Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Биотероризъм в Монтанско

Featured Replies

И таз хубава! Сега цъфна новината, че язовир "Огоста" и река Огоста са замърсени с арсен.  Ние от моя роден град Берковица също пием от тази вода. Още преди месеци водата промени вкуса си, но всички ми казваха, че си въобразявам.  И сега какво се оказа? Че от месеци консумираме вода с арсен, къпем се с вода с арсен, пием се с вода с арсен, поливаме си растенията и земеделската домашна продукция с арсен!

В града ми починаха страшно много хора, и едва ли при всички е от коронавируса. Някой трябва да сезира държавните власти за изтровената ни вода, защото не можем да продължим да живеем повече така, нито да губим още хора, освен възрастни, умират и много млади хора. Трябват спешни и подробни проверки, никой тук не вярва на местните герберски власти, които яко са се окопали. Моля ви, сезирайте властите и медиите. Това не може да продължава повече така! Арсенът е опасен! А не можем да живеем без вода!

• Отговори 62
  • Прегледи 7,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 21 минути, Anne написа:

И таз хубава! Сега цъфна новината, че язовир "Огоста" и река Огоста са замърсени с арсен.  Ние от моя роден град Берковица също пием от тази вода. Още преди месеци водата промени вкуса си, но всички ми казваха, че си въобразявам.  И сега какво се оказа? Че от месеци консумираме вода с арсен, къпем се с вода с арсен, пием се с вода с арсен, поливаме си растенията и земеделската домашна продукция с арсен!

В града ми починаха страшно много хора, и едва ли при всички е от коронавируса. Някой трябва да сезира държавните власти за изтровената ни вода, защото не можем да продължим да живеем повече така, нито да губим още хора, освен възрастни, умират и много млади хора. Трябват спешни и подробни проверки, никой тук не вярва на местните герберски власти, които яко са се окопали. Моля ви, сезирайте властите и медиите. Това не може да продължава повече така! Арсенът е опасен! А не можем да живеем без вода!

То да е само при вас. При нас е от години така. Официално всичко е покрито. Нищо няма да стане, ами свиквай или си търси алтернатива както го правя аз.

преди 4 минути, hjhj написа:

То да е само при вас. При нас е от години така. Официално всичко е покрито. Нищо няма да стане, ами свиквай или си търси алтернатива както го правя аз.

После защо корупцията процъфтява....................С мишкуване нищо не се постига! Разбирам, че те е адски страх от мутрите, но не и мен!

Няма да си мълчим, няма да търпим, имаме права и ще си ги търсим! Водата е национална собственост, национално съкровище - твоя и моя! Никой няма право да  съсипва и отравя! Знаеш ли колко много хора умряха в нашия град? Кой знае колко от тях са починали заради отравяне с арсен!

Мутрите трябва да си го получат!

Цитат

„Основната причина е работата на рудниците и флотационните фабрики в района на град Чипровци. Те са започнали да работят от средата на миналия век и през 1999 г. приключват работа. След това са ликвидирани и самите фабрики, и рудниците. Но замърсяването, за съжаление, остава… основният начин, по който е станало замърсяването, е чрез заустване на отпадъка от обогатяването на рудата директно в реката.

Цитат

„До 2001-ва година нормата за арсен в питейната вода беше до 50 микрограма на литър. След транспонирането на европейското законодателство в националното българско законодателство нормата вече е до 10 микрограма на литър“, коментира директорът на РЗИ – Монтана д-р Елена Борисова.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/pjasyk-s-arsen-trovi-montanski-sela-267516

Герб ѝ виновни на АБФК-то . 

Не че Герб са строили въпросните рудници и флотационни фабрики, ама да си чешем езика с глупости. 

Цитат

В този язовир под 20-я метър има депо на тежки метали, които научни доклади доказват, изследвания, че 500 пъти над нормата са някои от тежките метали. В това число арсен, олово, живак, кадмий, всичките все отровни“, разказва Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на сдружение „Екогласност“.

Водата на този язовир не се използва нито за напояване, нито за пиене, нито рибата пък става за консумация. Въпреки това в язовира се развъжда риба за консумация и около него е пълно с рибари и къмпингуващи хора. Цялото поречие на Огоста както между Чипровци и язовир Огоста, така и след Монтана по посока на Дунав е замърсено с арсен и тежки метали, хората продължават да засаждат посеви и да ги поливат, което носи висок риск.

преди 19 минути, Anne написа:

После защо корупцията процъфтява....................С мишкуване нищо не се постига! Разбирам, че те е адски страх от мутрите, но не и мен!

Няма да си мълчим, няма да търпим, имаме права и ще си ги търсим! Водата е национална собственост, национално съкровище - твоя и моя! Никой няма право да  съсипва и отравя! Знаеш ли колко много хора умряха в нашия град? Кой знае колко от тях са починали заради отравяне с арсен!

