Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте. Занимавам се със фотография и видеография. Смятам да направя нова конфигурация която ще ми е необходима предимно и най - вече за професионална обработка на видео и снимки. Видео най - често 4К, но ще ми е необхдоимо и за 8К. Бюджета ми е 4500/5000лв. Работя предимно със програмите на Adobe, Ps,Lr,Pp,Af. Идеята е ако мога през време да надграждам като добавяне на рам (примерно.)
Ще съм Ви много благодарна ако ме насочите. Кое ще е по - добрият вариянт Windows или Apple.

• Автор
преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

8K монитор имате ли?

RAM няма какво толкова да я надграждате, вземате сега колкото ви трябва + запас = гледайки в тавана 64GB.

Не, нямам. Забравих да допълня че и монитор трябва да взимам. Разбира се да поддържа и 8К. Да за рам аз също мислех 4 х 16гб. Но дъно, кутия, захранване, процесор, видео, охлаждане. Обмислях за процесор core i9-9900 3.1Ghz, видеокарта Palit RTX 3060 Dual 12GB, рам памет Patriot Viper Steel 4x16 3600Mhz. Но не знам какво дъно, кутия, захранване за тези компоненти.

• Автор
преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не знам, затова се допитвам до по - компетентни хора които разбират. Аз разбирам повърхностно и се ориентирам само по - цената.

Въпросът ви не е зададен професионално. Какво значи "Видео най - често 4К, но ще ми е необхдоимо и за 8К." ? Ако искате да го гледате действително, а не изрендено, оттроете сумата и я пригответе само за монитор. И, то няма да е чак 8К, а 6К. Например дисплеят на Епъл. За снимски, една 24 мегапиксела снимка е 4000х6000 пиксела. За по-лесна обработка, дисплей с повече пиксели на квадратен инч, е за предпочитане. Започват от 2000лв. и са трудни за намиране. Ето един пример от LG. Иначе нещо уникално и от Apple, но е 10 бона. Но и то не става за 8К - само до 6. Ако искате аматьорски просто да ви се визуализира видео (изрендено), всякакъв монитор ще свърши работа. Нещо компромисно и ставащо само и единствено за целта - някакъв iMac 27". Има си всичко необходимо - сносен екран, не много гаден процесор, сносна видео карта. Недостатъците са адски много - от неудобен, но добре изглеждащ дизайн, до липса на възможност за бъдещи ъпгрейди и скъпи ремонти. Епъл не обичат такива неща, при тях ъпгрейд няма - съществува само нова покупка на по-нов продукт. Ако държите дае  евтин дисплей, но що-годе ставащ (на 60 херца) с 5120х2880 - препоръчвам iMac. Ако искате нещо по-добро като процесор, мрежова свързаност, дискове и евентуално водно охлаждане - по-добре си съберете собствена машина, но ще излезе доста по-скъпо от iMac-a.

преди 2 часа, Veronika91 написа:

Не, нямам. Забравих да допълня че и монитор трябва да взимам. Разбира се да поддържа и 8К. Да за рам аз също мислех 4 х 16гб. Но дъно, кутия, захранване, процесор, видео, охлаждане. Обмислях за процесор core i9-9900 3.1Ghz, видеокарта Palit RTX 3060 Dual 12GB, рам памет Patriot Viper Steel 4x16 3600Mhz. Но не знам какво дъно, кутия, захранване за тези компоненти.

Интересно какъв фотоапарат използвате в момента?! 8К? Монитори с тази резолюция са рядкост и надхвърлят целия бюджет. Общо взето - няма шанс за тези фантасмагории. 

За конфигурацията:

Untitled 1.png

Качествени компоненти без компромиси. Едното SSD е за ОС и програми, другото за съхранение. Оперативна памет на висока честота в този случай не е необходима. Пробвате засега с 32 гъбки. Кутията и захранването са отлични, дънната платка е лукс, CPU-то - перфектно за задачите, за които ще се ползва. Видеото - RTX 3060 е добър вариант, но след нормализиране на цените. Тогава оптималната графика може да се яви RTX 3070.

Поздрави.

• Автор
преди 3 минути, Jorge написа:

Интересно какъв фотоапарат използвате в момента?! 8К? Монитори с тази резолюция са рядкост и надхвърлят целия бюджет. Общо взето - няма шанс за тези фантасмагории. 

