Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оспорването на историята води до войни!

Featured Replies

• Автор

Мила ми Валкирия, аз пък не разбирам защо държиш само на напълно религиозните евреи. Другите не са ли хора?:popcorn2:

Аз пък не съм чувала за брачна халка на описаните от теб пръсти. Научавам нещо ново за традиционните.

Пък после се чудят защо хората ги гледат странно.

Всъщност, заради такива като традиционните, дето държат на начин на живот и канони от античността, има антисемитизъм.

Християните поне живеят в съвремието.

Макар че католиците с тяхното непризнаване на правото на аборт, развода и отношението към евреите, са ми доста изостанали. Даже не позволяват на свещениците си да се женят.

Източноправославните християни поне са толерантни.

Спазването на 1001 религиозни правила, и то остарели, не ми е по вкуса. Щом предпочиташ съботата да я караш в шабат, приготвяне на специална религиозна храна и мисли за религията, да внимаваш да не докосваш сума ти работи..........Искрено те съжалявам.

Аз пък предпочитам съботата да ям каквото ми се яде, да правя каквото си искам, сама да си пускам осветлението и телевизора.

Бог съди хората по делата им, ама не религиозните, а етичните и моралните.

Впрочем, лятото носиш ли такива блузи или ги намира за "леки"? Жалко, ако е второто.

D5BBF3C1-93C0-F897-F30A-B8B1026DB8FC.jpg

Не ходя така на църква, но е жалко, ако си съобразяваш облеклото в личния живот с религията.

• Отговори 56
  • Прегледи 3,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма как да са виновни обикновените граждани, просто защото не са господари на съдбата си. Настроенията на народа се формират от олигарсите с власт и много пари, държащи средствата за масова информаци

• Ха нова тема за шаржове хехе, ами те и руснаците са били заедно с наццистите и по време на сталинизма са палели православни храмове та разлика между Хитлер и Сталин не виждам много Опита ти д

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Какво да обясни Валкирия ..казвала съм го неведнъж под една или друга форма...Анчето е "бременна" с любов към евреите, обаче като почне да пише за тях и ги ражда едни недоносчета

1 На първата снимка е показано ортодоксално семейство евреи. Семейството са ашкеназим/ашкенази/ хасидим евреи. Другото название под което ги познават е перушим.Шапката ,която носи мъжа на главата се казва щраймл/на идиш/ и е от кожа.Последователите на Баал шем Тов и Шабетай Цви  съвсем не могат да бъдат определени като традиционно еврейско семейство. Там са няколко направления според произхода-латвийци, поляци,румънци, унгарци  и пр...

2 На втора снимка  и аз съм затруднена да разбера какво виждам..някаква смесица ....ханукия, шабатен хляб вместо традиционите за празника суфганиот и латкес, венчални халки които не са на показалеца, или на средния пръст ,както е предимно в Йерушалаим...

3 Реформисткият иудаизъм е най-застъпен в САЩ. Принципно Халаха  не поставя твърда граница  между религиозния и нерелигиозния живот.Само сред ортодоксите се спазва Халаха в равинския вариант/разбиране ,интерпретация/. Дори и там обаче  има търкания и затова се появяват и различните течения в ортодоксалния иудаизъм.Много поколения родени в САЩ и не само , дори не са виждали Исраел и не говорят хибру. Специална фондация на Рокфелер спонсорира безплатно всички младежи или брачни двойки,които желаят да направят алия в Исраел с цел опознаване на историческата родина. Това което твърди Анчето за реформирания иудаизъм не кореспондира с истината нито с действителното положение на нещата. Основните ценности/ и мицвот-заповеди/,които съдържа иудаизма като религия са запазени и се спазват . Има някои новости в богослуженията-например в САЩ има и жени равини. Значително  се набляга на   принципа за тикун олам/който съм писала и друг път/.Реформаторския иудаизъм не отхвърля традиционите ценности, просто е застъпена повече социалната насока на развитие. Това е нормално все пак живота и предизвикателствата в него се променят.

4 Обществото като цяло не е хомогенно-има религиозни и нерелигиозни евреи/въпреки произхода/Това оказва силно влияние върху различни аспекти от живота. Един от тях е образованието-в Исраел има иешива/религиозни училища/ ,светски и смесени такива.Семейството за всички е най-важната социална единица .

Мерси за обясненията че ако разчитам на Анка да ми обясни нещо за евреите уйде коня у ряката :) Пак казвам човек кат мен дет си няма на идея от юдеизъм кат чете Анка и почва да се стряска и съм дал пример с шабат как се бях ошашвил от нейните простотии също и с кашерната храна

преди 4 часа, Anneliese написа:

Те не са само равини, това и Валкирия ще ти го каже.

