Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Психология на ежедневието: Невротични и психотични защитни механизми


Препоръчан отговор

 

 Невротични и психотични защитни механизми

и тънката граница между ЗДРАВОСЛОВНОСТ и ПАТОЛОГИЯ

 


Защитните механизми са автоматични психични стратегии. Те ни защитават от тревожността и усещането за вътрешни/външни опасности или стресори.

Защитните механизми са посредникът между индивидуалната реакция на емоционален конфликт и вътрешните и външни стресори.

Понякога неврозата и психозата „съвпадат“, но механизмите, които ги задвижват, са различни. Разграничението се крие във връзката между реалността и начина, по който тя се конструира. При неврозата например фантазията е отговор на фиксациите. При психозата, от друга страна, преобладава пълното заместване, което се стреми да възстанови това, което първоначално е било отречено.

„Неизразените емоции никога не умират. Те биват погребани живи и излизат на повърхността по-късно по по-грозни начини." - Зигмунд Фройд

 

Невротични защитни механизми

Потискане

Това е, когато нашият ум възпрепятства мислите, които пораждат безпокойство, да навлязат в съзнанието ни. Това е най-базовият защитен механизъм и винаги влиза първи в действие.

Изместване

Изместването се наблюдава, когато заместваме истинското си, предизвикващо безпокойство и нетърпимо желание, с друго, което е приемливо и не предизвиква тревога. Този защитен механизъм може да обясни внезапно възникнали фобии. Например, ако се чувствате мръсни и ви е неудобно да го кажете, вместо това може да изразите отвращение и страх от хлебарки.

Невротични защитни механизми, базирани на идентификацията

Идентификация

Този психически процес се състои в тенденцията да увеличаваме чувството си за себестойност, присвоявайки чертите на някого, на когото се възхищаваме.

Проективна идентификация

Мелани Клайн описва този защитен механизъм като фантазиите, които субектът вмъква (изцяло или частично) в друг обект, за да го контролира, да му навреди или притежава.

Идентификация с агресора

Анна Фройд и Ференци пишат за този механизъм. Тук субектът интроецира някаква характеристика на човека, който му причинява безпокойство. По този начин той преминава от жертва към агресор.

Проекция

Механизмът, по който индивидът проектира свои собствени непризнати и предизвикващи безпокойство черти върху друго лице или обект. Този специфичен защитен механизъм присъства при психоза, невроза и перверзия.

Интроекция

Ференци описа този механизъм, при който индивидът заимства възприемани черти или вярвания на други хора, без да се съобразява с това кой всъщност е или в какво всъщност вярва самият той. Например някой с депресия може да заимства нечии чужди нагласи и предпочитания.

"Здравословната" версия на горното би била идентификация. Идентификацията предполага възприемане на аспекти на други хора, които аспекти смятаме за желани. От друга страна, интроекцията е като да поглъщаме, без да дъвчем, и води до вътрешен конфликт.

Защитни механизми, основани на импулсна трансформация

Формиране на реакция

Механизмът, чрез който индивидът потиска „неприемливи“ мисли и ги изразява чрез техните противоположности. Този защитен механизъм обяснява манията, която крие потисната депресия.

Заместване

Механизмът, чрез който потискаме дадена перверзия и я заместваме с нещо по-приемливо. По този начин можем тайно да задоволим забраненото си удоволствие. Например някой, който е отблъснат от партньора си, но не може да го приеме, може да потисне тази емоция и да я изрази под формата на алергична реакция.

Сублимация

Този механизъм се стреми да замести неприемлива дейност с такава, която има по-висока социална или етична стойност.

Рационализация

Рационалното оправдаване на мисли или поведение, които предизвикват безпокойство. Тя е различна от интелектуализацията, защото нейният механизъм не е систематично избягване на ефектите. Вместо това индивидът приписва повече мотиви, които са по-правдоподобни от истинните, като им дава рационална или идеална обосновка.

Интелектуализация

Индивидът се опитва да придаде логична форма на своите конфликти и емоции, за да ги контролира. Той съчетава емоционалната изолация на болезнено събитие с рационално обяснение.