За конфигурацията:

Untitled 1.png

Canon EOS R5 е апарата. Така и не съм снимала на 8К, само на 4К но след време като навлезе повече вероятно ще трябва. След време ще заделя повече бюджет за надграждане и за 8К. За момента ми трябва предимно за обработка на снимки и по - рядко за обработка на видео 4К. Благодаря за съвета. 

преди 36 минути, freen написа:

Въпросът ви не е зададен професионално. Какво значи "Видео най - често 4К, но ще ми е необхдоимо и за 8К." ? Ако искате да го гледате действително, а не изрендено, оттроете сумата и я пригответе само за монитор. И, то няма да е чак 8К, а 6К. Например дисплеят на Епъл. За снимски, една 24 мегапиксела снимка е 4000х6000 пиксела. За по-лесна обработка, дисплей с повече пиксели на квадратен инч, е за предпочитане. Започват от 2000лв. и са трудни за намиране. Ето един пример от LG. Иначе нещо уникално и от Apple, но е 10 бона. Но и то не става за 8К - само до 6. Ако искате аматьорски просто да ви се визуализира видео (изрендено), всякакъв монитор ще свърши работа. Нещо компромисно и ставащо само и единствено за целта - някакъв iMac 27". Има си всичко необходимо - сносен екран, не много гаден процесор, сносна видео карта. Недостатъците са адски много - от неудобен, но добре изглеждащ дизайн, до липса на възможност за бъдещи ъпгрейди и скъпи ремонти. Епъл не обичат такива неща, при тях ъпгрейд няма - съществува само нова покупка на по-нов продукт. Ако държите дае  евтин дисплей, но що-годе ставащ (на 60 херца) с 5120х2880 - препоръчвам iMac. Ако искате нещо по-добро като процесор, мрежова свързаност, дискове и евентуално водно охлаждане - по-добре си съберете собствена машина, но ще излезе доста по-скъпо от iMac-a.

Като техника ползвам Canon EOS R5 със няколко стъкла. Вероятно не зададох въпроса правилно. За момента ми е необходима конфигурация предимно за снимки, когато снимам събития било то бал, кръщенка или някакъв друг повод, мога да снимам и 4К не само HD. За 8К вероятно ще ползвам след дълго време когато заделя повече средства за по - добра конфигурация и по - скъп монитор. За момента ми е достатъчно да мога да обработвям снимки съответно от това тяло на canon както и най - много за 4К видео. Благодаря Ви за отговора.

преди 12 минути, Veronika91 написа:

Canon EOS R5 е апарата. Така и не съм снимала на 8К, само на 4К но след време като навлезе повече вероятно ще трябва. След време ще заделя повече бюджет за надграждане и за 8К. За момента ми трябва предимно за обработка на снимки и по - рядко за обработка на видео 4К. Благодаря за съвета. 

Докато навлезе масово ще смените R5-та. Не е зле. Не съм на ти с фотографията, но все пак... Има тук много интелигентни момчета, които ще помогнат допълнително. Kilchain примерно. Относно снимките и обработката. Относно конфигурацията - това, което предлагам + някакъв качествен 4К монитор засега, ако ви устройва.

Edit: забравих да добавя, че е необходима някаква дискретна графика, докато закупите 3060/70 след време!

преди 41 минути, Veronika91 написа:

било то бал, кръщенка или някакъв друг повод,

Извън темата - тази камера не е подходяща за подобни неща. Става за портрети, пейзажи, студийно видео и фото. За събития, които не можете да пресъзадете отново (сватби, кръщенета, балове и т.н.) се използват апарати с две карти памет. Рискът от фейл на сториджа е огромен, на мен ми се е случвал не на събитие (слава Богу), имам един познат със Сони, който снима сватби с 3 камери и за негов късмет, на единя картата умря още в началото и загуби само няколко кадъра.

По темата, всякакъв компютър ще Ви свърши работа. Било то за 1000 или 5000лв. Въпросът е от какво можете да правите компромиси. Монитор за 48 мегапиксела - няма. При обработката при всички случаи ще пада яко скрулване, зумване. Ако е с повече пиксели на инч, ще е една идея по-добре, но не достатъчно. Не маловажно, щом имате подобна камера - снимкте за принт ли са или за уеб? Защото и цветовите възможности на съответния монитор и належащата нужда от калибратор, не са маловажни.

И не маловажно, за България ли става въпрос или за чужбина? Защото цените и магазините са различни.

