Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

Чакам да видя при излизане на ъпдейт(и), ще ги види ли моята машина (без TPM)

Интересно как ще накарат ентърпрайз сектора да се ъпгрейдва.

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 744,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

преди 6 минути, vpvelev написа:

Това не е ли за твоя чипсет?

Capture.png

Да за моя чипсет е после видях но е само за конкретното дъно не за цялата серия В350. Явно това дъно е различно от другите GA-AB350M-DASH (rev. 1.0) Gallery | Motherboard - GIGABYTE Global 

Явно има някакъв специфичен ТРМ контролер това дъно пък и не ми се дават 50лв само за да установя че евентуално не работи.

• Автор

Тук се коментира въпроса с хардуера -> https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=en&u=https://www.theverge.com/2021/6/25/22549725/microsoft-windows-11-cpu-support-tpm-hardware-requirements&prev=search&pto=aue

Доколкото разбирам, ще се позволи инсталацията и на машини с по-стари процесори, но с предупреждение за сигурността. 

преди 40 минути, dimo70 написа:

А за видеокартите какви са изискванията?

Цитат

Системни изисквания за Windows 11

Ето минималните системни изисквания за Windows 11, които потвърждават, че операционната система ще бъде първата, създадена само за 64-битови устройства.

• Процесор: 64-битов двуядрен (или повече)
  • 1 Ghz или по-бързо
  • 64 GB устройство или повече  (над 32 GB за Windows 10)
  • 4 GB RAM или по-голяма
  • Системни фърмуери: UEFI, Secure Boot
  • Модул за надеждна платформа (TPM) версия 2.0
  • 9-инчов или по-голям монитор, 8 бита на цветен канал
  • Висока разделителна способност (720p)
  • DirectX 12 съвместима графика / WDDM 2.x
  • Интернет свързаност
  • Акаунт в Microsoft ще е необходим за завършване на настройката при първа употреба

Изискването за 9-инчово устройство може да се окаже лоша новина за онези сладки малки мини таблети, които се опитват да бъдат работни станции в движение. Изискванията за RAM и съхранение също са се увеличили в сравнение с Windows 10, което означава, че повече устройства от начално ниво вече ще имат 64 GB съхранение, а не само 32 GB.

Що се отнася до 64-битовата операционна система, 32-битовите приложения ще се поддържат от тази нова операционна система, така че се надяваме, че няма да има проблеми със съвместимостта на приложенията.

Цитат

Някои функции в Windows 11 имат изисквания извън изброените по-горе. Вижте следния списък с функции и свързаните с тях изисквания.

• Поддръжка на 5G : изисква модем с възможност за 5G.
  • Auto HDR : изисква HDR монитор.
  • BitLocker to Go : изисква USB флаш устройство. Тази функция е налична в Windows Pro и по-нови версии.
  • Клиент Hyper-V : изисква процесор с възможности за преобразуване на адреси от второ ниво (SLAT). Тази функция е налична в Windows Pro версии и по-нови.
  • Cortana : изисква микрофон и високоговорител и понастоящем е наличен на Windows 11 за Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Испания, Обединеното кралство и САЩ.
  • DirectStorage : изисква NVMe SSD за съхраняване и стартиране на игри, които използват стандартния драйвер на NVM Express Controller и DirectX12 GPU с поддръжка на Shader Model 6.0.
  • DirectX 12 Ultimate : предлага се с поддържани игри и графични чипове.
  • Присъствие : изисква сензор, който може да разпознава човешкото разстояние от устройството или да възнамерява да взаимодейства с устройството.
  • Интелигентна видеоконференция : изисква видеокамера, микрофон и високоговорител (аудио изход)
  • Множествен гласов асистент : изисква микрофон и високоговорител.
  • Snap : оформленията с три колони изискват екран с ширина 1920 ефективни пиксела или повече.
  • Изключване и включване : от лентата на задачите се изисква видеокамера, микрофон и високоговорител (аудио изход). Приложението трябва да е съвместимо с функцията, за да активира глобалното заглушаване / включване.
  • Пространствен звук : изисква поддържащ хардуер и софтуер.
  • Microsoft Teams : изисква видеокамера, микрофон и високоговорител (аудио изход).
  • Докосване : изисква екран или монитор, който поддържа мултитъч.
  • Двуфакторно удостоверяване : изисква използване на ПИН, биометричен (четец на пръстови отпечатъци или осветена инфрачервена камера) или телефон с Wi-Fi или Bluetooth възможности.
  • Гласово въвеждане : изисква компютър с микрофон.
  • Wake on Voice : изисква съвременен модел в режим на готовност и микрофон.
  • Wi-Fi 6E : изисква нов хардуер и драйвер за WLAN IHV и AP / рутер с възможност за Wi-Fi 6E.
  • Windows Hello : изисква камера, конфигурирана за близки инфрачервени (IR) изображения или четец на пръстови отпечатъци за биометрично удостоверяване. Устройствата без биометрични сензори могат да използват Windows Hello с ПИН или преносим ключ, съвместим с Microsoft. За повече информация вижте ИТ инструменти за поддръжка на Windows 10, версия 21H1 .
  • Проекция на Windows : изисква адаптер за дисплей, който поддържа Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0 и Wi-Fi адаптер, който поддържа Wi-Fi Direct.
  • Приложение Xbox : изисква акаунт в Xbox Live, който не е наличен във всички региони. Моля, отидете на страницата Xbox Live за държави и региони за най-актуална информация за наличността. Някои функции в приложението Xbox ще изискват активен абонамент за Xbox Game Pass .

