Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо избягах, и кога ще се върна

Featured Replies

на 12.02.2022 г. в 20:39, Белгиеца написа:

Тогавашната система не ти позволяваше да не ходиш на работа.
Вика те кварталния милиционер и ти казва да си намериш работа по най-бързия начин, за да не те прати в бюрото по труда те да ти намерят.
Свирепа диктатура беше по Тошово време.

Белгиец противоречиш си. Хем системата не ти позволява да ходиш на работа, хем  ако не работиш милицията те вика и те кара да си намериш работа. Впрочем сегашната така наречена демокрация не, че не ти позволява, а не те мотивира да ходиш на работа, което е пагубно за самата държава, както и за самия индивид. Живия пример си ти. Жена ти изкарва 4000 евро, ти не виждаш смисъл да ходиш на работа. Обаче, ако утре жена спре да те издържа по една или друга причина, ти минаваш на борсата за безработни и лягаш на гърба на работещия. Впрочем и в Нидерландия е пълно с хора на социални помощи, които не са мотивирани да работят по една или друга причина. Аз съм го изчислявал, че един човек, който от както се е родил тука до 70г. ( да приемим, че това е средната възраст за живот) струва 1 000 000 евро на държавата за целият му живот. Което пък идва от джоба на работещия. И това, ако е демокрация…….

• Отговори 104
  • Прегледи 21,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Силният човек се изправя срещу проблемите и ги решава с цената на всичко. Най-лесно е да се бяга, пък после да си намираш оправдания. Лесно е и да се върнеш наготово, когато други са решили пробл

• Не си прав. В по-голямата си степен означава да оцелееш ! Това е икономическа имиграция, не бъркайте нещата с някакъв невидим противник !

• Колко подобни теми ще пускате ? като искаш се връщай щом е Европата вече не ти утърва . Режима на Бай Тошо ще се върне , когато се махнем от ЕС .

преди 6 часа, dimy написа:

И това ако е демокрация  .... боже опази!

И за вас русоробите е свободно да отидете където искате, но не мърдате от лошата демокрация

на 3.01.2022 г. в 13:49, Христофор_първи написа:

Аз малко хванах от неговото време, бях още прав под масата, но доста неща си спомням. Спомням си, че вратата в нас не се заключваше. Спомням си, че улиците бяха чисти и светеха, засадени с рози и дръвчета. Спомням си, че ни учеха да уважаваме възрастните. Спомням си, че ни учеха всеки ден на някакъв труд, волю неволю. Спомням си, че като деца сме се разхождали нощно време из село без да се страхуваме, че някой ще ни нападне. Спомням си, че хората имаха респект към държавата и всеки, който чуеше думата Милиция и през ум не му минаваше да навреди на другарчето си. Спомням си, че безработни нямаше. Спомням си, че който работеше здраво имаше апартамент, кола и къща на село. Спомням си безплатното здравеопазване, спомням си безплатното образование. Спомням си, прекрасния хляб, който взимахме от фурната всеки ден в 16ч. с дядо ми. Спомням си спокойствието.

Та къф' е вапроса?

• 1 година по-късно...

преди 12 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Ама защо в скапания запад всеки бяга ? :newspaper:

За да можем да ви гледаме отгоре, вас там дето сте си останали на същото ниско ниво по доходи.
Леле цели 780 лв заплатка в бг, леле пък и майчинските щели да станат толкова , ама стигали за 15 дена за памперси, според една майка с 3 деца по бТВ вчера.

преди 29 минути, Белгиеца написа:

За да можем да ви гледаме отгоре, вас там дето сте си останали на същото ниско ниво по доходи.
Леле цели 780 лв заплатка в бг, леле пък и майчинските щели да станат толкова , ама стигали за 15 дена за памперси, според една майка с 3 деца по бТВ вчера.