хахах страх ме е. Не не ме е страх. Ти имаш ли доказателства за думите ти? Нещо черно на бело имаш ли? Направили микро биологично изследване на водата в независима лаборатория?

Да мутрите трябва да си го получат, ама как ще го направиш без доказателства?

И не на последно място кой ще ги накаже - прокуратурата ли?

Без сериозни доказателства, само си чешеш пръстите на клавиатурата.

Една лекинка корекцийка: Гр. Берковица, гр. Монтана черпят вода за питейно-битови нужди от язовир Среченска бара. Същото се отнася и за една камара села, които не бих искал да изброявам, за да не пропусна някое. Не съм сигурен дали и гр. Враца не ползва същия водоизточник. Ако "Родената за принцеса" си направи труда да се разходи до споменатия от мен водоизточник, може дна место да се запознае със състоянието му и разбере как стоят нещата с качеството и количеството вода в него. Най-сърдечно и пожелавам успех! 

преди 1 минута, 5kof написа:

Не съм сигурен дали и гр. Враца не ползва същия водоизточник

Ползва и Враца. Сега дали цяла Враца не знам. Но и не само Враца и половин Мездра взима вода от там, ако не се лъжа.

Водата от яз. Огоста не се ползува за питейна. И не, не са виновни мутрите или герб, ми оня правешки цървул, по чието управление са строени рудниците, замърсили вода и почви. До 2001-ва нормата за Арсен е била ПЕТ пъти по-висока. 

Форумната гордост, дето едва-едва, по милост, е завършила слаботоково училище пак много компетентна 

преди 41 минути, васил козарев написа:

Водата от яз. Огоста не се ползува за питейна. И не, не са виновни мутрите или герб, ми оня правешки цървул, по чието управление са строени рудниците, замърсили вода и почви. До 2001-ва нормата за Арсен е била ПЕТ пъти по-висока. 

Форумната гордост, дето едва-едва, по милост, е завършила слаботоково училище пак много компетентна 

И аз обърнах внимание на това в 40-минутния репортаж на БНТ.  След 2001-ва намаляват нормата от 50 на 10 микрограма на литър.

Обърнах внимание също на това, че това "замърсяване" е от векове.

Обърнах и внимание, че най-гръмките и безотговорни фрази хвърлят един дупетатин и некъф мишок-активист от некво сдружение с име "Анна Политковская". Всички останали се изказват доста по-сдържано.

Кво се получава? С намаляването през 2001-ва на ПДК 5 пъти ние увисваме в зоната над тях. Според предаването три села са с най-много – 10, 13 и 14 микрограма на литър, то ест равно или малко над допустимите 10.

И някой политюга мръсен дупетатин сега повдига този двайсетгодишен факт срещу свой конкурент или враг, и от това е целата шумотевица на продажните журналя за "проблем" от векове.

Цитат

Видовете води се отличават с различни концентрации: As в пресните води е от 0,15 до 0,45 μg/l; в морската вода е в границите от 2 до 5 μg/l, докато в океанските варира силно от 0,09 до 25 μg/l. В минералните води се срещат далеч по-високи концентрации – от порядъка на 20 – 45 μg/l. Тези концентрации са разтворни и са много малка част от общия As в диспергираните вещества и седименти. Фитопланктонът и зоопланктонът акумулират As в големи количества – до 2400 mg/kg сухо тегло. Натрупването на As в рибите варира около 1 – 2 mg/kg свежо тегло.

Реално, и трите села надвишават значително естествената концентрация на Арсен. Сега, дали тия 2-3 микрограма над бюрократично установената норма, имат някакво значимо влияние върху здравето не знам. Най-вероятно в дългосрочен план имат, и заради това водата на яз. Огоста не се използва за пиене. 

Но още по-важното е, че до 2001-ва, включително във времената на Соц-а, нормата е била ПЕТ пъти по-висока, за номенклатурата е нямало проблем, а населението си е пиело водата, живеейки в блажено невежество. Вярно е биотероризъм, ама не на Герб, а на БКП и изрода Живков. 

преди 1 час, Anne написа:

И таз хубава! Сега цъфна новината, че язовир "Огоста" и река Огоста са замърсени с арсен. 

е кажи на Радев - това е обект с национално ниво, да не си заравя главата пред проблемите, като щраус

преди 1 час, Anne написа:

ВЕРНО ЛИ? Идвам да те снимам да видя какво ще направиш!

Нищо няма да направи. При все, че не са виновни мутрите, а мумиите на Онова време. 

То, ако с писаници в интернет ставаше, колко изтъкнати революционери щяхме да имаме. 

Ха нова тема за шаржове сбирай се народе :) Еми тук ни изниха цяло стадо говеда и нищо та не е само при берковишката принцеса

Мнотго ви е смешно на вас, ама на нас в града - не.

