Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 7 минути, Joss Bomon написа:

Мога и културно да се обръщам, но каквото почука, такова му отваря.

Карай само културно. Не падай ниско.

И аз за малко да вляза в капана.

От друга страна се оправдаваме, че с простака трябва да се държиш просташки.

Както винаги истината е по средата. Важно е да се намери средата.

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 745,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

преди 8 часа, цър-вул написа:

Нали се стремим да пишем грамотно.

преди 7 часа, Joss Bomon написа:

Мога и културно да се обръщам

преди 7 часа, vpvelev написа:

Не им отваряй очите.

преди 13 часа, B-boy/StyLe/ написа:

може да лудне човек

В този форум има няколко човека, благодарение на които се намират решения на сложни проблеми с компютрите. Без вас, драги приятели, няма да има смисъл да се появяват такива като мен. Освен като умни и знаещи, дръжте се и като възпитани, ще бъде още по-хубаво!

преди 9 часа, vpvelev написа:

А не се сещат, че всяка нова версия взема най-доброто от предната и се надгражда

Значи твърдиш че win 8 е по добър от win 7  а @vpvelev

преди 2 часа, NEVADA написа:

В този форум има няколко човека, благодарение на които се намират решения на сложни проблеми с компютрите. Без вас, драги приятели, няма да има смисъл да се появяват такива като мен. Освен като умни и знаещи, дръжте се и като възпитани, ще бъде още по-хубаво!

А мен си цитирал, защото?

преди 47 минути, ninov написа:

Значи твърдиш че win 8 е по добър от win 7  а @vpvelev

За него не знам, но аз го твърдя със сигурност като бивш ползвател и на двете. На 8.1 бях до преди 2 месеца някъде (от 2015 досега включително), но ми се наложи да мина на 10, не заради друго, а защото доста програми и игри вече като минимални изисквания искат вече 10.

За мен 8.1 взима най-доброто от двата свята по онова време - стабилността на 7 и новите функции основно за ремонт и поддръжка на 10 и се беше получило доста сполучливо и стабилно combo. Не съм имал никакви ядове, сини екрани или нерешими проблеми.

преди 24 минути, B-boy/StyLe/ написа:

За мен 8.1 взима най-доброто от двата свята по онова време - стабилността на 7 и новите функции основно за ремонт и поддръжка на 10 и се беше получило доста сполучливо и стабилно combo. Не съм имал никакви ядове, сини екрани или нерешими проблеми.

А не мислиш ли, че нещата до голяма степен зависят от ЗадКлавиатурното Устройство? :)  Много от сините екрани, заразяванията с вируси, и други проблеми са по вина не на операционната система, а на този, който работи с компютъра. Обаче, когато не знае как да се справи, той обвинява Windows-а. 

Аз за толкова време с Windows 10 почти нямах проблеми. Един път син екран - инсталирал съм драйвер от времето на WinXP, за който не знаех, че не е съвместим с 10-ката. Едно заразяване с вируси, от софтуер, който лично съм изтеглил и инсталирал, без да знам, че е бъкан с гадини. И това, след като карам със спрени ъпдейти още от времето на Win7. 

А ако говорим за външния вид - никога не съм работил с Windows в чистия му вид. Винаги съм модифицирал интерфейса по вкуса си, доколкото е възможно. 

Вече около месец карам с Windows 11, засега никакви проблеми. Да видим нататък.

преди 16 минути, Rudy M. написа:

А не мислиш ли, че нещата до голяма степен зависят от ЗадКлавиатурното Устройство? :)  Много от сините екрани, заразяванията с вируси, и други проблеми са по вина не на операционната система, а на този, който работи с компютъра. Обаче, когато не знае как да се справи, той обвинява Windows-а. 

Аз за толкова време с Windows 10 почти нямах проблеми. Един път син екран - инсталирал съм драйвер от времето на WinXP, за който не знаех, че не е съвместим с 10-ката. Едно заразяване с вируси, от софтуер, който лично съм изтеглил и инсталирал, без да знам, че е бъкан с гадини. И това, след като карам със спрени ъпдейти още от времето на Win7. 

А ако говорим за външния вид - никога не съм работил с Windows в чистия му вид. Винаги съм модифицирал интерфейса по вкуса си, доколкото е възможно. 

