Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

(почти)Всичко за Gentoo Linux

vpvelev

Препоръчан отговор

преди 1 час, aurelio написа:

Благодаря!
 Ако има нещо пак ще питам.

Какво стана? Тръгна ли с това?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...
  • Отговори 146
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Днес май е време за малко с*кс със извращения. :D

emerge -uDN @world 

[ebuild     U  ] kde-plasma/plasma-meta                                [5.23.2:5::gentoo]           [5.22.4:5::gentoo] USE="browser-integration crash-handler crypt desktop-portal display-manager firewall gtk handbook kwallet legacy-systray networkmanager pulseaudio sddm smart systemd wallpapers -accessibility -bluetooth -colord -discover (-elogind) -grub -plymouth -qrcode -sdk -thunderbolt" 0 KiB

Total: 621 packages (563 upgrades, 1 downgrade, 17 new, 8 in new slots, 32 reinstalls), Size of downloads: 5251580 KiB
Conflict: 2 blocks (all satisfied)

spacer.pngspacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 седмици по-късно...
на 17.07.2021 г. в 22:07, vpvelev написа:

Или с

Използвам Калкулате линукс 21 КДЕ и реших да проверя със онлине скенер кои портове са отворени. За мое голямо учудване ми дава, че портове 1025 и 1026 са отворени. За какво се използват тези портове и как мога да ги затворя от конзолата?Използвам кабелен интернет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, aurelio написа:

Използвам Калкулате линукс 21 КДЕ и реших да проверя със онлине скенер кои портове са отворени. За мое голямо учудване ми дава, че портове 1025 и 1026 са отворени. За какво се използват тези портове и как мога да ги затворя от конзолата?Използвам кабелен интернет.

Няма никакво следене или телеметрии ако това си мислиш, можеш да си спокоен.

Аз съм бивш член на екипа на Calculate Linux системата е сигурна и защитена.

Иначе тези портове са за BlackJack Network ако не ти е необходимо това можеш просто да го деинсталираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Росен Р. Александров написа:

Няма никакво следене или телеметрии ако това си мислиш, можеш да си спокоен.

Аз съм бивш член на екипа на Calculate Linux системата е сигурна и защитена.

Иначе тези портове са за BlackJack Network ако не ти е необходимо това можеш просто да го деинсталираш.

Благодаря! Как се деинсталира BlackJack Network,не ми е необходимо. Може ли да ми препоръчате някой добър (онлайн) скенер за портове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, aurelio написа:

Благодаря! Как се деинсталира BlackJack Network,не ми е необходимо. Може ли да ми препоръчате някой добър (онлайн) скенер за портове.

В линукс има предостатъчно порт скенери. За нещо графично може Wireshark.

Иначе доколкото виждам ако се обнови системата се изчистват някои от старите пакети.

Скоро ако не си изпълнявал cl-update може би е време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 10.12.2021 г. в 8:23, Росен Р. Александров написа:

В линукс има предостатъчно порт скенери. За нещо графично може Wireshark.

Иначе доколкото виждам ако се обнови системата се изчистват някои от старите пакети.

Скоро ако не си изпълнявал cl-update може би е време.

На колко време трябва да се изпълнява командата cl-update? Губи ли се информация(премахват ли се програми като опера например) при ъпдейтването? Какво представлява  BlackJack Network?Използвам Опера браузър. Проблем ли е ако портове 1025 и 1026 са отворени?Какво могат да ми сторят през тези портове?  Могат ли да ми управляват отдалечено компютъра или нещо подобно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, aurelio написа:

На колко време трябва да се изпълнява командата cl-update? Губи ли се информация(премахват ли се програми като опера например) при ъпдейтването? Какво представлява  BlackJack Network?Използвам Опера браузър. Проблем ли е ако портове 1025 и 1026 са отворени?Какво могат да ми сторят през тези портове?  Могат ли да ми управляват отдалечено компютъра или нещо подобно?

Не е проблем, възможно е Опера да ги отваря тези портове.

cl-update само обновява инсталираните пакети, не трие нищо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
на 12.12.2021 г. в 19:21, Росен Р. Александров написа:

Не е проблем, възможно е Опера да ги отваря тези портове.

cl-update само обновява инсталираните пакети, не трие нищо.

