Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 или Windows 11?

Featured Replies

Един Windows user със 7-ца иска да сменя уиндоуса и ме пита има ли някаква съществена разлика между 10 и 11 и на кой от двата уина е по-добре да смени. Обаче аз не знам нищо нито за 10-ката, нито за 11-ката, така че някой ако може с няколко изречения да каже нещо по въпроса?

преди 9 минути, Валсо написа:

Един Windows user със 7-ца иска да сменя уиндоуса и ме пита има ли някаква съществена разлика между 10 и 11 и на кой от двата уина е по-добре да смени. Обаче аз не знам нищо нито за 10-ката, нито за 11-ката, така че някой ако може с няколко изречения да каже нещо по въпроса?

Той да си каже първо с какъв хардуер разполага пък после да мисли за 10. 

Няма сериозна разлика, от гледна точка на обикновен потребител. Някои неща изглеждат по-различно, или са на различни места.

Съвместимостта на хардуера е друг въпрос.

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Съвместимостта на хардуера е друг въпрос.

Щом до сега е бил със 7, може да се предположи до голяма степен за хардуера... Със сигурност за 11 ще му трябва "моднато" исо, или опцията на Rufus за направа на бутваща флашка със заобикаляне на проверките за TPM, Secure Booot, памет и процесор.

11 ... а, за хардуера, хм ... да се надяваме, че не му е от 2004 като моя ... :) 

Успех!

По-скоро 11. Ако човекът не е ползвал 10, няма да е свикнал с разни неща, типични за 10, съответно няма да му липсват в 11.

С 10 ще трябва да правиш разни упражнения с LTSC или нещо подобно, в противен случай рано или късно ще си включи компютъра един ден и 10 ще е станал 11.

преди 15 минути, Joss Bomon написа:

бутваща флашка със заобикаляне

със заобикаляне, но не и с "нова" инсталация. ;) 

преди 46 минути, Валсо написа:

Едно предложение от мен:

Win 10 LTSB - 1607   ще се поддържа до 2026 год.

Win 10 LTSC -1903    ще се поддържа до 2029 год.

И при двете няма нищо излишно и без проблем ще му ги качиш на машината, само не си казал хардуера с който той разполага. Регистрацията е лесна, обновяванията - съшо и са малко на брой (2-3) на месец.

преди 11 минути, dioib написа:

със заобикаляне, но не и с "нова" инсталация. ;) 

Точно нова инсталация може да се направи! И на дъртия хардуер се инсталира! Айде точно на мен да не ми обясняваш за инсталации и хардуер!

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Точно нова инсталация може да се направи! И на дъртия хардуер се инсталира! Айде точно на мен да не ми обясняваш за инсталации и хардуер!

Днес , той просто е забравил да мине през кръчмата.

преди 46 минути, killchain написа:

... в противен случай рано или късно ще си включи компютъра един ден и 10 ще е станал 11.

Ако компютърът му не отговаря на изискванията за 11, ще си остане 10.

преди 1 час, Валсо написа:

Един Windows user със 7-ца иска да сменя уиндоуса и ме пита има ли някаква съществена разлика между 10 и 11 и на кой от двата уина е по-добре да смени. 

Ако си има ритейл ключ за 7 ще може с него да си активира 10-ката при чисто нова инсталация.
После пък ако му се прииска 11 си го надгражда безплатно от 10-ката.
Последният ми компютър след човъркане в БИОСА отговаря на условията за 11, ама не съм  го надградил към нея, щото не ползвам дори и 10-ката. Само съм я инсталирал за всеки случай ако ми потрябва някога да я имам на дуалбуута.

преди 2 часа, Валсо написа:

Аз съм в момента на win7 бях на 10 но я разкарах не че е лоша напротив. Харесвами много ама то бива да ти харесва ама като хардуера е гаден и то като моя се принудих да се върна на 7 та затова и още се ослушвам да пробвам ли да не пробвам ли 11 заради гадния ми хардуер

преди 18 минути, vlado1985 написа:

Аз съм в момента на win7 бях на 10 но я разкарах не че е лоша напротив. Харесвами много ама то бива да ти харесва ама като хардуера е гаден и то като моя се принудих да се върна на 7 та затова и още се ослушвам да пробвам ли да не пробвам ли 11 заради гадния ми хардуер

Понеже в друга тема си споменавал хардуера си мога да ти кажа че щом си работи компютъра със седмицата и си доволен, остани си с нея на този етап и помисли да събереш някой лев за по сериозна машина. Дори и втора употреба можеш да намериш една прилична машина за 200-300 лева, която ще е много по добре от сега съществуващата при теб. Мога и да ти посоча като пример, ако се интересуваш от втора ръка. Аз имам лично 2 такива и съм много доволен. И на двете съм със Win 10 - LTSB - 1607 и SSD - дискове от 500 гигабайта. 

Ако нещо по вече те интересува, можеш спокойно да ме питаш!

https://alphacom-bg.com/product/2757/fujitsu-e720-sff-i5-4570-4gb-250gb.html

• Автор
преди 8 часа, Kolev72 написа:

И при двете няма нищо излишно и без проблем ще му ги качиш на машината, само не си казал хардуера с който той разполага. Регистрацията е лесна, обновяванията - съшо и са малко на брой (2-3) на месец.

