Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Зимни гуми за Opel Astra G Combi 1999г

Featured Replies

Здр. на всички за много години.

Трябва ми 4 нови зимни гуми 175/70/R14 бюджет макс 300лв. Към кои китайски марки да се обърна? Наблюдавам KORMORAN, AUSTONE, NEXEN, GOODRIDE, TAURUS, RIKEN, KUMHO, TIGER, DEBICA и кой знае още колко. Избора е голям но не знам по параметри ли да се водя или по опит от други които са останали с впечатление от някои от тези марки? Знам че са нисък клас гуми но толкова са ми възможностите. Ще патувам 2000км. Искам съвет за гуми от този ценови клас.

• Отговори 113
  • Прегледи 8,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А бре, хора, гумите са "зимни", а не "снежни" та да ги ползвате само когато има сняг. Зимните гуми се правят от такава смес, че са с по-добри параметри от летните при ниски температури. Независим

• Пак добре - че ти става ...

• Единственият елемент, с който контактувате с пътя са гумите! Никога компрмиси - НИКОГА гуми втора употреба! На въпроса Ви - Кумхо и Нексен...

По-добре наобиколи „гумаджиите“ и потърси нещо „марково“ - втора употреба, с остатъчен ресурс.

Последно си купих зимни Continental  - на две години. После карах още 5 зими.

От изброените марки почти всичко е производство на бившите соц. страни. Знаеш си размера, каквото и ново да избереш все тая. След 3 - 4 години зимният каучук се опича и вече не стават.

Ако ти се чете https://hardwarebg.com/forum/showthread.php/166893 Поне последните 10 страници от темата.

преди 10 минути, Филипов написа:

След 3 - 4 години зимният каучук се опича и вече не стават.

„Зимният каучук се опича“ при продължително ползване - при температури над 12 градуса!

Nexen имах летни и бяха перфектни. За зимните не знам как са. То втора употребя хубаво, само където преди едно 8-9 години корава зима в бегето идвам по летни джапанки от холандето и ми пада пердето. Колата беше за продан, та от тая гледна точка исках втора употреба. Обиколих всички гумаджийници в Плевен (А те хич не са малко) и повечето втора употреба гуми бяха все около 10 годишни, със изпекан от всякъде каучук. И като му казах на гумаджията и той ми отвърна с надменен по типично ганьовски начин: ,,Е ти сега ще искаш и да са с 6мм грайфер,,

Най-младите зимни гуми, които намерих в последната гумаджийница, която посетих бяха 4 годишни ка Континентал. 

Единственият елемент, с който контактувате с пътя са гумите! Никога компрмиси - НИКОГА гуми втора употреба! На въпроса Ви - Кумхо и Нексен...

преди 1 минута, nickolaycho написа:

Единственият елемент, с който контактувате с пътя са гумите! Никога компрмиси - НИКОГА гуми втора употреба! На въпроса Ви - Кумхо и Нексен...

Недей толкова категорично - гумите са „чисто нови“ - само преди да ги сложите на джантите!

От изброените - NEXSEN или DEBICA, а към тях бих добавил GISLAVED и VIKING, зависи кое от четирите ще намериш по-евтино. 

KORMORAN, TAURUS, RIKEN и TIGER са една и съща гума и се правят в един и същи завод, но са брандирани с различно име за различните пазари. По принцип не са лоши, но разликата в цената с горните четири марки не е голяма и според мен не е оправдано да взимаш тях. 

КUMHО докато бяха корейски бяха читави, но китайците ги купиха и вече не бих рискувал с техен продукт.

Останалото на подобна или по-ниска цена са откровени китайчета и по-добре бягай надалеч от тях. 

преди 55 минути, ivottoshev написа:

KORMORAN, TAURUS, RIKEN и TIGER са една и съща гума и се правят в един и същи завод, но са брандирани с различно име за различните пазари. По принцип не са лоши, но разликата в цената с горните четири марки не е голяма и според мен не е оправдано да взимаш тях.

Произвеждат се в завода на Мишлен с Сърбия и не са за подценяване.

преди 20 минути, andreygg написа:

Това ... сигурно ли е?

