Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

Леле какви тъпизми развива "западната" група

Крайна изпръцка и това.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 5 часа, maxthon написа:

Че и като гледам добитата руда директно я вкарва в реактора.....

Понеже знам ,че като ПЛАТЕН РАШИСКИ ТРОЛ веднага ще кажеш НЕ и ще изтъкнеш ,че само  руските тъпаци произвеждат ядрено гориво , че едва ли не ЕС е неспособна ,копирах пасаж от някаква статия  ,която съм чел:

Screenshot2023-08-02175515.png.65b64db6a5218bb4f1a5fc6f30338b0b.png

Разбра ли ,завод в Германия произвежда ядрено гориво за страни от ЕС!

преди 17 часа, miro20 написа:

Пак стрите смешки.  Още от 2014 г. съмспоменавал военни експерти които говорят за една класическа война, каквато е в Донбас, нападателните сили търпят 3 пъти по големи загуби от защитаващите се.

т.е. точно обратното на това което казваш .

Новия апсект е че отдавна украинците разполагат с високоточни западни артилерийски системи, които доказано громят рашистки военни складове, бази на дислоциртане, т.е. имат в пъти по висока поразяваща точност ефективност ,реципрочно жертвите са в пъти по големи от рашистка страна при еднакви други условия.

Украйна да напада РФ ? Защо ? 

Какво ще окупира и какво ще си връща ??? Защо да преемакаквото и било , след като няманикакъв ресурс нито да поддържа война, нито са се готвели за война !

Никога Укрйна не е имала абсолютно никакви териториални претенции към Рашистан. Даже не се сещам към какви точно територии би имала ???

Това само болни мозъци могат да готвърдят.

Класически геноцид. фашизъм. Нацизъм. както искаш го наречете.

Нямам думи как да коментирам тази шовинистична простотия.

Видяхме че Запада може без Рашистан,но Рашистан не може без останалия свят. Затова сега реват и късат ризи да се молят  и изнудват.

:) 

От началото на мащшабната офанзива се видя че Запада не очакваше сериозна съпротива.

т.е. можеше да преглътне дори окупацията на цяла Украйна, а и самия Зеленски е споделял че му е предлагано многокртно убежище.

Чак когато Запад видя разгрома на танковите колони под Киев, чак след като почнха да осттъпват рашистите, чак тогава Запада се убеди в твърдостта на укринците за живот, и започна мащабните доставки на оръжие

Времето играе само в полза на украинците :)  за рашистите това се превръа във втори Афган . И месорубка

Влиянието на дроновете по Москва се усеща доста , и това го показват соц проучванията. Именно на първо място се оказва страха от такива атаки .

Щети минимални психоефект - максимален . Браво на украинците  :)

Всъщност, точно това е най видимия обективен ефект . От Киев за три дня, сега рашистите са принудени да се окопават и да градят защитни тактики .

Пропагандните глупости за "успехи на рашистката армия и загуби на украинската  " мисля няма никакъв смисъл да слушам след това .

:)

Преди малко отговори на друг потребител с погрешни представи, където дадох и един линк. Разгледай го.

Няма да коментирам всичките ти глупости, но само ще се спра на едно твое привидно правилно твърдение (същото се коментира донякъде и в споменатия линк).

Още като ученик, а и в казармата, ми се обясняваше, че загубите са приблизително 1:3 (защитници/нападатели). Това, обаче, би могло да е вярно само и единствено когато двете воюващи армии са приблизително на едно и също технологично, професионално и ментално ниво. Също е приемливо да се ползва за класически конфликти до ВСВ включително, днес нещата са малко по-различни (защитата доста изостана спрямо нападението).

В конфликта, когото коментираме, руснаците имат авиация, ПВО и артилерия. Украинците нямат авиация, ПВО-то им е трагично (сами си го признават понякога), артилерията им е в пъти по-малко от руската (ако и да е по-точна, което е дискусионно). Да не говорим, че имат и сериозен проблем с боеприпасите.