Вече около месец карам с Windows 11, засега никакви проблеми. Да видим нататък.

За стабилността да, ползвателя е важен, но това не може да отрече факта, че 8.1 има повече опции за ремонт на системата от 7 и това вече си е до ОС, както и, че поддържа Secure Boot (а 7 не). Това може би ще е нещо незначително за повечето домашни потребители, които са свикнали при проблеми да преинсталират, да върнат IMAGE или да го дадат на приятел да им го поправи, но за потребители занимаващи се с поддръжка на системи, когато възникне една такава ситуация, инструментите в 8.1 могат да са наистина Lifesaver както се казва.

Ами да, така е, прав си. Във всяка по-нова версия на една операционна система, се появяват допълнителни възможности, които биха имали важно значение за някои потребители. Докато за други - не. В тази връзка ми е интересно какво принципно ново би предложил Windows 11 - освен многото ограничения за хардуера, на който може да се инсталира.

А иначе и аз досега бих си карал на 8.1 - по-удобен, по-бърз и по-красив (според мен) от 7-ицата. Обаче в един момент новата версия на Lightroom, като се опитах да я инсталирам, ми каза: "Искам 7 или 10, на 8.1 не ща". Така че, нямаше как - трябваше да ъпгрейдвам.

преди 26 минути, Rudy M. написа:

А иначе и аз досега бих си карал на 8.1 - по-удобен, по-бърз и по-красив (според мен) от 7-ицата. Обаче в един момент новата версия на Lightroom, като се опитах да я инсталирам, ми каза: "Искам 7 или 10, на 8.1 не ща". Така че, нямаше как - трябваше да ъпгрейдвам.

Именно. При мен Adobe Premiere CC 21 изрева и каза искам Win 10, STALKER 2 казва минимални изисквания 10, King's Bounty II има минимални изисквания 10. Просто извиване на ръцете. Между другото всички викат, че 10 е лека, но според мен е една идея по-тежка от 8.1. По-често имам лагове и memory leaks под 10. Например в FF и в някои други приложения. Но като цяло е стабилна. Нищо общо с първите билдове, когато се появи, когато имаше кошмарна репутация. А иначе има някои полезни глезотийки спрямо 8. Копирането на команди в CMD, цветовете на командите в PS са по-ясно разграничени, добавените менюта в Task Manager-a за GPU например и други нещица. Смея да твърдя, че не съжалявам и беше дошло времето за актуализация. За 11 чувам, че е доста стабилна макар и в ранен стадий на развитие, но бих я ползвал на виртуална или като Dual-Boot. За работна машина (тя си е моя, не служебна, но в момента съм малко хоум офис) и не ми се експериментира много.

преди 11 часа, vpvelev написа:

А не се сещат, че всяка нова версия взема най-доброто от предната и се надгражда.

Не съм напълно съгласен. Ще се самоцитирам:

на 21.08.2021 г. в 19:03, саби написа:

Аз се надявам Windows 10 21H2 да върви нормално на моя компютър подобно на 1909 и 11-ката, че 2004, 20H2 и 21H1 нещат да се инсталират. Ако върви нормално, се връщам на 10-ката. Има неща, които не ми харесват в 11-ката. Вече писах за това, че си искам началния екран обратно. Не помня дали писах, че не ми харесва, че не може да се разгрупират иконите в taskbar-а. Не ми харесва това, че трябва да се кликне още веднъж върху контекстното меню при кликване с десния бутон върху файл, папка и т.н., за да са покажат допълните опции. Обединили са календара и съобщенията от програмите и като се кликне върху бутона за изчистване на всички съобщения, трябва да се кликне още веднъж, за да се скрие часовника. При 10-ката директно се скрива лентата със съобщенията. За да се направи папка пак увеличиха кликанията на два пъти, веднъж върху "Създай" и втори път върху "Папка".

Единственото, което повече ми харесва в 11-ката спрямо 10-ката е новите дизайн и подредба на настройките, ама тях ги ползвам доста по-рядко спрямо останалите неща.

Вярно, че зад интерфейса какво и как се променя не се вижда лесно, но като по-новата версия ми е по-неудобна за ползване от старата, няма как да кажа, че се взима най-доброто от старата.

преди 8 минути, саби написа:

Вярно, че зад интерфейса какво и как се променя не се вижда лесно, но като по-новата версия ми е по-неудобна за ползване от старата, няма как да кажа, че се взима най-доброто от старата.

