Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 3 минути, ivov написа:

недостиг на виртуална памет ( а уж имам предостатъчно). 

Стартирай systempropertiesadvanced и следвай маркировката на картинките
image.png.902feebafa4021585ccbdd416967045f.png
Потвърди и рестартирай

преди 10 минути, ivov написа:

Въпросът ми е дали е добра идея да се преинсталира Windows 11?

Можеш и само с Reset да минеш, ако толкова искаш да се обновиш

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 745k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

преди 2 часа, ivov написа:

Това е най-добрата идея.

преди 7 часа, цър-вул написа:

Стартирай systempropertiesadvanced и следвай маркировката на картинките
image.png.902feebafa4021585ccbdd416967045f.png
Потвърди и рестартирай

Можеш и само с Reset да минеш, ако толкова искаш да се обновиш

Направих го и виж при мене каква е картинката :

system.jpg

преди 8 часа, ivov написа:

Предния път отговорих кратко и без да се обоснова, за което се извинявам.

Причината поради която ти писах, че е добра идеята да го преинсталираш е тази:

Работя дистанционно с този компютър към чужда фирма и редовно минава през него важна информация и отделно се правят парични преводи. 

Въпреки че:

Имам доста важни данни в него, които трябва да запазя на външен хард преди

преинсталацията и затова знам, че ще е голяма занимавка.

Тази голяма занимавка може да ти се види нищожна от проблемите, които може да имаш за това че не си го преинсталирал начисто.

Защо смятам така (лично мнение).

Windows по време на работа постоянно пише, трие из регистри и други места. Програми които ползваме правят същото или подобно. И е вдин момент нещо се скапва. Все някъде поради това писане и триене нещо влиза в конфликт с друго и т.н.

Повечето хора искат най-вече с външни програми да си почистят регистрите и други места из системата, за да я изчистят и освободят от тия проблеми. За съжаление в повечето случаи се създават нови и по-лоши дори от предишните проблеми.

Затова че най-чист Windows е "прясно" инсталирания. Докато не се е зацапал отново след време. 

Така че долу-горе на година е добре да се прави тая манипулация. И да не те мързи, че пак ще качваш програми или информация.

преди 1 час, ivov написа:

Направих го

Така е добре. Направи сега една проверка на дял С:
Стартирай cmd (Admin) и в него изпълни

echo y|chkdsk c: /f

Рестартирай и изчакай да заавърши и зареди до десктоп.
Поработи така и виж ще го има ли проблемът. 

преди 15 часа, В. Велев написа:

Затова че най-чист Windows е "прясно" инсталирания. Докато не се е зацапал отново след време. 

Така че долу-горе на година е добре да се прави тая манипулация. И да не те мързи, че пак ще качваш програми или информация.

Съгласен съм, че си има нужда от пълна преинсталация на ОС на чисто  от време на време и не ме мързи. Правил съм го десетки пъти и като се замислих съм сменил поне 4-5 настолни компютри само в къщи, а служебните не мога да ги изброя. А иначе с прехвърлянето на информацията имам една обица от преди доста години, когато имах електронен портфейл с едни двайсетина биткойна в него и всичко това затрих при преисталирането.  Сега леко ме е яд като виждам колко струва биткойна, но тогава я можеше да се вземат 18-20 долара  я не и дори не знаех как и дали мога да ги продам изобщо. Затова след време освен флашка си взех и външен хард и редовно качвам там нещата, които смятам за ценни. (е вече крипто нямам за съжаление ;)). 

Иначе съм в двоумение дали при тази преинсталация да не се върна към 10-ката, защото уж в началото ме дразнеше много 11 и минах на него с големи резерви. С времето свикнах и дори ми се струва по-бърза тази 11, но вероятно има значение, че смених сравнително стар компютър със съвсем  нов и по-мощен все пак. Чудя се още, защото дори не знам дали Windows 10 още го поддържат и ако да - до кога ще продължи това? Но си ми беше любимката десетката все едно е Пеле или Марадона. ;)

преди 15 часа, цър-вул написа:

Така е добре. Направи сега една проверка на дял С:
Стартирай cmd (Admin) и в него изпълни

echo y|chkdsk c: /f

Рестартирай и изчакай да заавърши и зареди до десктоп.
Поработи така и виж ще го има ли проблемът. 

Ок. Благодаря много за съветите и насоките. Всичко мина добре и сега си записвам датата и ще следя дали пак ще ме сюрпризира с оня син екран и надписи за грешка. Бях я снимал с телефона, но не намирам снимката и явно съм я изтрил по невнимание. Иначе щях да я кача тук, за да стане по-ясно. Не се появява често и я свързвам с отворени подкасти или видеа в Ютуб накуп с поне няколко таба в интернет. Тогава почва да провлачва звука за няколко секунди, забива мишката и веднага лепва синия екран.  