Къде е туй отгоре ? ..... а вярно, сетих се :wub: не ми казвай, забравих за момент - нали твойта се казваше Пешо?! :newspaper:

преди 14 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Ама защо в скапания запад всеки бяга ? :newspaper:

Ама защо започнаха повечето да се връщат в България.

Племеницата се върнаха с приятеля и германец и от 2 месеца живеят вече в България. Не могат да се нарадват колко е спокойно и красиво тука. Особено за германеца.

Пренесоха багаж с една фирма на която собственика и е българин. Той ми каза че щял да я закрива миналата година, но толкова народ започнал да се връща от запада в България, че бизнеса му потръгнал и щял да купува още 2-3 камиона даже.

преди 43 минути, г-н Велев написа:

Племеницата се върнаха с приятеля и германец и от 2 месеца живеят вече в България. Не могат да се нарадват колко е спокойно и красиво тука. Особено за германеца.

Пренесоха багаж с една фирма на която собственика и е българин. Той ми каза че щял да я закрива миналата година, но толкова народ започнал да се връща от запада в България, че бизнеса му потръгнал и щял да купува още 2-3 камиона даже.

То че има и в обратна посока има, като съотношение вероятно 95/5  . Повечето от тези до 5% от завръщащите се са или несгодни/нефелни, или не им понася т.е. не са свикнали на труд, или не могат да се реализират на пазара на труда и т.н.

Вашия случай щеше да има тежест, ако не бе приятел , а съпуг ... особенно ако имаше и чавета :cooking1:

преди 3 часа, JohnTRIVOLTA написа:

То че има и в обратна посока има, като съотношение вероятно 95/5  . Повечето от тези до 5% от завръщащите се са или несгодни/нефелни, или не им понася т.е. не са свикнали на труд, или не могат да се реализират на пазара на труда и т.н.

Успокоявай се. 95/5 защото така ти се иска. Те ако не са свикнали на труд нямаше въобще да отидат.

Сетих се пак спорихме с един и той ми обясняваше колко са заплатите тук и там. Ама не знаех тогава да му отговоря че например почти половината ти вземат заплатата в Германия от данъци. А чух че и в другите западни страни е така. А отделно вече колко струват разни неща там и тук.

А сега разбрах че и в Гърция почти половината заплата ти вземали с данъци. Първа братовчедка е женена там и ми го каза. И те се оглеждали да започват някакъв бизнес тук, въпреки че мъжа и вземал доста висока заплата.

преди 51 минути, г-н Велев написа:

Успокоявай се. 95/5 защото така ти се иска. Те ако не са свикнали на труд нямаше въобще да отидат.

Тук си ми екстра, притеснено ми е че никой не тръгва към изгряващото слънце! Тъй де, тези до 5% си мислят , че ще чоплят семки и там по цял ден за тамошната минимална, ама ЦЪ :camera2:

преди 4 часа, г-н Велев написа:

Защото ако не си женен за тукашна булка, може и да ти се размине купуването на къща, само с една ниска гастарбайтерска заплатка.
Тя банката иска да имаш спестени парици, за да ти даде и тя заем за купуване на къща. 
Ако си с две леви ръце и нищо не можеш да вършиш по ремонти вкъщи, просто няма да излезе сметката да купиш стара къща и да я ремонтираш.
Сега съм се сетил да ремонтирам банята и на стените залепили нещо като пластмаса гадовете белгийци не знам коя година е било. Под дебелите тапети не се усещаше.
Е, раздърпах го разлепих го и сега по стената един материал като гипс, ама не съхне за 10 минути ами след 40 , го шпакловам ама дебело 3 мм.
Така се прави на запад, който може не вика майстори кожодери.
А който не може нищо, ами връща се в бг и така.

@г-н Велев 

На 51% си прав, значи си окончателно и печелившо прав. Но не може да не отчетеш факта, че  и Белгиеца-ът е прав - на 49%. 

Което ме кара да напомня максимата "Родината на всеки е там, където се чувства най-добре."

