Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на мощност за конвектор

Featured Replies

Здравейте, искам да си купя конвектор с който да отоплявам една стая ако си ходя на вилата зимата. От това което разбирам, за да плащам най-малко сметки за ток е най-разумно да си взема максималто мощен конвектор (3000kW) с който стаята да се затопля максимално бързо (независимо колко е голяма) и лестно да се подържа температура. Поправете ме ако греша.

Незнам защо съм си втълпил в главата, че предивд това че говорим за къща чиято инсталация е на 30-40г., ако вкарам в контакта уред над 2000kW и ако работи много дълго време може да стане късо или някакаква друга авария. Незнам доколко това е вярно, но все пак този уред най вероятно ще работи и докато спя, така че съм длъжен да потърся информация.

Послединя ми въпрос е свързан с това дали наистина електронен термостат, спестява 21% от разхода за електричество в сравнение с механичен термостат. 

Максимално мощния конвектнор харчи максимално ток. Направи си сам сметката. Тези съм ги ползвал лично и греят много добре. В стая 16 квадрата за 10-тина минути отвърнат въздуха. Икономия не очаквай.

https://www.technopolis.bg/bg/Svobodnostoyashti-konvektori/Konvektor-ROWENTA-CO3035F1/p/695303

https://www.technopolis.bg/bg/Ventilatorni-pechki/Ventilatorna-pechka-ROWENTA-SO2330F0/p/695328

преди 23 минути, Avirox написа:

Здравейте, искам да си купя конвектор с който да отоплявам една стая ако си ходя на вилата зимата. От това което разбирам, за да плащам най-малко сметки за ток е най-разумно да си взема максималто мощен конвектор (3000kW) с който стаята да се затопля максимално бързо (независимо колко е голяма) и лестно да се подържа температура. Поправете ме ако греша.

Незнам защо съм си втълпил в главата, че предивд това че говорим за къща чиято инсталация е на 30-40г., ако вкарам в контакта уред над 2000kW и ако работи много дълго време може да стане късо или някакаква друга авария. Незнам доколко това е вярно, но все пак този уред най вероятно ще работи и докато спя, така че съм длъжен да потърся информация.

Послединя ми въпрос е свързан с това дали наистина електронен термостат, спестява 21% от разхода за електричество в сравнение с механичен термостат. 

Ако къщата няма изолация и топлината не се задържа просто конвекторът ще си работи на максимална мощ постоянно. Сам сметни. Само той по груби сметки ще ти гори 100 лева. Не знам какво разбираш под електронен термостат, но няма как да ти спестява разход.

• Автор

Да съгласен съм че харчи максимално ток, но логиката ми е че работи по кратко за достигането на същата температура в стаята и оттам се икономисват пари. Незнам дали съм прав, както казах.

Отностно отоплението на дърва, имаме парно което не работи в момемента, но и камина която за съжаление не топли собено много. Чудех се тези дни дали ще е голяма простотия ако в камината докато гори се слагат по малко въглища за топлина. Четох по разни форуми, че може да се стопи скарата на камината и да има газове които не трябва да се дишат. Какво мислите? Камината е зидана, голяма е, комина си работи нормално.

Ами аз не съм специалист, но под електронен разбирам термотат, който е с някакъв чип и действа по-предцизно от механичния, който е чиста механика. 

Видях го от сайта на Теси, незнам може и да е маркетинг.

снимка теси

преди 4 минути, Avirox написа:

Да съгласен съм че харчи максимално ток, но логиката ми е че работи по кратко за достигането на същата температура в стаята и оттам се икономисват пари. Незнам дали съм прав, както казах.

Отностно отоплението на дърва, имаме парно което не работи в момемента, но и камина която за съжаление не топли собено много. Чудех се тези дни дали ще е голяма простотия ако в камината докато гори се слагат по малко въглища за топлина. Четох по разни форуми, че може да се стопи скарата на камината и да има газове които не трябва да се дишат. Какво мислите? Камината е зидана, голяма е, комина си работи нормално.

Ами аз не съм специалист, но под електронен разбирам термотат, който е с някакъв чип и действа по-предцизно от механичния, който е чиста механика. 