преди 55 минути, ivov написа:

син екран и надписи за грешка

Свали и изпълни добавяне към регистратурата.
При следващ евентуален BSOD снимай екрана и го покажи тук

CrashControl.reg

преди 19 часа, ivov написа:

Направих го и виж при мене каква е картинката :

system.jpg

Със колко RAM е тази машина? Тези 1280 MB отпуснати за виртуална памет говорят, че компютърът е с може би 1-2 GB RAM или там някъде. Ако наистина е с толкова малко, моята препоръка е да му вдигнеш RAM-а поне на 4 GB, нищо че SSD-то поема натоварването при използване на виртуалната памет.

преди 29 минути, саби написа:

Със колко RAM е тази машина? Тези 1280 MB отпуснати за виртуална памет говорят, че компютърът е с може би 1-2 GB RAM или там някъде. Ако наистина е с толкова малко, моята препоръка е да му вдигнеш RAM-а поне на 4 GB, нищо че SSD-то поема натоварването при използване на виртуалната памет.

Специално исках повече RAM, когато поръчвах компютъра, но в момента нямаха 16 GB и ми инсталираха 8 - Installed RAM    8.00 GB.  Не знам обаче защо така са го конфигурирали и това 1280 наистина ми изглежда малко.

Покажи резултата от изпълнението на командата в cmd или powershell:

systeminfo | findstr /C:"Memory"

Пусни един хром и отвори в него 10-ина различни таба и повтори горната команда.
Покажи резултатите

преди 1 час, ivov написа:

Специално исках повече RAM, когато поръчвах компютъра, но в момента нямаха 16 GB и ми инсталираха 8 - Installed RAM    8.00 GB.  Не знам обаче защо така са го конфигурирали и това 1280 наистина ми изглежда малко.

Това при теб в случая е динамично и се определя от Windows в зависимост от нуждите. Максимума е 1912МВ. С твоите 8GB отпуснатите от Windows още 2GB са достатъчни.

преди 2 минути, В. Велев написа:

С твоите 8GB отпуснатите от Windows още 2GB са достатъчни

Към момента на отчитане. Добре е да се види по време на натоварване:

преди 30 минути, цър-вул написа:

Покажи резултатите

преди 9 минути, цър-вул написа:

Към момента на отчитане. Добре е да се види по време на натоварване:

Не зная колко се товари тоя компютър освен това:

на 17.12.2023 г. в 11:53, ivov написа:

Работя дистанционно с този компютър към чужда фирма и редовно минава през него важна информация и отделно се правят парични преводи. 

Информацията и преводите не мисля че товарят. Остава програмата за дистанционно управление.

А, и антивирустните на първо място. Тях ги забравих.

Според мен Дефендера си е достатъчен. И аз правя парични преводи от компютъра и съм само с Дефендер.

преди 3 минути, цър-вул написа:

Не виждам връзката на цитираното от теб с консумацията на памет...

Според мен това са заподозрените:

Имам си вградената защита на Windows 11, плюс платената версия на антивирусната 360 TS. Скоро й изтича абонамента и се чудя дали да не си купя един

Битдефендер, който е по-скъпичък, но го пробвах преди време безплатно за кратко време и ми се понрави. 

преди 2 часа, цър-вул написа:

Покажи резултата от изпълнението на командата в cmd или powershell:

systeminfo | findstr /C:"Memory"

Покажи резултатите

Картинка 1 е без натоварване, а 2 е с точно 10 отворени таба като между тях има ютуб работещо видео и онлайн телевизия. Само не знам защо замества цифри с въпросителни знаци? 

1.jpg

2.jpg

От това, което виждам вс. работи добре.
Остава да проверим как е минала проверката на дял С - стартирай Powershell (Admin) и в него постави/изпълни

get-winevent -FilterHashTable @{logname="Application"; id="1001"}| ?{$_.providername -match "wininit"} | fl timecreated, message | out-file "$env:userprofile\Desktop\CHKDSKResults.txt"

На десктопа ще се появи файл CHKDSKResults.txt - прикачи го в следващия си пост

преди 1 час, В. Велев написа:

Не зная колко се товари тоя компютър освен това:

Информацията и преводите не мисля че товарят. Остава програмата за дистанционно управление.

А, и антивирустните на първо място. Тях ги забравих.