преди 1 час, MZ/X написа:

Което ме кара да напомня максимата "Родината на всеки е там, където се чувства най-добре."

На мен пък ми харесва филма "Дърво без корен".

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Защото ако не си женен за тукашна булка, може и да ти се размине купуването на къща, само с една ниска гастарбайтерска заплатка.
Тя банката иска да имаш спестени парици, за да ти даде и тя заем за купуване на къща. 
Ако си с две леви ръце и нищо не можеш да вършиш по ремонти вкъщи, просто няма да излезе сметката да купиш стара къща и да я ремонтираш.
Сега съм се сетил да ремонтирам банята и на стените залепили нещо като пластмаса гадовете белгийци не знам коя година е било. Под дебелите тапети не се усещаше.
Е, раздърпах го разлепих го и сега по стената един материал като гипс, ама не съхне за 10 минути ами след 40 , го шпакловам ама дебело 3 мм.
Така се прави на запад, който може не вика майстори кожодери.
А който не може нищо, ами връща се в бг и така.

И за белгийската кралица да се бе оженил щеше да си същия льольо.
Докъде я докара, да дърпаш разни мизерии в наследената баня. Да нямаш 20 евро като мъж и да хванеш някой индокитаец, да ти налепи мароканските плочки.

Има една умна приказка в книгите по саморазвитие. Напиши заплатите на твоите шест близки. Средно аритметично отговаря на твоите доходи.
За да си орел, лети сред орли, а не сред клошари.

За "780 лв заплатка в бг" за близо месец не срещнах човек. Дъщерята на моята кръстница е директор в Пловдив. Получава 1700лв/мес. Мъжът й е директор на друго училище и получава толкова. Имат бонуси и 13-та заплата. Очакват повишение по техни думи. Дъщеря им се върна от САЩ. Живее в София и получава 5000лв/мес с намерение, да се премести в конкуретна фирма. Моят най-верен приятел е директор в телекомпания. Проектант на мрежи. Заплата 2700лв + служебен автомобил. Но това са възнаграждения на наемни работници от сектor S. Чичовците ми след като Тошо банкрутира се пропиха и гътнаха. Сега гледам са купени от разни програмисти. Постегнати, отпред по един дизел и работят вкъщи. Един от тях се изпусна, че участва в проекти само на Google. Искрено им се радвам, че всеки по някакъв начин се е устроил. С две думи - умрял от глад в България не срещнах.

Да, не се хваля с хубави зъби и си позволих профилактика при доктор Хари от Пловдив. Уникален бг арменец с последен писък на оборудване и то от Израел.
Всеки месец е на екзотична екскурзия. Ти къде бе за последно, а?

В родния ми град с изненада разбрах, че земеделска земя се харчи 10евро/квадрат и ми светна защо братовчед ми от Сиатъл, купи 100дка това лято. Иди виж колко струва нов апартамент в София и Пловдив. Едни 70кв/м., например. Братовчед ми развъжда питбули и малайзийски петли. Отделно кара смени на бензиностанция в Лукоил. попитах го, защо не си купи дачия, ами BMW и мотор Suzuki. Честно, дачии в България са като червения пипер по тошово време. Малкият ми братовчед купил три апартамента и три магазина в рамките на 15 години. Отдава ги поднаем и по цял ден тъпее като теб по форумите.

В съседния хотел живее Стойка Лазарова. Тази жена е над 70г и си побъбрихме от душа на плажа на Поморие. Миналата седмица изнесе концерт в Странджа. Напълни ми душата и ми направи впечатление, че сред публиката имаше доста млади хора. Само за две месеца през лятото на миналата година е реализрала доход 80 000евро ( осемдесет хилади евро). Стаи под наем, зеленчуков магазин в схлупеното Поморие и концерти. Да ти пикам на Люксембург и ГМО-печените пилета, които нагъваш по обяд.