То като цяло при видео обработката повече се използва процесора. Видео карти вече без значение дали с CUDA или с OPENCL ще предложат хардуерно ускорение и поемане на някои от ефектите в реално време и могат да се потърсят и по-евтини модели. Но тук говорим за линеен монтаж и то на HD. Ако наистина ще е монтаж на 4к, то не знам дали вече не отивате към Quadro, която само тя е една чанта с пари и надхвърля целия бюджет. Така че е добре да се прецени добре какво точно ще се прави със системата.

преди 28 минути, Jorge написа:

За конфигурацията:

Качествени компоненти без компромиси. Едното SSD е за ОС и програми, другото за съхранение. Оперативна памет на висока честота в този случай не е необходима. Пробвате засега с 32 гъбки. Кутията и захранването са отлични, дънната платка е лукс, CPU-то - перфектно за задачите, за които ще се ползва. Видеото - RTX 3060 е добър вариант, но след нормализиране на цените. Тогава оптималната графика може да се яви RTX 3070.

Поздрави.

Много небалансирано при такъв ограничен бюджет. Излишно скъпи дъно и охлаждане, няма и видеокарта. RTX 3060 има на що-годе нормална цена за 1195 лв., но в бюджета може да се побере и 3070 TI:

Количка: AMD RYZEN 7 5800X BOX AM4, ASUS ROG STRIX B550-F GAMING AM4, Patriot Viper Steel 64GB 2x32 3000Mhz PVS464G300C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

Palit RTX 3060 Dual 12GB NE63060019K9-190AD 4710562242423 - цена. (nikem-bg.net)

Ето и още варианти за видеокарти:

PALIT-RTX-3070-Ti-GameRock-OC-8GB-GDDR6X (sky.bg) Цена: 2,079.72лв.

MSI-GeForce-RTXT-3060-Ti-VENTUS-3X-8G-OC-LHR (sky.bg) Цена: 1,464.84лв.

• Автор
преди 36 минути, freen написа:

Извън темата - тази камера не е подходяща за подобни неща. Става за портрети, пейзажи, студийно видео и фото. За събития, които не можете да пресъзадете отново (сватби, кръщенета, балове и т.н.) се използват апарати с две карти памет. Рискът от фейл на сториджа е огромен, на мен ми се е случвал не на събитие (слава Богу), имам един познат със Сони, който снима сватби с 3 камери и за негов късмет, на единя картата умря още в началото и загуби само няколко кадъра.

По темата, всякакъв компютър ще Ви свърши работа. Било то за 1000 или 5000лв. Въпросът е от какво можете да правите компромиси. Монитор за 48 мегапиксела - няма. При обработката при всички случаи ще пада яко скрулване, зумване. Ако е с повече пиксели на инч, ще е една идея по-добре, но не достатъчно. Не маловажно, щом имате подобна камера - снимкте за принт ли са или за уеб? Защото и цветовите възможности на съответния монитор и належащата нужда от калибратор, не са маловажни.

И не маловажно, за България ли става въпрос или за чужбина? Защото цените и магазините са различни.

Canon R5 е със две карти памет и винаги ползвам две карти памет 2х 126гб. като допълнение ползвам както аз така и мъжът ми за видео стойка dji ronin rs2, както и микрофон rode videomic ntg и осветление. Аз ползвам монопод, защото със ронина ми идва малко тежко. Снимали сме доста събития вече но, предимно на HD, на 4к, компютъра няма сила за обработване. Предимно за уеб, но не изключваме и за принт разбира се. Става въпрос за България. Като в този бюджет 5000лв не включвам монитора, за монитор ще си отделя отделна сума. 

преди 37 минути, B-boy/StyLe/ написа:

То като цяло при видео обработката повече се използва процесора. Видео карти вече без значение дали с CUDA или с OPENCL ще предложат хардуерно ускорение и поемане на някои от ефектите в реално време и могат да се потърсят и по-евтини модели. Но тук говорим за линеен монтаж и то на HD. Ако наистина ще е монтаж на 4к, то не знам дали вече не отивате към Quadro, която само тя е една чанта с пари и надхвърля целия бюджет. Така че е добре да се прецени добре какво точно ще се прави със системата.

Предимно ще се ползва за обработка на снимки в много рядки случаи ще се ползва за видео и предимно HD, така от коментарите разбирам че машина за 5000лв няма да ни е достатъчна за обработка на 4К видео. 