Видях го от сайта на Теси, незнам може и да е маркетинг.

снимка теси

Вярвай си ти на рекламни трикове. Като ти дойде обаче сметката за това да не псуваш енергото после.

преди 21 минути, Avirox написа:

Да съгласен съм че харчи максимално ток, но логиката ми е че работи по кратко за достигането на същата температура в стаята и оттам се икономисват пари.

не е вярно

иска се време

въздуха да се преобърне

едно  приятелче с къща ръга по 6 кашона с дърва от банани в камина с водна риза и той си мисли

че колкото повече толкова повече

но същия ефект ще го направи и с 1 кашон ама  е упорит и си държи на неговото 

има човека дърва и пари   това  му е 50 лв половин кубик дърва на ден за отопление ако седи 1 месец 1500 лв за дърва

НУЖЕН Е ТОПЛООБМЕН

намаляване на  на топлообмена с външната температура - саниране или гипсокартон и читава дограма  не дървена изкривена  на 50 години с паднал маджун

хубавото на тока е че когато загрее врътваш копчето и  консумацията спира

лошото е че ни забраниха от  американското посолство аец белене

и кунева затвори  половин ядрена централа

и българина  от 30 години мисли за дърва кюмур

и фотоволтаици

отдавна да беше всичко на ток с ядрени централи

и тока да е 3 пъти по- евтин

ама МИро 20 разпряваше преди време че 100 лв за мегават било скъпо и ядрените неизгодни

сега къде  тоя боклук някой да му държи сметка 

преди 2 часа, Avirox написа:

Купувай смело.Конвектора доста бързо ще затопли помещението,можеш да му зададеш определена температура да поддържа.Това е предимството на електронния терморегулатор.Преди да включиш такава мощност към мрежата,провери дали старата инсталация има контакт с минимум 2,5 квадрата проводник.Късо няма да стане,може да се получи затопляне на самият контакт,ако проводника е с по малко сечение или хлабава връзка.

преди 14 минути, hristo58 написа:

Купувай смело.Конвектора доста бързо ще затопли помещението,можеш да му зададеш определена температура да поддържа.Това е предимството на електронния терморегулатор.Преди да включиш такава мощност към мрежата,провери дали старата инсталация има контакт с минимум 2,5 квадрата проводник.Късо няма да стане,може да се получи затопляне на самият контакт,ако проводника е с по малко сечение или хлабава връзка.

И ако къщата няма изолация конвекторът ще работи постоянно и после защо имам голяма сметка за ток.

Няма да ти спести пари по-мощния. Единствения случай когато може е, ако го включваш около 4-5 сутринта, докато важи нощната тарифа на някаква абсурдно висока температура и след това да си я поддържа през деня на по-ниска мощност, но когато върви 24/7 няма значение.

Питащият може сам да прецени за изолацията,конвектора след като достигне зададената температура,може да я поддържа и това може да се следи по дисплея.

преди 1 минута, hristo58 написа:

Питащият може сам да прецени за изолацията,конвектора след като достигне зададената температура,може да я поддържа и това може да се следи по дисплея.

Аз не оспорвам дали конвекторът ще достигне температурата и ще се изключи. Казвам, че няма да го направи, защото няма да я достигне. Вече съм го бил тоя тупан.

преди 17 минути, N1K17Y написа:

но когато върви 24/7 няма значение.

Всъщност има - 3KW срещу 2KW за 24/7.

Нещо повече да кажеш за помещението - кубатура или поне квадратура? Обикновенно колко градуса е, ти до колко желаеш да го докараш? С камината до колко градуса достигаш, за какво време? Колко харчи тя?

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Всъщност има - 3KW срещу 2KW за 24/7.

Само ако 2 kw не стигат да затопли въобще. Което е различен проблем от това което се пита. 

За вилата ползвам това:

https://www.technopolis.bg/bg/Stenni-konvektori/Stenen-Konvektor-ELDOM-RH25NW-WI-FI/p/699554

През зимните месеци с включен режим срещу замръзване(7 градуса). Включвам го 1 час преди да ходим до вилата на 18-20 градуса(wi-fi),при достигане на зададената температура се включва поддържащ режим.Термостата е изключително чувствителен-при отворена врата или прозорец се изключва автоматично с цел пестене на енергия.Аз съм доволен и не съм забелязал някакво драстично повишение в разхода на ел.енергия...

p.s. В бързината съм дал линк към модела без wi-fi,коригирах връзката...

