Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

(почти)Всичко за Gentoo Linux

vpvelev

Препоръчан отговор

След миграцията на старата система върху NVME (вече не помня колко миграции е претърпяла тази инсталация).

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 146
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 3 часа, vpvelev написа:

Тази директория се създава, когато посочиш кой кернел ти е активен. Първо виждаш какво имаш с: 

eselect kernel list

ndc8z6z.png

След това избираш това което искаш да компилираш:

sudo eselect kernel set 3

(в моя случай избирам 3)

rA0ju07.png

Последната команда всъщност създава директорията linux, но това е по-точно отправка към linux-5.12.12-gentoo (в моя случай) директорията.

Мерси ама аз с моя метод се оправих

Другото дръвче което ударих е свързано с линзенците на linux-firmware от които зависи genkernel, това се решава като създадем файл package.license в /etc/portage и в него пишем

sys-kernel/linux-firmware @BINARY-REDISTRIBUTABLE

последното дръвче което ударих е че не създава /var/db/repos/gentoo та си я създадох сам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, vpvelev написа:

Росене, swap-a за какво ти е като имаш толкова много RAM?

Аз с 16G не слагам SWAP.

Заради виртуални машини

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Росен Р. Александров написа:

Заради виртуални машини

И ти ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, petie1 написа:

И ти ли?

Постоянно се налага, със сегашната ми работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Росен Р. Александров написа:

Постоянно се налага, със сегашната ми работа.

То аз съм им голям фен на вм даже сега глася Генту на вм и после на харда

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, petie1 написа:

Обикновено го правя по друг начин в последно време, то с АМД тези неща стават лесно.

Правя си го във виртуална машина с 10 ядра и 24гб рам и го компилирам там (за различни x86 процесори) от до, после го клонирам на компютри лаптопи и други.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гости Тамболианеца
преди 39 минути, petie1 написа:

И на теб ли съзерцанието на скрол от компилации по конзолата ти действа успокоително? :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Росен Р. Александров написа:

Обикновено го правя по друг начин в последно време, то с АМД тези неща стават лесно.

Правя си го във виртуална машина с 10 ядра и 24гб рам и го компилирам там (за различни x86 процесори) от до, после го клонирам на компютри лаптопи и други.

Именно а сега даже се научих да си прехвърлям линукс дистрото на харда от вм даже по тоя начин имам готови две дистрота вече на харда а в темата за сузи показах един трик за много ОС стартирани под текущата ОС без да рестваш компа

преди 4 часа, Тамболианеца написа:

И на теб ли съзерцанието на скрол от компилации по конзолата ти действа успокоително? :D

Охо и още как :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Росен Р. Александров написа:

По-добрата система.

Разкажи, кое е по-доброто.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм нещо се провалям с Руст и не мога да разбера защо? По късно ще публикувам лог

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 26.06.2021 г. в 16:24, petie1 написа:

Хм нещо се провалям с Руст и не мога да разбера защо? По късно ще публикувам лог

Как точно се проваляш? Виж зависимостите, които изисква. Иначе се инсталира дооста бавно(около 2 часа на реална машина). Имай го предвид.

п.п. днес нов kernel 5.13.0:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, danieli написа:

Иначе се инсталира дооста бавно(около 2 часа на реална машина). Имай го предвид.

Може би затова препоръчват да се качва rust-bin.

https://wiki.gentoo.org/wiki/User:Vazhnov/Knowledge_Base:replace_rust_with_rust-bin

https://packages.gentoo.org/packages/dev-lang/rust-bin

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1125532-start-0.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, vpvelev написа:

Май ще се окаже, че всички -bin се инсталират по бързо. Качих хромиум-бин за няма и 5мин. А знаеш колко време отнема инсталацията на хромиум :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, vpvelev написа:

Sat Jun 19 07:35:17 2021 >>> dev-lang/rust-1.53.0
       merge time: 17 minutes and 1 second.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 20.06.2021 г. в 11:21, vpvelev написа:

Разкажи, кое е по-доброто.

Няма много за разказване, но създателя е там (Даниел Робинс) отдавна не е в Gentoo Веднъж го гониха той направи Funtoo, после го викнаха за да го уволнят пак. Funtoo е доста по-добра и интуитивна откъм профили, също много по-предвидима, вярно може да не се изкефиш на фиксирания release модел (в смисъл веднъж на 6 - 9 месеца се синхронизира базата (с gentoo). Има доста допълнителни пакети софтуер които в gentoo липсват.Абе по-лесно е да се пробва.

Ако искаш можеш да разгледаш на ssh -p1234 [email protected] парола funtoo има sudo права. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Здравейте отново... Измъчих се с това Гентуу... Реших проблема като смених rust с rust-.bin, сега пък не мога да си обновя профила тоест да си кача KDE Plasma, значи избрал съм си 9 ти профил и кат му да се инсталира и забива с harfbuzz и freetype пакетите, някакви идеи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, petie1 написа:

Здравейте отново... Измъчих се с това Гентуу... Реших проблема като смених rust с rust-.bin, сега пък не мога да си обновя профила тоест да си кача KDE Plasma, значи избрал съм си 9 ти профил и кат му да се инсталира и забива с harfbuzz и freetype пакетите, някакви идеи?

Обикновено ти казва кои USE флагове трябва да се сложат, за да се оправи проблема. Дай картинка да видим какво пише.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

vpvelev.png

Никакви флагове не пише да се сменят, ако пишеше нямаше да се чудя толкова

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, petie1 написа:

Никакви флагове не пише да се сменят, ако пишеше нямаше да се чудя толкова

От тая картинка не може да се разбере почти нищо.

Селектирай текста след грешката и го сложи тук.

Освен това изпълни за всеки случай:

sudo etc-update

sudo env-update && source /etc/profile

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, vpvelev написа:

От тая картинка не може да се разбере почти нищо.

Селектирай текста след грешката и го сложи тук.

Освен това изпълни за всеки случай:

sudo etc-update

sudo env-update && source /etc/profile

То текст за грешка няма освен тоя на картинката и всичко което ми казваш съм го направил и пак така, аз Генту го махнах вече

После пск ще го боря

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гости Тамболианеца
преди 14 минути, petie1 написа:

То текст за грешка няма освен

Ще ти избоде очите. Circular dependencies нищо ли не ти говори?

Опростено казано - компилираш нещо, което иска друго нещо, но другото нещо иска това, което компилираш вече да е налично. 

Разбира се веригата с междинни компоненти е винаги по-дълга. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, petie1 написа:

То текст за грешка няма освен тоя на картинката и всичко което ми казваш съм го направил и пак така, аз Генту го махнах вече

После пск ще го боря

При мен freetype се е оправил като съм поставил в:

/etc/portage/package.use/zz-autounmask

следния ред:

>=media-libs/freetype-2.10.4 harfbuzz

Другаде са оправили проблема с:

USE=-utils

Пробвай при теб кое ще сработи, защото зависи какво си инсталирал досега.

преди 24 минути, petie1 написа:

аз Генту го махнах вече

Обикновено по чуждите форуми като се оплакват, че нещo не върви в Gentoo и първо започват с думите: "Welcome to Gentoo :)"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...