Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

(почти)Всичко за Gentoo Linux

vpvelev

Препоръчан отговор

• Отговори 146
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Още не съм се нарадвал на kernel-5.11.1 и днес пристигна kernel-5.11.2. Линус много се е разработил :)

5ahME0Y.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Почти месец стана може би откакто съм с Gentoo и не съм влизал скоро в Arco (да ме прощава). И GRUB вече е от Gentoo.

Всичко си върви нормално. Засега нямам някакви особени проблеми. Не ми е замръзвало и засичало нищо досега, което взе да ми прави вече впечатление.

Чакам някой да се престраши и да споделяме за проблеми или tips & tricks :)

Все пак не може Gentoo да се пробва "набързо". Ясно е че първоначалното дълго инсталиране отказва почти всички. Но след това (засега) всичко е доста стабилно и бързо.

Преди малко пристигна новото ядро 5.11.3. Забравих след него да обновя драйверите за NVidia и пак започна да мига курсора и да не зареди графичния режим. Влязох в tty2 и от там sudo emerge x11-drivers/nvidia-drivers, рестарт и всичко си тръгна.

eE6GLh4.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

emerge @module-rebuild

Се използва след обновяване на ядрото, и той си прекомпилира драйверите за новото ядро.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Росен Р. Александров написа:
emerge @module-rebuild

Се използва след обновяване на ядрото, и той си прекомпилира драйверите за новото ядро.

За по-сигурно използвам 

sudo emerge x11-drivers/nvidia-drivers

ако междувременно е излязла по-нова версия на драйвера да я качи нея. Защото в предния пост специално стана дума за NVidia, а и имаше в друга тема подобен проблем и затова и там предположих, че не са качени драйверите на NVidia след инсталиране на ново ядро.

Но пък има и други драйвери, не само за NVidia, така че трябва да се използва и тая команда, която даваш. Досега я бях забравил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, vpvelev написа:

За по-сигурно използвам 

sudo emerge x11-drivers/nvidia-drivers

ако междувременно е излязла по-нова версия на драйвера да я качи нея. Защото в предния пост специално стана дума за NVidia, а и имаше в друга тема подобен проблем и затова и там предположих, че не са качени драйверите на NVidia след инсталиране на ново ядро.

Но пък има и други драйвери, не само за NVidia, така че трябва да се използва и тая команда, която даваш. Досега я бях забравил.

module-rebuild не се интересува, ако има нова версия просто ще ти инсталира нея. то за това е полезен тоя set че веднага се добавят в него всички външни драйвери.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!

Реших да пробвам Gentoo и с Plasma desktop. 

Само че начисто. Форматирах дяла в ext4 и започнах. Хем да пробвам това което съм дал в първия пост за инсталация дали работи. Нямаше (особени) проблеми. За 2 дни имах инсталирано Gentoo с Plasma. Само че не бяха 2 пълни дни по 24 часа всеки. Не съм засичал точното време. Докато се инсталира си работех други неща.

Screenshot-20210314-165051.png

В други теми се оплаквах от КДЕ, че ми блокираше компютъра. Например когато влизах в прозореца за избор на курсор за мишката. Вероятно причина беше NVidia картата.

Сега ня зная дали от КДЕ са оправили нещата или от NVidia, на засега всичко работи без проблем.

Най-много ми направи впечатление бързото стартиране на програмите. Просто се забелязва. Не зная дали е от "фреш" инсталацията или е от друго. Но при други дистрибуции при "фреш" инсталиране не съм забелязал такава скорост.

Долу-горе започнаха да ми стават ясни някои неща и особености при Gentoo :)

Много е интересно по форумите някой като се оплаче, че нещо се е скапало или не върви и т.н., и обикновено преди да му отговорят започват с думите: "Welcome to Gentoo" ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, vpvelev написа:

Най-много ми направи впечатление бързото стартиране на програмите. Просто се забелязва. Не зная дали е от "фреш" инсталацията или е от друго.

Плазмата става все по-бърза и бърза с всяка нова версия. ;) 

И вече се мери с XFCE.

GNOME е далеч назад. На слаба машина, като моята, това е видимо и се усеща и без специализирани тестове. Винаги има поне половин секунда за размисъл. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 5 седмици по-късно...
на 14.03.2021 г. в 17:48, p4p написа:

Тия дни се обнови до 5.21.

Наистина досега нямам никакви проблеми с Плазмата.

Screenshot-20210413-205958.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мале белгийската мида има да сипе огън и жупел против Генту с тоя терминал

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 14.03.2021 г. в 17:48, p4p написа:

И вече се мери с XFCE.

