Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 5 минути, Митко Вълчев написа:

Дай и ние да четем. Темата ме вълнува, а не съм го срещал.

Виж какво ми отговори на въпроса ChatGPT:

M0WnhdI.png

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 16 минути, Митко Вълчев написа:

Мързел ли те мори толкова? След като аз го намерих за няколко секунди какво пречи и всеки друг да го направи? А до кога е имало пазари за роби в Османската империя също може да провериш. За трети и последен път ти казвам истории за османско присъствие не разказвай.

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Руското зимно настъпление се обосра

Сега на тоз лъжец ли се прехвърли понеже говори на разбираем за теб език?

преди 9 минути, Митко Вълчев написа:

Това е широка тема и не е свързана с това че Русия е тъпа а Османската империя умна,просто дълъг период в който света приключва с крепостничеството!За тези,които са го завоювали -по рано,а на който му  подарено по късно!

преди 7 минути, vpvelev написа:

Виж какво ми отговори на въпроса ChatGPT:

M0WnhdI.png

Видях. Явно има още да се усъвършенства. Да покажеш един документ, за продажба на българи, поне век преди посочената от тебе дата? Каквито има достатъчно за русоробите. Огромна част от руските селяни са били реално безправни роби. Българите са си били свободни жители с права и възможност за свободно придвижване, дори извън османската империя.

преди 3 минути, maxthon написа:

Мързел ли те мори толкова? След като аз го намерих за няколко секунди какво пречи и всеки друг да го направи? А до кога е имало пазари за роби в Османската империя също може да провериш. За трети и последен път ти казвам истории за османско присъствие не разказвай.

Не ме мори хич и сега написах и рових. Няма такова нещо. Руски селяни- крепостни роби. Българи в османската империя - свободни, частна собственост и свободно придвижване.

преди 5 минути, maxthon написа:

Пазари за роби, да.  Българското население свободно, просто няма своя етническа държава. Руското селячество са крепостни роби.

преди 7 минути, glen написа:

Това е широка тема и не е свързана с това че Русия е тъпа а Османската империя умна,просто дълъг период в който света приключва с крепостничеството!За тези,които са го завоювали -по рано,а на който му  подарено по късно!

Тоест с две думи, руското селячество - крепостни роби. Българите свободни граждани на империята.

преди 14 минути, Митко Вълчев написа:

Не ме мори хич и сега написах и рових. Няма такова нещо. Руски селяни- крепостни роби. Българи в османската империя - свободни, частна собственост и свободно придвижване.

Ако не ти харесва годината имаш пълната свобода да я редактираш и да видим кога на свой ред някой друг ще те редактира и ще върне тази година.

П.С. Знам, че обичаш да местиш темите на разговор за войната в други релси така, че тук може вече да прекъснеш с ината си....

Този е готов да участва в следващите олимпийски игри в дисциплината дълъг скок (+21)

)

преди 9 минути, Митко Вълчев написа:

преди 5 минути, kosyo написа:

Този е готов да участва в следващите олимпийски игри в дисциплината дълъг скок

Тук повече става дума за друга дисциплина където украинците са доста силни през годините,а именно висок скок. Не вярваш? Е не повярва и за кофчезите. Отивай да търсиш клипа с отворените кофчези и украинските шеврони по ръкавите и другите там обозначителни значи.

преди 13 минути, maxthon написа:

Ако не ти харесва годината имаш пълната свобода да я редактираш и да видим кога на свой ред някой друг ще те редактира и ще върне тази година.

П.С. Знам, че обичаш да местиш темите на разговор за войната в други релси така, че тук може вече да прекъснеш с ината си....

Нищо не местя, българите като граждани на империята са имали право да притежават роби. Българите роби не са били.

преди 4 минути, Митко Вълчев написа:

Нищо не местя, българите като граждани на империята са имали право да притежават роби. Българите роби не са били.

До там е стигнала явно образователната ни система явно. Да се ръсят бисери как българите не са били роби, а са живяли спокойно и предоволно докато рязко не са решили, че трябва да се освободят от тази свободия къде е била. Млъкни и повече не говори за "османското присъствие" по нашите земи. Три пъти (сега е четвърти) го казах и изобщо не ти направи впечатление.

преди 35 минути, Митко Вълчев написа:

Българи в османската империя - свободни, частна собственост и свободно придвижване.

Викаш, не е имало смисъл Русия да ни освобождава? И не е имало смисъл да се бунтуваме против султана?

преди 1 минута, maxthon написа:

До там е стигнала явно образователната ни система явно. Да се ръсят бисери как българите не са били роби, а са живяли спокойно и предоволно докато рязко не са решили, че трябва да се освободят от тази свободия къде е била. Млъкни и повече не говори за "османското присъствие" по нашите земи. Три пъти (сега е четвърти) го казах и изобщо не ти направи впечатление.