Украинците ползват най-разнородни оръжия, не могат и не знаят как да ги ремонтират, даже не са запознати с пълните възможности на по-сложните образци.

Руснаците напредват много бавно, тяхното нападение е твърде предпазливо. Смилат всичко с артилерия. В един момент, както се получи в Артьомовск (укр. Бахмут), те просто стояха на гюме, а укрите им се поднасяха на тепсия. Това продължи доста дълго, там украинците наистина загубиха страшно много хора, много повече от руснаците.

Не стига това, но украинците се изживяват и като атакуващи, вкл. и към момента. Това е съвсем малоумно от тяхна страна и е свързано с големи загуби. В предишната си офанзива, въпреки териториалните успехи, също загубиха много повече хора от руснаците.

Така че, толкова за съотношенията. Ето един прост пример: Войната в Персийския залив. САЩ и др. нападат Ирак, обаче губят няколко стотин души срещу десетки хиляди защитаващи се иракци. Какво става с това прословуто 1:3?!

преди 2 минути, bigiadri написа:

Понеже знам ,че като ПЛАТЕН РАШИСКИ ТРОЛ веднага ще кажеш НЕ и ще изтъкнеш ,че само  руските тъпаци произвеждат ядрено гориво , че едва ли не ЕС е неспособна ,копирах пасаж от някаква статия  ,която съм чел:

Залагания кой първи ще каже за ефекта на увисналата ч.рка пръчка за гориво приемаш ли?

Едно време би заложил на @maxthon , но той не ме отразява вече след случката със зрънчото. Сега се чудя кой ще заложи на тази карта - @glen може би? Гледам се движи малко назад с материала но може да навакса бързо

преди 59 минути, BANKATA написа:

Мани ги тия работи. Дай да видиме някъде черно на бяло че преди бежанците са били повече. Защото за момента се изяваваш като най-обикновен дърт лъжец и манипулатор.

Западните медии твърдят, че били повече в Германия и в Полша - спрямо Русия .      Станали били емигриралите общо над 13 милиона души. От 43 милиона население, защото 2 милиона са в Крим.  Те не могат да ги преброят -какво да коментираме?  По руски данни съм чел за 5,3 милиона в Русия  - ама не били всички регистрирани.   Турчинов,  Порошенко и Зеленски са реална причина за бежанците -няма значение какво сега ни лъжат.

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

Руските са по калпави, бъди рахат.

В интерес на истината, руските командващи също заслужават сериозна критика. Те са твърде консервативни и предвидими, а вероятно и манипулируеми. Единствено Суровикин знаеше как да воюва, за съжаление го изпратиха в миманса. Но, и тези сега ще се справят.

преди 6 часа, ivottoshev написа:

Не знам дали си способен да осмислиш, че линка е от "Ню Йорк таймс". Май не :)

КУХ СИ КАТО ХРАЛУПА. Аз ти казах...

В Америка всеки може да си пише каквото си иска ,свобода на словото ,както и тук .То за това и ти като тъп гумаджия  пишеш -сникерси ,Киев за три дни и ред подобни глупости. Ама крайно време е да сложиш като венец на КУХАТА ТИ ХРАЛУПА  ЛЮБИМАТА ТИ ГОМНЯНА СЕДАЛКА щото от твоя отбор може да ти я грабнат ,даже спинкай с нея ,тя е с любимия ти АРОМАТ!

Screenshot2023-07-22192109.png.a073414420d0f737acd8a5d98fe846c0.png

Тия па поляцйе!

Currently, the war in Ukraine has returned to the phase of the position war – indicates OSW, discussing the course of counter-offensive activities on the front.

https://dorzeczy.pl/swiat/466527/kontrofensywa-osw-na-ukrainie-wrocila-wojna-pozycyjna.html

Украйна пак била минала на позиционна война, казват...

Ма те не четат ли западните медии, не слушат ли западните политици, та да видят, колко добре се развива контрнаступът хохловски?