преди 3 часа, StefanG написа:

Обаче търговците се усетиха и цените на TPM 2.0 модулите, скочиха нагоре или поне в един от магазините, посочен на по-предните страници. Вчера гледах за моето дъно Asrock такъв модул и беше 16лв. Днес е "само" 22лв.

Вярно че е скочил с 6 лева. Или съм хванал някаква промоция или търговците са усетили "вятъра на промяната".

Добре че започнах да заделям по някоя стотинка от банички, че да си купя поне един Ryzen 5600 ;)

• Автор
преди 10 минути, vpvelev написа:

Добре че започнах да заделям по някоя стотинка от банички, че да си купя поне един Ryzen 5600

То пък голямата трагедия, ако не си с Windows 11... Хората още от 10 се дърпат...

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

То пък голямата трагедия, ако не си с Windows 11... Хората още от 10 се дърпат...

Шегувам се. Тоя Ryzen съм си го харесал отдавна.

Преди като бях с Win10 и то инсайдерска версия, като преместя прозорец от единия монитор Philips 16:9 към другия EIZO 4:3, то прозореца се преоразмеряваше, за да "пасне" в новото съотношение. Не става въпрос само за шрифтовете, а за размерите на прозореца. Това сега го няма в Win11. И Wallpaper-a при Win11 е един и същ и за двата монитора. 

Цял ден се блъскам с този досаден TPM казус. 
До Asrock правих запитване, но нямам все още отговор.
Но затова пък избързах и го поръчах.

В крайна сметка май се оказва, че няма смисъл от закупуване на физически TPM.
Ще си го бием у глъвътъ най-вероятно.
И да ми е още по-гадно, проблемът за несъвместимост, който пикливото приложение на PC Health Check ми е давал и продължава да ми дава е заради 'супердревния' процесор Ryzen 7 1700, който умниците в Майкрософт решили да не се поддържа, както и цялата първа генерация Ryzen процесори.

Но да дам принос и за други с AMD MB с чипсет A320/AB350/X370 и CPU Ryzen 1st GEN 3/5/7, за които нещата са еднакви.

И така поред, за моята конкретна конфигурация:
MB: Asrock X370 Gaming K4
BIOS: AMI P4.80
CPU: Ryzen 7 1700

Нагласяване на TPM.
Отиваме в BIOS:
1. Разрешаваме fTPM: Advanced --> CPU configuration --> AMD fTPM Switch --> Enable;
2. Превключваме на fTPM: Advanced --> Trusted Computing --> Security Device --> Enable;
3. Включваме SecureBoot: Security --> Install Default Secure Boot Keys ( ако не са инсталирани) --> Secure Boot --> Enable;
4. Save & Exit.

Макар, че за 3-тото не било необходимо твърдо изискване също за инсталация/ъпдейт на/към Windows 11.

Резултатът:

mVhBqwi.png 

wLbo9sj.png 

Та таквиз приключения из блатата на неясни критерии за съвместимост с Windows 11.