И от мен запомни.
България може да е задния двор на ЕС, но Белгия не е повече.
Най-скъпата страна в Европа е Исландия. Швейцария пасти да яде. Това го заявявам от първо лице.

Турската лира в момента е 8ст. За 500лв получаваш всичко включено в турски черноморски курорт с автобус от Бургас за 9 дни. Закарай жена ти на море, ама не - има да дърпаш пресован картон и тази година ще ти се размине почивката. Виж в Поморие, апартамент с ново оборудване в момента държи цена 60 евро на денонощие. Имаш избор! Нали си "милионер".

преди 8 часа, bioid написа:

Не си обикалял където трябва.

То със сигурност има, ама какво работят не е предполагам силно квалифициран труд? Друга бира е тези , които ги осигуряват/водят на минимална, а в пликче получават другото. Те са част от сивата икономика и с тях държавата трябва да се бори

преди 15 часа, Profruit написа:

Докъде я докара, да дърпаш разни мизерии в наследената баня. Да нямаш 20 евро като мъж и да хванеш някой индокитаец, да ти налепи мароканските плочки.

Деди, аз съм перфекционист бе, в моята къща трябва нещата да са изпипани качествено.
На един съсед му прибраха точно 10 хиляди евро преди ковида още, за основен ремонт на банята му. Демек къртят всичко и изхвърлят и я правят наново.
Точно така процедират тука пишман майсторите - те са професионални мошеници и обирчии на смотани мъжлета с две леви ръце.
Един такъв професионален мошеник ми викаше някъде 2016г 
-"Гледай я тая вана, за смяна е, виж силикона как е почернял до плочките."
Е, аз като по-тъп от него, смених силикона с нов бял и ваната си и вечна, тежка метална.

Сега, за разлика от тебе, аз си отглеждам тука един наследник и не го уча на български, та да не живее никога в родината ми, щото мизерията там е ужасна от западняшка гледна точка.

А на една братчедка щерка ѝ чисти входове по жилищните блокове там при тебе, щото от много акъл се е омъжила за половин еврейн , който я нави да живеят там да се пържат на жегата. Ако беше толкова хубаво в бг що е отишла там да се унижава, а ?

Идеалната среда между по-големи заплати и една идея по-цивилизовано общество без улични помияри, и с не особено далечна култура от България би трябвало да е някоя страна като Словения, Словакия, може би и Унгария (ама успех с езика на последната).

Иначе в София вече изкарваме по-големи заплати от колкото предлагат в Атина.

За Запада - да, там отдавна вече не е добре - само негри, араби и други подобни буквално вилнеят там, убиват и изнасилват. Може би единствено Португалия, Дания, Финландия и Исландия останаха неопетнети, но последните две са мега студени, ама наистина като климат са ад и с много трудни езици. И трудно българин ще свикне сред финландците и исландците, гарантирам ви!

Датския не е много по-лесен, но да кажем е по-цивилизована версия на вече съсипаната Швеция.

Португалия е супер като храна, климат и хора, много по-добра е във всяко отношение спрямо прехвалената Испания, но е бедна - 1500-1600 евро заплата с 1000 евро наем не става. Но да се пенсионираш там може и да е по-добре от колкото и у нас, само там в Южна Европа съм видял по-хубави пясъчни плажове и от тези у нас. И е прохладно, не като в Гърция, Итали, Испания и Южна Франция да е 35 на сянка. И все по-топло ще става, Гърция може би до 50 и по-малко години ще е съвсем пустиня. В Португалия и най-южните части на Испания край Гибралтар има някакви студени течения ли какво, но там е супер като температура лятото - рядко над 30-33, по-често между 25 и 28. А зимата си е топло и слънчево, доста по-топло от колкото в Атина например, където не е нечувано и сняг да падне.

преди 6 часа, Acho5 написа:

....

He ми е интересно заплатите в Гърция, но за Исландия много повърхностно. Остров с площ колкото България, а живеят на брой майни разхвърляни в 10 градчета. Студ няма, що за плашилка. В средата на юли бе +14'С, а зимата не пада под -4'С.