Не, че завода е на Michelin! Че качеството е съпоставимо!

преди 4 минути, jhoro написа:

Това ... сигурно ли е?

Не, че завода е на Michelin! Че качеството е съпоставимо!

Сигурно е!За Корсата на сестра ми, взех 4бр. Корморан.

преди 2 минути, ivan_pop написа:

За Корсата на сестра ми, взех 4бр. Корморан.

Вече съм спокоен - щом е за сестричката!

Виж - ако бяха за тъщата ...

преди 33 минути, andreygg написа:

СтранИцата им е по-неравномерена, от където следва че тоя който ти прави баланса, трябва наистина да го направи прецизно а не да си "остави ръцете" иначе може да усетиш вибрации във волана.

Специално зимният модел е малко по-шумен...

Общо взето - няма да те оставят на пътя, но комфорта е с една идея по-надолу.

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Специално зимният модел е малко по-шумен...

Когато говориш за шума - прави разлика, между шум на мокър асфалт и шум на сняг!

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Общо взето - няма да те оставят на пътя, но комфорта е с една идея по-надолу.

Комфорт и икономия са несъвместими!

• Автор

Значи KORMORAN влизат в бюджета ми който споменах че е максимално до 300лв. с доставката. Но ако трябва да избирам DEBICA, NEXEN или SAVA там имам доставка от 20до30лв с което възлизат на 330лв. Не съм за 30 нито за 100лв, но сега ми предстои дълъг път от 2000км. и искам просто да се предвижа, а бюджета ми е ограничен. Ще патувам за германия да работя. 

Има ли голямо значение дали ще е 175/70 или 165/70 ?Това е шерината на гумата и предполагам че 10мм няма да окажат кой знае какво влияние. Важното за мен е да е по висока. На астрата оригиналните размери са 175/70/14"

преди 45 минути, goodly написа:

Има ли голямо значение дали ще е 175/70 или 165/70 ?Това е шерината на гумата и предполагам че 10мм няма да окажат кой знае какво влияние. Важното за мен е да е по висока. На астрата оригиналните размери са 175/70/14"

Има разбира се! Тези два размера - 175/70 R14 или 165/70 R14 - имат разлика в диаметрите „-14 мм“, тоест „-2%“! При скорост 100 км/ч - скоростомера ще показва 102 км/ч

• Означение 175/70 R14 означава:
  • Ширина на гумата - 175 мм
  • Отношение - 70 означава, че височината е равна на 70% от ширината на гумата
  • Конструкция - „R" показва, че гумата е радиална
  • Диаметър на джантата - в случая 14“

Освен това - има Теглови и Скоростен Индекс.

Друг момент - зимните гуми се избират по-високи от летните!
При летни 175/70 R14 - зимните е добре да са 165/75 R14. Само 2 мм разлика в диаметрите!

преди 58 минути, goodly написа:

Не е само широчината. Второто число (70) е височината, НО Е ПРОЦЕНТ ОТ ПЪРВОТО!!!

Демек в единият случай гумата ще е висока 70% от 175мм, а в другия височината пак ще е 70%, но вече от 165мм.

преди 14 минути, jhoro написа:

Друг момент - зимните гуми се избират по-високи от летните!
При летни 175/70 R14 - зимните е добре да са 165/75 R14. Само 2 мм разлика в диаметрите!

Зимните гуми се избират не "по-високи", а "по-тесни" от летните. Идеята е, че тежестта на автомобила се разпределя върху по-малка площ и по този начин ще "копа" по добре в снега.

Размер 165/75 R14 за лек автомобил НЯМА!!! На този размер карат само някои специализирани машини (примерно метачки на паркове) и поради това се произвеждат с нисък скоростен индекс. 

@ goodly, взимай Корморана на 175/70 R14. Ще те закара безпроблемно до Германия.

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Размер 165/75 R14 за лек автомобил НЯМА!!! На този размер карат само някои специализирани машини (примерно метачки на паркове) и поради това се произвеждат с нисък скоростен индекс.  

Що „викаш“ - недочуваш ли?

Това - аз ли съм го написал???  https://www.autodoc.bg/gumi/165-75-r14#

преди 13 минути, jhoro написа:

Що „викаш“ - недочуваш ли?