Опитвах се да инсталирам firefox, но ми даде че липсва nss. Инсталирах dev-libs/nss, но след това спряха да работят двата ми браузъра опера и кромиум.

[email protected] ~ $ opera
opera: /lib64/libc.so.6: version `GLIBC_2.33' not found (required by /usr/lib64/libnspr4.so)
[email protected] ~ $ 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...
на 25.12.2021 г. в 18:12, aurelio написа:

Опитвах се да инсталирам firefox, но ми даде че липсва nss. Инсталирах dev-libs/nss, но след това спряха да работят двата ми браузъра опера и кромиум.

[email protected] ~ $ opera
opera: /lib64/libc.so.6: version `GLIBC_2.33' not found (required by /usr/lib64/libnspr4.so)
[email protected] ~ $ 

Инсталирах Калкулате 22, но при инсталацията му дадох "auto login" и сега когато стартирам компютъра отива директно в "guest" без да ме пита за парола. Как мога да да направя така, че преди да вляза да ме пита за парола.
Още нещо да попитам:Има ли вируси, които засягат компютрите под Линукс.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, aurelio написа:

Инсталирах Калкулате 22, но при инсталацията му дадох "auto login" и сега когато стартирам компютъра отива директно в "guest" без да ме пита за парола. Как мога да да направя така, че преди да вляза да ме пита за парола.
Още нещо да попитам:Има ли вируси, които засягат компютрите под Линукс.

Явно само аз съм единствения дето знае.

Отвори Calculate Console GUI и от там си промени настройките на потребителя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Росен Р. Александров написа:

Явно само аз съм единствения дето знае.

Отвори Calculate Console GUI и от там си промени настройките на потребителя.

Като отворя конзолата какво трябва да напиша, за да променя настройките на "guest"?Извинявай, но съм начинаещ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 5 месеца по-късно...

За Gentoo феновете мога да споделя че направих пакет с cachyos patchset kernel (според автора с подобрена производителност за игри и мултимедия, с допълнителни възможности за CONFIG_HZ като включва 500Hz 600Hz 750Hz 833Hz 1666Hz за финна настройка според нуждите).

cachyos-sources

eselect repository enable ROKO__
echo 'sys-kernel/cachyos-sources' > /etc/portage/package.use/cachy-kernel
emerge cachyos-sources

От там нататък конфигурацията и компилирането е на ръка (както и при gentoo-sources)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

spacer.png

тест със Wreckfest (Wine Proton) преди това максимум стигаше до 120fps (с много framedrop)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Днес разчиствах CD-тата. И попаднах на първия Линукс който изпробвах. Бях голям оптимист тогава, защото не знаех какво е Gentoo Linux. Мислех, че всички останали (2-3 май бяха само тогава) са всички като него. И действах смело и безстрашно. Това много ми помогна (че не знаех с какво се захващам). :)

IMG-20220808-133226.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 месеца по-късно...

spacer.png

Не ми се чакаше да го демаскират.

/bin/cat /etc/portage/package.unmask/gnome43
gnome-base/*
gnome-extra/*
app-arch/file-roller
dev-python/nautilus-python
x11-wm/mutter
sci-geosciences/geocode-glib
dev-libs/libgweather
dev-libs/gjs
net-libs/gnome-online-accounts
net-libs/webkit-gtk

emerge -av gnome-shell mutter
emerge -auvDN @world

systemctl restart gdm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

здравейте имам едно сървърче с gentoo, правено е от по-предния администратор... и понеже спря, му направих профилактика, смених захранването, но го пусках и без дисковете (3 диска с 3 райд дяла: / и /boot са райд 1, а сториджа е 5) докато тествах рамта, обаче явно нещо се размениха дисковете (докато ги тествах на друга машина) или в биос нещо се е променило докато съм го тествал без дисковете и сега не буутва... видях че в /etc/fstab търси /dev/md0 и /dev/md1 а сега са съответно /dev/md127 и /dev/md126 - там ги редактирах от live cd, обаче в grub буут менюто търси кернела на /dev/md1 и вади кернел паник, за да буутне го променям на /dev/md126 и си така буутва нормално. как да обновя конфигурацията на grub за да запомни да буутва от /dev/md126 ?

3.18.9-gentoo

10x предварително

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...