Всъщност макар че с интерфейса се свиква, ако се гонят някакви срокове наистина си оказва значение. Аз например в началото се лутах из настройките на 10, защото едно и също нещо може да се постигне по няколко начина (в смисъл едни и същи настройки ги има на няколко места, но с различен интерфейс). В Premiere Pro същата работа. Понеже се налага да работя с няколко версии...за мен CS6 си остава най-интуитивната като интерфейс. Да, CC версиите имат повече възможности и изглеждат почти идентично след настройване, но пак някои от ефектите не се прилагат толкова интуитивно поне за мен. Но като цяло тук монетата има две страни - наистина има надграждане на възможностите. Просто с интерфейса се изисква привикване. Сега при 11 пак ще трябва леко да свикнем, защото и там ще има разлики (надявам се за добро), но не мисля, че ще е нещо чак толкова различно за да се правят драми.

на 15.09.2021 г. в 21:37, Kolev71 написа:

Описал съм го точно както изглежда - ни по малко,ни по вече. Както изглежда не само тук а и в целият форум. В такъв случай имам чувството че някой от Вас иска да каже: Ние сме няколко във форума и затова всеки от Вас трябва да чете повече и по малко да пише..

А мен си включил в това число, защото?

преди 12 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Просто с интерфейса се изисква привикване. Сега при 11 пак ще трябва леко да свикнем, защото и там ще има разлики (надявам се за добро), но не мисля, че ще е нещо чак толкова различно за да се правят драми.

Да де, ама ... Често ми се налага да прехвърлям файлове от мемори картата на фотоапарата в работната папка, за да ги обработвам после. И много ми липсва в контекст менюто опцията "Copy to / Move to" . Която освен всичко помни последната папка, където е прехвърляно. Това много улесняваше работата. Сега в 11-ката търся начин да заместя тази възможност.

Не е кой знае какво, ама прави нещата по-приятни.

преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

За 11 чувам, че е доста стабилна макар и в ранен стадий на развитие, но бих я ползвал на виртуална или като Dual-Boot. За работна машина (тя си е моя, не служебна, но в момента съм малко хоум офис) и не ми се експериментира много.

Тази сутрин реши да се изгаври с мен. При пускане на компютъра, стигна до логото, повъртя точките и замръзна. След второто принудително рестартиране се самопоправи, като деинсталира последния ъпдейт и зареди нормално, след което наново се инсталира ъпдейта. Имаше счупени файлове след проверка с sfc /scannow и dism /online /cleanup-image /restorehealth, но сега работи по старо му. То и до 5 октомври не остана време и остават само малките бъгове да доизчистят. Така че, да, като цяло добре се държи.

преди 8 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Всъщност макар че с интерфейса се свиква, ако се гонят някакви срокове наистина си оказва значение. Аз например в началото се лутах из настройките на 10, защото едно и също нещо може да се постигне по няколко начина (в смисъл едни и същи настройки ги има на няколко места, но с различен интерфейс).

На 10-ката това ѝ е най-големият проблем - разделянето на настройките в различни места (Контролен панел и Настройки). Поне настройки рядко се променят. Хубавото в 10-ката е, че иконите в старт екрана/менюто са с еднакъв фон. В 8-мицата бяха с различен цвят и беше доста шарено, при което ми беше трудно да видя това, което търся.

преди 8 минути, B-boy/StyLe/ написа:

В Premiere Pro същата работа. Понеже се налага да работя с няколко версии...за мен CS6 си остава най-интуитивната като интерфейс. Да, CC версиите имат повече възможности и изглеждат почти идентично след настройване, но пак някои от ефектите не се прилагат толкова интуитивно поне за мен. Но като цяло тук монетата има две страни - наистина има надграждане на възможностите. Просто с интерфейса се изисква привикване. Сега при 11 пак ще трябва леко да свикнем, защото и там ще има разлики (надявам се за добро), но не мисля, че ще е нещо чак толкова различно за да се правят драми.