Това - аз ли съм го написал???  https://www.autodoc.bg/gumi/165-75-r14#

И не видя ли какво пише?

Цитат

• Индекс на товароносимост:97
  • Индекс за скоростта:R
  • Тип: Лекотоварен автомобил

Демек "лекотоварен" а не "лек" автомобил. 

За масовите коли най разпространените индекси са 82Т (475кг на гума и 190км/ч)

Това от линка е 97R (730кг 170км/ч). Поради фактът, че не е масов размер, както и заради това, че на този размер карат само машини на които им е необходима по-голяма товароносимост, цената е над 150лв на гума.

Не е срамно да има област от която не разбираш. Не обърквай човека, че вместо да помогнеш, можеш да навредиш.

преди 6 минути, ivottoshev написа:

За масовите коли най разпространените индекси са 82Т (475кг на гума и 190км/ч)

Това от линка е 97R (730кг 170км/ч). Поради фактът, че не е масов размер, както и заради това, че на този размер карат само машини на които им е необходима по-голяма товароносимост, цената е над 150лв на гума.

Тази скорост е само за идиоти!

А цената - на Еспейса, хубавите гуми започват от толкова - без монтажа! Масов размер - 195/65 R14 89T.

преди 28 минути, jhoro написа:

Тази скорост е само за идиоти!

А цената - на Еспейса, хубавите гуми започват от толкова - без монтажа! Масов размер - 195/65 R14 89T.

Както казах - не е срамно да има област от която не разбираш. Преживей го.

1-во: За лек автомобил гуми на 165/75 R14 няма! Колкото и да търсиш - няма да намериш, освен ако някой незнаен китаец не е започнал да произвежда, но много малко е вероятно това да се е случило.

2-ро: Сам си казал "хубавите гуми". Е, и в линка, който си дал има "хубави гуми" ама цената е 850лв, нали?

3-то: Кой те излъга, че 195/65 R14 е масов размер? Погледни в Емаг или някой сайт за гуми колко позиции има за този размер, и колко позиции има за 175/70 R14 или 185/65 R 14, или за 185/60 R14, или за 165/70 R14...

4-то: Имаш ли представа за колко време ще се разбие ходовата част на Астрата, ако ѝ се сложат тежки усилени гуми?

преди 1 час, goodly написа:

Значи KORMORAN влизат в бюджета ми който споменах че е максимално до 300лв. с доставката. Но ако трябва да избирам DEBICA, NEXEN или SAVA там имам доставка от 20до30лв с което възлизат на 330лв. Не съм за 30 нито за 100лв, но сега ми предстои дълъг път от 2000км. и искам просто да се предвижа, а бюджета ми е ограничен. Ще патувам за германия да работя. 

Бате, ти за самолет не си ли чувал ? 

Човека иска гуми със които да отиде до Германия и да се върне! Кое не разбрахте?

Единият взе да говори за шума който ще издават, и никой няма да забележи разликата. Другият го прати във планината да копа във снега, сигурно е имал предвид че ще се спуска по-ски пистите. Третият се захапа за 2 милиметра разлика във широчината. А някой го изпрати на пистата, да развива скорости над 150 км. в час, ще се състезава във Формула1. :getout:  Вие чувате ли се какви ги дрънкате? Съвсем го объркахте човека, всякакви гуми ще му свършат работа, дори не си заслужава да дава пари за нови, слагай там някви галоши и като отидеш в Германия си напълни багажника със хубави гуми за без пари! Или си карай със тези със които си във момента. Не си заслужава до Германия гумите да сменяш.

• Автор

Бате N1K17Y имаш предвид тва дето мига вечер горе в небето ли? Тва не ли е летяща чиния ? Когат се качих на самолет може би майка ти и баща ти не са се познавали. И като се качих 86г. бях в остакления нос на самолета кадето само куче и малко дете могат да влязат и някой кльощав пелот бате. Бих много искал да се кача и да отида ама няма кой да ми закара колата която ще я ползвам за личен автомобил до работното место. А нямам време да купувам от Германия кола за 200 евро за да се предвижвам с нея. За това ще патувам с моята.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.