Ей го, фтората вълна вече върви...
Първата завърши успешно...

Айде оттече голямото настъпление - идва ново решение

Радата решили да мобилизират още 500000 човека.

Предполагам Хаймарсите и дроновете ще помогнат ....

преди 19 минути, bigiadri написа:

Произвежда готовите касетки за влагане в реакторите. Самото гориво се обогатява на друго място.

преди 37 минути, Sargon III написа:

Силата на армиите в наличната статистика се определя от техния размер, въоръжение и т.н., а не от способностите на командирите им. Разбира се, преди настоящия конфликт, се видя, че някои от украинските командири са калпави (напр. - поражението в Дебалцево), но това сигурно не е включено в ранкирането.

Що се отнася до съотношението 1:3 бих препоръчал да се следят писанията и изявите на проф. дн Витанов. Разбира се, това може да предизвика основателна критика, а и според мен той твърде минимизира съотношенията в полза на Украйна. Но, ето един американски възрастен и опитен професор, който звучи достатъчно сериозно (предупреждавам, че е малко дълго за четене):

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/prof-dzhon-mirshaymr-rusiya-kategorichno-shche-specheli-voynata-v-ukrayna-no_news963324.html?fbclid=IwAR1Vf1W1OH2U3292MjJvUBtAZkWgThBmz-LU4ojDSytg4brJjBwSGxsDcBE

От там: "Ерго, съотношение на жертвите от порядъка на 2:1 в полза на Русия е консервативна оценка."

Е, аз не съм толкова консервативен и казвам, че е 3:1. Също, понеже не съм консервативен, твърдя, че украинците, които са загинали+инвалидизирани+ранени (с невъзможност за участие в бойни действия към момента)+пленени вече са близо 1 млн.

Не съм твърдял, че САЩ ще фалира заради Украйна, но със сигурност търпи финансови и материални загуби, които трудно ще възстанови. В крайна сметка, това не е добре за САЩ и може да се окаже камъчето, което ще преобърне каруцата. Естествено, има и други камъчета, като станат много и ще катурнат каруцата. Впрочем, кредитният рейтинг на САЩ падна, защо ли?!

Путин иска махане на определени санкции, не на всичките. Някои от тях създават известно неудобство за Русия, макар и не непреодолимо. Освен това, той го прави като основание за някои свои действия, напр. прекратяването на зърнената сделка.

Благодаря, че отговори. 

преди 23 минути, bigiadri написа:

Дай линк!

Такива текстове може да напише всеки глупак, и да пусне в коментар – също всеки глупак.

преди 11 минути, bigiadri написа:

В Америка всеки може да си пише каквото си иска ,свобода на словото ,както и тук .

В Северна или в Южна Америка? Ако имаш в предвид САЩ, то току що каза вица на деня.

преди 34 минути, kosyo написа:

Едно време би заложил на @maxthon , но той не ме отразява

Той е много бърз ,браво, иска да е пръв  иначе ще му резнат рублите

преди 20 минути, maxthon написа:

Произвежда готовите касетки за влагане в реакторите. Самото гориво се обогатява на друго място

Искам да ми обясните урана как ще окаже влияние на войната в Украйна?

Отворете си тема за икономика и бълвайте там прогнози

преди 44 минути, attj написа:

Западните медии твърдят, че били повече в Германия и в Полша - спрямо Русия .      Станали били емигриралите общо над 13 милиона души. От 43 милиона население, защото 2 милиона са в Крим.  Те не могат да ги преброят -какво да коментираме?  По руски данни съм чел за 5,3 милиона в Русия  - ама не били всички регистрирани.   Турчинов,  Порошенко и Зеленски са реална причина за бежанците -няма значение какво сега ни лъжат.

Ама избягаха след като започна войната. Защо ти е неудобен този факт?

току-що, BANKATA написа:

Ама избягаха след като започна войната. Защо ти е неудобен този факт?

След 2014 година, а в България има доста украински руснаци и отпреди украинската криза.    Майданът е началото на драмите.    