преди 33 минути, Raze написа:

Много небалансирано при такъв ограничен бюджет. Излишно скъпи дъно и охлаждане, няма и видеокарта. RTX 3060 има на що-годе нормална цена за 1195 лв., но в бюджета може да се побере и 3070 TI:

Количка: AMD RYZEN 7 5800X BOX AM4, ASUS ROG STRIX B550-F GAMING AM4, Patriot Viper Steel 64GB 2x32 3000Mhz PVS464G300C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

Palit RTX 3060 Dual 12GB NE63060019K9-190AD 4710562242423 - цена. (nikem-bg.net)

Благодаря Ви за изчерпателният отговор и подробности. Въпросът ми е:

MSI RTX3070 TI GAMING X TRIO 8GB Цена: 2142.99 лв. с ДДС

по добра ли е от останалите и най - вече от Palit RTX 3060 Dual 12GB която е 12GB и е на сравнително по - ниска Цена: 1195.00 лв. с ДДС

Да кажем, че са подредени така: RTX 3060 <- 3060 TI <- 3070 <- 3070 TI. За видео обработка и работа с избрания софтуер вече нямам идея как ще се представят и дали ще има значителна или някаква разлика, това трябва да се пита по специализираните форуми. Относно производителност при 3D графика и игри, нещата са следните:

Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC Review - Relative Performance | TechPowerUp

преди 27 минути, Veronika91 написа:

Благодаря Ви за изчерпателният отговор и подробности. Въпросът ми е:

MSI RTX3070 TI GAMING X TRIO 8GB Цена: 2142.99 лв. с ДДС

по добра ли е от останалите и най - вече от Palit RTX 3060 Dual 12GB която е 12GB и е на сравнително по - ниска Цена: 1195.00 лв. с ДДС

Разликата при монтажа (за разлика от гейминга) не си струва според мен (ако става въпрос за работа с до 4к). Вече за 8к ще трябва повече видео памет (без значение дали ще е Quadro или GeForce):

https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-Adobe-Premiere-Pro-143/Hardware-Recommendations

https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-Adobe-After-Effects-144/Hardware-Recommendations

С други думи според таблиците в линковете 3060 ще е предостатъчна.

• Автор
преди 5 часа, JKirilov написа:

Обективи, предполагам?

За WEB е изхвърляне такава голяма резолюция...

Да, обективи. Защо мислите така?

преди 11 часа, Raze написа:

Да кажем, че са подредени така: RTX 3060 <- 3060 TI <- 3070 <- 3070 TI. За видео обработка и работа с избрания софтуер вече нямам идея как ще се представят и дали ще има значителна или някаква разлика, това трябва да се пита по специализираните форуми. Относно производителност при 3D графика и игри, нещата са следните:

Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC Review - Relative Performance | TechPowerUp

Да разбирам значи че, 3070TI е най - добра от изборените която се вписва в бюджета и ще ми върши работа. А след време вече мога да подсиля компютъра с по - силна карта например 3090. А на това дъно, което сте ми посочили в по - горен коментар, 3090 ще бъде ли съвместима?

преди 11 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Разликата при монтажа (за разлика от гейминга) не си струва според мен (ако става въпрос за работа с до 4к). Вече за 8к ще трябва повече видео памет (без значение дали ще е Quadro или GeForce):

https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-Adobe-Premiere-Pro-143/Hardware-Recommendations

https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-Adobe-After-Effects-144/Hardware-Recommendations

С други думи според таблиците в линковете 3060 ще е предостатъчна.

Благодаря за информацията, но щом в този бюджет се вписва и 3070TI може би ще бъде тя с конфигурацията която е направил Raze. Въпросът ми е само дали на това дъно, което е посочил Raze, може да се постави и 3090?

В такъв случай е по-добре да се увеличи мощността на захранването:

CORSAIR RMx Series RM850x 80 PLUS Gold Modular CP-9020200-EU - цена. (nikem-bg.net)

Corsair Enthusiast RM850x Modular 80 Plus Gold 850W CP-9020188-EU - цена. (nikem-bg.net)

или някое подобно поне 850 вата или повече.

преди 10 минути, Veronika91 написа:

Благодаря за информацията, но щом в този бюджет се вписва и 3070TI може би ще бъде тя с конфигурацията която е направил Raze. Въпросът ми е само дали на това дъно, което е посочил Raze, може да се постави и 3090?

Ами вече вие си решавате. Картата винаги може да се смени, но като цяло разликите, както сами виждате в таблицата са минимални, а разликата в цената е двойна. А остатъка от парите да се вложат в по-добър процесор като 5900X, който е 12/24 (ядра/нишки). При монтажа броя на нишките не е без значение. (предложен е и от @Jorge)

https://www.pazaruvaj.com/procesori-c3139/amd/ryzen-9-5900x-12-core-3-7ghz-am4-p602155701/

Отделно се замислете дали това място ще ви е достатъчно, защото 4k, 8k файловете са обемисти. Та освен SSD-тата предложени горе в конфигурацията ако останат пари аз бих заложил на стандартни дискове в RAID масив. В работата сме с RAID 6 - 8 диска на Hitachi по 2 TB).