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

Вероятно вместо редовния спам "Ама моя конвектор е най-убавия..." бяхте прочели

преди 5 часа, Avirox написа:

да отоплявам една стая ако си ходя на вилата зимата

Според мен става дума за петък-събота и то от време на време...

преди 2 часа, Proshark написа:

За вилата ползвам това:

https://www.technopolis.bg/bg/Stenni-konvektori/Stenen-Konvektor-ELDOM-RH25NW-WI-FI/p/699554

През зимните месеци с включен режим срещу замръзване(7 градуса). Включвам го 1 час преди да ходим до вилата на 18-20 градуса(wi-fi),при достигане на зададената температура се включва поддържащ режим.Термостата е изключително чувствителен-при отворена врата или прозорец се изключва автоматично с цел пестене на енергия.Аз съм доволен и не съм забелязал някакво драстично повишение в разхода на ел.енергия...

p.s. В бързината съм дал линк към модела без wi-fi,коригирах връзката...

Това е разумно и хитро решение. Включваш го 2-3 часа преди да отидеш на вилата и като пристигнеш вече е топличко. Ако имаш пари и търсиш икономия може да вземеш климатик с WiFi.

преди 6 часа, Avirox написа:

3000kW

Я пак!? Може би 1000 пъти по-малко 3000W = 3KW.

Изстудена къща без отопление зимата не можеш да я отоплиш с такова, дори и стайчето да е 3 на 2 метра. Само твърдо гориво. То и трябва да ти е ясно след като дори и камината не може да те стопли.  Вземи си климатик за черния петък за да не му се завие свят на електромера, а и лятото ще те охлажда. Миналата година вземах инвертор 12 с Wi-Fi. 400 лв. + 17 доставка. Дали ще имаш интернет за дистанционно командване и колко струва е отделен въпрос.

преди 7 часа, Филипов написа:

Изстудена къща без отопление зимата не можеш да я отоплиш с такова, дори и стайчето да е 3 на 2 метра.

Това е истината!

А ако ще се хвалим, аз взех инвертор 9 без Wi-Fi. 2000 лв. + безплатна доставка! ;)

• Автор

Стаята в която ще седя като ходя зимата там е 16 кв. съгласно таблицата по долу и това което писахте в темата, най-разумно е да взема 1500W конвектор.

Дали има някаква вероятност при минус 4,5 градуса зимата този конвектор да не успее да докара до 20 градуса в стаята?

https://i.ibb.co/Fs5298m/table.png

преди 9 минути, Avirox написа:

Дали има някаква вероятност при минус 4,5 градуса зимата този конвектор да не успее да докара до 20 градуса в стаята?

Колко градуса е в стаята?

преди 4 часа, Avirox написа:

Стаята в която ще седя като ходя зимата там е 16 кв. съгласно таблицата по долу и това което писахте в темата, най-разумно е да взема 1500W конвектор.

Ако целта е ченето ти, да извърти цялата морзова таблица, то да.

преди 4 часа, Avirox написа:

Близо сто процента е тази вероятност

преди 13 часа, Avirox написа:

https://i.ibb.co/Fs5298m/table.png

За докарване ще ти я докара, но ще има и хубава сметка за ток.

• Автор

Много разнопосочни мнения. Добре, че в моя случай става въпрос за единични ходения зимата и ползване на 1-2 стаи. 

Най-страннто е че в момента температурата навън е около 1 градус. А вътре е топло (не се отополявам). По прозорците има конденз. Предполагам, тази аномалия е защото температурата се мери на сянка и зимата, когато 1 седмица няма слънце, пак ще 1 градус, но вътре ще е много по-студено.

Отностно сметката за ток от писането в темата извадих като извод, че трябва да смъкна до възможно най-ниски W (в случая 1500W) за да плащам по-малко ток. @Емил Костовможе би имаш предивд, че ще плащам хубави пари в сравнение с тока, който бих платил при отопление с климатик. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.