Извън темата : Коя версия на Plasma се равнява по консумация с Xfce 4.12 или трябва още малко да изчакам? Защото, инсталирах на стар, но съвсем приличен настолен компютър Ubuntu 20.04 с Plasma (минимална) и изобщо нямах усещането за някаква прилика в това отношение. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С последната версия на плазмата, браузър с 5-6 отворени таба и торент след повече от 12 часа ъптайм резултата е това

https://i.imgur.com/UBgrL3s.png

Сравнено с предишната версия на плазмата, консумацията на рам тук е с около 300 -400мб надолу

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 57 минути, cybercop написа:

Извън темата : Коя версия на Plasma се равнява по консумация с Xfce 4.12 или трябва още малко да изчакам?

Никъде не съм сравнявал новата Plasma с Xfce 4.12.

Сравнявам най-новите налични версии на KDE, XFCE, GNOME ...

Подробности в темата за openSUSE.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Аз ще подходя от различен ъгъл, тъй като темата обхваща Gentoo. Преди ден излезе официално новата версия на Calculate Linux (Базиран на Gentoo и 100% съвместим с него).

Нека оплюването от cybercop започне сега!

А сега сериозно, някога учавствах в развитието на този проект, но по ред причини независещи от мен трябваше да се откажа но на кратко да обясня. Дистрибуция която има за цел да замени напълно убунту (с разликата че е много по-стабилна и гъвкава), която използва бинарни пакети по подразбиране (в същото време при желание може да се използва и варианта с прекомпилиране и оптимизиране) през годините в които не съм следил проекта е претърпял доста промени (смятам към добро) и все повече се замислям дали да не мигрирам обратно към него (а да, разлика друга е че не използат rolling release а някакъв междинен модел със по-фиксирани версии).

И накрая няколко фотографии.

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

Редица графични инструменти за настройка на системата и доста полезни инструменти за контрол на сървъри, домейни ldap и други.

Както и възможността за известяване при нови актуализации, и при желание настройка за автоматично изтегляне и инсталиране във фонов режим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

spacer.png

Дело на бивши Gentoo разработчици. Може да се каже по-добро от gentoo но иска и по-сериозни познания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

И в Gentoo започна ъпдейта на Plasma 5.22, но тук стават малко по-бавно нещата ;)

Screenshot-20210610-204935.png

Пристига и ново ядро - 5.12.10

Screenshot-20210610-205425.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-после нещо интересно да се случи :)

Получи се грешка при компилирането на dev-cpp/pystring-1.1.3 :

63ixehz.png

Проблемът се оправя като се прекомпилира libtool :topsecret2: sudo emerge libtool

"Неведоми са пътищата на.... софтуера" :beer:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, vpvelev написа:

Най-после нещо интересно да се случи :)

Получи се грешка при компилирането на dev-cpp/pystring-1.1.3 :

63ixehz.png

Проблемът се оправя като се прекомпилира libtool :topsecret2: sudo emerge libtool

"Неведоми са пътищата на.... софтуера" :beer:

Ако си обновил gcc  glibc binutils coreutils то нормално да трябва да прекомпилираш и libtool.

Аз обнових до 5.22 без грижи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо много рядко имам проблеми с ъпдейт на gentoo кой каквото да говори тази система е много трудно да бъде счупена.

Инсталираш веднъж и с години пишеш само eix-sync ; emerge -uDN @world ; emerge -c

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Останах последен с ъпдейта на Plasma 5.22 :) Но снощи се наложи спешно да пътувам и даже спрях ъпдейта (не зная дали беше правилно това). Изключих и за всеки случай компютъра, защото не се знаеше кога (и дали :) ) ще се върна.

Днес продължих и ъпдейта завърши безпроблемно. Има и ново ядро, но сега ме мързи да го компилирам.

Gentoo започна да ми харесва. Ама няма да го хваля, че да не вземе да се развали.

Screenshot-20210611-235148.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да дам и аз моите пет стинки за темата , тряснах дръвчето с genkernel в /usr/src няма директория linux а linux-x.xx.xx-gentoo която трябва да се преименува в linux с mv

Имам и други дръвчета дет изпрасках но ще пиша по късно за тях че сега не ми се шари

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, petie1 написа:

тряснах дръвчето с genkernel в /usr/src няма директория linux

Тази директория се създава, когато посочиш кой кернел ти е активен. Първо виждаш какво имаш с: 

eselect kernel list

ndc8z6z.png

След това избираш това което искаш да компилираш:

sudo eselect kernel set 3

(в моя случай избирам 3)

rA0ju07.png

Последната команда всъщност създава директорията linux, но това е по-точно отправка към linux-5.12.12-gentoo (в моя случай) директорията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми остава време да разуча и настроя genkernel и затова карам по хамалския начин :)

https://wiki.gentoo.org/wiki/Kernel/Upgrade

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...