На старт менюто няма какво да му се свиква. Мога да поместя някакви си 18 икони едновременно. На старт екрана в 10-ката редях в първата колона магазините с игрите, във втората - програмите, в третата - игрите и в четвъртата - административните инструменти. Натискам Windows-кия бутон и всичко е пред очите ми. Пък и не разбирам защо трябва да минавам на търсене на програмите и игрите през търсачката. То вярно, че като се напишат първите една или две букви, търсеното нещо е сред първите, ама премахването на старт екрана е премахване на начин за стартиране на програмите и игрите, и това не ми харесва.

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Да де, ама ... Често ми се налага да прехвърлям файлове от мемори картата на фотоапарата в работната папка, за да ги обработвам после. И много ми липсва в контекст менюто опцията "Copy to / Move to" . Която освен всичко помни последната папка, където е прехвърляно. Това много улесняваше работата. Сега в 11-ката търся начин да заместя тази възможност.

Не е кой знае какво, ама прави нещата по-приятни.

Няма ли как да се върне? Май видях, че сте го дискутирали назад и май до един момент е ставало, а после в новите ревизии не? Ами аз съм сигурен, че ще се появи възможност за връщането на тази опция след като 11 излезе през октомври. Дотогава не можеш ли да ползваш някоя външна програма като Tera Copy и подобни?

Цитат

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}]
[HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}]

Опция в контекста, работи и под 11

image.png.6c5de122c886191d7ea1b1a977c8d507.png 

image.png.a24cdf57054f3a17b998c2775161edbf.png

преди 6 минути, саби написа:

На старт менюто няма какво да му се свиква. Мога да поместя някакви си 18 икони едновременно. На старт екрана в 10-ката редях в първата колона магазините с игрите, във втората - програмите, в третата - игрите и в четвъртата - административните инструменти. Натискам Windows-кия бутон и всичко е пред очите ми.

Аз пък от много време редя най-използваните неща върху Taskbar-а. В Start Menu-то слагам нещата, които също ползвам, но по-рядко. Всичко останало го намирам или в менюто с всички приложения, или с търсачката. Много административни неща ги има с десен клик върху Windows иконата. 

А си мисля, че в някой момент Windows 11 ще има начин да се махнат тези Recommended. Или някой хакер ще го намери :) . Тогава ще има повече място за икони.

преди 5 минути, саби написа:

Тази сутрин реши да се изгаври с мен. При пускане на компютъра, стигна до логото, повъртя точките и замръзна. След второто принудително рестартиране се самопоправи, като деинсталира последния ъпдейт и зареди нормално, след което наново се инсталира ъпдейта. Имаше счупени файлове след проверка с sfc /scannow и dism /online /cleanup-image /restorehealth, но сега работи по старо му. То и до 5 октомври не остана време и остават само малките бъгове да доизчистят. Така че, да, като цяло добре се държи.

Еми то и при мен 10 за 2 месеца направи подобни магарии (на няколко пъти SFC си намери грешки, но не като счупени системни файлове, а по-скоро като счупени права на някои папки {без да съм ги барал аз} и си ги поправи). На 2 пъти пък замръзваше на Shut Down като геврека продължаваше да се върти и се наложи "Cold" рестарт. Един път пък не искаше да влезе в SLEEP режим. Но оттогава пипнах някои неща и засега не се е появявал пак проблема. Не е от захранването или от Power Plan-a. Мисля, че проблема се дължеше на калпава версия на драйвер или на външно приложение. Но подозирам, че може и да е, защото не е качена на чисто, а като актуализация от 8.1 (даже е твърде вероятно да е и от това). И все пак ще е по-добрия вариант от хардуерен проблем. Така че на този етап не обвинявам 10-тката за тези минорни проблеми.

преди 10 минути, саби написа:

На старт менюто няма какво да му се свиква. Мога да поместя някакви си 18 икони едновременно. На старт екрана в 10-ката редях в първата колона магазините с игрите, във втората - програмите, в третата - игрите и в четвъртата - административните инструменти. Натискам Windows-кия бутон и всичко е пред очите ми. Пък и не разбирам защо трябва да минавам на търсене на програмите и игрите през търсачката. То вярно, че като се напишат първите една или две букви, търсеното нещо е сред първите, ама премахването на старт екрана е премахване на начин за стартиране на програмите и игрите, и това не ми харесва.

