Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Открит е пропуск в линукс сигурноста

Featured Replies

Linux Bug in All Major Distros: ‘An Attacker’s Dream Come True’

https://www.kaldata.com/it-новини/опасна-уязвимост-в-linux-е-останала-скрита-12-377811.html

• Отговори 100
  • Прегледи 11,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ако малко се замислиш - ще спреш да говориш глупости! Basic Input/Output System не е ОС!

• Щото няма какво да криеш.  = Ще разбереш, може би, защо за мен има само една ОС = BIOS.  

• Организациите с много служители са с десктоп бози, така че и те влизат в сметката. Обаче навсякъде другаде е линукс: трамваи (поне новите, които имат компютри, като мотрисите на PESA; когато хард диск

преди 46 минути, Gangosa написа:

По-скоро нарочно си я има и понеже са измислили друга, сега я показват наяве.

В началото страхотна паника...

Към средата:

Все пак действията, необходими за успешното възползване от PwnKit, са доста сложни

И накрая:

Цитат

Доколкото е известно, все още не е експлоатирана в реална среда.

Много голяма уязвимост, ама и хакерите не знаели за нея :) Язък.

На Линукс това му е хубавото, че проблемите се оправят много бързо. Както и в случая.

Във всяка ОС се оставят "вратички". ;) 

преди 16 минути, dioib написа:

Във всяка ОС се оставят "вратички". ;) 

Във всяка програма се оставят вратички.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Във всяка програма се оставят вратички.

И във хардуера е така, но е "механична". ;) = грубо казано бушон. :) 

преди 1 минута, dioib написа:

И във хардуера е така, но е механична. ;) 

Това е нормално!

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Това е нормално!

Да, знам! ;) 

Тая новина е за хора дето си мислят:

"Абе ползвам си Windows има много вируси за него, Microsoft ме следи и незнайно още кой, не се знае системата ми кога и на кого какво праща. Нямам си на идея, кой от тия стотици процеси в кой момент какво прави и няма как да разбера. Ама пък от друга страна няма от кого какво да крия. Не мога да се откажа от кракнатия Photoshop и игрите от замунда. Ще го преживея някак си. Ама и ония разбирачи на Линукс, дето все ми се правят на интересни нека им е гадно сега."

Обаче както на ония дето си мислят такива неща и на мен хич не ми пука. :)

преди 23 минути, ntm7iv написа:

Обаче както на ония дето си мислят такива неща и на мен хич не ми пука.

Щото няма какво да криеш. ;) = Ще разбереш, може би, защо за мен има само една ОС = BIOS. :) 

преди 30 минути, dioib написа:

... за мен има само една ОС = BIOS. :) 

Ако малко се замислиш - ще спреш да говориш глупости!

Basic Input/Output System не е ОС!

И все пак не може да се сравнява с Бозата, която към момента имад 2500 уязвимости, непипнати и незакърпени откакто Бозата съществува. :D Само в Боза 10 са над 2500:

https://www.cvedetails.com/vulnerability-list.php?vendor_id=26&product_id=32238&version_id=&page=1&hasexp=0&opdos=0&opec=0&opov=0&opcsrf=0&opgpriv=0&opsqli=0&opxss=0&opdirt=0&opmemc=0&ophttprs=0&opbyp=0&opfileinc=0&opginf=0&cvssscoremin=0&cvssscoremax=0&year=0&month=0&cweid=0&order=1&trc=344&sha=1d234370ed57abb387eda7c99e0f46ebe1079ff3

Любимата ми уязвимост е с font rendering-а. Уж е била пачната миналата година, ама не е сигурно, че са я пачнали на 100%.

https://www.rapid7.com/blog/post/2020/03/24/active-exploitation-of-unpatched-windows-font-parsing-vulnerability/

За сравнение - миналата година уязвимостите в ядрото на линукс са били едва 158. Което е мноооооооооооооого по-добре от 2500... :D

Тая уязвимост е нещо като Врата насред полето :)

Като швейцарско сирене е, а уж е боза! Вкисната е, и се е газирала затова е толкова зле.:cool:

spacer.png

Eто! Толкова години чакане и нищо. Едни локуми и дрън-дрън ярина.
Какви хакери, какви евреи?

Този е от тези, които някой случайно е намерил, а колко са тези, които се пазят в тайна по сървърите на някои три-буквени агенции - не се знае. Интересно как линуксджиите реват за privacy, а в същото време ползват Chrome, Opera и другите от къмюнитито... сигурен съм, че 90% от ползвателите на Linux тук вярват, че ги пръскат с отрова от самолетите, облъчват ги през 5G, искат да ги чипосат с ваксините срещу Covid-19 и т.н. Please, just die already... ^^

преди 1 час, piх3l написа:

Този е от тези, които някой случайно е намерил, а колко са тези, които се пазят в тайна по сървърите на някои три-буквени агенции - не се знае. Интересно как линуксджиите реват за privacy, а в същото време ползват Chrome, Opera и другите от къмюнитито... сигурен съм, че 90% от ползвателите на Linux тук вярват, че ги пръскат с отрова от самолетите, облъчват ги през 5G, искат да ги чипосат с ваксините срещу Covid-19 и т.н. Please, just die already... ^^

:lol6:Забрави да кожеш че сме комунисти, и че ще наритаме целия свят, ще го унищожим и ще остане само СССР!:giggle1:

Ей каква е тая дупка дет никой не е знае?