Посочил съм причините поради които българите не са били РОБИ в османската империя.  Продавания като добитък руски селянин е бил роб. Ти си преливай от пусто в празно. Националната независимост е различно от персонално робство. По твоите извъртания всички държави отделили се от СССР, са били роби до 1990. Украинците, грузинци, арменци, балтийските и средноазиатските жители. 

преди 5 минути, ncl написа:

Викаш, не е имало смисъл Русия да ни освобождава? И не е имало смисъл да се бунтуваме против султана?

Викам, борбата за национална независимост, не е борба за смяна на робски статут на отделния човек, защото такъв не е имало. Сега, че на вас поради специфичния нисък интелект ви убягва разликата, не е мой проблем.

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

Посочил съм причините поради които българите не са били РОБИ в османската империя.

Е посочваш какво ти се иска да е било. Историческите извори казват съвсем друго. Данъци за немюсюлманско население в други размери. Ако ми кажеш, че българите или други народности са имали еднакви права с османците?

преди 20 минути, maxthon написа:

Тук повече става дума за друга дисциплина където украинците са доста силни през годините,а именно висок скок. Не вярваш? Е не повярва и за кофчезите. Отивай да търсиш клипа с отворените кофчези и украинските шеврони по ръкавите и другите там обозначителни значи.

Ако ми говориш за новото клипче от днес - чакам още да се изкажат експертите че с предното се изложиха... може и да се преоблекли примерно. Имаше преди време и клипчета дето вагнеровци бяха с украински униформи - вичко е възможно... То с това оборудване (в началото мернах и партенки човек) и аз на тяхно място щях да се преоблека

преди 1 минута, kosyo написа:

чакам още да се изкажат експертите че с предното се изложиха... може и да се преоблекли примерно

Всичко може да се отричаш знам. Особено когато е и нещо толкова видно. Точно във военна зона като Бахмут някой ще се занимава да преоблича мъртъвци за кефа на нечия пропаганда?

image.png.0295a22926f666dd7ce7c61576526bb4.png

Доставянето на танкове на Украйна няма да ѝ позволи да надделее над руския нашественик, твърди бившият командир на Чуждестранния легион ген. Брюно Дари, който се тревожи от разширяване на конфликта.

Наскоро няколко западни страни избраха да доставят танкове на Украйна, за да уравновесят баланса на силите и да позволят на президента Зеленски да се опита да си върне загубените територии! Вече може да се каже обаче, че вместо да реши войната, това подкрепление само ще засили нейната интензивност; ще въвлече още повече западните страни и ще отдалечи още повече всяка перспектива за прекратяване на огъня, предпоставка за изход от кризата… И трябва да се опасяваме, че следващият етап, вече обявен от президента Зеленски по време на европейската му обиколка, ще бъде прехвърлянето на ракети с далечен обсег, които все още му липсват, за да поразява цели на руска територия, така че да доведе Путин на масата за преговори.

Военната история на ХХ век ясно показва, че танковете носят значителна победа, само ако постигнат стратегическа тройна изненада по отношение на място, време и начин на действие:

такъв беше случаят през юни 1940 г., в ущърб на Франция, с германска офанзива без предупреждение, която събра всички налични танкове, докато Франция бе разпръснала своите, и която заобиколи линията Мажино през Фландрия, въпреки неутралитета на Белгия. Такъв беше случаят и по време на Шестдневната война, водена от израелската армия! Но използването на танкове не среща само успехи: в Бир Хакейм танковете на Ромел, въпреки благоприятния терен в пустинята, не можаха да преодолеят наредените препятствия и минните полета, поставени предварително от силите на генерал Кьониг. А по-късно, независимо дали по време на битката при Курск или при превземането на Берлин, руснаците, както и германците загубиха във всяка от тези големи битки по няколко хиляди танка…

Днес не 200 или 300 танка, доставени на Украйна, ще променят дълбоко баланса на силите.

От една страна, може да се мисли, че русанците не са губили време да реорганизират терена, предотвратявайки по този начин всяка контраатака, особено сега, след като завладяха републиките Донецк и Луганск! Освен това, имайки предвид прозрачността на бойното поле, осигурена на всяка от страните от масовото използване на дронове, с подкрепата на сателитни изображения и електронната война, всяка атака ще бъде разкрита още преди да е започнала, а бронираните сили ще трябва да стигнат безпрепятствено до фронтовата линия…

Президентът Зеленски вече поиска бойни самолети и дори ракети с далечен обсег: също като бойните танкове, тези оръжейни системи няма да променят баланса на силите; но те ще разширят конфликта извън границите на Украйна, с военновъздушни бази задължително извън страната, за да се избегне всеки удар с руски хипер бързи ракети, или цели, разположени на руска територия за ракетите с далечен обсег, преотстъпени на Украйна…

преди 7 минути, maxthon написа:

Всичко може да се отричаш знам. Особено когато е и нещо толкова видно. Точно във военна зона като Бахмут някой ще се занимава да преоблича мъртъвци за кефа на нечия пропаганда?