преди 4 минути, Тамболианеца написа:

е заради 'супердревния' процесор Ryzen 7 1700, който умниците в Майкрософт решили да не се поддържа, както и цялата първа генерация Ryzen процесори.

При мен е по-зле с процесора, а Win11 се инсталира след като сложих ТРМ модула. Не зная какво е да не се потдържа даден процесор - въобще да не се инсталира Win11 или да няма ъпдейти после?

Доколкото разбрах от други по-вещи в материята, най-належащият проблем бил в невъзможността за 10 --> 11 ъпгрейд.  До тематиката с ъпдейти на 11 никой от гурувците не е стигнал все още :D

преди 9 минути, vpvelev написа:

При мен е по-зле с процесора, а Win11 се инсталира след като сложих ТРМ модула. Не зная какво е да не се потдържа даден процесор - въобще да не се инсталира Win11 или да няма ъпдейти после?

Може би и двете. Те и при 8.1 го приложиха само че с обратна идеология. На 8.1 ми казва, че 8700 е прекалено нов и да съм минел на Windows 10 иначе няма актуализации. Ама го заобиколих с wufuc. Сега пък 11 ще каже, много ти е стар отивай на 10. :giggle1: Общото обаче все ще си остане 10...

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Общото обаче все ще си остане 10...

Явно се очертава Win10 да стане нещо като "златната среда" :)

То като цяло като се замисли човек са си прави в моя случай, защото стара ОС е добре да си се търкаля на стар хардуер и нов хардуер да не се мъчи със стара ОС, но все пак чак да спрат кранчето на актуализациите беше някакъв nonsense. Особено на Enterprise версия.

Това води ли се за ъпдейт?

Capture.png

преди 1 час, vpvelev написа:

Това води ли се за ъпдейт?

Capture.png

НЕ! КАТЕГОРИЧНО НЕ СЕ ВОДИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ! Трябва да включва кумулативен ъпдейт, вместо това ти си обновяваш Дефендера (независима важна програма), драйвъри (външни програми) и нетфрейм - външна програма!

Аз когато питах никой от вас не понечи да провери как стои въпроса с говорещия четец, който при нас отказва да тегли актуализация по език.

преди 3 часа, vpvelev написа:

Вярно че е скочил с 6 лева. Или съм хванал някаква промоция или търговците са усетили "вятъра на промяната".

TPM модулите се превръщат в новата криптовалута. HODL! 🤣

TPM модулите се превръщат в новата криптовалута. HODL! [emoji1787]
https://twitter.com/shen/status/1408284995131645956     
Чудесно просто за пореден път ме тласкат към линукс. Не че и там няма трески за дялане но аз и сега го ползвам като втора ОС и все повече и повече го предпочитам.
преди 6 часа, Тамболианеца написа:

TPM модулите се превръщат

Аз май извадих късмет, като на време си поръчах ТРМ 2.0 от МегаМаг за 12.50лв и успях да си инсталирам 11 като надграждане на 10про, преди да се затегнат изискванията към хардуера. Българският на показване е грозна смес с английски, но това не пречи.

преди 10 минути, цър-вул написа:

Свирни

За сега се наблюдава някакви опити за активиране на нови функции, следвани от съобщение за отпадане на активацията с подкана да кликна за повече информация. При кликването се отваря списък с разни функции, всичките активни, и не може да се разбере кое не е могло да се пръкне (така поне 5-6 пъти). Това се показва на екрана долу в дясно над датата. Сега съм на друг комп, но след обед ще покажа списък с актуализациите, минали до сега.

преди 10 часа, Бонбон с катран! написа:

НЕ! КАТЕГОРИЧНО НЕ СЕ ВОДИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ! Трябва да включва кумулативен ъпдейт

Паак една камара глупости!
Кьорав ли си да прочетеш, че има кумулативен ъпдейт за .Net
И к'воо - трябва да има кумулативен ъпдейт? Значи всички други актуализации не минават през механизма за инсталиране на актуализации, да?

преди 10 часа, Бонбон с катран! написа:

нетфрейм - външна програма!

Поредният бисер!

преди 2 минути, цър-вул написа:

Паак една камара глупости!
Кьорав ли си да прочетеш, че има кумулативен ъпдейт за .Net

Да, тук съм направил гаф.

преди 2 минути, цър-вул написа:

Поредният бисер!

За нетфрейм си има отделен инсталатор, затова го определям като различна функция.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.