Понеже имам подобна дилема ще използвам тази тема, за някои последни въпроси

преди 13 часа, Jorge написа:

За конфигурацията:

Untitled 1.png

Поздрави.

Подобна конфигурация ми направиха, гледам и тук предлагате почти същите части. Не разбрах това дъно защо е толкова скъпо, а е малко по размери? С какво го препоръчвате, подходящо ли е за Ryzen 5900? За мен е проблем, че има само две места за оперативна памет.

На мен ми сложиха Silent Loop 2 240, дали Pure Loop е по-добро? Защо тази памет е толкова по-скъпа, по-добра ли е с нещо? Видях, че е 3200.

Направиха ми по-добра оферта за SSD, този Samsung за 465 е само 1TB :ohmy:.

преди 13 часа, Raze написа:

Показах и тази на пича, който ми направи моите, но каза че дъното не може да се сложи в тази кутия, не знам защо и че охладителят е за други процесори. Май в тези форуми няма да получа професионален съвет. :(

Да, моя грешка, не съм обърнал внимание. Кутията трябва да е поне ATX:

FD MESHIFY C BLACKOUT TGL - цена. (nikem-bg.net)

Охладител: be quiet! DARK ROCK PRO 4 BK022 - цена. (nikem-bg.net)

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Отделно се замислете дали това място ще ви е достатъчно, защото 4k, 8k файловете са обемисти. Та освен SSD-тата предложени горе в конфигурацията ако останат пари аз бих заложил на стандартни дискове в RAID масив. В работата сме с RAID 6 - 8 диска на Hitachi по 2 TB).

То по тази логика най-добре NAS. При RAID, ако спре токът, какво правим? Или изгори RAID контролера? Аз лично не препоръчвам уъркстейшъни да се ползват и за сторидж. Уъркстейшън с яки видеокарта и процесор, колкото се може по-малко по обем, но да върши работа SSD (и бързо разбира се), за да е по-бързо за бекъпи и най-вече, за да не позволява наблъскване с много информация и "утре ще направя бекъп". Още прреди постобработката да започне - едно резервно копие. След като завърши - още едно. И това на NAS, а не на десктоп, който така или иначе трябва да е онлайн заради продуктите на Adobe. Рискът от феил на машината е много голям. Било то от калпав ъпдейт, било то от зловредна програма. Отделно втора машина за бекъп на НАС-а. Предпочитам ZFS пред хардуерен/софтуерен RAID по ред причини. Отделно от това, от NAS много по-лесно се предоставят жидео и аудио файлове до трети лица, вместо да си товариш собствения уъркстейшън.

преди 1 час, Veronika91 написа:

Защо мислите така?

Защото за уеб снимките се рендят откъм качество и размер. Не само снимките, а и видеото. Отделно от това, браузерите работят само в sRGB. Това се прави по ред причини:

1. Големи по размер снимки се зареждат много по-бавно от барузера и съответно целия сайт.

2. Големите файлове генерират много повече трафик.

3. Заемат много повече място на сървъра.

Това най-много указва влияние на съответния сървър, а не толкова на клиента.

Представете си всяка снимка от ФБ примерно, да е по 30-40 мегапиксела, какъв трафик ще генерирате докато скрулвате страницата. И това е само от вас, а конкретно сървърът на ФБ има десетки хиляди клиенти в моемнта, ако всеки генерира трафик по 30-40МБ/сек...

За пробата, качете една снимка някъде, после я свалете и ще видите, че не е вече същата, като оригинала. Изрендена е, за да заема по-малко място. Пък ако снимките са за банерчета, бекграунд на сайт и т.н. - тогава са "орязани" най-много. С видеото е същото. Пробвали ли сте да качите видео на YouTube. Първото, което прави впечатление е, че не се качва моментално. После, не достъпно във всички формати. Зависи от видеото, може да отнеме няколко часа докато стане достъпно в "HD" и т.н. Това забавяне идва не защото някой ръчно ви гледа видеото и го удобрява, а защото мощен хардуер го изрендва цялото в 10-15 файла, за да е по-лесно за рендене после през браузера. За сравнение един мой клип 4K има битрейт около 35 мегабайта в секунда. В YouTube го гледам с download скорост 1 мегабайт. С youtube-dl ясно се вижда как е надробено на множество файлове и оригиналния фаил липсва. Много са рядко сайтовете, които наред с визуализираната снимка в праузера, държат и линкче с оригинала за теглене. Масово, при ъплоуд, от оригинала се изрендват необходимите размери и той става недостъпен вече. Никой няма да е в състояние да види прекрасната 48 мегапиксела снимка с размер 8МБ(примерно). Ще вижда снимката, но изрендена до 512х640 пиксела с размер само 60 килобайта.  