Защитни механизми, които маскират или потискат импулсите

Изолация

Механизмът, чрез който индивидът изолира определени смущаващи мисли или чувства от останалите. По този начин той все още е наясно с мислите и чувствата, но липсва асоциативна връзка. Например детето може да се чувства притеснено, защото е жертва на насилие, но не е в състояние да види връзката между тревожността и насилието.

Компромисна формация

Осъзната форма на репресирана идея или желание, която е модифицирана или прикрита. Тя може да се прояви по три начина: сънища, симптоми и определени видове артистични изрази.

Отнемане

Според Фройд това е, когато индивидът активно се опитва да отмени това, което вече е сторено. Той се опитва да го направи да изглежда така, сякаш мисълта или ситуацията никога не са възникнвали.

Импулсна трансформация

Състои се в превръщането на импулса в неговата противоположност. Например, ако вашият значим друг ви напусне, любовта, която изпитвате към него, се трансформира в омраза. В следствие на това чувствате омраза към същия обект, към когото сте изпитвали любов. Импулсът се е преобразил, но обектът остава същият.

 Психотични защитни механизми

Отричане

Според Фройд отричането се състои в елиминиране на неприятен образ не чрез неговото отменяне или отхвърляне, а чрез отричане на реалността на възприятието, свързано с това представяне.

Разцепване

Това е психотичен защитен механизъм срещу тревожност, свързана с дисоциация и смърт. Една част от личността остава в оперативен контакт с необезпокояващата реалност. Другата част обаче губи връзка с реалността и отхвърля всички аспекти, които са твърде дистресиращи. Ако е необходимо, индивидът може дори да реконструира нова, по-успокояваща и желана реалност.

Имаго разцепване

Това е ограничаващ механизъм, който се бори срещу страданието от загуба и ограничава неприятните образи. Например индивид, който проектира лошата част от своята реалност върху екстериора, но не губи връзка със себе си. Не включва загуба на контакт с реалността.

Отхвърляне

Това е отхвърляне в най-ранния стадий, когато детето се разграничава от майката. То предразполага детето към психоза.

В заключение, защитните механизми са разделени на различни групи, които се свързват помежду си с нива на защитно функциониране. С неврозата тези защитни механизми предпазват от реалност, която не може да се толерира. Те обаче продължават да са в контакт с реалността.

От друга страна, при психозата реалността е толкова дистресираща, че индивидът не може да я толерира. Така защитните механизми се включват и оставят индивида в контакт само с желаната или въображаемата реалност. Те прекъсват контакта с реалността, която ги тревожи, за да намерят емоционална стабилност. В резултат на това понякога тази емоционална стабилност идва чрез заблудите на индивида...

-----------------------

Източник:

exploringyourmind.com,

blog.trello.com

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

защо не престанеш да постваш откровени тъпизми в областта на мисленето ........

(в това писание конкретно е такава каша какво е ум, мислене и съзнание, това са просто разни празни приказки на изкуфели психолози или психиатри)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, some_spirit написа:

защо не престанеш

Всичко ще "престане", когато започнеш да взимаш правилните хапчета, в правилното време. Не пропускай ... и всичко ще е ок. Ако си го закъсал - казват че правилната цигарка оправя нещата за известно време... и в 'това време" всичко престава да е...

Можеш да не ми благодариш за "рецептата" - израз на добро сърце и душа е. Предай много поздрави на психиатъра си като го видиш. Ако не го видиш - той ще те види... скоро, ако не си взимаш хапченцата .

Луната ли, новата година ли, празниците ли... самотните душици и "главици" ги натискат карастанчовите и пълнят форумите с "онова, дето им е отвътре".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Невротични защитни механизми

Потискане

Това е, когато нашият ум възпрепятства мислите, които пораждат безпокойство, да навлязат в съзнанието ни.