преди 6 минути, attj написа:

След 2014 година, а в България има доста украински руснаци и отпреди украинската криза.    Майданът е началото на драмите.    

Яко си изпляскал. Аз какво те питам ти к'во ми отговаряш.

Украйна търси алтернативни маршрути за доставки на зърно, заяви ръководителят на РЗС

Прекратяването на зърнената сделка нанесе щети на Украйна, която сега търси алтернативни маршрути за доставките на зърно, като постепенно намира нови посоки, заяви пред РИА Новости ръководителят на Руския зърнен съюз (РЗС) Аркадий Злочевски.
"
"Прекратяването на сделката за зърно със сигурност е навредило на Украйна, тя в момента търси алтернативни маршрути за доставки и постепенно ги намира. Например, налице е фактът на доставки през акваториите на Румъния, България - тоест по морски пътища" - каза Злочевски.

Но например от пристанището в Одеса не се доставят товари заради разрушената инфраструктура и има усложнения с възстановяването му, отбеляза той, така че Украйна търси и някои сухопътни маршрути за доставки на зърно. "Виждаме, че сухопътните доставки от Украйна се увеличават. Те очевидно ще бъдат транзитни, т.е. няма да са доставки за Европейския съюз, там има забрана за доставки на украински продукти до средата на септември", каза началникът на РЗС.

Той каза предположение, че забраната може да бъде удължена, тъй като петте държави, които търпят щети от доставките на украинско зърно - България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша - са обявили твърдото си намерение да настояват за удължаване на забраната. Злочевски добави, че са възможни и доставки на украинско зърно през Латвия, но това също ще бъдат сухопътни маршрути, тъй като Украйна няма пряк достъп до балтийските пристанища - например, ще трябва да мине през Полша.

"Що се отнася до оценките за зърнената реколта в Украйна, тя, разбира се, е намаляла, но при всички случаи е приличен обем, особено за царевицата. Мисля, че потенциалът за тази култура през новия сезон ще бъде по-малък от преди, но все пак може да достигне 20 млн. тона, за пшеницата все още е трудно да се каже точно, но някъде в района на 8-10 млн. тона. Ще бъде трудно да се изнасят тези количества зърно от Украйна само по сухопътни маршрути, но като се има предвид, че се опитват да установят транспорт през Дунав, вероятно е постижимо", завърши той.

image.png.ad45ebf101c5eb38f5334089bcfb11ff.png

image.png.3f2ca07b5962da79794e863e13298667.png

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

За да не ми платиш, или трябва да се скриеш, като земем Крим, или да излъжеш, че не си се фащал на бас, и да си смениш ника, както винаги, Синдбаде.

Що си смени ника а ?

За да не си платиш борча нали ?

Тодор ли ?

Той е по дърт лъжец и манипулатор дори от Синдбад.

И като се изложи си сменя пола и става Маруся

Един рашист няма, дето да не си е сменял името или пола.

От срам, заради простотиите дето пишат.

Ако изключим Иво Тошев. Той е честен лъжец

Изключенията потвърждават правилото

Хехехе,цацаджйски менти в действие 😅😅

Бетер фурнаджийска лопата,кат вся сороспятска рат тука 😏

П.С А относно никовете,това са заради беленето ви овче пред батко,кат ученички пред класната , и настроя на батко ви просороспятски  затварящ акаунти на неудобни 😋😁

преди 22 минути, BANKATA написа:

Аз какво те питам ти к'во ми отговаряш.

Войната е от 2014 година и ти не го възприемаш, преповтаря ти се.

преди 8 минути, attj написа:

Войната е от 2014 година и ти не го възприемаш, преповтаря ти се.

Защо тогава нямаше такова бягство към Русия или към запада, а?

А след '22, 6 млн. са избягали в Русия, защо?

Значи не ебило толкова зле преди '22.

Аз искам на този простичък въпрос да ми отговориш, не кога е започнала войната.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.