Хардуерът не мисля, че е проблем, защото днеска гледах в замунда 11-ка с вграден TPM Bypass, така че би трябвало да няма проблем. 10-ката (доколкото знам) няма такива простотии с хардуер както в 11-ката, но като знам колко новини се появиха през последните няколко години за 10-ка, неискаща да тръгне след ъпдейт, се чудя дали изобщо да му инсталирам 10-ка или направо 11. Но ми се щеше преди да правя каквото и да е, да чуя мнения за 10 и 11 каквито са в момента.

А хардуерът му не е нещо особено, но би трябвало да му вървят и двете ОС без проблем. Професорът му не го помня с точност какъв беше като модел. Знам, че е i5 4th Gen, но точния модел не помня. Видеото е от серията 1000 на енвидия (май беше 1060, ама не съм сигурен), а РАМ-та е 12 ГБ.

преди 17 минути, Валсо написа:

Хардуерът не мисля, че е проблем, защото днеска гледах в замунда 11-ка с вграден TPM Bypass, така че би трябвало да няма проблем. 10-ката (доколкото знам) няма такива простотии с хардуер както в 11-ката, но като знам колко новини се появиха през последните няколко години за 10-ка, неискаща да тръгне след ъпдейт, се чудя дали изобщо да му инсталирам 10-ка или направо 11. Но ми се щеше преди да правя каквото и да е, да чуя мнения за 10 и 11 каквито са в момента.

А хардуерът му не е нещо особено, но би трябвало да му вървят и двете ОС без проблем. Професорът му не го помня с точност какъв беше като модел. Знам, че е i5 4th Gen, но точния модел не помня. Видеото е от серията 1000 на енвидия (май беше 1060, ама не съм сигурен), а РАМ-та е 12 ГБ.

Аз също ползвам  Win 11 от как са я пуснали и съм много доволен от нея. Няма да има никакви проблеми щом е с 4-генерация процесор. Дори в темата за Win 11 съм публикувал много мои снимки след почти всяко обновяване до следваща версия  включително и ъпдейти на къде по слаб процесор и малко памет   (Е8600 - RAM 4 гига) и редовно я ползвам до ден днешен без проблем. Това че някой си бил недоволен, можеш да го попиташ какво прави с Win 11и да ти каже какви са недостатъците и. Явно, че някои управляват совалките на NASA или я ползват за игри. 

аз 11 и 12 не съм ползвал.

Стигнал съм само до 10 :)

Работи.
Рестартирай Windows Explorer
или
Рестартирай процеса StartMenuExperienceHost:
image.png.c7902c3f26a136ae3517ff28612177a7.png

В cmd as admin изпълни:

taskkill /im StartMenuExperienceHost.exe /f
C:\Windows\SystemApps\Microsoft.Windows.StartMenuExperienceHost_cw5n1h2txyewy\StartMenuExperienceHost.exe

преди 3 часа, цър-вул написа:

Работи.
Рестартирай Windows Explorer
или
Рестартирай процеса StartMenuExperienceHost:
image.png.c7902c3f26a136ae3517ff28612177a7.png

В cmd as admin изпълни:

taskkill /im StartMenuExperienceHost.exe /f
C:\Windows\SystemApps\Microsoft.Windows.StartMenuExperienceHost_cw5n1h2txyewy\StartMenuExperienceHost.exe

Пак не става. Той всъщност изглежда, че се рестартира при десен клик върху старта.

Направих едни клипче:

https://streamable.com/7x52vf

P.P. Направих всичко и по тая статия. Махнах и пестенето на енергия от USB, но пак не става.

https://www.hawkdive.com/right-click-not-working-in-windows-11-try-these-fixes/

преди 29 минути, vpvelev написа:

Пак не става.

А преди време се хвалеше, колко ти е безпроблемна инсайдърската версия, и ти беше чудно, как все на другите им се случвали проблемите... :wink12:

sfc /scannow ?

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth  ?

Fix: Start Menu not working in Windows 11

И още

преди 23 минути, Joss Bomon написа:

А преди време се хвалеше, колко ти е безпроблемна инсайдърската версия, и ти беше чудно, как все на другите им се случвали проблемите... :wink12:

sfc /scannow ?

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth  ?

Имам предвид тежки поражения и крашвания. За инсайдерска версия очаквах едва ли не след всеки нов билд да я преинсталирам или да имам някакви сериозни проблеми, така че да не може да се работи на нея. А вече от август миналата година мисля я сложих Win11 Dev и досега това е най-големия проблем. Другия е липса на секунди на часовника ;) 

Интересно че миналата година долу-горе по това време имах първи сериозен проблем след ъпдейт до някакъв нов тогава билд на Win10 Dev. Само че беше по-кофти и се рестартираше компютъра. И тогава преинсталирах.

Сега това не е толкова голям проблем, може и да е отдавна, просто вчера го забелязах. Явно не ползвам много десния клик на страт менюто :)

yQ0Rakh.png

преди 21 минути, цър-вул написа:

И е безпроблемна!
@vpvelev, как реагира на [winkey]+[x]?

Визуално става същото както при десния клик върху менюто.

Да не го възприема като този шорткът?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.