преди 3 часа, piх3l написа:

Това сте вие бозаджиите, дето вярвате, че Дебил Гейтс иска да ви чипоса с ваксината. Също сте и тези, които си мислят, че линукс се изчерпва с бозаджийското отроче на Микрошит - Уйбунту. Пак същите олиго... ъъъ, хора викате, не, крещите в унес как на линукс не тръгвала ни една игра или пък трябвало да пишеш 100 реда код, за да пуснеш YouTube, а като ви покажем клипчета колко тъпи и заблудени сте, млъквате или пък почвате да се заяждате за интерфейса, понеже няма какво друго да кажете. :D 

преди 8 часа, jhoro написа:

Ако малко се замислиш ...

За мен. Може да е глупост, но за мен там се осигурява някаква сигурност. Тук не ангажирам никой с тази моя глупост. (Мой възглед).

Сигурността на Линукс е само една-по-малкото потребители! Трябва да си специален за  да обърнеш внимание на хакер ,иначе не си струва да ловят риба ,където рибата е ОТЧАЙВАЩО малко,докато има място където ври и кипи и има и шарани дет се ловят на празна кукичка.Линукс -езерото е много прозрачно,рибите лесно се плашат,те са много различни и им трябва различна стръв ,въоще ТОРМОЗ за хакер!

преди 5 часа, Валсо написа:

Това сте вие бозаджиите, дето вярвате, че Дебил Гейтс иска да ви чипоса с ваксината. Също сте и тези, които си мислят, че линукс се изчерпва с бозаджийското отроче на Микрошит - Уйбунту. Пак същите олиго... ъъъ, хора викате, не, крещите в унес как на линукс не тръгвала ни една игра или пък трябвало да пишеш 100 реда код, за да пуснеш YouTube, а като ви покажем клипчета колко тъпи и заблудени сте, млъквате или пък почвате да се заяждате за интерфейса, понеже няма какво друго да кажете. :D 

Ми, те ако не бяха Canonical, пазарния дял на Linux, като desktop, щеше да е още по-малък. Тогава ни Valve, ни оная компания, дето блъска да прави игри за Linux, щяха да се занимават. Плюс това, Ubuntu създадоха Unity - най-добре измислена, най user-friendly. За чий ми е да слагам ОС, която не е предвидена за общо ползване? За кво трябва да пиша chmod навсякъде, където искам да пиша? Ми, нали съм в папката/файла, цъкнал съм десен бутон, на собствения си компютър - очевидно съм аз... ама не, пиши sudo и chmod като ненормален. И това ми било сигурност... ми, в Windows, системата те пита преди да стартира процес, който иска да пише по рискови места. Тука пишете chmod 777 веднъж, и от тук нататък си седи така, и никой не се сеща да пипне правата... ама иначе се биете в гърдите - бил по-сигурен. В ръцете на идиoти, няма нищо сигурно!

А за игрите... ми аз имам акаунти с игри за няколко хиляди в Steam и Epic Store, за чий ми е Linux, където я тръгне някоя, я не. На Windows - Install > Play.

преди 1 час, piх3l написа:

Ми, те ако не бяха Canonical, пазарния дял на Linux, като desktop, щеше да е още по-малък. Тогава ни Valve, ни оная компания, дето блъска да прави игри за Linux, щяха да се занимават. Плюс това, Ubuntu създадоха Unity - най-добре измислена, най user-friendly. За чий ми е да слагам ОС, която не е предвидена за общо ползване? За кво трябва да пиша chmod навсякъде, където искам да пиша? Ми, нали съм в папката/файла, цъкнал съм десен бутон, на собствения си компютър - очевидно съм аз... ама не, пиши sudo и chmod като ненормален. И това ми било сигурност... ми, в Windows, системата те пита преди да стартира процес, който иска да пише по рискови места. Тука пишете chmod 777 веднъж, и от тук нататък си седи така, и никой не се сеща да пипне правата... ама иначе се биете в гърдите - бил по-сигурен. В ръцете на идиoти, няма нищо сигурно!

А за игрите... ми аз имам акаунти с игри за няколко хиляди в Steam и Epic Store, за чий ми е Linux, където я тръгне някоя, я не. На Windows - Install > Play.

Дишай дълбоко и ... не се занимавай с неща, дето не ги разбираш!

преди 4 часа, piх3l написа:

unity е базирано на gnome, което пък е изкопирано от mac os... затова и unity е най калпавата графична среда - копирали са най калпавия графичен интерфейс, да бяха копирали графичната на xerox (за мен това е основата - най user friendly интерфейс изкопиран от майкрософт и доразвит в windows 95)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.