Според мен Дефендера си е достатъчен. И аз правя парични преводи от компютъра и съм само с Дефендер.

Това с преводите го споменах най-вече, за да стане ясно,че трябва да се пазя от вируси и хакване. Иначе нито правя често преводи, нито товарят, но това все пак са 

моите пари и като ги управлявам е логично да търся сигурност. 

Платената антивирусна има полезни функции като ъпгрейдване на стари драйвери и почистване на регистрите и всякакви други излишни файлове. Тя е лека програма и съм я ползвал и 

на предишни мои компютри. Там нямаше син екран, а той се появява на последната уж най-мощна във всяко отношение машина. Когато бях с windows 10 всичко беше топ. 

преди 5 минути, цър-вул написа:

От това, което виждам вс. работи добре.
Остава да проверим как е минала проверката на дял С - стартирай Powershell (Admin) и в него постави/изпълни

get-winevent -FilterHashTable @{logname="Application"; id="1001"}| ?{$_.providername -match "wininit"} | fl timecreated, message | out-file "$env:userprofile\Desktop\CHKDSKResults.txt"

На десктопа ще се появи файл CHKDSKResults.txt - прикачи го в следващия си пост

Готово:

CHKDSKResults.txt

преди 8 минути, ivov написа:

Това с преводите го споменах най-вече, за да стане ясно,че трябва да се пазя от вируси и хакване. Иначе нито правя често преводи, нито товарят, но това все пак са 

моите пари и като ги управлявам е логично да търся сигурност. 

Платената антивирусна има полезни функции като ъпгрейдване на стари драйвери и почистване на регистрите и всякакви други излишни файлове. Тя е лека програма и съм я ползвал и 

на предишни мои компютри. Там нямаше син екран, а той се появява на последната уж най-мощна във всяко отношение машина. Когато бях с windows 10 всичко беше топ. 

Тогава слагай повече RAM. Забравих да кажа че аз съм с 32GB (2х16). Сега не само Windows, а всичко друго "лапа" много RAM.

Windows11 може да ползва повече RAM от 10-та, ама мисля че е по-сигурен, което най-много ти трябва.

преди 9 минути, ivov написа:

Готово:

Даа, имало е проблем с файловата система и е ремонтиран:

Stage 3: Examining security descriptors ...
              Cleaning up 2026 unused index entries from index $SII of file 0x9.
              Cleaning up 2026 unused index entries from index $SDH of file 0x9.
              Cleaning up 2026 unused security descriptors.
              Security descriptor verification completed.

преди 8 минути, цър-вул написа:

Даа, имало е проблем с файловата система и е ремонтиран:

Stage 3: Examining security descriptors ...
              Cleaning up 2026 unused index entries from index $SII of file 0x9.
              Cleaning up 2026 unused index entries from index $SDH of file 0x9.
              Cleaning up 2026 unused security descriptors.
              Security descriptor verification completed.

Супер, хиляди благодарности за помощта и дано вече всичко да е наред!  :shake_puter:

току-що, ivov написа:

ано вече всичко да е наред!

Нали знаеш, че няма нищо вечно... ;) 
За сега не би трябвало да има проблем и аз лично не виждам смисъл да се преинсталират...

(сега съм с SSD). 

Колко % му е здравето на SSD-то?

преди 1 час, В. Велев написа:

Тогава слагай повече RAM. Забравих да кажа че аз съм с 32GB (2х16). Сега не само Windows, а всичко друго "лапа" много RAM.

Windows11 може да ползва повече RAM от 10-та, ама мисля че е по-сигурен, което най-много ти трябва.

8 GB RAM + SSD според мен са достатъчно. Аз се опасявах паметта да не е само няколко GB.

Единственият дребен кусур е появата на син екран с някаква грешка и подканяне да 

се рестартира. Това чудо идва през няколко седмици когато има наотворени много задачи и доколкото разбрах е недостиг на виртуална памет ( а уж имам предостатъчно).

Има вероятност някоя от програмите да е бъгава и да има т.нар. memory leak, т.е. постоянно заделя памет, но не освобождава. Като пример мога да дам за някои доста стари версии на utorrent, които имаха проблем с кеширането на Windows-а и препълваха паметта. В този случай в диспечера на задачите не можеше да се види, че тази програма използва повече от нормалното памет, но при затварянето ѝ се освобождаваше голямо количество памет.

Моята препоръка е, докато ползваш този компютър, от време на време да преглеждаш диспечера на задачите и да следиш какво показва с използването на паметта. Трябва да следиш използваната и виртуалната памет (commit charge). Това второто представлява общо физическата памет плюс pagefile-а.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.