Нагоре по чукарите, където са действащите вулкани разбира се е студено и се обличаш в три ката шинели, но там няма жива душа. То и пътища няма. В Исландия те чакат бомбастични цени. Остров далече на север и пътя до него е по море или по въздух. До 1500$ на нощ в хотел, в когото да почерпят една минерална вода макс. Заплатите на местните започват от 3200евро и гравитират около 4500евро. Исландският език е отвратителен, бил древнонорвежки и по-гаден от него е езика на чукчите в Гренландия.

Исландия се издържа от риболов и преработка на алуминиеви сплави от САЩ. Туризма тепърва го развиват заради активацията на вулканите и геотермалните им бани, Северни сияния и голи чукари. Това е всичката им икономика. Молове няма, малки магазинчета, които по рано от 10ч сутринта не отварят и в 16ч след обяд бият капаци. Тележко, агнешко, китова мас, морски риби, месо от акули или моржове - това им е кухнята. Приемат евро, но връщат в исландски крони, което реално е амбалажна бумага.

Без джип си за никъде. Няма градски автобуси. Междуградските се въртят в кръг по периметър на острова и на места липсва асфалт. Славят се с достъпно електричество, но електричките никакви ги няма. Не е като в Норвегия.

Абсурд да получиш гражданство. На държавно ниво са антисемити и разни талибани, негрота и прочие унтерменш е аут. Жените им са като талпи до 1.8м високи. Да, срещат се гастербайтери от ЕС, но това са заблудени от Португалия и Прибалтика с временно пребиваване. Животновъдтсвото им се свежда до говеда и тяхна си порода коне, която ако продадат за граница без право за завръщане. Нарочно не ги ваксинирали и прочие дрън-дрън. Заради риболова са се отказали от изискванията на  ЕС и съответно не са член. 2009г фалираха и едни 3млрд зелени не можаха да върнат. В общи линии благодарение на евтиния ток нужен за производство на сплавите 2040/6061/7075 им вдигна летвата на жизнения стандарт. Една от най-скъпите страни в Европа и света, но това не значи, че като си там ще живееш по-лесно отколкото в България. И ако някой исландец пробие с ум, го тегли специализация в Норвегия, макар че преподаване на чужд език в училище е датския.

Да, явно не е много студено, но затова пък е ветровито и винаги почти облачно. Освен това си е остров, колкото и голям да е си заобиколен навсякъде от вода.

Това на мен лично ми е по-гадно от колкото да съм в някое кантинентално село на средата на нищото. Но всеки с вкуса си, поне жените им са хубави.

При пенсиониране бих предпочел нещо на морето в Португалия - прекрасни хора и не е такава жега като в другите средиземноморски страни. Или пък някоя страна с 4 сезона, но по-хладни лета, че не издържам жеги, за предпочитане с близък език - нещо като вътрешната част на Хърватия, Чехия, Словакия. Е ако бях богаташ може би лятото щях да живея на хлад някъде в Скандинавия, а есента и зимата в Турция или Португалия, но човек за съжаление не може да живее в повече от една чужда държава, освен ако не е ултра милионер. То просто като се замислите няма страна, която да има всичко - ако е с много разнообразие на релеф и природа като Турция има убийствено лято, или пък е студена като северните държави дето зимата няма слънце почти. Ако е тучно зелена и с прохладно лято има гадна зима. Ако зимата е мека, то лятото е адски горещо, с малки изключения като Гибралтар, град Тарифа в Испания и части на Португалия, където лятото се диша. Но и там си има минуси. Гърция е с невероятно красиво море, но отвъд плажовете е само чукари, една равнина нямат и внасят жито и царевица от къде ли не. Ей така за разнообразие нямат като нашата Добруджа да видиш една огромна шир с още по-огромно небе. Питах ги за квартали с повече пространство в Атина и те ми дават за пример богаташки квартал с вили с големи дворове с дървета, а аз имах предвид или високи сгради с много зелени поляни и площадки между тях както е в соц и някои западни страни или къщи в предградие, които да гледат направо в полето и да имаш чувство за простор. Ц, няма такова нещо в Атина, там само чукари, а и морето им не е хубаво като в град Фетие например, та и за морски имот не става.