значи човек има някакви мисли на безпокойство, но се казва че ума възпрепятствал тези мисли,ами то ума е едно устройство което може да мисли, та той ума първо си пуска някакви мисли в главата а пък после иска да ги изгони, ами то значи този човек има слаба психика щом му стават такива неща в главата му, та да се разберем ума прави мислите, той този човек значи е много тъп (щом изпада в такива състояния), и накрая се казва че се предпазва да не навлизат в съзнанието му мислите, че то съзнанието е нещото което мисли, те тези мисли са вече в него, за какво предпазване става дума, в това изречение в цитата всъщност се говори все за мисли, но един път като за ум, втори път като за съзнание и трети път като наистина мисли, кой както иска да си го тълкува, но това си е тотално изкукване на "специалиста" психиатър написал това нещо.

(хапченцата ги вземам в конски дози и нищо не ми става, все още мога да мисля самостоятелно)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, some_spirit написа:

че то съзнанието е нещото което мисли,

може би, но при теб още е в зачатък. :) По-голяма глупотевина от цитираната са раждали само няколко "героя" из форума. На път си да избиеш пиковете на тъпомера, така че 'браво'!

преди 3 часа, some_spirit написа:

хапченцата ги вземам в конски дози и

нищо не ми става,

... мисля самостоятелно

И "конските дози" не са за коне.

От друга страна - "вече ти е станало",

а за "мислене" е твърде ранко.

Отиди при проститутка, олаби напрежението и се изключи от контакта, че "астралите пак са те натиснали в главичката".

И да - намали тоя шит дето го пушиш, като смениш поне реколтата или доставчика - прихиатъра така и така ще ти каже същото.

Да не забравиш да му разкажеш за "злите астрали" дето са те поробили и ти се бориш храбро и геройски с тях - има значение за диагнозата. Ще те пита "откога ви е това усещане" - бъди силен, ясен и точен. Можеш да му разкажеш и горната си изцепка - да се посмее, но не прекалявай, защото ще те освидетелстват и приберат в "бяла стая". А там - край с калдата и циркът ще остане без поредния си сив клоун.

Аа, щях да пропусна - не му казвай че си пропускал уроците в училище и граматиката  и изразните средства са ти на ниво третокласник. Демек - не прави грешката да пишеш, макар че има и такива тестове и няма мърдане. Ако се стигне до там - вече си с диагноза, но ти така или иначе си я списваш отдавна във форума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

с изглупели концлагеристи на астрала не споря за глупости, може да си продължиш със заяжданията и обидите, аз си карам (и ще си карам) на това, че аз (и всички хора) са мисловна енергия, която може да мисли (и има и зрение) и между другото всички чувства, емоции, усещания са все мисли в главите ви, да вземем едно докосване до тялото ви, това е мисъл която чувате в главата си, а не е думата "усещане" на астрала опорка, също така разсъждение това е когато мислим върху даден проблем или нещо си, ама гледай сега мисли мисловната енергия не съзнанието, тази дума съзнание е измислена от астрала за балалайкане на хората .........

един пример кога рамус чува мисли от някой астрален енергиен разум в главата си, това е когато те сърби някъде по тялото, това е мисъл пусната от енергийния разум чрез телепатия в главата (изпотяването не причинява такива мисли в главите ви, че да се чешите така усилено, идва от астрала)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, some_spirit написа:

аз (и всички хора) са мисловна енергия

в грешка си. Няма обаче да ти се бъркам по кой път да вървиш. Сигурно вече си стигал до врата с решетка и лекари и знаеш, че не е на добро. 

А, ако рамус и всички са мисловна енергия, можеш да се сърдиш само на енергийния разум, защо ти отпуска толкова малко и прави другите да ти вредят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 4.01.2022 г. в 13:26, _ramus_ написа:

Така защитните механизми се включват и оставят индивида в контакт само с желаната или въображаемата реалност. Те прекъсват контакта с реалността, която ги тревожи, за да намерят емоционална стабилност.

Това не е вярно като цяло, а само в случаите на патологично неприемане на действителността, когато не може да се преодолее "съпротивата" и да се развива личността.

Малко е осрано накрая в изводите...ама това се случва често, когато автор започне накрая да проявява и "имплицитните си пристрастия".

Иначе статията на мен лично ми харесва! Сбита и практично ориентирана за запознаване с основните механизми в психодинамиката ни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...