Ти и в измислицата за еврейските ритуални убийства ли вярваш? В събиранията на еврейските старейшини на гробището в Краков? В мита за световния еврейски заговор?:popcorn2:

Валкирия ми каза съвсем друго и то няма нищо общо с глупостите дет ги плямпаш както и очаквах :) Същата работа кат с компютрите само че там стъпи в моята област та ме разсмя здравата тогаз

Ама те и вампири ли били тез евреи бре тцъ тцъ :lol6:Дали има еврейски заговор не знам ама е факт че след всяка шуротия кат например сегашната пандемия големите еврейски фамилии стават по богати не мисля че е случайност :)

• Автор

Валкирия те подвежда малко. Тя е от традиционните, дето в събота задължително са шабат - не работят нищо, ни пипат нищо, дори и електрическо, храната се приготвя по определен начин, в определени съдове............. дори ключ за лампа не смеят да пипнат, котлона на печката да включат сами, дистанционното за телевизора, ножици, игли, абе, нищо.

На бас, че се носи облечена като пингвин в ежедневието. То пингвините са по - симпатични от традиционните евреи.

Традиционните евреи свинско не ядат, защото не е "кашер", алкохол също не пият.

А ако сте гледали филма, който търсех, там се вижда как някои евреи на влизане целуват нещо на вратата но не можах да видя добре. Все тая.

Ето ви само нагледен пример за различните евреи:

https://www.dw.com/bg/еврейската-кухня-какво-е-позволено-какво-е-забранено/a-59733313

още:

https://agromassidayu.com/evrejskie-tradicii-i-obichai-opisanie-nazvaniya-nravi-read-335400

Още малко инфо:

Цитат

За храненето- В зависимост колко е религиозно семейството, спазва или не Кошер кухня- Не се смесват млечни продукти с месо. Ако са много религиозни имат два хладилника, две миялни машини, две мивки, два плота да обработка на храната, чинии, прибори и т.н. всичко е разделено, за да не се смесва. След месо чакат поне 3ч, за да ядат млечен продукт. Всеки петък празнуват Шабат, а в неделя ходят на Синагогата. Празниците им са много интересни, ужас за децата /има хиляди изисквания, повечето от които неприятни/. Като цяло  и философията покрай празниците и обичайте е много интересна. Много неща според мен са остаряли и не разбирам защо ги следват, но... уважение и страхопочитание към религията.

С това мнение съм абсолютно съгласна от - до.

Да чакам 3 часа за месо след прием на млечен продукт е ад!

Ето това имах предвид.

Сега Валкирия най - подробно да обясни как се хранят на шабат, ама подробно и по минути. :angry:

Освен ако не е решила да се изниже като мокър парцал от истината.

преди 38 минути, Anneliese написа:

Валкирия те подвежда малко. Тя е от традиционните, дето в събота задължително са шабат - не работят нищо, ни пипат нищо, дори и електрическо, храната се приготвя по определен начин, в определени съдове............. дори ключ за лампа не смеят да пипнат, котлона на печката да включат сами, дистанционното за телевизора, ножици, игли, абе, нищо.

На бас, че се носи облечена като пингвин в ежедневието. То пингвините са по - симпатични от традиционните евреи.

:lol6::lol6:ама тя Валкирия, като иска да научи нещо за себе си и влиза в Калдейта...чакай да видиш като се появят другите ми биографи...:lol6:

Сега даже отивам да си облека пингвинското облекло , като преди  това си сваля ски екипа....лично документирам да няма инсинуации

• Автор

Значи си полурелигиозна.

Ама не щеш да кажеш нищо за онези, крайно религиозните.

Добре, че в християнството няма правила при приготвянето на храна.

Както и че не е срамно да носиш къси дрехи лятото.

Че нямаме такава простотия като мезузата.

Че не трябва да чакам пет часа да ям пиле, след като съм хапнала нещо млечно.

Ха, намерих статия с видео за шабат вечерята.

https://moviecultists.com/when-is-shabbat-dinner

преди 1 час, Anneliese написа:

не работят нищо, ни пипат нищо, дори и електрическо, храната се приготвя по определен начин, в определени съдове............. дори ключ за лампа не смеят да пипнат, котлона на печката да включат сами, дистанционното за телевизора, ножици, игли, абе, нищо.

Ти си същата, само че не само в събота а цял живот което те прави по-евреин от евреите... 

преди 5 часа, Anneliese написа:

Традиционните евреи свинско не ядат, защото не е "кашер", алкохол също не пият.

А ако сте гледали филма, който търсех, там се вижда как някои евреи на влизане целуват нещо на вратата но не можах да видя добре. Все тая.

Ето ви само нагледен пример за различните евреи:

https://www.dw.com/bg/еврейската-кухня-какво-е-позволено-какво-е-забранено/a-59733313

още:

https://agromassidayu.com/evrejskie-tradicii-i-obichai-opisanie-nazvaniya-nravi-read-335400

Още малко инфо:

С това мнение съм абсолютно съгласна от - до.

Да чакам 3 часа за месо след прием на млечен продукт е ад!

Ето това имах предвид.

Сега Валкирия най - подробно да обясни как се хранят на шабат, ама подробно и по минути. :angry:

Освен ако не е решила да се изниже като мокър парцал от истината.

По склонен съм да вярвам на нея а не на учената от БрИНСПФ дет оня ден се пъна да пренаписва компютърната теория, още ми е смешно кат се сетя :lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.