Ако науча немски би ми допаднала Австрия, нашите планини са прекрасни, но най-хубавите в Европа, които съм виждал са алпите в Австрия. А аз не съм по планините...

Гърция ако има само плажове и чукари, то Турция има и това (град Фетхие е супер!), но има и огромно солено езеро (Tuz Golu - няма нужда да боиет път до Солт Лейк Сити), обширни плодородни равнини със златни класове или тучни поляни в ранната пролет и зимата, ще кажеш, че е Ирландия. Гърция не видях да има никъде от това. Но както казах летата в Турция са убийствени. Иначе най ми допада природа тип Дания или например Чехия - много обработваема земя, в Чехия даже имат хълмове на които расте жито и са ала Windows Bliss уолпейпъра на ЕксПи преди да узреят. Унгария също, но езика, ах езика! В Германия също било така, но на картата гледам твърде много гори имат, в Швеция също, а аз искам поляни, поля и ширина.

Тази ширина и зеленина от Холандия ми липсва, но там бяха повече лалета и рапица вместо жито, овес и ръж.И архитектурата им е много гадна - неизмазана тухла от край до край, едни сиви са им градовете. И част от улиците са вот тухли... Дания поне си измазват повечето къщи. У нас такава ширина съм виждал има само в Тракия и Добруджа на път за морето, но там лятото не се диша.

Така че в България си е най-хубаво.

За някои да, за мен уви - не. България има прекрасна природа, но за мен е малко като любов по задължение. И не поради липса на желание от моя страна, а поради липса на взаимност от околните... Да, никой не си избира страната в която да се роди, но е възможно в чужда страна да те третират повече като човек от тук и на мен ми се случи.

За да използвам аналог една мащеха или пастрок никога няма да е роден, кръвен родител на едно дете, но определено може да се отнася по-добре с него от колкото родната му майка или баща алкохолик, който го бие почти всеки ден.

Аз вече бях в една уж чужда страна, където обаче местните колеги бяха по-свестни, даже шефовете бяха по-свестни от БГ шефметата.

Абе чак казах на нашите "Леле ако бяхте емигрирали там с мен като дете щях да имам нормални съученици и учители!"

Там освен чувството за дежа вю имах чувството, че небето е лимита и почти всеки който срещах беше приятел. За една година направих повече приятелства там от колкото за целия ми живот в България!

Като видиш човешко отношение разбираш че може да си роден в грешната страна. И в това няма нищо лошо.

Май от форума само Белгиеца може да разбере какво имам предвид. Аз смях не смях направо си поплаках като бебе като трябваше да напусна онази държава...да, така ми се е случвало да ме напъни и за България/София да си порева в самолета, още повече, че минават над родния ми квартал, но в случая плача само за семейството ми. А напускайки онази чужда страна плаках за самата страна като място. Ако се запитате защо не съм там, ами да, хората масово ме обичаха, но аз като че ли им правих на пук. Сякаш имаше в мен някаква необяснима и може би просто ми липсваха роднините. Но ако отида с тях няма да имам носталгия, като дойдоха там при мен всякаква носталгия се изпари.

Държавата това са хората в нея. Те правят държавата такава каквато е. Ако държавата е скапана това означава, че хората в нея са скапани.

Най-лесно е да избяга човек и да отиде в държава направена от свестни хора.

Въпроса е защо да бягаме и да не си направим държавата добро място за живеене със свестни хора.

Като добрите и умните избягат, кой ще направи свястната и хубава държава тогава?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.