българите допринасят власи, албанци, саси, византийци, кумани, печенеги и други европейски и азиатски народи, живеещи или заселили се по българските земи.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Образуване_на_българската_народност

п.п. поредно .... и на какво пишем в момента: На кирилица или българска азбука?! Определено не е на глаголица ... :) 

Значи сме праслявяни, а не прабългари .... :)

Понятието българин обаче остава да се изясни как е звучало на монголски ... :) 

Да, съвременният българин е "поли сформиран", но в тоя случай ние на славянски ли говорим или на български?! Щото не е на прабългарски определено ... :)  

п.п. Може би говорим на средно славянски език, а на запад от България на юго славянски език ... :) В Русия говорят северно славянски език ... :) 

Реално няма българи ... :) произлезли от прабългари ... :) 

Ето какви сме по логика на науката: Народ без корен!!! :) Я .... прилича на нещо ... :) 

А може би говорим на византийски или някакъв по друг селски италиански ... :) 

преди 13 минути, dioib написа:

Значи сме праслявяни, а не прабългари .... :)

Понятието българин обаче остава да се изясни как е звучало на монголски ... :) 

Да, съвременният българин е "поли сформиран", но в тоя случай ние на славянски ли говорим или на български?! Щото не е на прабългарски определено ... :)  

п.п. Може би говорим на средно славянски език, а на запад от България на юго славянски език ... :) В Русия говорят северно славянски език ... :) 

Реално няма българи ... :) произлезли от прабългари ... :) 

Ето какви сме по логика на науката: Народ без корен!!! :) Я .... прилича на нещо ... :) 

След като Първата Българска държава е основана от Аспарух, който е прабългарин, значи първите българи не са славяни, но пък народността е образувана от три основни групи - прабългари, славяни и траки.
Всичко е една мешавица и няма такова нещо като чист българин!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.