Да ви поясня - водата ни си беше изключително добре преди месеци, имаше нормален вкус. От няколко месеца обаче водата стана ужасна, на вкус е като метална или като с някаква химия в нея, много ужасен вкус. Плюс това е и замърсена, мои съгрлаждани се оплакваха от кална вода и разни бъкащи гадинки.  Бяхме добре, докато идиотите не преибраха сметищата от ГЕРБ, която ни включи към някаква престъпна водна асоциаация (при която щяхме да плащаме много скъпа вода и от която бягахме като дявол от тамян).

Също така да ви кажа, че откакто живея тук, водата никога не е имала такъв отвратителен вкус. Пия тази вода от бебе, и никога не е била така зле.

Поинтересувайте се за последствията от отравянето с арсен. Едно от тях е анемията, а аз точно сега имам анемия. Също така арсенът води и до стомашно - чревни разстройства и карциноми.

Не знаем дали "Среченска бара" е вързана с нещо,  нито откъде черпим вода точно, защото всеки квартал на града ни ползва различен водоизточник. В една част на града (не нашата), редовно са на воден режим.

Ако за вас арсенът е нещо безобидно, за мен не е. И хич не ми се вярва чак сега арсенът да е решил да се прояви. Просто няма логика. Искам да знам откъде се е появил този арсен и с кое право някой ще ни трови.

преди 47 минути, Anne написа:

Да ви поясня - водата ни си беше изключително добре преди месеци, имаше нормален вкус. От няколко месеца обаче водата стана ужасна, на вкус е като метална или като с някаква химия в нея, много ужасен вкус. Плюс това е и замърсена, мои съгрлаждани се оплакваха от кална вода и разни бъкащи гадинки.  Бяхме добре, докато идиотите не преибраха сметищата от ГЕРБ, която ни включи към някаква престъпна водна асоциаация (при която щяхме да плащаме много скъпа вода и от която бягахме като дявол от тамян).

Също така да ви кажа, че откакто живея тук, водата никога не е имала такъв отвратителен вкус. Пия тази вода от бебе, и никога не е била така зле.

Поинтересувайте се за последствията от отравянето с арсен. Едно от тях е анемията, а аз точно сега имам анемия. Също така арсенът води и до стомашно - чревни разстройства и карциноми.

Не знаем дали "Среченска бара" е вързана с нещо,  нито откъде черпим вода точно, защото всеки квартал на града ни ползва различен водоизточник. В една част на града (не нашата), редовно са на воден режим.

Ако за вас арсенът е нещо безобидно, за мен не е. И хич не ми се вярва чак сега арсенът да е решил да се прояви. Просто няма логика. Искам да знам откъде се е появил този арсен и с кое право някой ще ни трови.

Анке!

Като искаш да знаеш ще отидеш в министерството по водите за да ти отговорят. Тук никой нищо не може да каже по този въпрос. Престани да занимаваш хората с твойте глупости!

преди 7 часа, Anne написа:

Ще ти го повторя отново, барем го разбереш - не е от сега замърсяването, водата на яз. Огоста не се ползва за П-И-Е-Н-Е. Хипохлондричка. 

преди 2 минути, васил козарев написа:

Ще ти го повторя отново, барем го разбереш - не е от сега замърсяването, водата на яз. Огоста не се ползва за П-И-Е-Н-Е. Хипохлондричка. 

Ще ме извиняваш, аз на герберските власти вяра нямам. Идея нямам при нас в центъра към кое водоподаване сме вързани. И преди да ми истерясате, че сме някакви уредени хора, щом живеем в градския център - не, не сме. Толкова е хубаво в градския център, че няма как да имам асансьор. А ми трябва. Поне откачените таксиметрови шофьори се кротнаха.

преди 1 минута, Anne написа:

Ще ме извиняваш, аз на герберските власти вяра нямам. Идея нямам при нас в центъра към кое водоподаване сме вързани. И преди да ми истерясате, че сме някакви уредени хора, щом живеем в градския център - не, не сме. Толкова е хубаво в градския център, че няма как да имам асансьор. А ми трябва. Поне откачените таксиметрови шофьори се кротнаха.

Пише ти го в статията, която пуснах, че не се ползва за пиене. Айде, не се тормози с неща, от които и бъкел не разбираш. На герберските власти вяра нямала, ама на комундрелските, дето си сложили ПЕТ пъти по-високи норми за Арсен, спрямо европейските страни, че да няма в милата "народна република" екологичен проблем, има вяра. Хистеричка. 

Извинявай, по времето на омразния ти социализъм водата нямаше такъв отровен вкус.

преди 11 минути, Anne написа:

Ама сте уредени стига лъготи а иначе може само вашият водоизточник да е замърсен.... И асансьор могат да ти направят стига да искаш

Говориш пълни глупости. И изобщо не сме уредени.

преди 6 часа, Kolev71 написа:

Анке!

Като искаш да знаеш ще отидеш в министерството по водите за да ти отговорят. Тук никой нищо не може да каже по този въпрос. Престани да занимаваш хората с твойте глупости!

Ами скучно й е я виж колко теми за шаржове нацвъка

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.