Офф - днес си ми особено скучен и трябва да те водя за ръчичка. Както казах - чмобиките/Вагнер имат страшен проблем с екипировката.  На едно село дето го бяха взели се бяха снимали с украински униформи да докажат че е превзето. А за пропагандата - ми то като гледам на какво кълвеш ти дето имаш достъп до информация , представи си онези облъчените от тяхното TV...

BTW сега те чакам да ми да дадеш и видео /снимка за джендъра дето не знам си къде е спечелил някаква награда за мис...

преди 19 минути, maxthon написа:

Е посочваш какво ти се иска да е било. Историческите извори казват съвсем друго. Данъци за немюсюлманско население в други размери. Ако ми кажеш, че българите или други народности са имали еднакви права с османците?

Последно, един данък повече за християните, независимо от етноса им прави българите роби? Хайде напиши го в прав текст смешко, да те видим колко си зле. 

преди 15 минути, Стоимен написа:

image.png.0295a22926f666dd7ce7c61576526bb4.png

Доставянето на танкове на Украйна няма да ѝ позволи да надделее над руския нашественик, твърди бившият командир на Чуждестранния легион ген. Брюно Дари, който се тревожи от разширяване на конфликта.

Наскоро няколко западни страни избраха да доставят танкове на Украйна, за да уравновесят баланса на силите и да позволят на президента Зеленски да се опита да си върне загубените територии! Вече може да се каже обаче, че вместо да реши войната, това подкрепление само ще засили нейната интензивност; ще въвлече още повече западните страни и ще отдалечи още повече всяка перспектива за прекратяване на огъня, предпоставка за изход от кризата… И трябва да се опасяваме, че следващият етап, вече обявен от президента Зеленски по време на европейската му обиколка, ще бъде прехвърлянето на ракети с далечен обсег, които все още му липсват, за да поразява цели на руска територия, така че да доведе Путин на масата за преговори.

Военната история на ХХ век ясно показва, че танковете носят значителна победа, само ако постигнат стратегическа тройна изненада по отношение на място, време и начин на действие:

такъв беше случаят през юни 1940 г., в ущърб на Франция, с германска офанзива без предупреждение, която събра всички налични танкове, докато Франция бе разпръснала своите, и която заобиколи линията Мажино през Фландрия, въпреки неутралитета на Белгия. Такъв беше случаят и по време на Шестдневната война, водена от израелската армия! Но използването на танкове не среща само успехи: в Бир Хакейм танковете на Ромел, въпреки благоприятния терен в пустинята, не можаха да преодолеят наредените препятствия и минните полета, поставени предварително от силите на генерал Кьониг. А по-късно, независимо дали по време на битката при Курск или при превземането на Берлин, руснаците, както и германците загубиха във всяка от тези големи битки по няколко хиляди танка…

Днес не 200 или 300 танка, доставени на Украйна, ще променят дълбоко баланса на силите.

От една страна, може да се мисли, че русанците не са губили време да реорганизират терена, предотвратявайки по този начин всяка контраатака, особено сега, след като завладяха републиките Донецк и Луганск! Освен това, имайки предвид прозрачността на бойното поле, осигурена на всяка от страните от масовото използване на дронове, с подкрепата на сателитни изображения и електронната война, всяка атака ще бъде разкрита още преди да е започнала, а бронираните сили ще трябва да стигнат безпрепятствено до фронтовата линия…

Президентът Зеленски вече поиска бойни самолети и дори ракети с далечен обсег: също като бойните танкове, тези оръжейни системи няма да променят баланса на силите; но те ще разширят конфликта извън границите на Украйна, с военновъздушни бази задължително извън страната, за да се избегне всеки удар с руски хипер бързи ракети, или цели, разположени на руска територия за ракетите с далечен обсег, преотстъпени на Украйна…

Само така. Между другото днес е третият ден от 24.02. Предполагам, че вече нещата ще приключат.

преди 3 минути, Митко Вълчев написа:

Последно, един данък повече за християните, независимо от етноса им прави българите роби? Хайде напиши го в прав текст смешко, да те видим колко си зле.

Остави данъците не са били само един в повече. Питам аз едни и същи права ли сме имали с османците? Е като не сме с еднакви права какви сме? Кога е отменена ангарията? Доста по-късно от въпросната 1800г. която се обсъжда и както ти казах обичаш да отклоняваш разговора в други релси.

преди 1 минута, maxthon написа:

Остави данъците не са били само един в повече. Питам аз едни и същи права ли сме имали с османците? Е като не сме с еднакви права какви сме? Кога е отменена ангарията? Доста по-късно от въпросната 1800г. която се обсъжда и както ти казах обичаш да отклоняваш разговора в други релси.

Ти написа за данъците, сега пишеш да ги оставя. Сигурен ли си, че си сам? Има определение за робство, българина в османската империя е много далече от това определение. Руските му освободители в огромната си част, са родени като несвободни хора. Българите в османската империя свободни , руските селяни в царска Русия роби.

преди 52 минути, ncl написа:

Това са два различни въпроса.

Ако не разбираш разликата, начи си ватенка.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.