Някои "облаци" също рендят. По едно време на Гугъл облакът беше неограничено място за изрендени от Гугъл снимки или до 15ГБ в оригинал. Сега май го промениха или всички да са изрендени и макс 15 ГБ, или само 15ГБ без значение изрендени или не. Не го ползвам и не съм проверявал, но имаше новини по темата. Та, аз си ползвам собствен "Облак" вкъщи. За хора, които нямат достъп до него, правя торенти. Директно цялата папка с всички снимки и/или видео я правя на торент, давам торент файла на човека, тегли си ги и готово. После дали има необходимите калибрирани монитор/телевизор, за да ги виззуализира и в какъв цветови модел - негов проблем. И да няма, след време може да си купи, дал съм му снимките с висока резолюция и AdobeRGB.  После да прави с тях каквото иска, но има добра база. Ако иска да си ги "пази" във ФБ, да ги конвентира и т.н.

преди 1 час, freen написа:

То по тази логика най-добре NAS. При RAID, ако спре токът, какво правим? Или изгори RAID контролера? Аз лично не препоръчвам уъркстейшъни да се ползват и за сторидж.

Е като спре това се взима UPS. Иначе какво като спре тока...RAID 6 е стабилен, защото чак на третия от 8-те диска ако се прецака и чак тогава се губи информацията. До два диска няма проблеми да дегрейднат, сменят се и се ребилдва.

Да се ползва малка по обем дискове подсистема за работа с 4k/8k файлове е малоумие някакво. Ако се смятат и на голям битрейт и се ползват визии от всевъзможни източници си нямаш и на идея колко място отнемат. Ама какво ли съм тръгнал да ти обяснявам.

Ако изгорял контролера...ми за 15 години един 3WARE не е изгорял пък не знам. То по тази логика може да изгорят и други хардуерни части. Ай стига филми.

Рикса от фейл е доста нисък дори. Слага се админ парола и работниците си отварят само инсталираните програми без да могат да качват и махат софтуер и стартират непознати приложения или актуализации.

Иначе никой не отрича NAS. Въпрос на лична преценка и организация. И кой е казал, че ние нямаме бекъп сървъри?

по тази логика може да изгорят и други хардуерни части.

Точно! И е добре да можеш да си върнеш информацията, а не да се осланяш на късмета.

Иначе какво като спре тока...RAID 6

Не говоря да си изгубиш дисковете, а информацията. Всички RAID контролери имат едно слабо място - трябва им непрекъснато захранване, за да няма загуба на информация. В подобни случаи е важна информацията, а не хардуерът.

При хардуерен RAID може да си загубиш безвъзвратно информацията при проблеми със захранването и то без да имаш повреден дори един диск. Всичко ще си е наред, просто ще се наложи да си ребилднеш всичко от нулата. ZFS за това е създадена - на хората им е писаноло да се занимават с проблеми. При хардуерен RAID, ако ти замине контролерът, шансът да намериш същия със същия фурмуер, е минимален. При ZFS който и компонент да замине, винаги можеш да си върнеш инфото - било то дъно, диск, захранване и т.н. Може направо да си откачиш дисковете и да ги включиш в друга машина без нито един компонент да е същият. 

Рикса от фейл е доста нисък дори.

И кой е казал, че ние нямаме бекъп сървъри?

Ако първото ти твърдение беше вярно, намаше да си написал второто.

Просто написах, че е по-удачен начин. Едно е да имаш една машина с едно M.2 SSD 512GB или 1ТБ и да мяташ по ок. 30-40ГБ всеки ден по няколко пъти на НАС-а, друго е да имаш 12TB на нея, с 8 диска, да вибрира и шуми, да е огромна и да правиш бекъпи от по 3-4-8TB И не дай си боже да се наложи и да ползваш тежички програми през това време. И то не на каква да е ОС, а Windows... Айде няма нужда.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.