Аз и не искам да свиквам там. Затова си ползвам OpenShell :)

Image-234.png

преди 5 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Няма ли как да се върне? Май видях, че сте го дискутирали назад и май до един момент е ставало, а после в новите ревизии не? Ами аз съм сигурен, че ще се появи възможност за връщането на тази опция след като 11 излезе през октомври. Дотогава не можеш ли да ползваш някоя външна програма като Tera Copy и подобни?

Е, то аз и сега мога да го ползвам, обаче допълнително трябва да цъкам на "Show more options". Тъпо е там да се слагат най-използваните функции. По-удобно ми е да си "бодна" таргет папката сред Фаворитите, и да прехвърлям с иконките "Cut/Paste".

Иначе по принцип мога направо да настроя Lightroom автоматично при стартиране да импортва снимките от картата в рийдъра, и да ги прехвърля в зададена папка. Която след обработката да изтрия. Досега не съм го правил, но май ще се наложи.

преди 13 минути, Rudy M. написа:

Аз пък от много време редя най-използваните неща върху Taskbar-а. В Start Menu-то слагам нещата, които също ползвам, но по-рядко. Всичко останало го намирам или в менюто с всички приложения, или с търсачката. Много административни неща ги има с десен клик върху Windows иконата.

Аз съм свикнал програмите да са разгрупирани в таскбара, за да мога по-лесно да превключвам между тях и заради това там съм оставил само windows explorer и браузъра, ама сега като не могат да се разгрупират, таксбарът стои празен...

преди 13 минути, Rudy M. написа:

А си мисля, че в някой момент Windows 11 ще има начин да се махнат тези Recommended. Или някой хакер ще го намери :) . Тогава ще има повече място за икони.

А дано.

преди 25 минути, саби написа:

На 10-ката това ѝ е най-големият проблем - разделянето на настройките в различни места (Контролен панел и Настройки). Поне настройки рядко се променят. Хубавото в 10-ката е, че иконите в старт екрана/менюто са с еднакъв фон. В 8-мицата бяха с различен цвят и беше доста шарено, при което ми беше трудно да видя това, което търся.

Не е толкова до разделяне, всеки да управлява през каквато си иска настройка, но едни и същи настройки им се повтарят и натякват от много места. Някаква каша с изследователски нюх за потребителя и подкана да чука на една настройка, която вече е минала през ръцете му или през (погледа му). Примерно:

1. Настройки -> Актуализиране и защита -> Защита в Windows  -> Управление на приложения и браузъри -> Защита, базирани на репутация -> Настройки за защита, базирана на репутрация -> Блокиране на потенциално нежелано приложение.

2. Настройки -> Актуализиране и защита -> Защита в Windows  -> (Защита на  устройството) -> Управление на приложения и браузъри -> Защита, базирани на репутация -> Настройки за защита, базирана на репутрация -> Блокиране на потенциално нежелано приложение.

3. Настройки -> Актуализиране и защита -> Защита в Windows  -> (Производителнност и изправност на устройството) -> Управление на приложения и браузъри -> Защита, базирани на репутация -> Настройки за защита, базирана на репутрация -> Блокиране на потенциално нежелано приложение.

Да, това казах и аз. Едно нещо може да се извърши по няколко начина. Може би са искали да ми махнат, но са ги оставили за обратна съвместимост и старите настройки. Но така малко човек се чувства като шизофреник в началото.

преди 20 минути, Rudy M. написа:

По-удобно ми е да си "бодна" таргет папката

с пряк път до нея в %AppData%\Microsoft\Windows\SendTo
и ще ти е в котекста Send To >име на папката

преди 15 минути, саби написа:

Аз съм свикнал програмите да са разгрупирани в таскбара, за да мога по-лесно да превключвам между тях и заради това там съм оставил само windows explorer и браузъра, ама сега като не могат да се разгрупират, таксбарът стои празен...

Pin to taskbar не ти ли върши работа?

преди 10 минути, цър-вул написа:

Pin to taskbar не ти ли върши работа?

Сега като е пуст таскбарът, освен да пробвам.

преди 42 минути, Rudy M. написа:

Тогава ще има повече място за икони.

Какви стe безбожни ... езичници!
Една единствена икона трябва да има - на Бил Гатус!

Междувременно по света всички са в очакване на Windows 11 на 05.10, шокиращ фоторепортаж на шествие от поклонници в новия логин тапет на W11:
https://i.imgur.com/KtfkQS1.jpg 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.